Vogelarena

Log In
 


Gebruikersnaam

Paswoord

Onthouden

Paswoord vergeten

Schrijf mij in!

 

 

 

 

 

 

 

   
Inhoud
   

   
Zoeken
 
   
 
   
VogelArena.com
 

E-mail


   
Reclame
 

   
Forums Home > Kweek en verzorging. > psittacus pellets Moderators
agabird Karel Daniel


Om een bericht te kunnen posten moet u ingeschreven zijn schrijf in.
Als U al lid bent log hier in.J. Elsen
Website Member
Posts :259

Website Member
2020-06-15 - 22:07:45 send message to J. Elsen

Dit bericht is 4 keer gewijzigd

"Het merk doet er wel zeker toe".

Bekijk de volgende informaties wat betreft "voedingswaardetabel".
Psittacus pellets.
Harison's Bird Foods pellets, vooral voorgeschreven, aanbevolen, vogelartsen.
Versele-Laga: Nutribird
Dan komt je tot vaststelling dat dat "psittacus pellets" over een merkelijk hoger Vitamine A gehalte beschikken, zelfs meer dan het dubbele.
Wat neerkomt op, kan beschouwd worden als, voedingssupplement Vitamine A.

https://www.psittacus.com/pdf/Catalegs/Catalog_Psittacus_2014_english.pdf

https://www.harrisonsbirdfoods.com/using-our-foods/analysis/

https://www.onlinedierenpret.eu/PDF/versele-laga-nutribird_eng.pdf


Lotti
Website Member
Posts :41

Website Member
2020-06-16 - 09:03:36 send message to Lotti

Dit bericht is 1 keer gewijzigd

Ik las enkele berichtes terug het volgende : ‘ minor aan het uitproberen voor de pyrrhura nu maar voor de aratinga en eupsittula vind ik die te klein. Dan zou ik de high protein moeten nemen ‘ . Wel ik ben in november vorig jaar beginnen experimenten met de Psittacus pellet. Ik heb toen de Psittacus High Protein Maintenance Formula ( met de amazone erop ) en de Psittacus Mini Maintenance Formula ( met de valkparkiet erop ) geprobeerd voor mijn grote alexanderparkieten en mijn groenvleugelkoninsparkieten. Ze aten beide pellets waarbij de mini beter was qua formaat voor de groenvleugelkoningsparkieten maar omdat er geen kweekvariant van de mini bestaat besloot ik voor beide soorten verder te gaan met de High Protein omdat daar wel een kweekvariant van bestaat. De High Protein kregen de groenvleugelkoningsparkieten wel kapot en ze aten er wel van maar minder vlot dan mijn grote alexanders ( die doen het er goed op, jongen zijn net uitgevlogen ). Ik had toen het idee dat de groenvleugels er enkel van aten omdat ze moesten en vaak zaten te zoeken naar iets anders. Bij de groenvleugels zag je de pellets ook overal in het verblijf liggen, zelfs in hun buitenvolière omdat ze een pellet namen en er mee weg vlogen. Er lagen er ook altijd heel veel in hun drinkpot. In overleg met World of Birds heb ik dan de Psittacus Minor Formula ( met de agapornis erop ) geprobeerd. De minor is kleiner dan de High Protein én nog kleiner dan de mini maar hij bevat meer eiwit dan de mini waardoor hij tijdens de kweek beter is.
Na de omschakeling naar de minor ( gek genoeg moest ik deze pellet ook eerst leren eten )zijn al deze problemen van de baan ! Ze eten er vlot van en ze eten hem onmiddellijk op boven hun voerpot waardoor er vrijwel niet meer gemorst wordt. Enfin, het blijven vogels en die morsen altijd wel een beetje maar het is duidelijk een pak minder dan voordien met de High Protein, zelfs in hun drinkpot liggen nu vrijwel geen pellets meer !
Hoe de kweek met de minor verloopt kan ik helaas nog niet zeggen want ik heb slechts 1 kweekkoppel groenvleugelkoningsparkeiten die net toen ik wou overschakelen aan het broeden waren ( niet te moment om om te schakelen dus ) maar de andere ( jonge ) koppels doen het er heel goed op.
Het was dus duidelijk dat de High Protein pellet gewoon te groot was voor deze vogels ( en dat zijn toch ook niet de kleinste ) en het grote bijkomende voordeel nu is dat er ook veel minder gemorst wordt of verloren gaat in o.a. de drinkpot.
Dus beter 1 of enkele maten te klein dan een te grote pellet lijkt mij. Mij lijkt de High Protein , zeker voor de eupsitulla soorten veel te groot.


