Vogelarena

Log In
 


Gebruikersnaam

Paswoord

Onthouden

Paswoord vergeten

Schrijf mij in!

 

 

 

 

 

 

 

   
Inhoud
   

   
Zoeken
 
   
 
   
VogelArena.com
 

E-mail


   
Reclame
 





   




Forums Home > De kroeg > Handopfok vogels :Wat brengt de toekomst??? Moderators
agabird


Om een bericht te kunnen posten moet u ingeschreven zijn schrijf in.
Als U al lid bent log hier in.

Pagina : 1 2
volgende >>>


Auteur Onderwerp : Handopfok vogels :Wat brengt de toekomst???
Galah46
Website Member
Posts :188

Website Member
2005-08-05 - 21:55:59 send message to Galah46

Hallo iedereen, ik begin me serieus te ergeren aan al die handopfokvogels.De laatste 2 dagen heb ik eens zitten rondsurfen op Belgische en nederlandse verkoopsites ook maandelijkse vogelboekjes.U vind er van alles in zoals gewoonlijk papegaaien,dwergpapegaaien,valken enz.,nu zie ik er ook veel grote parkieten bijkomen.We weten allemaal dat het niet nieuw is maar deze trend begint zich ongelooflijk uit te breiden.Akkoord het brengt meer centjes op,maar het aanbod begint enorm te worden.
Wat ik mij afvraag waar in hemelsnaam gaan al die dieren blijven naartoe gaan.Dat men in nood een nestje wil redden indien de ouders verstek geven daar ben ik volkomen met eens,maar kweken voor zuivere handopfok,die trein rolt als vuur.Ikzelf kweek bijna 40 jaar vogels,heb in die tijd veel ervaringen opgedaan met europese wildzang,sommige exoten,een hele rits grote parkieten en nu ook enkele soorten amazones en kaketoes,hopelijk tot later op mijn oude dag zolang de gezondheid het toelaat. Mijn mening is dat er in de toekomst grote problemen zullen komen.Bvb.oudervogels zullen het haast niet aankunnen(aanleren)hoe er gespeent moet worden,wat met oudervogels ,jonge vogels over 10 a 20 jaar.Tuurlijk we kunnen adoptie ouders inzetten,maar eigen soort ,ik weet het nie.Voorbeelden uit het verleden geven aan dat het zo is,kijk maar naar bvb.gouldamandinen,roodruggen voor rosellas,prinsessen enz.(sommige zijn juist als legkippen geworden, maar broeden nééhoor jammer)
Gaan we dezelfde problematiek krijgen zoals in de USA ,een overvloed aan zulke vogels belanden vroeg of laat in opvangcentra.We hebben hier ook nu al zulke centra voor deze vogels(bvb.NOP)Persoonlijk ben ik er niet tegen, maar het wordt naar mijn mening in de toekomst een zeeer groot probleem.
Al eens nagedacht als onze kinderen in de toekomst nog willen vogels houden en ook willen onze oo zo mooie liefhebberij in stand houden.
men weet ook dat de vogelliefhebberij er sterk op achteruit gaat.
Beste vrienden wat denken jullie daarover? Vind ik toch een belangrijk aspect.Graag jullie mening daarover,mijn dank. Hier bij wil ik niemand kwetsen het is gewoon een vraag die eens gesteld word.


johanblok
Website Member
Posts :1971

Website Member
2005-08-05 - 22:38:39 send message to johanblok

Dit bericht is 1 keer gewijzigd

Je bent niet de enige die zich aan de omvang van dit fenomeen ergert.

De slechte impact van een wijdverbreide handopfok komt het sterkst tot uiting bij de grijze roodstaart. Het is zeer moeilijk om een hier gekweekt natuurbroed koppel samen te stellen. Op internet struikel je over de nesten handopfok, terwijl ook vele oudere grijze roodstaarten uit de huiskamer aangeboden worden. Nesten natuurbroed echter zijn nauwelijks te vinden.
Ondertussen kweekt vrijwel iedereen nog steeds met wildvangvogels, vaak in kleine kooien. Dit is een enorme schande van de kromsnavelhouderij en bewijst dat broedresultaten in avicultuur de wildvang niet verminderen.

Een andere trend is dat handopfok steeds jonger wordt aangeboden: de enige reden die ik hiervoor kan verzinnen is een combinatie van afschuiven van risico's en willen incasseren van geld. Dit heeft meer met intensieve veehouderij dan met hobby te maken.

(Dit is al veel vaker aan de orde gekomen, maar zolang er niets aan gedaan wordt, kan herhaling geen kwaad.)


Dinkie
Website Member
Posts :49

Website Member
2005-08-05 - 23:28:05 send message to Dinkie

Hallo Gallah

Goed onderwerp en ik ben het volledig met jou standpunt eens. Je vervreemd de vogel van de natuur. Het enige pluspunt hieraan is dat de wal het schip zal keren of het zal in vitro of via KI
moeten gaan of breng ik nu weer een of andere idioot op een idee. Ik ben bang dat een handopgefokte vogel niet tot broed in staat is.
Ik moet dan even denken aan dat Rhesus aapje uit de jaren 60 met zijn moeder van tralies.
Echter er is ook een andere ontwikkeling die ik probeer te promoten en dat is wildbroed ik had daar over gelezen in een aantal kweekverslagen en die gingen met name over nagtegalen en de Niltava
De kwekers hielden de koppels in kweekvluchten en zodra die gingen broeden lieten zij ze vrij een gaatje in het gaas en leef je maar uit.
Ik heb dat tot standaard in mijn voliere verheven en het is elke dag lol niet alleen voor de vogels maar ook voor het hele gezin.
Naast de pracht dat de meest mooie vogels door de tuin heen scheren ze komen bij ons zitten een wormpje halen een liedje zingen. gewoon prachtig.
Maar het mooiste is ze krijgen weer een link met de natuur ze zingen harder de kleur wordt dieper ze leren weer echt jagen en de jongen zijn prachtig. Ik denk dat het de toekomstige broed van de jongen ook ten goede komt.
Het is allemaal nog heel experimenteel en er moet nog veel aan verbeterd worden en ontdekt.
Maar dat maakt het juist zo leuk om te doen.
groet Dinkie


