Vogelarena

Log In
 


Gebruikersnaam

Paswoord

Onthouden

Paswoord vergeten

Schrijf mij in!

 

 

 

 

 

 

 

   
Inhoud
   

   
Zoeken
 
   
 
   
VogelArena.com
 

E-mail


   
Reclame
 





   




Forums Home > Kweek en verzorging. > Cites en Dna Moderators
agabird


Om een bericht te kunnen posten moet u ingeschreven zijn schrijf in.
Als U al lid bent log hier in.



cecille
Website Member
Posts :7

Website Member
2020-03-09 - 09:28:02 send message to cecille

1. Wij herinneren u eraan dat de in gevangenschap geboren en gekweekte vogels van bijlage A verplicht geïdentificeerd dienen te worden door middel van een gesloten naadloze pootring voorzien van een uniek merkteken in overeenstemming met de Europese wetgeving.

Voor jonge gekweekte vogels die gemerkt zijn met een microchip in plaats van een gesloten ring, vragen wij voortaan een DNA-analyse van de beide ouders of (de groep) ouderdieren, evenals van alle jonge vogels, om de verwantschap aan te tonen, ter ondersteuning van de certificaataanvraag. U kan hierbij een laboratorium naar keuze gebruiken.




Uitzondering: Bij een blessure aan de poot van de vogel of om een andere medische reden: een eenvoudige verklaring van de dierenarts is voldoende en er is geen DNA-test nodig tenzij de dienst hier uitdrukkelijk zou om vragen. Het attest van de dierenarts dient te bevestigen dat de vogel inderdaad geringd was en dat de ring verwijderd moest worden, het attest moet het ringnummer vermelden, evenals het nummer van de microchip die de ring vervangt, zodat er een verband kan worden gelegd.


Antonia
Website Member
Posts :1945

Website Member
2020-03-09 - 12:42:42 send message to Antonia

Mag ik vragen om welke soort het gaat ?Hadden de ouders wel cites documenten ?



henkdelaat
Website Member
Posts :1328

Website Member
2020-03-09 - 13:47:29 send message to henkdelaat

Antonia,

Maakt niet uit om welke soort of ras het gaat of het nu vogels zijn of dieren als de jonge gechipt moeten worden dan moet er altijd het DNA van de jonge en de ouder vogels of dieren bij zitten ook al hebben de ouder vogels ringen om en hebben de ouder vogels de juiste documenten.



wiechmann
Website Member
Posts :944

Website Member
2020-03-09 - 14:56:28 send message to wiechmann

Dit bericht is 2 keer gewijzigd

het is wel heel krom en aan te vechten in hoger beroep .
voorbeeld oude import zijn voor 2004 netjes legaal ingevoerd . nadeel is hoe kan men aantonen wie de ouders zijn . kan moeilijk alle vogels in Congo gaan vangen en dan afnemen . en dit tel voor heel veel vogels die kregen meestal knijpring om .en dan nog een ander iets voor bepaalde papegaaien soorten waaronder grijze roodstaart big ara Venezuela amazone . was er tot 2017 zelfs geen administratie plicht .en als je de lijst op de cites site bekijk nu nog steeds niet .dat men vanaf nu alle jonge die gekweekt worden ook de ring nr op overdracht moet vermelden ok is ook geen enkel probleem en als ze bij de vogels geboren voor 2019 en b lijst staan gaan onderzoeken dan is iedere kweker in gebreken . niemand heb van zijn vogels als het geen eigenkweek is de ring nr van de ouders laat staan grootouders .als men dat vanaf nu wel willen toepassen is de beste oplossing gewoon ook een b lijst cites document afgeven .dan zijn in de toekomst alle vogels bekend . net als nu bij de lijst A vogels .bij cites eu kan men een hele stamboom opbouwen maar dit kan niet per land .in Duitsland kon men wel een lijst 2 cites document aanvragen deze waren grijs .

als de richtlijnen vorig jaar pas zijn aangescherpt dan tel iedere vogel van daar voor nog onder de oude regeling . alleen instanties lopen daar niet mee te koop . dat zij de nieuwe richtlijnen ook voor de vogels van voor die datum toepassen . maar helaas voor de instantie dit is een juridische fout . maar de mensen weten dit helaas niet . zo zijn er in 2007 ook heel veel regels veranderd en de vogels van voor die tijd blijven onder de regeling vallen van voor 2007.
maar ook die worden genegeerd . of de controleur is daar gewoon niet van op de hoogte .

de laatste uitleggen zijn uit eigen ervaring voor hier in belgie .
.


