Vogelarena

Log In
 


Gebruikersnaam

Paswoord

Onthouden

Paswoord vergeten

Schrijf mij in!

 

 

 

 

 

 

 

   
Inhoud
   

   
Zoeken
 
   
Doorzoek deze site
met zoekvogels.nl
 
   
VogelArena.com
 

E-mail


   
Reclame
 

   
Forums Home > Kweek en verzorging. > Grijze roodstaart zonder cites op eieren Moderators
agabird Karel Daniel


Om een bericht te kunnen posten moet u ingeschreven zijn schrijf in.
Als U al lid bent log hier in.

Pagina : 1


Auteur Onderwerp : Grijze roodstaart zonder cites op eieren
Rik
Website Member
Posts :1333

Website Member
2017-04-20 - 21:25:03 send message to Rik

Een vraag:

Je hebt een koppel grijze roodstaart op eieren zitten.

Ze zijn aantoonbaar voor 2017 in je bezit (vaste voetring/ chip) maar je hebt er nog geen citespapieren aangevraagd voor de ouders.

Wat zijn de gevolgen hiervan? De één zegt: je hoeft pas cites aan te vragen als je de jongen verkoopt. De ander zegt: je moet cites voor de ouders in je bezit hebben anders heb je een probleem.

Volledigheidshalve: ik heb geen grijze roodstaarten.


hookbill
Website Member
Posts :65

Website Member
2017-04-20 - 21:40:55 send message to hookbill

Als de oudervogels gechipt of geringd zijn en je wilt ze gewoon houden, hoef je niets te doen. Wel moet je kunnen aantonen dat je ze voor 1 feb al in je bezit had. Dat kan met aankoopbewijs, sexbewijs,rekening van een dierenartsbezoek, etc.
Wil je jongen van dit koppel verkopen, dan moet je wel cites bij de oudervogels aanvragen. Want pas met cites oudervogels kun je voor jongen de cites krijgen. Wil je de jongen ook houden, dan hoef je wederom niets te doen. We moet je er al een administratie van bijhouden. Dus wanneer jongen geboren zijn, ringnummers erbij.


avo
Website Member
Posts :42

Website Member
2017-04-21 - 15:10:38 send message to avo

Ik denk dat je citepapierenu aan moet vragen anders kan je geen citesringen aanvragen.

Mvg André


tropic
Website Member
Posts :726

Website Member
2017-04-21 - 15:59:27 send message to tropic

De grijze roodstaart (Psittacus erithacus) is één van de meest verkochte papegaaiensoorten in België en Europa. Het is sinds kort echter een bedreigde diersoort die voortaan de hoogste beschermingsgraad geniet. Vanaf begin 2017 zijn houders van deze soort papegaaien verplicht om hun vogel(s) bij de cel CITES aan te geven. Om de vogel te kweken of te verkopen zal daarnaast een geldige identificatie en certificaat nodig zijn.

De grijze roodstaartpapegaai kan relatief gemakkelijk als huiskamervogel worden gehouden en leert ook snel woordjes aan, waardoor hij zeer gegeerd is. De vogel komt van nature in Afrika voor, maar zijn populatie is er steeds slechter aan toe omwille van de stijgende illegale wildvangst. Op de recente CITES-top over de internationale handel in bedreigde dier- en plantensoorten werd dan ook beslist om de beschermingsgraad van de vogel op te trekken naar het hoogste niveau (opname op Bijlage AI van de CITES-conventie).

Dit betekent dat vanaf begin 2017 – de exacte datum wordt later bekendgemaakt – houders, kwekers en handelaars van de grijze roodstaartpapegaai de volgende formaliteiten zullen moeten vervullen bij de cel CITES van de FOD Volksgezondheid:
Houders van de grijze roodstaart (bestemd als huisdier of om ermee te kweken of handelen) zullen een inventaris moeten indienen waarmee ze kenbaar maken dat ze al een grijze roodstaart in hun bezit hebben vóór de inwerkingtreding van de nieuwe regels (het officiële model van inventaris volgt later). Daarnaast moeten ze ook een bewijs van legale herkomst (een overdrachtsverklaring, factuur, oude foto’s …) voorleggen.
Houders (particulieren, handelaars of kwekers) die hun grijze roodstaart wensen te verkopen, zullen een certificaat moeten aanvragen bij de cel CITES en hun (bestaande) vogels laten chippen. Nieuw gekweekte vogels zullen systematisch moeten worden geringd met een vaste gesloten pootring met uniek nummer. Handelaars zullen enkel nog vogels mogen verkopen die geïdentificeerd zijn en van een geldig certificaat zijn voorzien. Het register van binnenkomst en vertrek moet, zoals nu reeds het geval is, uiteraard ook steeds nauwkeurig aangevuld worden

Eind dit jaar wordt nog meer concrete info verspreid via diverse kanalen: de website van de FOD Volksgezondheid, artikels en aankondigingen via de verschillende vogelbonden, per mail …).


