Vogelarena

Log In
 


Gebruikersnaam

Paswoord

Onthouden

Paswoord vergeten

Schrijf mij in!

 

 

 

 

 

 

 

   
Inhoud
   

   
Zoeken
 
   
 
   
VogelArena.com
 

E-mail


   
Reclame
 

   
Forums Home > De kroeg > Vogels en katten samen? Moderators
agabird Karel Daniel


Om een bericht te kunnen posten moet u ingeschreven zijn schrijf in.
Als U al lid bent log hier in.

Pagina : 1


Auteur Onderwerp : Vogels en katten samen?
Richard V
Website Member
Posts :389

Website Member
2020-07-26 - 10:12:26 send message to Richard V

Dag allemaal, ik ben op zoek naar ervaringen. Let op; geen meningen maar ervaringen:

Ik heb al van kinds af aan vogels, inmiddels zo'n veertig jaar. Mijn oudste dochter wil graag een kat. Nu heb ik net als de meeste liefhebbers hier best negatieve ervaringen met katten. Tegelijk weet ik ook dat het niet altijd negatief hoeft te zijn. De buurvrouw heeft bv een kat. Die reageert niet op mijn vogels en de vogels weten dat en reageren niet op haar.

Nu heb ik 2 vragen: Zijn er hier liefhebbers die ook een kat hebben? Hoe gaat dat? Wat zijn do's and dont's?
Tweede vraag: Zijn er hier liefhebbers die een kat hadden maar waarbij dat niet goed is gegaan? Die zelfs afscheid hebben genomen van de kat?

Tot slot: als er een kat komt dan krijgt hij/zij sowieso een belletje om zodat buitenvogels niet gepakt kunnen worden


rupicola
Website Member
Posts :1685

Website Member
2020-07-26 - 12:19:33 send message to rupicola

Het samenhouden van vogels en katten is per definitie geen ideale combinatie.
Er zijn echter uitzonderingen waarbij het best goed kan gaan.

Zo zijn er katten die totaal niet naar vogels omkijken.
Punt van aandacht daarbij is echter wel dat de vogels dit niet altijd even goed in de gaten hebben er er alsnog paniek kan ontstaan door de aanwezigheid van de kat.

In sommige gevallen (heeft uiteraard ook te maken met de betreffende vogelsoorten) gaat het zelfs zo goed dat de kat op de volière ligt te pitten terwijl de vogels gewoon hun gang gaan! Let wel dit zijn uitzonderlijke situaties!


Katten zijn territoriaal waardoor een eigen kat er ook voor kan zorgen dat andere katten op afstand blijven.

Een kat is echter ook een huisdier en dat begrip zou mijns inziens iets vaker (eigenlijk altijd) letterlijk genomen moeten worden.

Met andere woorden: hou een kat . . . prima . . . maar wel in huis!

Katten veroorzaken relatief gauw overlast aan derden, maar vormen gezamenlijk vooral een gigantisch probleem ten aanzien van onnatuurlijke predatiedruk op inheemse fauna!

Een belletje is leuk, maar maakt op termijn zo goed als geen verschil.

Voor vissen hebben we een aquarium, voor reptielen een terrarium en voor vogels bouwen we een volière.
Het zou minstens zo gewoon moeten zijn om voor een kat of katten een cattery te bouwen!

Het als zodanig 'vasthouden' van een kat gaat uitstekend en wordt langzaam maar zeker ook steeds vaker toegepast.
(het betekent overigens ook minder kat van de straat schrapen, hetgeen doorgaans geen klusje is om naar uit te kijken, althans niet als het je eigen kat betreft)