J. Elsen
Website Member
Posts :361

Website Member
2020-03-09 - 15:41:10 send message to J. Elsen

Dit bericht is 3 keer gewijzigd

Klopt wat henkdelaat aanhaalt.
Maar hoelang is deze maatregel al van toepassing?
Volgens topic-starter is deze zelf gekweekte vogel ongeveer 20 jaar oud.
Dus mag er van uitgaan dat deze vogel geboren is voor dat deze maatregel van kracht, van toepassing was/is.
Aangezien deze vogel nog steeds op geboorteplaats verblijft is deze vogel meer dan waarschijnlijk wettelijk in orde. Is EU certificaat niet nodig. Het is pas als deze vogel geboorteplaats verlaat dat deze vogel officieel moet geregistreerd zijn, en beschikken over de nodige formaliteiten. Zoals EU certificaat.
Van zodra deze vogel wordt ingeschakeld voor/bij de kweek moet deze vogel wel geregistreerd zijn en beschikken over de nodige formaliteiten. Zoals EU certificaat. Ook al verblijft deze vogel nog steeds op de zelfde verblijfplaats, geboorte plaats.
Verplichte registratie bij deze vogel komt doordat kweken met dieren/vogels worden beschouwd als bedrijfsmatig.
20 jaar geleden, geboorte jaar deze vogel, was deze maatregel ook nog niet van toepassing.

Wat is nu het "probleem" dat Cites aankaart.

Deze eigen gekweekte vogel beschikt niet over gesloten pootring.
Wat staat er allemaal vermeld op/bij deze gesloten pootringen.
Het jaartal, gegevens organisatie die gesloten pootringen uitgeeft, kweeknummer, persoonlijk nummer, volgnummer, etc.
Bij deze niet geringde vogel zijn deze informaties gegevens niet voorhanden. En vooral jaartal , geboortejaar van deze vogel.
Dus zijn er andere middelen nodig, zoals microchip.
Om deze vogel met microchip te registreren al cites vogel zijn altijd DNA van deze vogel nodig. En zoals henkdelaat al aanhaalt.
Bij deze vogel wordt het DNA, DNA gegevens, beschouwd als soort paspoort, en hebben eigenlijk opzich, niets te maken met verwantschap. Zie informatie DNA onderzoek van één van de bekendste dierenartsen in Belgie.
Het is pas bij controles, bloedafnames vogels door bevoegde personen, dat er verwantschap, vergelijkingen, aan te pas komen
Je kan het vergelijken met gerechtelijke DNA onderzoeken. En deze DNA onderzoeken komen in een algemene databank terecht.
Deze DNA onderzoeken moeten altijd gebeuren, worden uitgevoerd, door bevoegde personen, organisaties. Doorgaans zijn dit dierenartsen, labo's, zoals Jason aanhaalt.

Waar komt er het op aan om er voor te zorgen dat de eigenaar met deze Cites vogel kan kweken zoals de wet voorschrift.

Ontheffing om met deze niet geringde cites vogel te toelating te krijgen om met deze niet geringde Cites vogel te mogen kweken. En vooral dat deze Cites afstammelingen,, nakomelingen, jongen officieel, wettelijk erkend worden.
Want daar gaat het bij topic-starter vooral om.

Wat is voor/bij topic-starter allemaal nodig.
In de eerste plaats alle nodige informaties, gegevens,op een wettelijke legale manier bekomen.
Microchip.
DNA onderzoek, DNA achtergrond.
Voeg daarbij alle informatie, bewijzen, etc aan toe. Zoals foto's waar topic-starter al naar verwijst. En stuur dit allemaal op, bezorg dit allemaal, Cites bureau, en waar topic-starter al over had.

