Vogelarena

Log In
 


Gebruikersnaam

Paswoord

Onthouden

Paswoord vergeten

Schrijf mij in!

 

 

 

 

 

 

 

   
Inhoud
   

   
Zoeken
 
   
 
   
VogelArena.com
 

E-mail


   
Reclame
 





   




Forums Home > Site nieuws > Bevruchting vogeleieren Moderators
agabird


Om een bericht te kunnen posten moet u ingeschreven zijn schrijf in.
Als U al lid bent log hier in.

Pagina : 1


Auteur Onderwerp : Bevruchting vogeleieren
jeanvanelderen
Website Member
Posts :1

Website Member
2010-06-09 - 19:44:37 send message to jeanvanelderen

Enkele vogelliefhebbers beweren dat als de pop haar eerste ei heeft gelegd dat ook de andere nog te leggen eieren reeds bevrucht zijn.
Anders gezegd als de pop het eerste ei in het nest legt je de man gerust mag weg nemen daar hij op dat ogenblik reeds meerdere eieren heeft bevrucht.Is dit een fabeltje of waarheid en is hier een verklaring voor?


Asura
Website Member
Posts :282

Website Member
2010-06-09 - 20:54:15 send message to Asura

Het klopt niet helemaal, maar half wink ;)
Een popje kan sperma bewaren, daarom kan het inderdaad zo zijn dat eieren toch bevrucht zijn ook al is de man al geruime tijd weg gehaald. De echte bevruchting van de eicel vindt ongeveer 1 dag voordat het ei gelegd wordt plaats (verschillend per vogel). Dus niet alle eieren uit een legsel worden op precies hetzelfde moment bevrucht, maar ze kunnen wel allemaal door het sperma uit 1 paring bevrucht zijn. Het kan echter ook zo zijn dat een 2e, 3e of 4e ei niet bevrucht is, terwijl de rest van het legsel wel bevrucht is (met andere woorden: 1 bevrucht ei is geen garantie voor succesvolle bevruchting van de andere eieren). Ook kan het zijn dat, als een popje met meerdere mannetjes gepaard heeft, sommige eieren door het ene mannetje en andere eieren uit hetzelfde legsel door het andere mannetje bevrucht zijn.
Ik hoop dat dit een beetje duidelijk is?


Ton Koek
Website Member
Posts :3551

Website Member
2010-08-03 - 11:59:28 send message to Ton Koek

Aanvullend en als bevestiging:

Mannetjes heggenmussen hebben een zeer vernuftig systeem om voor nakomelingen te zorgen. Een mannetje pikt voor de paring de pop een aantal keren rond de cloaca zodat deze het sperma dat het laatst is ingebracht uitscheidt. Het sperma van indringers kan hij namelijk onderscheiden van zijn eigen sperma. Zo weet hij dus of z'n vrouwtje is vreemdgegaan of niet. Het vrouwtje wordt gedwongen om dit vreemde sperma te verwijderen, waarna het mannetje dit sperma gelijk vervangt door het zijne. Dit doet hij om niet nodeloos de jongen van een andere man op te voeden, maar jongen met zijn genen op te voeden.


sylvain
Website Member
Posts :178

Website Member
2010-08-03 - 17:53:48 send message to sylvain

Het is ook wel zo bij heggemussen dat het mannetje waar het vrouwtje mee is vreemdgegaan ook de jongen mee groot brengt.

Mvg Sylvain



Pagina : 1

Plaats een reactie



Er zijn in totaal 157 bezoekers op de site, waarvan 3 leden.

Aantal mensen in chat: 1
attie11,
Copyright 1998-2022,
Laatste update: 31 oktober 2022
e-mail: info@vogelarena.com
kinderopvang in Enschede