quote
Even heel simpel uitgelegd:
Stel je hebt een helemaal groene vogel, deze heeft een verspreidingsgebied van Nederland en Duitsland. Stel dat ze nu ontdekken dat alle vogels in Noord-Duitsland een iets blauwe waas hebben, of 2 centimeter groter zijn, dan kun je spreken van een ondersoort.
Een leuk handvat om verder te denken, maar helaas: was het maar zo simpel. De verschillen op grond waarvan "men" besluit tot het uitroepen van een ondersoort zijn soms niet zo duidelijk te zien. Men zou tegenwoordig op basis van DNA-onderzoek verschillen kunnen vaststellen.
Vergeet overigens niet dat de criteria voor het benoemen van een ondersoort door mensen worden bepaald en daarmee -hoe grondig onderbouwd dan ook- altijd subjectief zijn.
Bovendien leiden uiterlijke kenmerken niet altijd tot een ondersoort.
Simpel voorbeeld:
Bepaalde rosella's verschillen in het land van herkomst behoorlijk van kleur, afhankelijk van het gebied waar ze voorkomen.
Je zou het ondersoorten kúnnen noemen, maar doordat gebleken is dat deze verschillen optreden agv externe factoren (zonlicht, vochtgehalte, voedingsstoffen enz.) en dus de DNA structuur van deze vogels gelijk is gebleven, blijven het bij één soort houden.
Eenzelfde verhaal zit ongetwijfeld achter het oorspronkelijke grasparkietenverhaal dat Max hierboven heeft aangehaald.
quote
En wat ik zo wonderbaarlijk vind is dat hoe meer je ergens van weet hoe meer je weet dat je er niet van weet.
Knap dat je dat op jouw leeftijd al inziet. Er zijn er helaas velen die dat nooit zullen inzien, maar die weten dus ook niet veel.