Vogelarena

Log In
 


Gebruikersnaam

Paswoord

Onthouden

Paswoord vergeten

Schrijf mij in!

 

 

 

 

 

 

 

   
Inhoud
   

   
Zoeken
 
   
 
   
VogelArena.com
 

E-mail


   
Reclame
 





   




Forums Home > Vogels in huis. > Baby geluid Moderators
agabird


Om een bericht te kunnen posten moet u ingeschreven zijn schrijf in.
Als U al lid bent log hier in.

Pagina : 1


Auteur Onderwerp : Baby geluid
vossie1
Oud Lid
Posts :3

Oud Lid
2005-02-08 - 11:01:33

Hallo allemaal

Ik ben sinds kort hier op deze site en ben ook sinds kort de trotse eigenaar van 2 roodstaarten.
Het zijn qua karakter 2 heel verschillende vogels.
De 1 kan ik absoluut niet aanraken want dan heeft ie me (mijn vriendin kan dr alles mee doen,aaien kroelen enz)
Ik kan m wel dingetjes geven.
En de andere kan ik heel veel mee en zij niet.
Maar nu is mijn vraag : als ik Jaco op mijn hand neem begint hij van die baby geluidente maken en laat de vleugels hangen,is dit normaal of is dit een teken ergens van???


gr rob


HOBBYKWEKERIJ
Website Member
Posts :71

Website Member
2005-02-08 - 14:44:18

een grijse roodstaart is lief naar de tegenoverstelde sexen van zichzelf dus je vogel is een man hij kan goed opschieten met een vrouw en omgekeerd zelfs als je ze beide heft opgevoed van baby af
er is natuurlijk 1/1000 een uitzondering


dooren
Website Member
Posts :2443

Website Member
2005-02-08 - 15:54:40

Ik ben bang dat dit zeer weinig uitmaakt voor een papegaai, papegaaien geven net zo makkelijk de voorkeur aan een mannelijke of vrouwelijke partner. Ik ken genoeg grijsroodstaart papegaaien welke het tegendeel bewijzen.
Ligt vaak aan het persoon welke hem/haar grootbrengt, door deze imprint vaak een voorkeur op latere leeftijd.
Baby geluiden zijn vaak een manier van aandacht vragen of bedelen om voer oid.
Groet gert


Lennart
Oud Lid
Posts :721

Oud Lid
2005-02-09 - 11:55:04

Dit bericht is 1 keer gewijzigd

quote
Baby geluiden zijn vaak een manier van aandacht vragen of bedelen om voer oid


Ik heb deze ervaring ook! Yarik is nu 15 weken en went het nu een beetje af. Zo gauw als ik hem op de hand neem/nam begon hij er mee. Het is het natuurlijke gedrag van alle vogels dat als de ouders op het nest komen dat alle jongen in deze houding gaan zitten en degene met de grootste "bek" krijgt dan ook het meest en groeit ook het hardst!
Als jongen uitgevlogen zijn en al zelfstandig eten blijven ze dit zeker nog een poos doen. Het is tenslotte de makkelijkste manier om aan eten te komen! Daar wij de functie bij veel papagaaien hebben overgenomen van de ouders zullen ze dit gedrag ten opzichte van ons mensen ook zeker een poosje volhouden.