Lotti
Website Member
Posts :41

Website Member
2020-06-16 - 09:14:31 send message to Lotti

Na de kweekperiode overweeg ik om voor mijn groenvleugelkoningsparkieten terug om te schakelen naar de mini. Dus tijdens de kweek de minor ( met de agapornis erop )omwille van het hoger eiwitgehalte en na de kweek de mini ( met de valkparkiet erop )omdat hier minder eiwit en minder vet in zit.


marti
Website Member
Posts :275

Website Member
2020-06-16 - 12:47:25 send message to marti

Je hebt duidelijk nog nooit Zuid Amerikanen gehad. (niet lullig bedoeld..) De kracht in de snavel van een pyrrhura, pertinax, weddels o.i.d is veel groter dan bij een vergelijkbare australische parkiet. Ik weet zeker dat zelfs de pyrrhura's de high protein probleemloos kapot krijgen, ik denk alleen wel dat ze er meer van zullen knoeien inderdaad.. maar dat doen ze met de nutribird ook en die eten ze bovendien ook nog eens zeer slecht..


Lotti
Website Member
Posts :41

Website Member
2020-06-16 - 15:51:52 send message to Lotti

Ik ken de Zuid Amerikanen wel hoor, heb zelf ooit goudkappen, weddels en Phyrrura rhodocephala gehad.Ik twijfel er niet aan dat ze deze kapot krijgen, dat lukte bij mijn groenveugel koningen ook. Grootste probleem gaat waarschijnlijk zijn dat de brok zo groot is dat ze er 1 of enkele stukken uit bijten en de rest laten vallen. Als het een grote brok is vliegen ze er gemakkelijker mee weg waardoor er in heel het verblijf brokken verloren gaan. Ik heb ook nutribird gevoerd en daar had je dit probleem ook wel een beetje maar houd er rekening mee dat de High Protein pellets nog ietsje groter zijn dan die van nutribird ( heb ze zelf naast elkaar kunnen leggen en vergelijken ). Nu met de minor eten ze hun pellets net zoals ze dat doen met het zaad gewoon boven hun etensbak op en dat scheelt enorm veel afval ( lees dure pellets die verloren gaan ). Ik denk ook dat als ze de pellets vlot kunnen eten zonder dat ze alle mogelijke moeite moeten doen om ( te ) grote brokken klein te krijgen dat dit de kweek ook alleen maar ten goede komt. Ik maak even de vergelijking met als mens een stuk uit een kleine appel bijten of een stuk uit een hele grote appel of probeer eens een stuk te bijten uit een watermeloen zonder mes te gebruiken.


Antonia
Website Member
Posts :1944

Website Member
2020-06-16 - 20:43:05 send message to Antonia

Waar je ook op moet letten is welke variant je aan welke soort geeft.
Aratinga's en ws ook pyrrhura's, hebben net als ara's niet een high proteïn variant nodig maar een high energy, of een standaard variant, met evt aanvulling.
Amazones en caiques eten wel high proteïn.
De andere soorten die je hebt weet ik niet.


Esselink
Website Member
Posts :66

Website Member
2020-06-17 - 11:46:29 send message to Esselink

Waar baseer je dat op Antonia? In de folder van Psittacus die ik heb wordt voor grote aratinga's wel degelijk high protein geadviseerd. Pyrrhura's krijgen altijd de minor en de kleine aratinga's ook.


Esselink
Website Member
Posts :66

Website Member
2020-06-17 - 11:51:26 send message to Esselink

Ik heb het boek van Papageien over nutrition besteld en daar al zeer veel bruikbare informatie uitgehaald! Zo schrijft Petra Wolf over haar onderzoek naar het gebruik van pellets en de conclusie is dat het ondanks de vaak gekoesterde vooroordelen voor iedere vogel een welkome aanvulling op het dieet is, zoals ik hier zelf geloof ik ook al eens geschreven heb happy :).

Ze haalt eigenlijk systematisch alle vooroordelen onderuit.


Antonia
Website Member
Posts :1944

Website Member
2020-06-17 - 16:11:07 send message to Antonia

Okee, ben een beetje verbaasd erover. Ik had 18 jaar geleden al aratinga's en destijds al gelezen dat zij vetrijk voer mogen/moeten hebben, niks gelezen over eiwitten/proteïne.
Uiteraard in het broedseizoen zal dat voor alle kweekvogels wel het geval zijn.


J. Elsen
Website Member
Posts :259

Website Member
2020-06-17 - 16:21:11 send message to J. Elsen

Dit bericht is 1 keer gewijzigd

Vooroordelen pellets vogelvoer hebben vooral te maken met gebruik van pellets als basis-hoofdvoer.
Of simpel uitgelegd:
Alleen pellets als vogelvoer.

Bij pellets als aanvulling totaalvoer, dan zijn die andere aanvullingen totaalvoer even belangrijk.
Totaalvoer hebben onder andere te maken met seizoensgebonden, energieverbruik, etc.

Vanwege toegenomen tijdsgebrek vogel hobbyisten zijn andere vogelvoerproducten ontstaan. Door fabrikanten, bedrijven, ontwikkeld. En deels te maken met gezondheid, welzijn, van dieren/vogels.
Zoals onder andere commercieel eivoer, pellets vogelvoer, zelfs "groene" pellets die zogezegd kiemvoer vervangen. Al of niet uit commercieel standpunt.
Zie bepaald merk pellets vogelvoer dat dieren-vogelartsen aanbevelen.

