Vogelarena

Log In
 


Gebruikersnaam

Paswoord

Onthouden

Paswoord vergeten

Schrijf mij in!

 

 

 

 

 

 

 

   
Inhoud
   

   
Zoeken
 
   
 
   
VogelArena.com
 

E-mail


   
Reclame
 





   




Forums Home > Kweek en verzorging. > luchtpijpmijt
Dit onderwerp is gesloten
Moderators
agabird


Om een bericht te kunnen posten moet u ingeschreven zijn schrijf in.
Als U al lid bent log hier in.

Pagina : 1 2 3
<<< vorige


Tens
Oud Lid
Posts :204

Oud Lid
2009-02-23 - 11:31:46 send message to Tens

Dit bericht is 1 keer gewijzigd

EDIT: woordenboek foutje

Het zou meer helpen aan te geven wat het verschil is tussen de twee diersoorten dat maakt dat de benadering om de weerstand op peil te houden dient te verschillen.
De stelling dat de diersoorten verschillen en dat dit de reden is om hen anders te behandelen is onlogisch.
Het een heeft niets met het ander te maken.

De verandering in de houderij dient bekend te zijn en geaccepteerd te worden door iedereen die zich een expert claimt op dit gebied en niet enkel de mensen die automatisch toegang hebben tot de vakbladen zoals dierenartsen.
Vogelkwekers zullen zeker niet de eerste zijn die vast hangen aan traditie omdat zij vanuit zichzelf voedende kennis handelen en ja, ratten en fretten fokkers maakten die fout ook, al is het niet eerlijk om hun er bij te betrekken gezien hun handel pas een halve eeuw bestaat.
Hetzelfde geldt namelijk onder andere voor paarden-, en honden houders annex fokkers.

Niemand heeft wat aan mensen die enkel wijzen op mogelijke fouten. Je dient alle alternatieven zoveel mogelijk af te schrijven op basis van zoveel mogelijk vergaarde aktueele kennis en zo de op dat moment zo juist mogelijk lijkende keuzes te maken, anders is je ervaring en expertise, hoe lang die ook wezen mag, helemaal niets waard (dat is overigens de volledige definitie van wetenschap).

Zoals ik al eerder zei:
Confusius zei "wijsheid komt met kennis, niet met de jaren", en Einstein zei: "ook een genie maakt fouten" (dat is de basis van bovenstaande definitie).

Gepaste bescheidenheid zou velen van jullie dan ook sieren.

ps. het zou ook bij jullie als ervaren dierenhouders al een tijdje bekend moeten wezen dat de samenstelling en toepassing van een eenzijdig dieet onder andere afhangt van het gestel, de leefomstandigheden en het ras en niet van de diersoort.
Ik neem aan dat de meeste mensen hier onder andere de gegevens met betrekking tot de stamboomgeschiedenis en houdwijze, net als andere goede fokkers en kwekers van onder andere vissen en knaagdieren, óók netjes bijhouden in hun administratie.

De vraag was hier of er een preventieve behandeling bestaat tegen mijt en tegen een verzwakte weerstand en die is er zeer zeker ook voor alle individuele vogelsoorten.
Natuurlijk wijkt deze af van een normale verzorging en dient het op het dier te worden aangepast. Dat is niet anders dan bij andere houderijen, velen van hun nog gevoeliger voor schommelingen dan de dieren binnen de vogelhouderij.

Daarnaast waarschuwde ik al voor de gevolgen van de toediening van extra vitamine. Ook die verschillen niet per diersoort.
Overigens is een supplement lang niet altijd meer in de vorm van multivitaminen en / of glucose en mineraaltoevoegingen.
Ook deze vakkennis zouden ervaren vogelhouders moeten bijhouden.

Bij twijvel zou ik altijd een goede dierenkliniek raadplegen. Zij weten niet alls van ieder dier, gezien de poel kennis waar zij vanuit werken vele malen groter is dan die van een doktor of huisarts, maar in een dierenkliniek is altijd iemand bereid om de nieuwe vakkennis aan te spreken.

