Vogelarena

Log In
 


Gebruikersnaam

Paswoord

Onthouden

Paswoord vergeten

Schrijf mij in!

 

 

 

 

 

 

 

   
Inhoud
   

   
Zoeken
 
   
 
   
VogelArena.com
 

E-mail


   
Reclame
 





   




Forums Home > De kroeg > worden de kwekers luier of ?? Moderators
agabird


Om een bericht te kunnen posten moet u ingeschreven zijn schrijf in.
Als U al lid bent log hier in.

Pagina : 1 2 3
<<< vorige


arjandaf
Website Member
Posts :980

Website Member
2010-05-02 - 09:32:22 send message to arjandaf

rogert,


ik geloof toch dat je enige dingen door elkaar haalt
zoals het kweken voor terug plaatsing we zijn niet bezig met een re-run van ( gorilla's) vogels in the mist.. we kweken om geen wildvang meer te hoeven gebruiken !!
Nesten wijken af van de in de natuur gebruikte nesten JAAA HE HE voorbeeld = ik kweek met agapornis roseicollis een koppel of 12 moet ik echt 12 oude wevernesten over laten komen om het zo natuurlijk mogelijk te houden pfff word hem echt niet .
in gevangenschap of natuurlijke selectie !!!!!!
gevangenschap= gedrag . uiterlijk en kweekbaarheid
dus met andere woorde vitaal . goed op kleur en leuk op formaat . toch ??
in het wild= gezondheid . conditie en sterkte lees nou eens goed !! dat scheelt helemaal niks van elkaar alleen dat daar de pop en man kiezen en hier doen wij het of niet want dan zitten ze in een vrije vlucht en mogen ze zelf kiezen.
Voer= heb je je eigen voer wel eens ontleed en vergeleken met het voer gevonden in de wildbaan ??
bv. grasparkietenvoer zitten 8 tot 9 soorten zaden in WAAROM omdat ze niet de hele dag over een dor stuk landschap moeten vliegen zonder alteveel water .. je vergelijkt 1 situaties van leefomgeving met elkaar die niet vergeleken kunnen worden / en lui is mischien het verkeerde woord maar ik spreek sommige over een paar jaar graag als de klachten komen : mijn vogel maakt geen nest wat moet ik nu


met vriendelijke groet : arjan


Rogert
Website Member
Posts :1303

Website Member
2010-05-02 - 13:15:46 send message to Rogert

Hoi Arjan,

Onderstaande quotes zit wel degelijk een verschil in:
quote
gevangenschap = gedrag . uiterlijk en kweekbaarheid
dus met andere woorde vitaal . goed op kleur en leuk op formaat . toch ??


Als je praat over gedrag wat wenselijk is voor de natuur en gedrag wat wenselijk is voor dieren in gevangenschap zit er wel degelijk verschil in. Jij als kweker wil rustige vogels. In de natuur is schuwheid misschien wel het meest gewenst.

Jij als kweker wil mooie forse vogels met strakke lijnen zoals een keurmeester voorschrijft, maar in de natuur is een middelmaatje misschien wel wenselijk omdat ze anders niet door de ingang van een wevernest passen.

Voor ons is een vogel misschien wel mooi op kleur, maar is dit ook datgene waar een pop op let als zij een keuze maakt? Een kanarie kan voor ons mooi op kleur zijn maar als hij niet kan zingen zou hij in de natuur niet uitgekozen worden door een pop. (voorbeeld wat niet op feiten gebaseerd is maar op een suggestieve aanname van mijzelf)

In de natuur zijn er gezonde sterke dieren die, misschien ook wel een beetje schuw, zich gemakkelijk weten voort te planten, maar de kweekbaarheid van deze dieren kan door stress of andere zaken in gevangenschap tot geen resultaat leiden.