Tenzi
Website Member
Posts :256

Website Member
2020-07-26 - 13:35:46 send message to Tenzi

Ik heb al 30 jaar vogels in verschillende volières in de tuin (in verschillende huizen) en al even zolang 2 of 3 katten.
Ik heb de eerste jaren schrikdraad om en op de volières gehad en dat werkte goed. De laatste jaren niet meer en ook dat werkt goed. Ik heb nu 9 volières/vluchten in de tuin.
De katten (tenminste één van de 3) hangt wel eens in het gaas. Natuurlijk schrikken de vogels hier in het begin van, maar uiteindelijk weet de kat dat hij er niet bij kan en wordt het echt minder. Helemaal verdwijnen zal het niet, want die fladderende beestjes zijn toch interessant. Maar de vogels raken hieraan zeker gewend en herkennen naar mijn idee, de kat ook. Ik heb geen last van vreemde katten in de tuin.
Mijn katten vangen af en toe een muis (waar ik heel blij mee ben) maar nog nooit een vogeltje. In de grote tuin (meer dan 2000 m2) vliegt heel wat vrij rond, maar ze hebben nog nooit een vogel gevangen (behoudens een enkele net uitgevlogen merel, maar als ik weet dat die uitvliegen, blijven de katten minimaal een week binnen). Ik weet dat zeker, want hij brengt alles thuis.
Het grote verschil is denk ik dat mijn katten alleen buiten komen als het mooi weer is (dus vnl. alleen in en rond de zomermaanden) en alleen als ik zelf thuis ben en ook nooit 's nachts.
Ik leer ze dat vanaf kitten aan. Al mijn 8 katten van de afgelopen 30 jaar bleven/blijven rond het huis en komen 's avonds keurig binnen. Dat valt heel goed aan te leren (ook pas 's avonds eten geven).
Ik heb dan ook nog nooit een overreden kat gehad terwijl ik altijd aan een drukke weg woon en heb gewoond. Ook weet ik zeker dat mijn katten geen overlast veroorzaken (of hebben) bij anderen, maar ik heb altijd vrijstaand gewoond met grote tuin. Dat scheelt ook.
Naar mijn mening kunnen katten en vogels prima samen, maar het hangt erg af van de omstandigheden o.a. de ruimte en zeker ook de opvoeding van de katten. Als dit niet zou lukken of je woont in een drukke wijk of hebt niet zo'n grote tuin, dan is inderdaad een kattenren een goede keuze.
Esselink
Website Member
Posts :58

Website Member
2020-07-26 - 14:51:19 send message to Esselink

Ligt ook aan de soort vogels. Mijn kromsnavels worden volledig met rust gelaten maar toen de zebravinken van oma een weekje bij ons logeerden waren ze er niet bij weg te slaan.


Antonia
Website Member
Posts :1924

Website Member
2020-07-26 - 15:01:55 send message to Antonia

Ik hen ook kromsnavels en katten. Gaat prima, maar het blijft opletten. Katten wachten ook hun kans af, dus een onbewaakt moment kan hun kans zijn...


Tenzi
Website Member
Posts :256

Website Member
2020-07-26 - 18:05:34 send message to Tenzi

Dit bericht is 2 keer gewijzigd

Die ervaring heb ik ook: bij kleine vogels zoals zebravinken blijven ze langer getriggerd, dan bij kromsnavels. De grotere soorten (zoals pruimekoppen) zien de katten amper. Die 'fladderen' waarschijnlijk niet genoeg.


dooren
Website Member
Posts :2443

Website Member
2020-07-27 - 11:25:52 send message to dooren

Eigen katten en vogels gaan in principe goed samen. Jonge katten hebben snel door dat ze niet bij de vogels kunnen en vogels wennen er ook aan. Onze katten kijken niet om naar onze vogels. Ik heb er geen negatieve ervaringen mee. Ik denk wel dat het socialiseren van een kat belangrijk is. Blijft het een wilde boerderij-kat dan kan het anders uitpakken.


marc1
Website Member
Posts :383

Website Member
2020-08-01 - 10:43:22 send message to marc1

Wij zijn verhuisd...maar katten blijven een ramp.
We wonen nu in een woonwijk, onze schutting ziet er uit als auswitch..en nog komen ze in de tuin en gaan op de buitenvoliere zitten😝


P.Rooth
Website Member
Posts :2685

Website Member
2020-08-01 - 12:57:19 send message to P.Rooth

van die draaistokken op de schutting Marc1 komt geen kat overheen als je ze goed plaatstPagina : 1

Plaats een reactieEr zijn in totaal 129 bezoekers op de site, waarvan 8 leden.

Aantal mensen in chat: 1
attie11,
Copyright Jan Brinkers 1998-2018,
Laatste update: 22 mei 2018
e-mail: webmaster@vogelarena.com
Goedkope hosting / webhosting of een Gratis forum of toch kinderopvang in Enschede