Vogelarena

Log In
 


Gebruikersnaam

Paswoord

Onthouden

Paswoord vergeten

Schrijf mij in!

 

 

 

 

 

 

 

   
Inhoud
   

   
Zoeken
 
   
 
   
VogelArena.com
 

E-mail


   
Reclame
 





   




Forums Home > Vogels in huis. > papegaai in de groeifase Moderators
agabird


Om een bericht te kunnen posten moet u ingeschreven zijn schrijf in.
Als U al lid bent log hier in.

Pagina : 1


Auteur Onderwerp : papegaai in de groeifase
Kilkenny
Oud Lid
Posts :19

Oud Lid
2004-09-22 - 13:07:46

Beste allemaal,

Ik vind dit een leuk forum dus wil nog maar eens gebruik maken van de kennis hier. Mijn ~6 week oude grijze roodstaart moest ik van de kweker t/m 15 weken in een kartonnen doos houden. Het idee erachter was dat wanneer je hem nu al in de kooi zet, ie dan teveel energie verspilt aan klimmen en dat dat ten koste gaat van de energie die nodig is voor de groei. Over de doos moest een vochtige handdoek. Heb ik allemaal braaf gedaan en zelfs een leuk plexiglas raampje ervoor gemaakt. Het punt is nu alleen dat ie zelf uit de doos kan klauteren. Hij klimt zich gek...en dat was toch net niet de bedoeling. Moet ie nu echt tot 15 weken in een doos blijven?? Ik wordt nu namelijk gedwongen de door helemaal af te sluiten omdat ie anders ontsnapt.

Bedankt.
Jeroen


Hawkeye_NL
Oud Lid
Posts :1918

Oud Lid
2004-09-22 - 13:21:56

De eerste weken van papegaaien ( en ook andere vogels ) zijn heel erg zwaar. Naast de groei zitten ze natuurlijk ook met hun vederdek die volledig door moet breken. Het is daarom ook van groot belang dat je de vogels zo veel rust geeft als dat ze nodig hebben. Een kooi is hier dus nog lang niet aan de orden. Wel kan je de vogel ligt bezig houden. Je kan hem lekker oppakken en af en toe zachtjes knuffelen. Er zijn genoeg manieren te bedenken om je met het diertje bezig te houden zonder dat deze de hele dag in de doos moet zitten.

Persoonlijk vind ik 6 weken veel te vroeg om een jonge vogel nemen. Ik begrijp de gedachtengang achter de wens maar sta hier gewoon niet achter. Ik denk zelf dat het voor de dieren beter is dat ze niet eerder uit het nest gehaald worden dan dat ze zelf zijn uitgevlogen. Dan weet je tenminste zeker dat het sterk genoeg is. Uiteraard is dit anders bij vogels die om de een of andere reden niet door de ouders opgevoed kunnen worden.

Erwin


Kilkenny
Oud Lid
Posts :19

Oud Lid
2004-09-22 - 13:32:05

Bedankt voor je reactie. Ik doe het idd zo dat ik hem na het avond eten op vaste tijden eruit haal en dan rustig met hem bezig ben. Volgens de zeer ervaren kweker en houder van honderden (en naar eigen zegge heeft ie alle soorten) was het geen enkel probleem om een baby papegaai thuis op te voeden en tot nu toe gaat het opzich wel goed.

Jeroen


Jacqueline
Website Member
Posts :1216

Website Member
2004-09-22 - 14:09:30

Dit bericht is 2 keer gewijzigd

sad :(

Ik weet niet wat ik nu lees hoor, maar zal wel aan mij liggen.

Voorop gesteld, ja het is veel te jong om een baby van 5 weken te verkopen, vooral in onervaren handen.

Maar een baby in een doos houden tot hij 15 weken is, nou dat dacht ik niet.

Weleens bij stil gestaan dat ze met twaalf weken geheel zelfstandig zijn, ze op deze leeftijd volledig op zaad staan.

En wat komt er van het socialiseren terecht als je ze 15 weken in een doos houd.
Hoe moet hij bepaalde geluiden plaatsen als hij niet ziet waar het vandaan komt, stofzuigen,telefoon,honden die blaffen,de geluiden bij het afwassen en eten koken.
Zijn zomaar een paar voorbeelden, maar vul zelf maar in voor de rest.

Al onze baby's zitten in doorzichtige boxen, en daar over heen een donkere handdoek, zodat ze wanneer ze willen rond kunnen kijken en het leven rond hun kunnen opnemen.
VOORDEEL geen schrik reactie's wanneer er iemand bij hun komt kijken, want ze zien het aan komen, de hond die aanslaat of de telefoon die overgaat, geen probleem ze kunnen zien waar het vandaan komt, en na enkele keertjes ervaren ze het als normaal, zo van ach het hoort erbij.