Rik
Website Member
Posts :1333

Website Member
2017-04-21 - 20:16:36 send message to Rik

Probleem: onlangs las ik ergens dat iemand cites probeerde aan te vragen.

Van de citesdienst kreeg hij te horen dat hij met de cites zijn grijze roodstaarten wel kon legaliseren als huiskamervogel. De vogels mochten echter niet meer worden ingezet voor de kweek.

Dit was in België.


tropic
Website Member
Posts :726

Website Member
2017-04-21 - 21:21:18 send message to tropic

Er wordt zoveel gezegd en verteld en doorverteld...
Bovenstaande tekst is rechtstreeks overgenomen van de site van cites, dus ik veronderstel dat dit juist is..?


Daniel
Moderator
Posts :3104

Moderator
2017-04-22 - 00:14:04 send message to Daniel

Die persoon kon geen legale herkomst aantonen door een overdrachtsverklaring of aankoopbon, wat in Belgie verplicht is voor de meeste CITES II en CITES I soorten. Die konden dus wel hun vogels legaliseren, maar mogen er dan niet mee kweken.


wiechmann
Website Member
Posts :895

Website Member
2017-04-22 - 11:19:56 send message to wiechmann

Dit bericht is 1 keer gewijzigd

daniel wat je zeg klopt niet helemaal je mag er in belgie ook niet mee kweken .in belgie snapen ze schijnbaar niet hoe de praktijk is . ze willen inderdaad overdrachtsverklaring hebben .heb al div keren gezegd dat de meeste mensen zeker minilmaal 90% zo papier in belgie niet heb . heb ze proberen duidelijk te maken dat als men overdracht wil er heel eenvoudig mee te frauderen is . ofwel valse verklaringen uit te schrijven . krijg daar nog niet eens een antwoord op . terwijl men in belgie al jaren ook voor lijst 2 vogels een register bij moet houden . dann denk je dat zou toch wel voldoende zijn . nou mooi niet ze hameren op die overdrachts verklaringen .ik kan nog heel veel meer schrijven hoe dat men met mens en dier omga bij cites belgie .en vooralde leidinggevende is totaal niet mee te praten .zij bepaald hoe het ga en niemand anders . en dat men in andere landen anders omga hier mee is haar probleem niet .


johanblok
Website Member
Posts :1963

Website Member
2017-04-23 - 00:00:15 send message to johanblok

Is daar in Belgie echt juridische grond voor om ze dan uit te sluiten voor kweek?


Wat als je ze verkoopt aan iemand in Nederland, die er vervolgens wel mee mag kweken, en weer terugkoopt?


wiechmann
Website Member
Posts :895

Website Member
2017-04-23 - 12:19:30 send message to wiechmann

Dit bericht is 1 keer gewijzigd

johan zonder cites mag men er in belgie niet mee kweken of verkopen .maar ik hou ze niet tegen . als blijk dat een paar vogels die ik heb geen cites zou krijgen om dat ik geen goede overdracht heb . gelukkig is dat maar van 1 vogel het geval en die is ouder dan 35 jaar .dus voor mij tel het niet maar voor heel veel mensen hier in belgie dus wel .

en of ze nu vaste voetring hebben of geen ring maak niet uit geen overdracht geen cites .met vastering zeggen ze gewoon via de verenging kan men achter de kweker komen . maar er zijn ook clubs die niet meer bestaan . dan zeggen ze gewoon is niet ons probleem .


Rik
Website Member
Posts :1333

Website Member
2017-04-23 - 15:13:38 send message to Rik

Je zou er nerveus van worden....Pagina : 1

Plaats een reactieEr zijn in totaal 75 bezoekers op de site, waarvan 0 leden.

Aantal mensen in chat:
Er zijn geen mensen in de chat
Copyright Jan Brinkers 1998-2014,
Laatste update: 20 juli 2014
e-mail: webmaster@vogelarena.com
Goedkope hosting / webhosting of een Gratis forum