En nu even wat over voorkeuren en zo....Ik zelf geloof daar niet zo erg in. Tenminste niet in de zin van: jou moet ie niet en je kan er niks mee en een ander kan met hem lezen en schrijven.
Dit is niet wetenschappelijk onderbouwd, maar mijn eigen ervaring en welliswaar met één papagaai.
Ik heb sinds kort een papagaai, 4 weken nu en het is mijn eerste.
Ik denk dat het voorkeursgedrag heel erg te maken heeft met op welke manier je de vogel benaderd en omgaat met hem/haar. Ik ben een figuur die zijn vogels altijd heeft behandeld als een vogel en niet als een klein kind bijvoorbeeld. Maar wij mannen hebben heel vaak gemeen dat we toch op een vrij stoere en directe manier de vogel benaderen, dus voor ons mannen op de normale manier "praten" met de vogel. Hierop kon Yarik soms kribbig reageren. Niet bijten of zo maar meer een paar "vette" kreten. Dan dacht ik: zeker sjacharijnig of zo, of ik stoor hem ergens in....Mijn vriendin echter praat eerst heel zachtjes tegen hem aan en gaat daarna naar hem toe en dan kletst ie haar oren van haar hoofd met van die zachte murmel-geluidjes en er komt geen enkele "krijs" aan te pas en wil dan ook direct door haar opgepakt worden.
Ik ben dat ook gaan doen...en voilá...hij heeft geen enkele keer meer "sjacharijnig" tegen mij gedaan.
Eigenlijk zou dat gesneden koek voor mij moeten zijn en heel logisch ook omdat ik jarenlang in de pony's heb gezeten. Paarden zijn namelijk vluchtdieren en als je ze wil benaderen zal je eerst moeten beginnen met zachtjes te praten wil hij niet schrikken en er van door gaan!
Nog een voorbeeld: Ik heb twee Border Collies, beiden getraint met schapen. Ik geef ze nooit commando's zoals je heel vaak mensen aan honden hoort geven. Het is niet van: GA AF, KOM HIER, LIG...maar van :Ga eens liggen? Kom een hier? Of: Laat Yarik eens met rust? Want drijvers blijven het nu eenmaal. En ben ik met schapen in de weer blijft het toch vriendelijk zonder dat er geschreeuwd hoeft te worden. En ze luisteren onvoorwaardelijk!

Ik vraag me nu dan ook af: Verschillen alle dieren nu wel zo veel van elkaar? Ik denk het niet! Want Yarik vertoont eigenlijk precies hetzelfde gedrag en het "probleem" is opgelost! Wat natuurlijk geen enkele garantie biedt want elk dier is een individu en zal daar weer anders op reageren, maar het is zeker het proberen waard! Onlangs kreeg ik nog een hele goede tip van iemand:

Probeer je vogel te "lezen".....!

En voor je vogel kan je natuurlijk elk ander dier voor in de plaats zetten

Ik denk inderdaad dat daarmee veel moeilijkheden worden voorkomen in het gedrag van dieren!

Lennart wink ;)


Karel
Website Member
Posts :6824

Website Member
2005-02-09 - 12:52:36

quote
als ik Jaco op mijn hand neem begint hij van die baby geluidente maken en laat de vleugels hangen,is dit normaal of is dit een teken ergens van???



Dat kan een teken ergens van zijn:
- Is Jaco een pop?
- Hoe oud is Jaco?
- Hoe reageert hij (zij?) als je je hand op haar rug, tussen haar vleugels legt als ze die geluidjes maakt?


Swaas
Website Member
Posts :465

Website Member
2005-02-09 - 22:54:15

Lennart heeft volkomen gelijk, je moet je vogel (hond-kat-paard-ponny) LEZEN.
Ik werk al meer dan 40 jaar met dieren en probeer de mensen zoveel mogelijk de raad te geven om hun dieren "te bekijken" en ook "uit te testen" met andere woorden zoals Lennert zegt, ze "lezen" je zal versteld staan wat ze je allemaal te bieden hebben, je verhouding zal veel vlotter verlopen, veel minder misverstanden, en de dieren hebben zowiezo meer vertrouwen in iemand die reageert zoals ze verwachten, dan dat het telkens een vraagteken is wat we nu weer bedoelen.
Dieren kunnen niet stijgen naar "ons neveau" maar wij met ons mensenverstand moeten kunnen afdalen naar eender welk niveau, afhangende van het dier dat onder onze hoede staat.