Er is niet per diersoort te zeggen wat wel en wat niet wenselijk is, want dat is gewoon per soort verschillend. Maar door menselijke selectie verander je wel een soort.

quote
in het wild= gezondheid . conditie en sterkte lees nou eens goed !! dat scheelt helemaal niks van elkaar alleen dat daar de pop en man kiezen en hier doen wij het of niet want dan zitten ze in een vrije vlucht en mogen ze zelf kiezen.


Dat scheelt dus wel van elkaar. Want wij maken duidelijk een andere selectie dan de natuur. In de natuur zijn het de sterkste en de dieren die zich het beste aanpassen die overleven. In gevangenschap kan alles overleven. Zo ook de mutaties of dieren met een afwijking. Zelfs zieke dieren planten zich voort en net als bij mensen worden de dieren in gevangenschap steeds zwakker en kwetsbaarder. Hier zijn een legio voorbeelden van en het is niet voor niets dat er veel preventieve medicijnen gebruikt worden.

quote
je vergelijkt 1 situaties van leefomgeving met elkaar die niet vergeleken kunnen worden


Dit is nu net mijn punt. Je kan de natuur niet vergelijken met gevangenschap. Dus kun je ook niet zeggen dat je aan soortbehoud doet. Want hoe je het ook wend of keert: dieren in gevangenschap verzwakken. De broedmachine is daar een onderdeel van, maar overige factoren moet je ook mee rekenen.

Dat het woord "lui" verkeerd is gekozen is wel duidelijk. Maar welk woord is hier wel gepast?

En ik ben het met je eens over de nesten, maar wees eerlijk: jij schuift toch ook een kant en klaar nest in je agapornishokken ipv de bovengenoemde wevernesten?


ParkietenPeter
Website Member
Posts :4054

Website Member
2010-05-02 - 17:28:51 send message to ParkietenPeter

Ja zo moeten we natuurlijk oppassen dat we dus niet te ver gaan uitwijden wink ;) laugh :D

Natuurlijk kun je stellen dat door de inmenging van de kweker sowieso essentiele eigenschappen zoals de patriarchen uit de natuur meegekregen hebben, deels verloren gaan.
IVN bijvoorbeeld zet ook netskasten uit en die worden toch dankbaar door de vogels gebruikt.
Zo kan dat dan ook in het genoemde voorbeeld gaan.

Blijft toch over de vraag waar ik verder nieuwsgierig heen ben, "Waarom worden broedmachines zo veel ingezet tegenwoordig? Is dat omdat er zoveel noodzaak is?"

wink ;) Peter


maewim
Website Member
Posts :159

Website Member
2010-05-02 - 17:44:12 send message to maewim

wel peter dat is heel simpel
probeer jij maar eens een ararauna natuurbroed
momenteel te verkopen dan weet je het antwoord onmiddelijk


bert1974
Website Member
Posts :754

Website Member
2010-05-03 - 04:59:49 send message to bert1974

maar als dat de reden moet wezen om aan handopfok te gaan doen dan ben je geen liefhebber van vogels dan ben je liefhebber van geld.

ik kweek zelf met amazonica,s en blauwvoorhoofden.
en de amazonica,s zitten al jaren in het verdom hoekje wat betreft verkoop.
als ik deze jongen tam aan zou bieden dan was ik ze zo kwijt voor een goed bedrag.
maar daar pas ik persoonlijk voor.
ik wil alleen maar natuurbroed kweken en dan doe ik de jongen wel wat goedkoper van de hand.
mocht ik plaats gebrek krijgen.
ik hoef er tenslotte niet van te leven.

maar nu begint het toch weer uit te draaien op het spelletje handopfok / natuur broed.
en dat was niet de vraagstelling van dit topic.

