Vogelarena

Log In
 


Gebruikersnaam

Paswoord

Onthouden

Paswoord vergeten

Schrijf mij in!

 

 

 

 

 

 

 

   
Inhoud
   

   
Zoeken
 
   
 
   
VogelArena.com
 

E-mail


   
Reclame
 





   




Forums Home > Kweek en verzorging. > Blauwgele baby-ara met 1 stijve poot Moderators
agabird


Om een bericht te kunnen posten moet u ingeschreven zijn schrijf in.
Als U al lid bent log hier in.

Pagina : 1 2 3
volgende >>>


Auteur Onderwerp : Blauwgele baby-ara met 1 stijve poot
jhobbens
Oud Lid
Posts :11

Oud Lid
2004-09-08 - 20:34:09

Wie weet raad?
Wij hebben een blauwgele ara (Fiddle heet ze/hij) gekocht van 6 weken. We wisten dat het beestje 1 stijve poot had, maar we hadden verwacht dat dat niet veel consequenties zou hebben. De ene poot is vanaf het lichaam stijf, de klauw kan ze wel gebruiken. De verkoper zei dat ze zich met 1 poot prima zou redden, hij was met haar bij een gewone dierenarts geweest.

Nu hebben we gesproken met een vogeldierenarts en die zegt - tot onze schrik - dat het niets wordt met Fiddle. Hij zegt dat de andere poot zich nooit normaal zal ontwikkelen en dat ze altijd op haar buik zal blijven schuiven. Dat ze bovendien niet zelfstandig voer zal kunnen nemen, maar dat ze altijd gevoerd zal moeten blijven. Zijn advies was dus: laten inslapen.

Daarna hebben we nog geïnformeerd bij de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht. Zij stellen dat we ons nog geen zorgen moeten maken. Dat ara's in de natuur hun poten nog niet gebruiken met 6 weken, dat ze hun poten ook eigenlijk nog niet eens mogen gebruiken. We hebben afgesproken dat we over 2 weken nog eens telefonisch contact hebben om te kijken hoe de situatie dan is.

Wie heeft informatie voor ons? Wij weten gewoon niet wat beter zal zijn voor ons araatje. Elk advies is welkom! Hoewel we natuurlijk graag willen horen dat alles redelijk goed komt wink ;)

Groet, Jurgen


Hawkeye_NL
Oud Lid
Posts :1918

Oud Lid
2004-09-08 - 21:00:36

Bij de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht weten ze heel erg veel over de papegaaien.
De kans dat je hier een verkeerd advies krijgt is aanzienlijk kleiner dan bij een gewone "vogel" dierenarts. Ik zou de vogel in ieder geval idd nog niet laten inslapen zonder dat hier echt gegronde redenen voor zijn. Ik ken zelfs vogels met maar 1 poot die zich perfect staande weten te houden.
Mijn advies: Luister eerst eens na wat ze bij de faculteit zeggen en als je denkt aan de hand van wat je zelf ziet dat het echt niet gaat dan kan je altijd nog naar hen gaan voor verdere stappen.

Erwin


rupicola
Website Member
Posts :1712

Website Member
2004-09-08 - 21:59:13

kan me bij Hawkeye aansluiten.
Ik weet niet bij welke dierenarts je geweest bent, maar dierenarts Feld te Amersfoort bijvoorbeeld is ook erg bedreven met papegaaien.
(033-2864772)

sukses.


jhobbens
Oud Lid
Posts :11

Oud Lid
2004-09-08 - 22:57:21

Hèhè, van deze reacties schrikken we gelukkig niet! Hawkeye, hadden die vogels dan ook al 1 goede poot vanaf de geboorte?? Want dat ziet men als het grootste probleem... Eigenlijk denk ik dat het de zwakste vogel uit het nest is, maar ja.. we zijn al aan haar verkochthappy :). 't is ook echt een scheetje!
Bedankt Rupicola voor het tel.nr. van die arts. We gaan even bellen, even horen hoe zij er over denken. Beter te veel info, dan te weinig wink ;).

Groet, Jurgen en Petra


tonnl
Website Member
Posts :3032

Website Member
2004-09-09 - 00:09:03

Ik ben geen papegaaienman, maar is 6 weken niet veel te jong?

Groeten, Ton.


johanblok
Website Member
Posts :1971

Website Member
2004-09-09 - 10:51:30

Wij hebben een valkparkiet met 1 goede poot en een stompje die zich, eerst bij anderen, en nu bij ons al jaren uitstekend redt in een gezelschapsvoliere. Het is nauwelijks te merken.
Een blauwgele ara is meer dan intelligent genoeg om zich met 1 goede poot te redden. Om deze reden afmaken, is mijns inziens niets anders dan moord op een dier dat, als hij straks groter is, nauwelijks beperkt wordt in zijn bewegingsvrijheid.
Natuurlijk is 6 weken veel en veels te jong om ze dan al te verkopen.