Lennart
Oud Lid
Posts :721

Oud Lid
2005-02-09 - 23:51:08

quote
Dieren kunnen niet stijgen naar "ons neveau" maar wij met ons mensenverstand moeten kunnen afdalen naar eender welk niveau, afhangende van het dier dat onder onze hoede staat.


Swaas ik had het niet mooier kunnen zeggen! laugh :Dhappy :)
Maar dat wordt nog wel een heel vaak vergeten door mensen met dieren!

De reactie van Karel is ook een hele goeie, maar ik ging er even van uit dat het om jonge papa's ging. Maar idd als ze volwassen zijn en het zou een pop zijn kan het ook een gedrag zijn dat ze zich bereid verklaart om de man te laten treden. Want ook dat gedrag lijkt daar een beetje op maar meestal gaat daar eerst wat "knuffel"-gedrag aan vooraf. laugh :D laugh :D
Lennart wink ;)



vossie1
Oud Lid
Posts :3

Oud Lid
2005-02-10 - 09:18:34

Ten eerste bedankt voor jullie reacktie's
Wat Jaco is man of pop weet ik niet, maar als je de hand tussen de vleugels legt als hij/zij ze laat zakken gaat zijn/haar staart heen en weer.
Maar wat ik ook met Coco probeer ,zachtjes praten doe ik altijd tegen hen,en probeer op de zelfe hoogte met hen te zijn,dus niet dominant ofzo.
Maar als mijn vriendin weg is is hij ook veel rustiger ,fluit of praat bijna niet meer .
Beide vogels zijn alle twee 4 jr

GREETZ Rob


Karel
Website Member
Posts :6824

Website Member
2005-02-10 - 10:39:34

quote
Wat Jaco is man of pop weet ik niet, maar als je de hand tussen de vleugels legt als hij/zij ze laat zakken gaat zijn/haar staart heen en weer.



Wel Rob, het lijkt er erg op dat Jaco een broedrijpe pop is en heeft haar gedrag vooral met "bloemetjes en bijtjes" te maken.


Hawkeye_NL
Oud Lid
Posts :1918

Oud Lid
2005-02-10 - 11:12:31

Dit bericht is 1 keer gewijzigd

shocked 8O Mijn Coco doet exact hetzelfde en is volgens de DNA uitslag toch echt 100% een man. Hij doet min of meer hetzelfde als Jaco. Laat zijn vleugels hangen en begint direct met voeren. Uit de kooi is hij altijd op zoek naar nestelgelegenheid en in de kooi houd hij trouw de wacht over de bodem van zijn kooi. Hij maakt deze ook erg vaak zelf schoon.

Als je twee mannen bij elkaar zet dan gaat er 1 zich als pop gedragen en 1 blijft de rol van man houden. Bij 2 poppen gebeurt exact hetzelfde. Hiermee kunnen we dus 100% uitsluiten dat aan het gedrag het geslacht van deze vogel is af te lezen. wink ;)

Veel papegaaien hebben een speciale band met ons mensen. Hoewel dit heel mooi is bij een enkel gehouden exemplaar zie ik het niet graag bij vogels die naast of zelfs bij andere papegaaien zitten. Dan is het nog mooi als ze goed handtam zijn maar mag er wat mij persoonlijk betreft best wel een beetje afstand komen op het "liefdes" vlak.

Erwin



Karel
Website Member
Posts :6824

Website Member
2005-02-10 - 13:40:10

quote
........en begint direct met voeren.


Lijkt me toch een niet onbelangrijk verschilletje. Er zijn nmm aanwijzingen dat Jaco een pop zou zijn, maar ik ben met je eens, en sluit zeker niet uit, dat Jaco best een man zou kunnen zijn.

quote
Hiermee kunnen we dus 100% uitsluiten dat aan het gedrag het geslacht van deze vogel is af te lezen.


Dat lijkt me wel wat kort door de bocht, Erwin, maar ik weet wel dat je aan het gedrag niet met 100% zekerheid het geslacht kunt aflezen.


quote
Dan is het nog mooi als ze goed handtam zijn maar mag er wat mij persoonlijk betreft best wel een beetje afstand komen op het "liefdes" vlak.