groet bert


arjandaf
Website Member
Posts :980

Website Member
2010-05-03 - 10:29:42 send message to arjandaf

Dit bericht is 1 keer gewijzigd

je zou kortweg kunnen stellen dat de kweekkoppels achteruitgaan in broedkunsten ( ?? ) en daarom de BM's volle toeren meedraaien bij vele ???
ik kan in een geval ararauna er net met moeite mee meekomen maar een chinese dwergkwartel doet het echt wel zelf als de condities maar goed zijn.. geld dat niet voor alle soorten schiet me dan te binnen . voor dat we het weten heeft elke kweker een BM en geen blokken meer als reserve staan in het schuurtje maar nieuwe warmte lampen en andere onderdelen . ben er eigenlijk van mening dat met elk soort vogel natuurbroed te behalen is mits . geduld ( soms erg veel ) en vooral de goede leefomgeving nagebootst word 3 G's Geld Geluk en vooral Geduld dus


m.v.g Arjan


Geelvleugel
Website Member
Posts :9

Website Member
2010-05-03 - 20:45:51 send message to Geelvleugel

Ben het niet eens met de stelling dat het met luiheid te maken heeft, dat er vandaag de dag meer met de broedmachine gebroed wordt. Want broedmachinekweek kost meer tijd en energie dan natuurbroed. En de aanschaf van goede apparatuur is een behoorlijke investering.

Je kan misschien beter zeggen dat de kwekers die tegen het uitbroeden m.b.v. een broedmachine zijn "lui genoemd mogen worden" Want de allermakkelijkste manier is om te zeggen: ze zoeken het maar uit, en we zien wel of het wat wordt...Gewoon de natuur zn gang laten gaan

Nee dan heb ik meer respect voor de kwekers die alles op alles zetten om te trachten de eieren optimaal uit te broeden.

Laat ik het zo zeggen, er gaat niets boven het uitbroeden in een broedmachine, je hebt namelijk zelf de controle op de eieren, je kunt indien nodig ingrijpen.

Ik hoor de laatste tijd erg veel verhalen over koppels die de eieren vernielen, heb er zelf ook ervaring mee. En dat is naar mijn mening toch probleem nr. 1 in de papegaaien wereld ( specifiek de kaketoe soorten )...

Want wat is de teleurstelling groot als je ziet dat het vrouwtje netjes een nestje eieren gelegd heeft, en dat de eitjes bevrucht zijn, maar halverwege het broedproces bemerkt dat er een barst/deukje in het ei zit, of zelfs helemaal vernield zijn. 2 weken geleden nog meegemaakt, een stel rozees, netjes te broeden nooit problemen mee gehad, en na 10 dagen kapotte eieren, en waarom?? zeg het maar... Ik hou het erbij dat, dat de natuur is. Stel dat een willekeurig koppel vogels jaarlijks een nestje jongen zou produceren, nou dan zouden er gauw teveel zijn....

Maar wij als kwekers proberen zo optimaal mogelijk te kweken, dus ga je kijken hoe zulke problemen voorkomen kunnen worden..

Geef mij dan maar meer zekerheid om met een broedmachine te broeden, en de kuikens na het uitkippen terug te plaatsen bij de ouders, die op dat moment op kunsteieren broeden. Dit heb ik reeds vele malen met succes mogen doen. De ouders accepteren dit vrijwel altijd. Want het grootbrengen van jonge kuikens ervaar ik niet als probleem, maar het uitbroeden van de eieren daar gaat het vaak mis.

En natuurlijk zijn er ook weleens gevallen waarmee men niet aan handopfok ontkomt. Dit hoeft ook niet direct problemen te geven. De probleem vogels zijn de vogels die via handopfok grootgebracht zijn, en in de huiskamer beland zijn. Probeer je daar mee te kweken, dan valt het niet mee. (Alhoewel er ook hele goede resultaten van bekend zijn)

Maar een vogel via handopfok grootgebracht, en gesocialiseerd met andere jonge vogels, en die in een lekker ruime voliere heeft kunnen verwilderen, doet naar mijn mening niets onder voor een jong wat op natuurlijke wijze is grootgebracht.