Je kunt over mij en over andere mensen roepen wat je wilt als je het niet eens bent met een andere manier van verzorging maar zolang vogelkwekers op Vogelarena uit minder aktuele kennis lijken te putten dan de gemiddelde sportvisser is dat niet terecht.

Oh, en mocht laatst gezegde niet waar zijn, laat dat dan blijken. Daar wordt het forum gelijk een stuk interessanter op en dan kun je nieuwelingen in de hobby ook niets kwalijk nemen.


meyer
Website Member
Posts :1390

Website Member
2009-02-23 - 12:41:45 send message to meyer

Tens schrijft op 13-11-08
quote
Het is zover, ik wordt vogelhouder


Tens je snapt het niet echt, je stort je in de 10 weken dat je 2 vogels hebt in een afgrond waarin je zo hard gaat dat je te pletter zal vallen, oftewel je zal je neus nog flink stoten.
Helaas zullen je vogels daar de dupen van worden.
Maar je kunt hierna altijd nog een varken gaan houden, kun je daar je vogel ervaring weer instoppen.Ik ga hier geen lachebekje bij plaatsen want het is al triest genoeg sad :(

Succes.

groeten Meyerwink ;)


paintim
Website Member
Posts :1049

Website Member
2009-02-23 - 16:50:27 send message to paintim

Wijsheid komt idd. met kennis.
Ervaring echter met de jaren.
Vr.groeten
ANTONI


Tens
Oud Lid
Posts :204

Oud Lid
2009-02-24 - 09:52:57 send message to Tens

En een ouwe vrijster maakt nog geen goede minares.

Gaat anders perfect hoor met de vogels.
Veel verschil is er toch niet in de manier waarop ze gehouden worden in vergelijking met de verzorging door de kweker waar zij vandaan komen.
Het enige wezelijke verschil is dat ze hier gesocialiseerd worden, zeer veel vlieguren hebben en in contact staan met stimulansen als touwtjes, schone aarde, en verse kruiden- en grassoorten.
Het basisvoer is bijvoorbeeld precies hetzelfde gebleven en dat geldt in de kooi ook voor de belichting (al is deze indirect daglicht maar dat is alleen maar beter als ik het adviserend rapport omtrend verantwoorde pluimveehouderij mag geloven).
Zolang ze zich de hele dag fysiek en mentaal bezig kunnen houden voorzie ik geen problemen en anders heb ik de beste man onder de speeddial.


Tot nog toe na diverse gevallen van mijt ervaren te hebben zijn ze hier niet in grote getalen aangetroffen. Ze zijn hier echter wél in de kamer te vinden, zoals ik al eerder heb aangegeven. Mijt zit er altijd en overal net als luis. Het gaat erom dat zij niet de overhand krijgen, bijvoorbeeld doordat een dier zich niet meer goed verzorgd of niet meer goed wordt verzorgd, of bijvoorbeeld doordat de weerstand te druk of te zwak is. Dat kan door vanalles worden veroorzaakt, ongeacht de diersoort.
De hoofdoorzaak blijft nog altijd stress in combinatie met een verzwakte weerstand bijvoorbeeld door een slecht dieet, tocht of te weinig beweging.
Bij kleine dieren kan iets als een ogenschijnlijk onschuldig verkoudheidsvirus er ook de oorzaak van zijn.


paintim
Website Member
Posts :1049

Website Member
2009-02-24 - 11:50:02 send message to paintim

Ja, ik merk dat je veel gelezen hebt over mijten.
Wat zijn je eigen ervaringen met mijt c.g.luis bij je eigen vogels. Dus eigen kweek. En dan hebben we het natuurlijk niet over een paar vogels,maar aantallen.Dat is wat in de praktijk telt. Daarvoor zal je toch eerst zelf wat moeten meemaken. Zover ben je nog niet,maar dat horen we dan wel over een aantal jaren misschien.
Vr.groeten van
ANTONI


ParkietenPeter
Website Member
Posts :4054

Website Member
2009-02-24 - 16:15:23 send message to ParkietenPeter

Nu is dit gelukkig een discussie uit 2005!