Er is bij kleine/fijne en grote/grove pellets met dezelfde voedingswaarden een duidelijk verschil bij aanmaken kalkvorming. En die worden bepaalt door opname hoeveelheid vocht, drinkwater.
Want optimale vochtopname (pH) bij pellets vogelvoer is nog meer van belang.
Zaden,groenten, fruit, noten, etc, bezitten een zekere hoeveelheid vocht.

Waarom was, is, gekiemd zaad zo belangrijk.
Omdat er al een zekere combinatie ontstaat tussen "nodige" voedingstoffen en vocht.

Waarom is in de natuur dauw zo belangrijk bij vogelkweek?
Waarom hebben vogelkweek te maken met regenseizoen?

Want vocht, drinkwater, is ook een onderdeel totaalvoer.

Daarom mijn vraag:
Drinken vogels meer of minder bij pellets vogelvoer.
En is er een verschil van vochtopname bij kleine of grote pellets?


marti
Website Member
Posts :275

Website Member
2020-06-18 - 08:32:29 send message to marti

Dit bericht is 1 keer gewijzigd

Lotti, ik vind de high energy pellets niet overdreven groot voor aratinga's voor pyrrhura wel, maar die eten ze ook wel.. knoeien alleen wat veel

Antonia, ik kweek al ca. 25 jaar pyrrhura en aratinga soorten. Wat jij aangeeft is wat ook weer in het laatste boek van Tony Silva staat (high energy for conures) . Ik ben daar nogal verbaasd over. Ik herken die hogere vet behoefte totaal niet. Wel een iets hogere calcium en proteine behoefte. Ik voerde juist relatief veel groente / fruit en relatief weinig vethoudende zaden. Heb altijd goed gekweekt en gezonde jongen gehad, mijn oudste pyrrhura zijn de 25 inmiddels gepasseerd en ik heb een picta pop van 20 jaar oud die nog jaarlijks kweekt, ondanks dat ze alle tenen mist. Bij ara's zie je wel dat diverse soorten veel meer vet in de voeding vragen, maar niet alle.. ik heb de indruk dat van oudsher de conures maar als kleine ara's zijn gezien en daarom ook als high energy vreters in de boeken zijn gekomen..?

J. Elsen, ik kan je lappen tekst moeilijk volgen, maar ja met pellets drinken ze iets meer bij mij, al is het niet noemenswaardig.

mvg Martijn


Patrick
Website Member
Posts :80

Website Member
2020-06-18 - 10:52:02 send message to Patrick

Elsen, mijn vogels drinken aanzienlijk meer wanneer ze pellets eten (uit ervaring als ze alleen pellets eten drinken ze aanzienlijk meer). Ik heb maar een soort pellet. Geef nu alleen pellets icm (50%\50% ander voer, zaden, fruit, kiemvoer. In zodanige hoeveelheid dat ze wel de pellets moeten blijven eten want bij overvoeding andere zaden, fruit, kiemvoer laten ze de pellets liggen. Bevalt mij prima zo.


Antonia
Website Member
Posts :1944

Website Member
2020-06-18 - 19:20:34 send message to Antonia

Okee, heb ik wat bijgeleerd happy :) Ik heb een roodkeel aratinga van 22, die krijgt meestal ara-mengsel, en 2 x pw geef ik amazone-mengsel, en wat pellets, maar daarmee ben ik geminderd.
Mijn goudparkieten en ara's krijgen zwz ara-mengsel. Weigeren ook kleine pitjes te eten :P


Lotti
Website Member
Posts :41

Website Member
2020-11-08 - 17:29:56 send message to Lotti

@ Daniel : je schrijft ergens ' Het fruit en groente wisselt enorm. ' Hoe moet ik dat zien ? Wil dat zeggen dat er dagen bij zijn dat je niets van fruit en groenten geeft? Als je wel fruit en groenten geeft is dat dan een stuk van 1 soort fruit of groenten in bijvoorbeeld een voederruifje of geef je steeds een mengeling bestaande uit meerdere groenten/fruit ? Als er jongen in het blok liggen geef je dan naast meer pellets ook meer groenten en fruit ?


Daniel
Website Member
Posts :3283

Website Member
2020-11-09 - 09:58:38 send message to Daniel

Mijn vogels krijgen elke dag groenten en fruit, maar welke dat zijn hangt af van het seizoen en de dag. De laatste weken hebben de vogels veel vijgen gegeten dat is nu al weer 2 weken klaar. Tijdens de kweek geef ik niet anders.
Plaats een reactieEr zijn in totaal 128 bezoekers op de site, waarvan 6 leden.

Aantal mensen in chat: 1
attie11,
Copyright Jan Brinkers 1998-2018,
Laatste update: 22 mei 2018
e-mail: webmaster@vogelarena.com
Goedkope hosting / webhosting of een Gratis forum of toch kinderopvang in Enschede