Van zodra Cites bevestigd voor akkoord, je over de nodige formaliteiten beschikt, mag de topic-starter met deze Cites vogel kweken.

Wat wettelijke erkenning, registratie, formaliteiten, nakomelingen, jongen, betreft.

Deze nakomelingen, jongen worden geringd zoals dit nu op wettelijk manier gebeurd wat betreft aanvraag, ringen, registratie, administratie, formaliteiten etc.
Verder hoeft er niets te gebeuren.

Deze nakomelingen, jongen, krijgen een microchip ingeplant.
Dan zijn DNA verwantschapsonderzoeken-analyses nodig.
En waar henkdelaat al naar verwijst.

Succes verder.
Hopelijk wordt deze cites vogel door Cites bureau officieel erkend, en kan je met deze vogel succesvol mee kweken.

PS. Het kan zijn dat Cites vergunning, erkenning, maximum vijf jaar geldig is.
Zeker als er verkoop, bedrijfsmatig, aan te pas komt.
Maar eens erkend, is de rest nog maar formaliteit.


J. Elsen
Website Member
Posts :361

Website Member
2020-03-09 - 16:28:38 send message to J. Elsen

Dit bericht is 3 keer gewijzigd

Wat Wiechmann allemaal aankaart klopt eigenlijk allemaal.
Maar door "strengere" EU-Cites richtlijnen, en vooral uitspraak Nederlandse Rechter wat betreft deze materie, is het allemaal een stuk, een pak, moeilijker geworden.
Zeker bij niet geringde vogels CItes Bijlage B of Bijlage X.
Want ook bij deze vogels moeten oudervogels vanaf nu, ook kenbaar zijn. Zie "nieuw" Europees overdrachtsverklaring, die verwijst naar informaties oudervogels, voor oudervogels, kwekers,eigenaars, van deze in gevangenschap gekweekte vogels.
Heel wat van deze niet geringde vogels zullen niet langer meer kunnen verhandeld, verkocht, worden.
Ten zij dit via DNA onderzoek wel mogelijk wordt gemaakt.
En wat nu vooral het geval is, van toepassing is, bij niet geringde grijze roodstaart papegaaien. Zowel voor/bij kweek, als voor/bij verhandelen, verkopen deze vogels.


J. Elsen
Website Member
Posts :361

Website Member
2020-03-09 - 17:09:51 send message to J. Elsen

Dit bericht is 1 keer gewijzigd

Dat er op het ogenblik bij vogelliefhebbers heel wat onduidelijkheden zijn die voor nogal wat verwarring, onzekerheden, zorgen, hebben ook verantwoordelijken vogelorganisaties, vogelbonden schuld aan. Zelfs vogelfora's-forums. Vooral Nederlandstalig. Hoeveel afzonderlijke hoofdthema's vindt je terug wat betreft deze materies die allemaal te maken hebben met vogelringen, gesloten pootringen, maatregelen, wetten, etc.
Geen enkele. Alles wat te maken hebben met deze materies, zijn als het ware taboes,zeker in Nederland. En met als gevolg, allerhande vormen van gedoogbeleid, illegale praktijken.


Antonia
Website Member
Posts :1945

Website Member
2020-03-09 - 19:46:16 send message to Antonia

Henk, wat Herman schrijft doelde ik een beetje op. Als de ouders al overleden zijn vóór ze op lijst 1 stonden, zit het misschien anders.


J. Elsen
Website Member
Posts :361

Website Member
2020-03-09 - 20:57:04 send message to J. Elsen

Dit bericht is 2 keer gewijzigd

@ Antonia.

Als verwezen wordt naar het verleden, dan hebben het vooral te maken voor/bij persoonlijk gebruik.

