Vogelarena

Log In
 


Gebruikersnaam

Paswoord

Onthouden

Paswoord vergeten

Schrijf mij in!

 

 

 

 

 

 

 

   
Inhoud
   

   
Zoeken
 
   
 
   
VogelArena.com
 

E-mail


   
Reclame
 





   




Forums Home > De kroeg > weggevlogen vogel : eigenschuld of onvermijdelijk ..? Moderators
agabird


Om een bericht te kunnen posten moet u ingeschreven zijn schrijf in.
Als U al lid bent log hier in.

Pagina : 1 2
volgende >>>


Auteur Onderwerp : weggevlogen vogel : eigenschuld of onvermijdelijk ..?
natasja
Website Member
Posts :1796

Website Member
2005-06-27 - 07:30:08 send message to natasja

Als ik ergens lees dat er een papegaai of ander soort vogel is weg gevlogen komt bij mij altijd een beetje het gevoel op van " eigenschuld" Dit omdat ik erg voorzichtig ben met mijn Kicah en het eigenlijk niet kan voorkomen dat ze er vandoor zou kunnen gaan , tevens bestaat de mogelijkheid tot knippen waardoor ze niet kunnen vliegen , nou denk ik toch dat dat te makkelijk gedacht is omdat ik er vanuit ga dat andere eigenaren minstens net zo voorzichtig zijn geweest als dat ik ben ..

dus vandaar dit topic , weg vliegen van papegaaien is dat nou te wijten aan een stukje onvoorzichtigheid of is het onvermijdelijk ?

niet bedoeld om iemand aan te vallen of juist te verdedigen maar puur om een stukje vooroordeel weg te laten nemen , is bij jou ooit je vogel weg gevlogen dan is dit dus zeer zeker niet bedoeld als aanval !


ParkietenPeter
Website Member
Posts :4054

Website Member
2005-06-27 - 09:01:55 send message to ParkietenPeter

Zelf heb ik het ook eens gehad met een agapornis. Ik was de kooien aan het verzorgen en dacht eigenlijk wel dat de vogel wel bleef zitten met het verversen van het voerbakje. Niet dus. Staldeur moest natuurlijk ooknog open staan. Ja, eigen schuld.

Ik denk wel dat het vaak komt doordat we een vals vertrouwen in het dier hebben en nalatig cq laks worden omdat het wel vaker goed ging.

Dan natuurlijk ook eigen schuld. Er zijn natuurlijk ook ongelukjes.


johanblok
Website Member
Posts :1971

Website Member
2005-06-27 - 09:51:22 send message to johanblok

Een ongelukje kan altijd gebeuren, bij mij is ooit een jardin papegaai weggevlogen. Echter het is vragen om problemen om sommige maatregelen niet te nemen, zoals bijvoorbeeld een sluis. Of voor papegaaien in huis of in een schuur: horren voor de ramen zodat deze open kunnen.
Wat ook erg kan schelen: zorg dat je de vogels op je gemak kunt voeren, bij mij gebeurde het toen ik haast had, even snel de vogels voeren, daardoor de deur open laten staan, door de snelle bewegingen schrokken de vogels meer dan gewoonlijk waardoor er zo 1 ontsnapte.


djenco
Oud Lid
Posts :383

Oud Lid
2005-06-27 - 10:04:16 send message to djenco

Het wegvliegen van een vogel is, denk ik, in de meeste gevallen eigen schuld. Hoewel het natuurlijk geen opzet is dat je vogel weggvliegt.
Ik heb nu net het avontuur met de weggevlogen ara achter de rug. Oorzaak hiervan was ook eigen schuld. Ik ben altijd heel precies aan het dicht doen van het binnenhok na het schoonmaken. En toch was ik afgelopen zondag niet precies genoeg. De deur net niet in het slot. De achter deur open i.v.m. de warmte en je vogel grijpt zijn (in dit geval haar kans).