Lijkt me een gezonde instelling
wink ;)


Hawkeye_NL
Oud Lid
Posts :1918

Oud Lid
2005-02-10 - 14:56:26

Ik vergat idd te melden dat mijn coco ook piep en kwebbel geluidjes begint te maken voor hij gaat voeren. Het belangrijkste verschil in de twee voorbeelden zit er dus in dat mijn coco ook gelijk begint met voeren.

Het is misschien idd kort door de bocht genomen om te zeggen dat je het dan 100% niet kunt zien. Doordat het heel erg moeilijk is om met zekerheid het verschil in geslacht te herkennen voor zover het en en ander niet ook overlappend is ga ik er in deze uitspraak liever naar de zekere kant dat het niet te zien is dan dat ik zeg dat het wel te zien zou zijn. In sommige gevallen is er idd wel een verschil herkenbaar. Dit is dan echter volgens mij alleen te zien door mensen die heel erg veel ervaring hebben met de specifieke soort.

Erwin


johanblok
Website Member
Posts :1971

Website Member
2005-02-10 - 15:47:14

Ik geloof er in het geheel niet in dat wie dan ook, specialist of niet, het geslacht van een papegaai met redelijke zekerheid kan bepalen. Tot nu toe bleek dit vaak mis te zijn.


vossie1
Oud Lid
Posts :3

Oud Lid
2005-02-12 - 11:01:18

Het klopt Jaco begint ook bijna gelijk met voeren ,en zit ook veel op de bodem van de kooi om een gedeelte schoon te houden,maar gaat dit gedrag nog weer over of blijft hij/zij dit houden??????????

Greetz Rob


ParkietenPeter
Website Member
Posts :4054

Website Member
2005-02-12 - 11:22:41

Het zou toch alle onkosten van sexen compleet overbodig maken!

Zolang als het soort vogels gehouden wordt waarbij geen uiterlijke noemenswaardige kenmerken van geslachtsverschil zijn, zijn er mensen die 'menen' het wel te kunnen zien. Nee hoor.

Het enige wat buiten sexen 100% uitsluitsel geeft is een kommetje eivoer!

Zet een kommetje eivoer in een lege ruimte. Laat de vogels er in. Kom zij op het eivoer af dan is het een vrouwtje. Komt hij erop af dan is het een mannetje. En anders niet.laugh :D

wink ;) Peter


Hawkeye_NL
Oud Lid
Posts :1918

Oud Lid
2005-02-12 - 15:43:48

Het gedrag kan zeer verveldend worden, dat weet ik uit eigen ervaring. Als je vogel na honderd keer oprakelen van voer en weer doorslikken het dan nog een honderd en eerste keer opkotst en vervolgens probeert het in je oor of neusgat te proppen alsof jij het dan wel lust. Nee, een echte oplossing is er niet voor behalve eventueel een partner voor hem of haar te zoeken. Het gedrag is namelijk helemaal gebonden aan het paren of koppelen. Natuurlijk moet je in dat geval wel een hele stap terug doen omdat de vogel je min of meer als surogaat partner ziet en dan komt een andere vogel niet echt als geroepen.

Op de langere termijn stopt de vogel wel een deel van zijn of haar moeite. Zekers als de liefde nooit wordt beantwoord. Ik zet mijn Coco als hij hiermee bezig gaat dan ook direct terug in de kooi en laat daarmee merken dat ik het niet waardeer. Langzaam aan begint hij er nu iets mee te minderen maar dat is een heel lang traject.

Erwin



Pagina : 1

Plaats een reactie



Er zijn in totaal 138 bezoekers op de site, waarvan 0 leden.

Aantal mensen in chat: 1
attie11,
Copyright 1998-2022,
Laatste update: 31 oktober 2022
e-mail: info@vogelarena.com
kinderopvang in Enschede