Heb eens gerechtelijk dossier, uitspraak, bekeken 2014, en waar vijf personen voor de rechter moesten verschijnen. De zwaarste straf voor één van die personen was vier jaar cel, en volledige verbeurd verklaring voor alle materiaal, benodigdheden, geldsommen (ongeveer 700000 euro).
Daarin worden ook vermeld, datums van alle allerhande verordeningen, maatregelen, wetten, die daar betrekking mee hebben.
Verordening 2009:
Nakomelingen, jongen, Cites I/bijlage A moeten niet beschikken over de nodige Cites formaliteiten, formulieren, waar over de oudervogels wel moeten beschikken.
Deze Cites formaliteiten, formulieren zijn pas nodig van zodra deze nakomelingen, jongen, worden verhandeld.
Dus er mag er van uit gaan dat deze cites vogel topic-starter wettelijk in orde was is.
Dat betekent moest deze Cites vogel nu verhandeld, verkocht, worden, geboorte plaats verlaten, wel moet beschikken over de nodige Cites formulieren.
Bovendien is dan de huidige recente wetgeving van kracht bij de verkoop van deze cites vogel topic-starter.
Het zelfde wat betreft nakomelingen, jongen.
Dan is ook huidige recente wetgeving van kracht bij het kweken van dergelijke cites vogels. Dus ook bewijzen oudervogels.

De problemen werden/worden deels door Cites bureaus zelf veroorzaakt.
Namelijk dat een groot deel van hun informaties te maken hadden/hebben met/bij persoonlijk gebruik.
Vroeger, in het verleden nog meer dan nu.
En waar jammer genoeg verantwoordelijken vogelorganisaties, vogelbonden, "gretig" gebruik van hebben gemaakt. Want de informaties die deze verantwoordelijken, verspreiden, verkondigen, waren wettelijk in orde, waren legaal.
Jammer genoeg met alle gevolgen van dien, als deze cites vogels niet meer voor/bij persoonlijk gebruik. Wanneer deze cites vogels werden/worden verkocht
Maar voor die verantwoordelijken waren/zijn die problemen dan voor de betrokkenen zelf, voor de vogelhobbyisten zelf.
Want nogmaals, de informaties van die verantwoordelijken waren/zijn correct, legaal.
Het zelfde nu in Nederland, met "nieuwe" Europees overdrachtsverklaringen Cites vogels bijlage B of bijlage X.
Opnieuw zijn alle gevolgen van dien voor de Nederlandse vogelhobbyisten zelf, bij het verhandelen van deze cites vogels bijlage B of bijlage X.
En opnieuw verschuilen die verantwoordelijken zich achter Nederland Cites bureau.
Terwijl dit een EU verordening, aangelegenheid, is. En die al sinds eind 2019 al van kracht is, en zeker vanaf 01-01-2020.
Zie uitspraak Nederlandse rechter.



Antonia
Website Member
Posts :1945

Website Member
2020-03-09 - 22:22:19 send message to Antonia

(Antonia.

Als verwezen wordt naar het verleden, dan hebben het vooral te maken voor/bij persoonlijk gebruik.)

Het gaat hier toch ook om een eigen vogel...


J. Elsen
Website Member
Posts :361

Website Member
2020-03-10 - 00:13:46 send message to J. Elsen

Dit bericht is 1 keer gewijzigd

@ Antonia

Klopt wat je aanhaalt.
"Het gaat hier om eigen vogel"

