Vogelarena

Log In
 


Gebruikersnaam

Paswoord

Onthouden

Paswoord vergeten

Schrijf mij in!

 

 

 

 

 

 

 

   
Inhoud
   

   
Zoeken
 
   
 
   
VogelArena.com
 

E-mail


   
Reclame
 





   




Forums Home > De kroeg > Wat is CITES lijst ? voor de mensen / kwekers die het niet weten. Moderators
agabird


Om een bericht te kunnen posten moet u ingeschreven zijn schrijf in.
Als U al lid bent log hier in.

Pagina : 1


Auteur Onderwerp : Wat is CITES lijst ? voor de mensen / kwekers die het niet weten.
jeffke kweker
Website Member
Posts :250

Website Member
2015-01-15 - 09:44:46 send message to jeffke kweker

Wat is CITES?

Handel in en bezit van beschermde dieren en planten

De handel in en het bezit van beschermde dieren en planten of producten die van beschermde dieren of planten zijn gemaakt, is aan strikte regels gebonden. Het CITES-verdrag regelt de internationale handel in bedreigde dieren en planten.CITES staat voor: Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora. In het Nederlands betekent dit: Overeenkomst inzake de internationale handel in bedreigde uitheemse dieren en planten.Binnen de Europese Unie wordt uitvoering gegeven aan de Internationale CITES-overeenkomst door middel van de EG-CITES-Basisverordening en de EG-CITES-uitvoeringsverordening.De Flora- en faunawet (Ff-wet) verwijst rechtstreeks naar de EG-CITES-verordeningen. Deze wet regelt ook handel en bezit voor een aantal soorten die niet onder het CITES-verdrag vallen.Het is in principe verboden inheemse beschermde dieren en planten teverzamelen, verhandelen, vervoeren of bezitten. Op deze regel zijn uitzonderingen, bijvoorbeeld voor vogels die in gevangenschap zijn geboren.Handel in en bezit van uitheemse dier- en plantensoorten is in veel gevallentoegestaan. De handelaar of de eigenaar moet dan wel een vergunning ofcertificaat hebben.


jeffke kweker
Website Member
Posts :250

Website Member
2015-01-15 - 09:47:01 send message to jeffke kweker

Dieren die vallen onder CITES lijst B:

Voor deze dieren is geen bijbehorend CITES-document vereist. Wel wordt van u verwacht dat u de (legale) herkomst kunt aantonen bijvoorbeeld door middel van een aankoopbewijs, invoerdocument of een vaste voetring. Dieren die vallen onder CITES lijst B hebben geen ringplicht mits u de legale herkomst op een andere manier kunt aantonen. Draagt de betrokken vogel geen vaste voetring dan moet u ook een registratie van dit dier bijhouden, op dezelfde wijze als voor CITES A vogels.In de praktijk geldt dat u het beste alle nakweek van lijst B soorten kunt ringenmet een vaste voetring met juiste diameter. Daarmee voorkomt u veel onnodigeproblemen.

Dieren die vallen onder CITES lijst X:

Vogelsoorten die zijn opgenomen in Bijlage X bij de Uitvoeringsverordening zijnvogelsoorten die zijn opgenomen in Bijlage A van de Basisverordening maarzóveel in gevangenschap worden gefokt dat er vrijwel geen wilde exemplarenmeer worden verhandeld.De wetgeving is hierover op het moment niet eensluidend en derhalve kunnen wij u hierover geen advies geven. Wij zijn in gesprek met de overheid om hierduidelijkheid in te krijgen.Ook hier geldt het advies: Ring altijd uw jonge vogels met een juiste pootring.Koopt u vogels van deze soort zonder pootring vraag dan altijd een herkomst of afstandsverklaring aan de verkoper.

Onderstaande soorten vallen onder bijlage X:

Anas laysanensis, Laysan-talingAnas querquedula, ZomertalingAythya nyroca, WitoogeendBranta ruficollis, RoodhalsgansBranta sandvicensis, Hawaii-gansOxyura leucocephala, WitkopeendCatreus wallichi, Wallichs fazantColinus virginianus ridgwayi, Noordwest-Mexicaanse boomkwartelCrossoptilon crossoptilon, Witte oorfazantCrossoptilon mantchuricum, Bruine oorfazantLophophurus impejanus, Himalaya-glansfazantLophura edwardsi, Edwards’ fazantLophura swinhoii, Swinhoe’s fazantPolyplectron napoleonis, Palawan-spiegelpauw of Palawan pauwfazant(voorheen Polyplectron emphanum)Syrmaticus ellioti, Elliots fazantSyrmaticus humiae, Hume’s fazantSyrmaticus mikado, MikadofazantColumba livia, RotsduifCyanoramphus novaezelandiae, RoodvoorhoofdkakarikiPsephotus dissimilis, Kapparkiet


Karel
Website Member
Posts :6824

Website Member
2015-01-15 - 13:44:59 send message to Karel

Bovenstaande tekst is overgenomen van http://www.aviornis.nl/vogels/wetgeving/flora-en-faunawet/cites/
waar tevens de de volledige tekst kan worden ingezien.

Of Jeffke voor overname toestemming heeft verkregen van Aviornis is mij nog niet duidelijk.(?)



Pagina : 1

Plaats een reactie



Er zijn in totaal 128 bezoekers op de site, waarvan 4 leden.

Aantal mensen in chat: 1
attie11,
Copyright 1998-2022,
Laatste update: 31 oktober 2022
e-mail: info@vogelarena.com
kinderopvang in Enschede