Soms echter wordt je ook compleet verrast door het wegvliegen. Begin dit jaar had ik een nestje jonge agapornissen. We kregen bezoek, het was mooi weer en ik moest zo nodig een jong van net 4 weken buiten showen aan het bezoek. Want dat jong kan toch nog niet vliegen, dat kunnen ze pas na 6 of 7 weken. Nou mooi wel dus. Weg jonkie. 't Is na twee dagen trouwens wel gelukt hem terug te vangen.

Let dus gewoon goed op het afsluiten van je hokken en neem vogels die niet (goed) gekortwiekt zijn niet mee naar buiten. Vroeg of laat grijpen ze hun kans.

Groeten,
Dirk Jan


Hawkeye_NL
Oud Lid
Posts :1918

Oud Lid
2005-06-27 - 11:15:03 send message to Hawkeye_NL

Tja, ik heb mijn vogels meestal wel los buiten zitten of bij me. Ik heb dan ook de vogels netjes gewiekt zodat ze niet kunnen klimmen in hun vlucht. Ze kunnen overigens nog wel vliegen! Ik weet dat veel mensen er een hekel aan hebben om hun vogel(s) te wieken. Dat dit een tegennatuurlijk iets is. Maar een vogel in gevangenschap is in mijn optiek altijd tegennatuurlijk dus zolang dit zo is hebben wij de verantwoordelijkheid voor hun veiligheid. Ook als dit betekend dat we het vliegen moeten beperken. wink ;)

Een deel is natuurlijk je vogel(s) goed lezen. Goed kijken hoe ze zijn als je ze mee wilt nemen of los wilt laten. Als ze onrustig zijn of juist baldadig dan is de kans dat ze een keer de vleugels nemen groter dan dat ze gewoon lekker zitten te spelen en naar je toe komen.shocked 8O

Daarnaast er inderdaad voor zorgen dat je de tijd neemt voor ze. Niet even snel en gehaast je vogel gaan voeren of even neerpoten op de standaard omdat je nodig iets anders moet doen. Neem je tijd als je je vogel verplaatst of als je ermee gaat werken. razz :p

Je kunt je vogels ook zelf leren terug te komen. Als je ze namelijk altijd terug brengt zodra ze van hun standaard af gaan dan zullen ze ook als ze zelf uit schrik een keer opvliegen de standaard weer opzoeken.happy :)

Eigen schuld? Misschien wel hard gezegt maar vaak wel ja! Alleen als de vogel zelf weet uit te breken uit de kooi dan is het volgens mij geen eigen schuld. In alle andere gevallen slaan we ons zelf elke keer voor het hoofd omdat we vergeten waren of ...angry

Hoe dan ook, een ontsnapte vogel is nooit leuk. Niet voor de eigenaar maar zekers ook niet voor de vogel!

Erwin


padda
Website Member
Posts :96

Website Member
2005-06-27 - 11:16:38 send message to padda

ik ben al twee maal dezelfde kanarie buiten kwijt geraakt en heb hem ook al twee maal opnieuw kunnen vangen. Hij keerde altijd terug naar de andere die zaten te roepen en hij had honger dus zo moeilijk was het niet (een groot visnet kan wonderen doen wink ;)) Jurn


natasja
Website Member
Posts :1796

Website Member
2005-06-27 - 12:55:37 send message to natasja

dit vind ik een mooie opmerking
quote
djenco: Het wegvliegen van een vogel is, denk ik, in de meeste gevallen eigen schuld. Hoewel het natuurlijk geen opzet is dat je vogel weggvliegt.



Ik denk dat dat grotendeels de lading wel weergeeft , wel eigenschuld maar geen opzet in het spel.

Ik betrap mezelf er namelijk wel eens op dat ik wat te makkelijk zeg van " eigenschuld ! had je maar dit of had je maar dat .."