Volgens topic-starter wordt die eigen vogel ingeschakeld voor de kweek.
En is het de bedoeling dat die jongen van eigen vogel officieel wettelijk erkend worden.
Dan worden die jongen nu, of toekomst gericht geboren.
Dus zijn de huidige recente maatregelen van kracht, van toepassing.
Bovendien worden die huidige recente maatregelen kweken van dieren/vogels in gevangenschap beschouwd als bedrijfsmatig. En waardoor de gegevens van oudervogels, dus ook van die eigen vogel officieel moeten gekend zijn, moeten geregistreerd zijn.
Dus ook die eigen vogel, die niet geringd is. En waardoor DNA onderzoek nodig is, DNA gegevens nodig zijn.
Bovendien moet die eigen vogel toen bij de geboorte ook over die Cites formulieren beschikken wanneer die eigen vogel werd verhandeld, werd verkocht (bedrijfsmatig).
Wat toen volgens die verordening van kracht was bij bedrijfsmatig, is zeker nu ook van toepassing als bij huidige wetgeving bedrijfsmatige wetgeving het zelfde, de zelfde is.
Je kunt het ook omdraaien en alles blijft het zelfde.
Wat nu van kracht is, van toepassing is, bij bedrijfsmatig, was toen, als de vogel geboren is ook al van kracht, van toepassing bij bedrijfsmatig.
Het enige wat verschilt zijn oudervogels. Toen aanwezig, nu niet meer.
Doordat deze eigen vogel niet geringd is, en waardoor ook geboortejaar officieel niet geweten is. Dus ook niet welke wetgeving, verordening, van toepassing is.
Is er een ontheffing nodig voor huidige recente verordening, wetgeving voor/bij deze eigen vogel.
Dit kan maar bij deze eigen vogel door microchip, DNA onderzoek, en alle mogelijke andere informaties, om de legale herkomst te bewijzen voor/bij deze vogels.
Alle mogelijk informaties om legale herkomst te bewijzen bij niet geringde vogels, was vroeger, en zelfs nu van toepassing.
Microchip en DNA informaties hebben vooral te maken met bedrijfsmatig.
Simpel uitgelegd:
Die eigen vogel moet officieel traceerbaar zijn waar dan ook.
En zeker om de nakomelingen, jongen, officieel te erkennen.
Ook deze jongen moeten traceerbaar zijn waar dan ook.
Bij traceerbaar hoort ook, bewijzen legale herkomst van de nakomelingen, jongen, door gesloten pootring, en of micro chip bij deze nakomelingen, jongen, deze eigen vogel.
Net zoals alle jongen soort genoten.
Plus dat bewijs legale herkomst bij deze eigen niet geringde vogel. Die van niet geringde eigen vogel, en ook van niet geringde eigen oudervogel.
En dan zitten we terug bij het begin.
Ontheffing eigen vogel om nakomelingen, jongen, van deze eigen vogel officieel te laten herkennen, registreren.


Antonia
Website Member
Posts :1945

Website Member
2020-03-10 - 09:20:32 send message to Antonia

Ik weet niet waar jij ziet staan dat de vogel wordt ingezet voor kweek.....
Er wordt info gevraagd voor een vogel, niks meer, niks minder.

Maar veel succes met je eindeloze lange uitleg.


J. Elsen
Website Member
Posts :361

Website Member
2020-03-10 - 13:29:14 send message to J. Elsen

Dit bericht is 3 keer gewijzigd

@ Antonia.

Waarom wordt door topic-starter nu wel Cites (Cites formulieren) aangevraagd, en niet in het verleden, in de loop van die ongeveer 20 jaar.
Topic-starter:
"Ik heb Cites aangevraagd en moet nu DNA achtergrond geven".
" En als ik dat telkens voor eventuele jongen moet gaan doen is de goesting stilaan aan het voorbij hebben".

Dus heeft het wel te maken met kweek.
Eigen vogel wordt dan kweekvogel (bedrijfsmatig).
Is niet langer :
eigen vogel voor/bij eigen gebruik
daarvoor zijn geen Citis nodig
daarvoor is geen traceerbaar van eigen vogel nodig
maar
eigen vogel voor/bij bedrijfsmatig gebruik
daarvoor zijn wel cites nodig
want kweek en tentoonstellingen worden nu beschouwd als bedrijfsmatig.
eigen vogel moet dan wel traceerbaar zijn

Eigen vogel is niet geringd
Hoe gaat U officieel traceer van eigen vogel aantonen?
Dit is niet mogelijk;
Zelfs niet bij om het even welke bewijzen:
Zoals:
legale herkomst eigen vogel
oudervogels
zelfs niet dat die eigen vogel wel degelijk eigen vogel is.
Dan is een ontheffing nodig.
En komt men opnieuw terecht bij:
topic-starter
"Ik heb cites aangevraagd en moet nu DNA achtergrond geven
Ondanks micro-chip (traceerbaar) en foto's (bewijs legale herkomst.