Daniel
Website Member
Posts :3287

Website Member
2010-05-03 - 21:26:28 send message to Daniel

Geelvleugel het is wel erg makkelijk om te zeggen dat diegene die aan natuurbroed doen eigenlijk de luie kwekers zijn. Ja het is minder arbeidsintensief dan handopfok, maar het zijn met name deze kwekers die uitzoeken waarom de vogels niet kweken.
Als een koppel het niet doet, ga je kijken waar het aan ligt, is het de voliere, is het de voeding, klikt het koppel niet enze enz. Net zolang totdat het koppel het wel doet.

Daarnaast vind ik dat je binnen je eigen redenering kiest voor de makkelijkste weg, je laat de eieren uitbroeden in de broedmachine, maar je doet niet aan handopfok. Oftewel je hebt er voor gekozen om niet uit te zoeken waarom het tijdens het broeden fout gaat, maar je kiest er ook niet voor om aan het arbeidsintensieve handopfok te doen.

Uiteindelijk zijn er redenen om een broedmachine te doen, maar in mijn ogen is er niets mooier dan natuurbroed resultaten.


Geelvleugel
Website Member
Posts :9

Website Member
2010-05-03 - 22:24:49 send message to Geelvleugel

Beste Daniel,

Ik heb niet vermeld dat de kwekers die aan natuurbroed doen, de luie kwekers zijn. Natuurbroed is als het goedgaat het allermooist, helemaal mee eens. Maar waarom hebben sommige kwekers een broedmachine staan?? Om mocht het fout gaan, dan is een broedmachine een hulpmiddel om bepaalde problemen te voorkomen. Je kunt hiermee meer zekerheid inbouwen.

Het is al een hele sport om een vogel tot broeden te krijgen, en hierin moet je zeker niet stil afwachten, maar bedenk inderdaad eens wat je zou kunnen veranderen om ze wel aan het broeden te krijgen. Maar ik bedoel in mijn reactie de situatie als er eieren zijn, en het gaat tijdens het broedproces fout. ( En ik respecteer het zeker dat mensen proberen uit te zoekn waarom het fout gaat..) Dat doe ik zelf ook, en niet zonder resultaat. Dat is een grote uitdaging van deze hobby...

Ik wil alleen maar aangeven dat een broedmachine een betrouwbaar hulpmiddel is om tot een beter resultaat te komen. Er gaan binnen onze hobby namelijk vele goede eieren verloren...En dat is erg jammer.

Dus ik probeer in mijn situatie juist deze voorvallen te voorkomen...

Ook heb ik niet vermeld dat ik niet aan handopfok doe, er zijn namelijk situaties waarin je er niet aan ontkomt, en om het beestje zn bestwil laat ik dit dan doen. ( zelf heb ik daar te weinig kennis van, en heb er de tijd niet voor )

En als ik weet dat een koppel het goed doet, mogen ze het zelf doen, want waarom zou je het dan veranderen?? Maar ik bedoel de situaties waarin een koppel dat overgegaan is tot broeden, dus de stemming is er, de eieren liggen er, maar het mislukt toch.... Dan kun je zeggen, ze moeten het zelf maar uitzoeken en laat ze het opnieuw proberen. Ieder zn eigen mening hierover maar ik vind het dan jammer als het weer eens fout loopt.. Dus daarom heb ik een broedmachine staan om die situaties te kunnen optimaliseren.


molineti
Website Member
Posts :1604

Website Member
2010-05-03 - 22:34:17 send message to molineti

Dit bericht is 2 keer gewijzigd

quote
Geef mij dan maar meer zekerheid om met een broedmachine te broeden, en de kuikens na het uitkippen terug te plaatsen bij de ouders, die op dat moment op kunsteieren broeden. Dit heb ik reeds vele malen met succes mogen doen. De ouders accepteren dit vrijwel altijd


Sorry,maar ik kan me bijna niet voorstellen dat dit vele malen goed is gegaan en ben dan ook benieuwd naar het aantal gevallen en bij welke soorten Je dit met succes hebt gedaan.

Ik heb altijd begrepen dat op den duur de broedende vogels de hartslag in het ei voelen en enkele dagen voor het kippen de oudervogels het geluid van het kuiken en het aanpikken horen.