Maar wat een geleuter zeg. Pfffff. Bijna om moe van te worden.

Omdat er vroeger iemand was die er eens een theorietje op na hield (laat ik ook maar eens wat roepen), is de hele wetenschap op z'n kop komen te staan. Terwijl het niets meer is gebleven dan een theorie! (Nog eentje om over na te denken.)

quote
Het zou meer helpen aan te geven wat het verschil is tussen de twee diersoorten dat maakt dat de benadering om de weerstand op peil te houden dient te verschillen.

Het verschil tussen ratten en vogel? Hmm.
Zoals je zelf al schrijft laugh :D :"Het een heeft niets met het ander te maken."

quote
(dat is overigens de volledige definitie van wetenschap).

Jouw wetenschap dan. Voor de overige telt ervaring (gelukkig) weldegelijk mee.

quote
Gepaste bescheidenheid zou velen van jullie dan ook sieren.


Dito!!

O ja, had ik al gezged, "Wat een geleuter"?

Kom joh.
quote
"Kostbaar is de wijsheid die door ervaring wordt verkregen." R.Asham (16de eeuw)


meyer
Website Member
Posts :1390

Website Member
2009-02-24 - 16:53:14 send message to meyer

Dit bericht is 1 keer gewijzigd

Het is inderdaad niet meer dan geleuter,of is het een virus? alleen jammer dat zo elk topik naar de knoppen gaat omdat deze persoon de wijsheid in zich denkt te hebben.Je kunt daar wel proberen tegenin te gaan maar daardoor ga je telkens offtopic en wordt een vraag niet beantwoord.

Ik hou het maar eens een tijdje voor gezien, en hoop dat zelfs deze zware onweersbui over zal drijven.

Groeten Meyerwink ;)


Tens
Oud Lid
Posts :204

Oud Lid
2009-02-24 - 17:10:27 send message to Tens

Waarschijnlijk wel maar volgens de logica die je net geeft maakt het niet uit wat ik lees, omdat ik het niet zelf ervaren heeft. Dat druist een beetje in tegen het doel van dit forum.
Je hoeft geen doktor te zijn en dagelijks gewonden te behandelen om EHBO toe te kunnen passen.

Ik heb veel gelezen over mijt, als ook over mijn vogelsoort en daarnaast heb ik contact met kwekers.
Maar ik heb ook paracieten ervaren en mee gewerkt met onderzoek naar de opbouw en afbraak van weerstand in samenwerking met fokkers en dierenartsen.
Momenteel is er zeer veel aandacht over onderzoek naar waarom paarden in stallen last kregen van bodemdekkers, waarom vogelkwekers last kregen van vogelstof, waarom sommige ratten en fretten zelfs in de herfst in de vijver kunnen duiken en in hartje winter buiten kunnen worden gehouden zónder chronisch verkouden te worden, waarom veel dieren die binnen worden gehouden bloedleukemie ervaren in combinatie met paracieten en longontsteking, waarom schone aarde gezond is voor de weerstand van kinderen en dieren, enzovoorts.

De benadering van een mijtinfectie is bij de meeste dieren nagenoeg hetzelfde.
Bij ratten is deze inspannender dan bij andere dieren vanwege het versterkte imuunsysteem {mede danzij de unieke mogelijkheid van ratten om zelf vitamine D aan te maken zonder gebruik te moeten maken van licht of voedsel} en de grote verscheidenheid in soorten van deze paraciet (mijt).

Gemiddeld 3 op de 28 mogelijke antibiotica slaan aan bij ratten, dat aantal ligt bij alle andere diersoorten vele malen hoger.
Daarnaast zijn zij in staat chemicalliën te herkennen vanuit lucht uit de bek van soortgenoten of direct uit de geur van voedsel en vocht waardoor het toedienen van medicijnen bij deze dieren vaak zeer moeilijk verloopt.