Het ergste geval wat mij ooit is bijgebleven is een verhaal wat ik via mail kreeg , precieze details weet ik niet meer maar het ging om iemand die zijn vogels kwijt was ( weggevlogen meen ik ) diertjes eindelijk terug gevonden werd later tijdens een wandeling of dergelijke 1 vogel gegrepen door een hond nadat hij/zij van schrik was weggevlogen , de ander schrok daar zo van dat ie ook weg vloog en ook later is gestorven door de schrik ofzo , weet het verhaal niet zo exact meer maar weet wel dat ik echt zoiets had van hoe stom kan je wezen .. grof gezegt ..

Vandaar dat ik nu zoiets had van " ik kan wel makkelijk praten maar hoe werkt het nou echt "


dooren
Website Member
Posts :2443

Website Member
2005-06-27 - 14:40:39 send message to dooren

Dit bericht is 1 keer gewijzigd

Er zijn zeg maar 2 oorzaken die voor weggevlogen vogels zorgen: laksheid en onkunde.

Even 2 voorbeelden uit eigen praktijk.

Laksheid: Een paar jaar geleden had ik mijn ramen van de binnenvoliere openstaan. Tijdens nestcontrole waarbij ik bij een koppel musklori in de voliere moest zijn ontsnapte de pop. Dit kwam doordat mijn buurman op het dak van zijn huis aan het werken was, hierdoor schrokken de loris en kwamen ze net zo snel weer naar binnen als ze naar de buitenvoliere waren gevlogen toen ik de voliere betrad. (normaal zouden ze dus buiten zijn gebleven) De man kon ik nog met 1 hand tegenhouden, de pop vloog langs me af om 20 meter verder door het open raam naar buiten te vliegen. (het leek wel of ze het rook) De pop had nog een halve dag in een boom rond het huis gezeten, niet kunnen vangen en toen voorgoed verdwenen. Ik kon wel door de grond zinken, wat een blunder, kweekkoppel naar de klote, pop dood gegaan ergens in de natuur. Waarom had ik het raam niet dicht gemaakt, het was warm weer, dan liet ik het raam van de werk/loopgang open.
Nu zit er gaas aan de binnenkant van deze ramen, zodat ontsnappen vanuit de binnenvolieres niet meer kan voorkomen.

Onkunde: toen ik 15 jaar was had ik een goudbuikje gekweekt, trost als ik was zou dit vogeltje naar de tentoonstelling gaan, tenminste dit was de bedoeling. Toen ik dit vogel in de TT kooi had gezet, perste het zich tussen de spijlen door en vloog direct door een open deur naar buiten. Nooit meer gezien, wat een pech en drama.

Laksheid vind ik erger dan onkunde/onwetendheid.
Gert


Hannie
Website Member
Posts :327

Website Member
2005-06-27 - 23:38:29 send message to Hannie

Toen ik mijn eerste 2 agapornissen had stonden die een keer buiten ( mooi weer ), in een grote ronde kooi op een voet ( ik had toen nog geen volières).
Ik was even naar binnen gelopen en hoorde een klap , was de kat van de bovenburen op de kooi gesprongen , deze lag onderste boven.
Dus vlug naar buiten , gelukkig niets aan de hand , vogels geschrokken maar verder niets.
Dus de kooi weer overeind gezet.
Twee dagen later zit ik buiten in de tuin met de agapornissen naast me in de kooi.
Hoor ik er 1 kwetteren , dus ik zeg nog vrouwtje hoort je wel , en kijk naar de kooi.
De vogel die kwetterde zag ik niet , keek nog een keer.
Zat ze boven op de kooi, nou je hart staat stil!
Vogel vloog op het zonnescherm , ik gauw de hond en de poezen naar binnen en een stok gepakt.
Daar ging ze rustig opzitten en ik kon haar zo terug zetten in de kooi.
Maar ik begreep er nog steeds niets van want deurtje en alles was dicht!
Het was een groot raadsel.
Tot 's avonds binnen toen zag ik hoe het gebeurde, doordat de kooi 2 dagen er voor was gevallen waren er 2 tralies van elkaar geweken door de klap ( ronde kooi) dus de ruimte was daar tussen groter , en daar perste zij zo haar lichaampje door.
Nu heb ik volières en zal me dat geen tweede keer meer gebeuren.
Maar dit was de eerste en hopelijk de laatste keer in de 8 jaar dat ik vogels heb.
Ik beschouw het maar als een geluk bij een ongeluk.