En het is daar dat EU richtsnoeren de nadruk oplegt.
En wordt door uitspraak Nederlandse rechter bevestigd.

En bij Cites vogels Bijlage B of Bijlage X komt dit nog veel meer voor.

Geen ringplicht, wel bewijs legale herkomst.

Nogmaals:
Hoe gaat U dit bewijzen bij deze niet geringde vogels
Hoe gaat U zorgen voor traceerbaar bij deze niet geringde vogels

Nogmaals:
Dit is niet mogelijk

Jammer genoeg willen sommigen dit niet begrijpen.
Met nadruk op "willen".
Vooral in Nederland.

Daarom informaties oudervogels, voor oudervogels nu ook nodig.

Daarom informaties kwekers, aanvragers gesloten pootringen ook nodig.

Bij Cites I/Bijlage A zijn die al die informaties nodig bij aanvraag Cites ( Cites formulieren, EU certificaties).

Bij Cites Bijlage B of Bijlage X zijn al die informaties nodig bij "nieuw" Europees overdrachtsverklaring.
Van door ook bij deze vogels Bijlage B of Bijlage X.
Deze vogels die niet geringd zijn.
En er zijn er heel wat.
Altijd EU certificaat nodig bij bedrijfsmatig gebruik.
Dus ook voor/bij kweekvogels, ouder vogels.
Zonder dit mag met deze vogels niet gekweekt worden, en of mogen deze vogels niet verkocht worden

En dan komt men terug bij topic-starter.

Waarom niet wachten tot dat er jongen zijn?
Dan is bewijs DNA verwantschap jongen eigen vogel, met eigen vogel zelf, toch ook mogelijk.
Bij wet is dit verboden.
Deze kweekvogels moeten eerst in het bezit zijn van de nodige cites (formulieren-certificaten).

Nogmaals:
Sommigen WILLEN het niet begrijpen.
Vooral in Nederland.




J. Elsen
Website Member
Posts :361

Website Member
2020-03-10 - 14:02:06 send message to J. Elsen

Dit bericht is 2 keer gewijzigd

Waarom die eindeloze lange uitleg?

Omdat ik met handen en voeten probeer uit te leggen hoe de steel NU in de vork steekt.
Ook voor die zogenaamde stille lezers.
En waar de meeste van hen het wel willen begrijpen.

Diegenen die het niet willen begrijpen.
Zijn diegenen die gewoon zijn om al of niet illegale praktijken toe te passen.

Al wat met illegaal te maken hebben, moeten eruit binnen de vogelhobby.
Op deze manier heeft de vogelhobby nog een toekomst van bestaan.
En zeker met alles wat te maken hebben met Cites.
Dus is het in de eerste plaats de "stille" lezers ervan te overtuigen dat , vormen van gedoogbeleid, illegaal, niet langer kunnen.

Dat heeft niets te maken om in de belangstelling te staan. Of knetter gek zijn, etc.
Jammer genoeg zijn die personen die dit verklaren, meermaals personen die het "NIET WILLEN" begrijpen.


Antonia
Website Member
Posts :1945

Website Member
2020-03-10 - 16:08:13 send message to Antonia

O ja hoor, en jij zal met jouw uitleg de illegale praktijken effe stoppen laugh :D
Ik denk dat 90% van de ilkegale praktijken heel bewust gebeuren hoor. Daar ga jij niks aan veranderen, tenzij je persoonlijk iemand aangeeft.

Maar goed. Wat Cecille wel of niet met de vogel wil doen is niet relevant. Het gaat erom of het cites document wel/niet alsnog kan worden aangevraagd, en niet het EU docunent.




Plaats een reactie



Er zijn in totaal 224 bezoekers op de site, waarvan 1 leden.

Aantal mensen in chat: 1
attie11,
Copyright 1998-2022,
Laatste update: 31 oktober 2022
e-mail: info@vogelarena.com
kinderopvang in Enschede