Jacqueline
Website Member
Posts :1216

Website Member
2004-09-09 - 12:26:30

sad :(

Dat is natuurlijk niet mis als je dat te horen krijgt.
Maar er zijn maar genoeg vogels in gevangenschap en in het wild die zich goed staande houden met een poot.
Dus om nu te zeggen dat word niks, is natuurlijk veel te voorbarig.
Kijk voordat je drastische maatregelen gaat nemen het eerst nog maar een flinke poos aan hoe het verder ontwikkeld.
Daarbij zes weken is wel erg jong, maar daar is niets meer aan te doen neem ik aan.
---------------------------------------------

Vind dat de prachtige vertaling van Edwin toch bij elke kweker/handelaar zou moeten hangen.

Papegaaien lijst van rechten.

1. LEER EERST OVER PAPEGAAIEN VOORDAT JE MIJ IN HUIS NEEMT. Ik ben geen gedomestiniceerde huisdier zoals de hond of de kat. Ik heb altijd nog de geest van de jungle in mij. Ik heb speciale behoefden waaraan je moeilijk zult kunnen voldoen. Leer deze niet te laat alstublieft voor mijn gezondheid. En alstublieft haal niet een van mijn neefjes uit de wilde jungle, je brengt hiermee zijn overlevingskansen in gevaar en dat zal ook voor u geen feest worden.

2. GEEF MIJ EEN ZO GROOT MOGELIJK HUIS. Ik ben gewend om te vliegen door regenwouden en savannes. Ik heb deze vrijheid opgegeven voor uw plezier. Geef me op zijn minst genoeg ruimte om mijn vleugels uit te slaan en genoeg beweging te krijgen. Ik heb ook behoefde aan genoeg speelgoed voor mijn eigen plezier en hout om op te knagen, anders kon ik nog wel eens uw huiskamer per abuis aanzien voor het bos en de bomen.

3. GEEF MIJ EEN VOEDZAAM DIEET. Ik heb behoefde aan een grote variëteit aan vers en uitgebalanceerd voer, ook al kost het een hoop tijd dit klaar te maken. Ik kan niet overleven op uitsluitend zaad. Neem de tijd om uit te zoeken waar ik behoefde aan heb en waar mijn voorkeur ligt.

4. GEEF MIJ EEN SOCIAAL LEVEN. Ik ben welliswaar een groepsdier maar ik ben niet één van de uwe. Ik heb behoefde aan veel sociaal contact om te leren hoe ik met u moet omgaan en met mijn familie. Ik heb elke dag behoefde aan speciale aandacht van u ongeacht wat uw behoeftes of afspraken zijn. Ik ben een levend wezen met gevoel. Boven alles. Ik moet er 100% van op aan kunnen dat u elke dag voor mij zult zorgen en ik moet u volledig kunnen vertrouwen.

5. HOUD MIJ SCHOON. Hoewel ik knoei met mijn voer en het zelfs om je oren gooi is het voor mijn gezondheid belangrijk dat je mij goed schoon houd. Mijn huid zal gaan jeuken als ik niet regelmatig een douche krijg. De haren van mijn veren beschadigen als deze vet worden en nog erger, ik wordt heel erg ziek als mijn eten of drinken niet hygiënisch is.

6. IK HEB EEN EIGEN ARTS NODIG. U begrijpt mijn psychose misschien niet helemaal waardoor u niet in staat bent vroeg genoeg te ontdekken als ik ziek wordt. Het zou zelfs wel eens te laat kunnen zijn omdat ik het meestal mijn ziektes verberg (onthoud dat ik heb gezegd dat ik een dier uit de jungle ben, daar zijn heel veel roofdieren.) Ik heb behoefde aan een specialist, een vogelarts. (geen thuisdoctoren a.u.b.) Als je geen arts voor mij kan betalen zou je me beter niet in huis kunnen nemen.

7. STRAF ME ALSTUBLIEFT NIET. Zoals ik niet al jullie speciale eigenschappen begrijp begrijpen jullie de mijne niet. Ik probeer niet om in problemen te komen. Onthoud, een huis is geen jungle. Als ik het eens verpest schreeuw dan niet tegen mij en sla mij nooit! Ik heb zeer gevoelige oren en zou je nooit meer kunnen vertrouwen als je mij slaat. Handen zijn angstige dingen in onze ogen (waarom zouden jullie niet ook vleugels hebben zoals wij?). Nog belangrijker is dat we niets leren door straffen. Wij zijn zachtaardige wezens en vallen alleen terug aan uit zelfverdediging. Wij leren door geduld en liefde!