Door selectief fokken, let wel: mét DNA lijsten en dergelijke dus veelal op dezelfde manier als waarop de meest serieuze beroepkwekers van vogels ook zullen werken, werd de soort gezien als gezond. Zij hadden tenslotte een goed dieet, zagen er goed uit, werden zeer oud en tam en brachten veel gezonde nesten ter wereld.
Sterker werd de soort daar echter niet van.

Toen is vorig jaar de maximum leeftijd voor deze dieren aangepast van 2,5 tot 4 jaar oud, naar 6 jaar oud.
Dat gebeurde door deze manier van selecteren en verzorgen tot in het extreme door te voeren.
De dieren werden alleen geselecteert op gestel en uiterlijk en vatbaarheid voor kanker.
Zij werden vervolgens hygienisch gehouden en op een zeer eenzijdig graandieet gezet.
Er kwamen cosmetisch mooie en zeer tamme (zeg maar duffe) ratten uit: prima voor beurzen en kinderen.

Dat is echter geen leven voor dieren.
De beste op de traditionele manier als huisdier gehouden ratten bereiken namelijk nog altijd gemiddeld een leeftijd van 1,5 jaar oud en gaan nog steeds zonder uitzondering dood door ziekte of stress.

Bedenk eens dat een konijn binnen in een plastic bak of kooi met een eenzijdig dieet van biks ook 20 jaar kan worden met een glansende vacht en nesten fysiek gezonde jongen kan produceren.

Ik vindt dat een oude standaard om op te selecteren en dieren mee te houden.

Ik heb gezien dat veel voilerevogels geen rust kunnen vinden, geen socialisatie hebben ondergaan, geen kracht in de snavel hebben, beroert balanceren, door een tochtje of infectie al gauw ernstig ziek worden, dat nog vaak eieren of jongeren worden gegeten, dat men de definitie niet kent van niesziekte, luchtpijpmijt, bloedleukemie, of brochitus en dat men nog steeds vindt dat deze vogels op een goede manier worden gehouden.

Een voordeel van de meeste vogelsoorten is dat je ze niet altijd in hoeft te laten slapen maar dat ze ook weleens van ouderdom sterven. Ik ga ervan uit dat iedereen dat ten minste zo wilt houden en dat men streeft naar het houden van steeds intelligentere en sterkere dieren.

Ik kan iedereen hier gegaranderen dat het negeren van invloeden van buitenaf funnest is voor je hobby.
Waarom men het normaal vindt dat onderzoek en expirimenten in de sportvisserij en aquariahobby worden toejuigt terwijl men het in deze tak van sport resoluut afwijst is mij dan ook een compleet raadsel.

Tevens is het mij een doorn in het oog dat mensen hier kinderachtig zwijgen of uit de hoogte lopen te doen en vervolgens spreken van arrogantie bij mensen die wél wat nieuws proberen te laten horen.
Het niet accepteren of negeren van de mening van anderen is namelijk dé reden dat zoveel verenigingen over de kop gaan.


ParkietenPeter
Website Member
Posts :4054

Website Member
2009-02-24 - 17:14:53 send message to ParkietenPeter

Dit bericht is 2 keer gewijzigd

shocked 8O Oke, opgemerkt.

Dit is echter wel meer dan reden genoeg om dit topic te sluiten.

Zo ver wil het niet (meer) laten komen.

Met vriendelijke dank!

ParkietenPeter
Moderator VA



Pagina : 1 2 3
<<< vorige

Onderwerp gesloten



Er zijn in totaal 180 bezoekers op de site, waarvan 5 leden.

Aantal mensen in chat: 1
attie11,
Copyright 1998-2022,
Laatste update: 31 oktober 2022
e-mail: info@vogelarena.com
kinderopvang in Enschede