Vanaf dat ze geheel bevederd, (8/9 weken) zijn gaan ze in de kooi, en na een klein half uurtje zijn ze er aan gewend, schrikken van geluiden doen ze niet want ze weten waar het vandaan komt, ook van andere huisdieren hebben ze geen weet want het is al bekend dat rare beest op vier voeten.
Ook stokzitten is geen probleem, want dat hebben ze in de box al geleerd, en slapen op een poot is dan ook al oud nieuws.
En bij tien weken vliegen ze hier al rond in de serre, met afgeschermde ramen.

Wil hiermee echt niemand tekort doen maar schrijf dit neer voor het welzijn van de baby papegaaien in het algemeen.
Geef me een email adres en je krijgt foto's van baby's 10 weken oud die de tijd van hun leven hebben in hun KOOI.
En onze baby's wegen allemaal meer dan 450 gram als ze zover zijn om naar hun nieuwe baasje te gaan, en dat is ruim voldoende als je weet dat 375 gram het minimale is.

wink ;)

Peter.


Riboet
Website Member
Posts :99

Website Member
2004-09-22 - 19:07:12

Mijn grijze roodstaartjes zijn nu 11 weken oud en kunnen al vliegen. Ik zou niet weten hoe ik die tot een leeftijd van 15 weken in een doosje moet houden!

Hier gingen ze (overdag) trouwens met doos en al in de kooi. De doos stond open, ze konden dus van alles zien, horen en meemaken. Zo heb ik het ook met mijn eerste grijze roodstaart gedaan: de doos in de kooi. Overigens gingen deze twee grijsjes in diezelfde doos ook overal mee naar toe: naar vrienden, naar het werk (dat is overdag) en af en toe mochten ze goed beschut op schoot even in het zonnetje zitten (ze waren toen inmiddels al volledig bevederd happy :)).

Toen de grijsjes vrij vlot al de koppen boven de doos konden uitsteken, heb ik de doos nog een keer omgeruild voor een met een hogere rand, maar toen ze met de vleugels leerden klapperen (ik denk dat ze 9 weken waren) ging de doos uit de kooi en mochten ze op de bodem van de kooi rondscharrelen en als extraatje werd een schuilplaats in de vorm van een plastic caviaschuilhokje geplaatst, waar vooral de jongste gaai dankbaar gebruik van maakte.

Overdag zitten mijn grijsjes nu (op stok) in de kooi op de werkplek, inmiddels zonder schuilhok en 's avonds op de papegaaienvrijzit in de woonkamer. Ze slaan hier nu ook geregeld de vleugels uit en hoewel ze al heel goed hun zaadjes kunnen pellen, geven we ze nog twee keer op een dag een beetje pap, maar de oudste van de twee geeft al steeds vaker aan dit niet meer zo belangrijk te vinden.
Avonds slapen ze in onze slaapkamer in hun hoge, afgedekte doos met doeken. Dit in verband met andere huis(roof)dieren die nachtaktief zijn en dan in de woonkamer mogen rondscharrelen.

Ik sluit me bij mijn voorgangers aan, dat een papegaaitje in een doos opsluiten niet de bedoeling kan zijn. Laat het dier kennis maken met de omgeving, maar zorg ook voor zijn of haar nodige rust.

Groeten,

Riboet


Kilkenny
Oud Lid
Posts :19

Oud Lid
2004-09-23 - 15:10:44

Dit bericht is 1 keer gewijzigd

Ik ga nog eens praten met de kweker waar ik hem gekocht heb, want gezien hij al zoveel papegaaien groot gebracht heeft vind ik het vreemd om hier te lezen dat ie het mis heeft. Ook twijfel ik een beetje aan de leeftijd van mijn grijze. Ik heb namelijk een boekje over de groeiwijze en hij lijkt veel meer op een 8 weken oude papegaai dan op een 5-6 weken oude papegaai.

Jeroen


Kilkenny
Oud Lid
Posts :19

Oud Lid
2004-09-26 - 15:40:21

Dit bericht is 1 keer gewijzigd

Het resultaat is dat ik papvoeding moet afbouwen kijken naar hoeveel hard voer ie al zelf eet. Tussen de 11-15 weken zou ie zelfstandig moeten zijn, dus dan moet ie van de pap af zijn. Hij is nu zo'n 6-7 weken.

Hierbij rijst bij mij de vraag hoeveel "hard voer" een papegaai normaal gesproken ongeveer eet? Ik geef hem een zaden-mengsel met wat toevoegingen (een soort harde brokjes). Neemt de "zin" in papvoer ook af nagelang een papegaai meer zelfstandig gaat eten? Dat idee heb ik namelijk.

Jeroen



Pagina : 1

Plaats een reactie



Er zijn in totaal 213 bezoekers op de site, waarvan 7 leden.

Aantal mensen in chat: 1
attie11,
Copyright 1998-2022,
Laatste update: 31 oktober 2022
e-mail: info@vogelarena.com
kinderopvang in Enschede