8. SPREEK MIJN “TAAL”. Ik weet dat u boos wordt als ik mijn waterbak omver schop. Gooi met eten, ga schreeuwen of mijn veren pluk. Ik doe dit echter niet om u te irriteren. Ik probeer u alleen wat te zeggen (misschien dat ik pijn heb, mij alleen voel of gewoon verdrietig ben.). Probeer mijn lichaamstaal te spreken. Onthoud! Ik ben het enige wezen op deze hele planet dat leer tom uw taal te spreken.

9. ZIE MIJ ALS INDIVIDUE. Ik ben een uniek wezen met gevoel. Geen twee van ons zijn gelijk. Wees a.u.b. niet teleurgesteld als ik niet praat als u dat wilt, of als ik niet de truckjes ken die de papegaai van uw vriend doet. Maar als u aandacht aan mij besteed (ik voel altijd met u mee of u dat nu beseft of niet.), dan zal ik u een uniek wezen tonen die u veel meer geeft dan spraak en speelsheid. Geef mij de kans u te laten zien wie ik ben en ik denk dat dit u de moeite waard zal zijn. En onthoud! Ik ben geen meubelstuk, geen levend stukje decor en zekers geen status symbool. Als u mij hiervoor misbruikt dan kon ik u wel eens in die omhoog gestoken neus knijpen.

10. DEEL UW LEVEN MET MIJ. Boven alles, vergeet niet dat u voor mij een heel speciaal persoon bent. Ik stop al mijn vertrouwen en geloof in u. Wij papegaaien zijn gewent monogaam te leven (geen barhangen voor ons.) Dus alstublieft, ga niet voor lange perioden uit en geef mij niet zomaar weg. Ik kan hierdoor ontroostbaar worden waar ik nooit meer overheen kom. Als dit te veel gevraagd is: onthoud! U kon mijn behoeftes leren voor u mij in huis haalde! Zelfs het nemen van een kind of een nieuwe baan is geen geldig excuus. U heeft het EERST een verantwoording tegenover mij genomen. En als u denkt dat u mij moet verlaten omdat u denkt dat u zal sterven, zorg dan dat u genoeg nalaat voor mijn overleven. Ik kan dan wel een rijpe oude leeftijd halen maar ik kan nog altijd niet voor mijzelf zorgen. Onthoud dat ik in een kleine kooi zit tussen mensen die niet mijn gelijke soort zijn!

11. UW RECHTEN. U heft heel erg veel rechten maar ik kan er maar één garanderen. En dat is: Als u mij behandeld zoals ik hierboven heb omschreven, zal ik u belonen met onbegrensde liefde, humor, kennis, schoonheid, aandacht en een gevoel van onbeschrijfelijk geluk dat u niet meer heeft gevoeld sinds uw kinderjaren. Toen u mij mee naar huis nam werd u mijn groepsleider. En inderdaad mijn complete universum voor het leven. Ik zou de sterren en de maan ophangen voor u als ik kon. WIJ ZIJN ÉÉN IN HART EN ZIEL.

Hang ook de Maan en sterren voor deze baby ara op.!!!



Hawkeye_NL
Oud Lid
Posts :1918

Oud Lid
2004-09-09 - 12:45:22

Dit bericht is 1 keer gewijzigd

quote
Hawkeye, hadden die vogels dan ook al 1 goede poot vanaf de geboorte?? Want dat ziet men als het grootste probleem...
Het antwoord hierop is even simpel als logisch, Nee! de vogel had maar 1 poot en daar kon hij ( nog ) niet op staan. Pas na een maand of drie tot vier is hij dit gaan leren gebruiken. Hoe het nu gaat met de vogel weet ik niet. Ben al heel lang niet meer bij die mensen geweest.

Ik zou de vogel in ieder geval niet zomaar laten inslapen. Vind dat dit uitsluitend mag gebeuren als de vogel echt niet meer is te redden of vergaat van de pijn zodat een "normaal" leven niet meer mogelijk is.

Respect,
Erwin


Daniel
Website Member
Posts :3286

Website Member
2004-09-09 - 14:42:37

Ik moet me aansluiten bij de rest.
Ik ken een aantal amazones waarvan sommige geboren zijn met 1 poot en andere op latere leeftijd een poot hebben verloren en allen redden zich perfect.
Wacht dus maar af happy :)


goffini
Oud Lid
Posts :619

Oud Lid
2004-09-09 - 23:00:38

Ik heb nu 1 jong zitten wat niet goed meekomt met de andere. Hij kan niet goed op zijn poten zitten en zit veel op de grond. Nu voeren de ouders hem ook niet meer. Ik ga proberen hem te voeren en hem toch te redden.