Groeten Hannie


Baas B
Geroyeerd
Posts :4

Geroyeerd
2005-06-27 - 23:50:31 send message to Baas B

De reactie van Dooren vind ik nog het duidelijkst!
Het is een vorm van laksheid en een ongefundeerd vertrouwen in je vogels!
Ik zelf ben gelukkig nog nooit een vogel kwijtgeraakt omdat ik in de voliere zowel het nachtverblijf altijd werk met een sluis!
Dat wil niet zeggen dat je nooit een vogel kwijt kan raken. Kijk maar naar het verhaal van Dooren...maar dat is dan ook echt ontwetendheid!


ParkietenPeter
Website Member
Posts :4054

Website Member
2005-06-28 - 08:10:58 send message to ParkietenPeter

happy :) Als je nog nooit een vogel kwijtgeraakt bent, Lennart, mag je je zeker gelukkig prijzen.
Ga zo door, keep up the good work. wink ;)


djenco
Oud Lid
Posts :383

Oud Lid
2005-06-28 - 09:03:38 send message to djenco

Huh, Baas B??? Lennart??? Geroyeerd??? Wat gebeurt hier?

Groet,
Dirk Jan


johanblok
Website Member
Posts :1971

Website Member
2005-06-28 - 09:27:50 send message to johanblok

Een ongeluk zit in een klein hoekje, het kan iedereen overkomen, ook na alle mogelijke maatregelen.


kalazakie
Website Member
Posts :45

Website Member
2005-06-28 - 12:37:57 send message to kalazakie

ik hbe al 2 keer meegemaakt dat een vogel wegvliegt (en ik ben nog maar een jaar beziglaugh :D)
de eerste keer weet ik dat het mijn schuld was want ik heb geen sluis en ik denk dat het soms moet gebeuren omdat je daarna voorzichtiger bent
en de 2de keer is gisteren nog gebeurt dit was echter niet mijn schuld gelukkig heb ik het vogeltje toch nog kunnen vangen


ParkietenPeter
Website Member
Posts :4054

Website Member
2005-06-28 - 12:49:26 send message to ParkietenPeter

quote
ik denk dat het soms moet gebeuren omdat je daarna voorzichtiger bent


Daar lijkt het soms wel op ja.
Alleen moet je gaan oppassen dat je waakzaamheid niet verflauwt naarmate dat het alweer jaren goed ging.

Welke vogels zijn er zoal weggevlogen? (Is natuurlijk van elke even erg, maar leuk om te weten?)


Chow
Website Member
Posts :825

Website Member
2005-06-28 - 13:04:15 send message to Chow

Kreeg gisteren email van de ouders het meisje dat mijn eerste parkiet uit eigenkweek is weggevlogen. Ze wilde de parkiet op de hand nemen maar de buitendeur stond open. Gezien haar leeftijd kun je haar dit niet echt kwalijk nemen. Ik moet je echter wel zeggen dat ik er een behoorlijk rotgevoel van over heb gehouden. Was uit m'n eerste nestje ooit de eerstgeborene.



Pagina : 1 2
volgende >>>

Plaats een reactie



Er zijn in totaal 230 bezoekers op de site, waarvan 3 leden.

Aantal mensen in chat: 1
attie11,
Copyright 1998-2022,
Laatste update: 31 oktober 2022
e-mail: info@vogelarena.com
kinderopvang in Enschede