Dit schijnt ontzettend belangrijk te zijn voor succesvol groot brengen van de jongen.
(kunsteieren voldoen hier niet aan)
Daarom mijn twijfel over bovenstaande quote.

Met geduld en wat vindingrijkheid is er met vele soorten succesvol te broedenhappy :)en is eibegeleiding mijn inziens niet echt nodig

Groeten rene



VGM
Website Member
Posts :89

Website Member
2010-05-03 - 22:41:00 send message to VGM

Ik wil er nog 1 keer op reageren ,maar dan houd het ook op,ik vind een forum nog altijd een plaats waar mensen elkaar helpen ,of ze nu vragen stellen over broedmachines of over natuurbroed en ik hoop dat we dit blijven doen .

de laatste jaren zijn er heel wat broedmachines bijgekomen in de handel ,ook dit speelt een rol waarom steeds meer mensen broedmachines aanschaffen ,kijk maar op internet wat je allemaal vind,ik heb er twee ,een gekochte r-com en een zelfgemaakte ,die tweede omdat hij prima resultaten geeft is voor de max ,zelf iets bouwen en laten werken ,wat wil je nog meer ?

de discussie of mensen die broemachines hebben of mensen die liever natuurbroed willen is hun eigen keuze.Het belangrijkste is dat je plezier hebt in je liefhebberij,de ene is niet luier dan de andere.

de ene houdt van parkieten,da andere van kanaries ,die weer van wildzang enz...,zo zit het nu eenmaal in elkaar.

Broedmachinnes hebben ook al wat soorten gered ,anders waren er die niet meer door verdwijning van biotopen enz...

Voor mij is het simpel (al gaat niet iedereen daarmee akkoord)laat ieder in zijn waarde waar hij zich het beste in voelt wink ;)


Geelvleugel
Website Member
Posts :9

Website Member
2010-05-04 - 19:24:48 send message to Geelvleugel

Beste Rene,

Hierbij nog een antwoord op je vraag...

Ik ben hiermee in het verleden begonnen bij een stel princess of wales parkieten, altijd kapotte eieren, heb het probleem via diverse aanpassingen proberen te voorkomen. o.a. het blok schuin hangen, een trapje van gaas erin gemaakt, eieren tijdelijk verwisseld voor kunsteieren. Maar het mocht niet baten. Uiteindelijk een nestje eieren via een bm uitgebroed en de jongen teruggeplaatst, ging probleemloos. In de daaropvolgende jaren heb ik dit ook meerdere malen succesvol gedaan bij o.a. zonparkieten/pyhrurra/edels en rozees.

Ik heb me ook laten vertellen dat dit om de door jouw hierboven genoemde redenen haast onmogelijk is, maar via mijn eigen ervaringen er toch achter gekomen dat het zeer goed mogelijk is.

Overigens nog een tip voor mensen die problemen hebben met vogels die de eieren op de grond leggen i.p.v in het broedblok ( komt veel voor bij o.a Inka kaketoes ) Vang de man eens weg nadat je het eerste ei op de grond gevonden heb, en leg een kunstei in het blok. Heb hier goede ervaringen mee. De daaropvolgende eieren lagen netjes in het blok. ( Het is zelfs gelukt bij een pop die totaal geen interesse had in een broedblok, en wel eieren op de grond legde. Man weggevangen, en dezelfde dag had de pop het blok gevonden )

Dus mensen heb je problemen met kapotte eieren in het nest, of eieren op de grond, bedenk eens of de man hierin geen rol speelt...

Grtn,

Geelvleugel





Pagina : 1 2 3
<<< vorige

Plaats een reactie



Er zijn in totaal 141 bezoekers op de site, waarvan 1 leden.

Aantal mensen in chat: 1
attie11,
Copyright 1998-2022,
Laatste update: 31 oktober 2022
e-mail: info@vogelarena.com
kinderopvang in Enschede