Jacqueline: Die tekst hangt volgens mij ook zo in het N.O.P.


jhobbens
Oud Lid
Posts :11

Oud Lid
2004-09-10 - 21:41:42

Allemaal heel erg bedankt voor jullie reactie, maar de situatie blijkt nog anders te zijn.

We zijn weer naar een vogelarts geweest op aanraden van kennissen (die zelf 50 papegaaien hebben en hele goede ervaring hadden met deze arts, in Zelhem trouwens). De arts zegt dat het ene pootje gebroken is geweest (is gedeeltelijk te herstellen, maar zal daardoor veel minder krachtig zijn). Door de ene gebroken poot heeft de vogel alles geprobeerd op te vangen met de andere poot, waardoor het kapsel van die poot kapot is gegaan. Beide poten liggen raar naast haar, ze kan alleen op haar buik schuiven en zal nooit kunnen zitten of staan. Ze zal doodgaan als gevolg van doorligplekken. De arts vind het heel vervelend, maar adviseert ons Fiddle in te laten slapen omdat ze toch echt minstens 1 goede poot nodig heeft. We willen niet dat Fiddle veel pijn krijgt en dan alsnog in moet slapen. We hebben een afspraak voor morgenochtend gemaakt, met ontzettend veel tegenzin, maar het is het beste voor het beestje. Daar gaat het ons om, want zelf willen we dit natuurlijk niet. Heeft er nog iemand een wonder in de aanbieding???????

Groet, Petra en Jurgen

sad :(sad :(sad :(sad :(sad :(sad :(sad :(sad :(sad :(sad :(sad :(sad :(sad :(sad :(sad :(sad :(sad :(sad :(sad :(sad :(sad :(sad :(sad :(sad :(


Hawkeye_NL
Oud Lid
Posts :1918

Oud Lid
2004-09-10 - 21:52:28

Ik denk dat je bij mijnheer Tol bent geweest in Zelhem? Is echt een zeer goede vogelarts! Hem kennende zal hij zekers niet een overhaaste conclussie trekken. Het spijd me vreselijk voor jullie en wens jullie dan ook veel sterkte morgen.

Remember! You cant save them all. sad :(

Respect,
Erwin


Hawkeye_NL
Oud Lid
Posts :1918

Oud Lid
2004-09-10 - 21:54:43

Ik wil overigens nog wel even iets extra aan het verhaal toevoegen. Hoe verveldend dan ook!

6 weken voor een jonge papegaai is natuurlijk wel heel erg jong. Zekers als een nieuwe eigenaar geen ervaring heeft met het soort. Heb je de vogel particulier of bij een bedrijf gekocht?

Respect,
Erwin


jhobbens
Oud Lid
Posts :11

Oud Lid
2004-09-10 - 22:51:13

Bedankt voor jouw reactie. We hebben de vogel bij een particulier gekocht (hij wist alleen dat 1 poot niet goed was, het andere had hij ook niet bemerkt. We krijgen het volledige bedrag retour, maar daar worden we nu niet vrolijker van). Over 7 weken halen we een nieuwe ara bij hem op. We gaan daar wel eerst mee naar de dierenarts trouwens. Je had de goede arts hoor. En ondertussen gaan we alles wat los en vast zit lezen over ara's. Oh ja, en de nieuwe kennissen (waar ik het eerder over had, met 50 papegaaien)zijn superhandigwink ;), die hebben echt al veel ervaring. En zijn ook nog eens hartstikke aardig. Geluk toch?!

Nou, nog even teuten met de "kip". Nu kan het nog. Shitzooi!

Bedankt en groet Petra en Jurgen


natasja
Website Member
Posts :1796

Website Member
2004-09-11 - 22:33:27

wat vreselijk ;(

vind het zelf trouwens ook erg raar dat de kweker de vogel heeft verkocht wetende da het beestje een slecht pootje had .. vind dat een kweker ten alle tijden eerst hoort aan te kijken hoe het zich ontwikkeld .. voor nieuwe baasjes is het namelijk heel erg moeilijk om zulke keuzes te moeten gaan maken sad :(


Veel succes verder en het spijt me voor jullie dat jullie dit hebben moeten meemaken


tonnl
Website Member
Posts :3032

Website Member
2004-09-11 - 23:27:02

Een kweker die z'n vogels al met 6 weken wegdoet vind ik toch niet zo vertrouwenwekkend.
Ik hoop van harte dat "de nieuwe ara" betere kansen krijgt.



Pagina : 1 2 3
volgende >>>

Plaats een reactie



Er zijn in totaal 227 bezoekers op de site, waarvan 4 leden.

Aantal mensen in chat: 1
attie11,
Copyright 1998-2022,
Laatste update: 31 oktober 2022
e-mail: info@vogelarena.com
kinderopvang in Enschede