Galah46
Website Member
Posts :188

Website Member
2005-08-06 - 01:19:33 send message to Galah46

Ja,Dinkie,indertijd ook nog geprobeert met goudvinken en appelvinken begin de jaren 70.Mooi was dat als jongen hadden een deurtje open zetten en hun gang laten gaan,resultaat prachtige jongen,ja het mislukte toen ook soms.Ofwel ouders weg jongen dood of een rat in de voliere daar zijn risicos aan.Moet je NU ééns proberen ,zeker weten vogel gevangen en verkopen jammer toch.Nu er is wel veel verandert in de jaren,nu kun je onkruidzaad kopen in verschillende mengelingen,levend voer enz..Vroeger de zondag en weekdagen na de school erop uit zelf zaden gaan trekken wassen en spoelen,insecten inzamelen met vlindernetje tot ons groot jolijt samen met buurtvrienden.Maarja das vervlogen tijd.Ik blijf erbij toch zoveel mogelijk natuurbroed toe te laten = is beter voor de vogels en voor ons een grote voldoening als er weer een nestje van om het even welke vogels ook de wereld kan begroeten.happy :)razz :p


molineti
Website Member
Posts :1604

Website Member
2005-08-06 - 01:45:50 send message to molineti

Dit bericht is 1 keer gewijzigd

Misschien zullen we eraan moeten wennen dat geldverdienen(liefst zonder risicos) voor een deel van de ,,liefhebbers,,belangrijker is dan de liefhebberij zelf!!

Zelf kan ik vooral niet wennen aan die ,,commerciele fokkers,,die alles maar doen in het belang van de ,,huis,,kamer vogel!!!

Als er minder aan te verdienen zou zijn,zou bij de meeste het ,,belang ,,van de handopfok (huiskamervogel)snel verdwenen zijn.

Kan mij niet voorstellen dat het dag in dag uit(en dit jaren lang) met de hand grootbrengen van jonge vogels leuk kan zijn!!en dan heb ik het nog niet over wat je de oudervogels en de jonge vogels hier mee ontneemtsad :(

Sluit me volledig aan bij Galah en Johan,wat handopfok betrefd!!


rupicola
Website Member
Posts :1712

Website Member
2005-08-06 - 14:47:21 send message to rupicola

Dit bericht is 2 keer gewijzigd

Na enige twijfel heb ik besloten om toch (weer) te reageren op dit met enige regelmaat terugkerende onderwerp.

Ik ben, behoudens enkele uitzonderlijke situaties, bepaald geen voorstander van handopfok.

Mijn grootste bezwaar is dat met name de psychologische gevolgen voor papegaaiachtigen welke langdurig (meerdere generaties)met de hand worden opgefokt onvoldoende bekend zijn.

De (voor zover mij bekend te weinig) onderzoeken naar de gevolgen van handopfok geven vooralsnog een verontrustend beeld.

Het percentage papagaaiachtigen die afwijkend (probleem) gedrag vertonen zijn grotendeels handopfokvogels!

Afgezien daarvan is naar mijn mening te weinig bekend over de inprintingfase van jonge papegaaiachtigen. De periode net na het uitvliegen blijkt van groot belang en onder normale omstandigheden (in het wild dus)leren de jongen in deze periode nog erg veel van hun ouders.
Opm: Dit is vooralsnog slechts voornamelijk onderzocht bij Poicephalus!

Er is ook te weinig bekend over de gevolgen van handopfok op langere termijn voor kweekvogels en Citesbestanden.
Ja, ik weet dat handopfokvogels ook met succes tot broeden kunnen komen, maar ik vermoed dat dit slechts een klein percentage is.

Daartoe moet ook nog meer onderzoek plaatsvinden.
Antwoord op de vraag hoe handopfokvogels zich doorgaans gedragen, hoe zij zich gedragen in gezelschap van soortgenoten of inhoeverre handopfokvogels zich misschien kunnen herstellen in gezelschap van soortgenoten is hier van groot belang.
Persoonlijk denk (en weet) ik dat er met re-socialisatie veel te bereiken is, maar of dit de juiste weg is is uiteraard zeer discutabel.

Mijn volgende bezwaar is dat handopfokvogels vrijwel altijd bestemd zijn voor de huiskamer.
Daar is op zich niets mis mee, maar wel met het feit dat deze vogels daar meestal solitair (alleen) gehouden worden.
Hier is wel veel onderzoek naar gedaan en met de kennis waar we tegenwoordig over kunnen beschikken is het naar mijn mening beslist niet langer verantwoord om papegaaiachtigen solitair te houden!
Solitaire huisvesting zorgt vroeg of laat en zonder uitzondering voor afwijkend gedrag!!!!!!


Omdat er nog zoveel kennis ontbreekt denk ik dat we met handopfok voorals zeer voorzichtig zouden moeten omspringen.

Persoonlijk gaat mijn voorkeur altijd uit naar vogels die bij de eigen ouders zijn opgegroeid en zelf verkoop ik mijn jonge vogels uitsluitend op het moment dat zij volledig zelfstandig zijn.


@ussiebirds
Website Member
Posts :40

Website Member
2005-08-06 - 15:34:56 send message to @ussiebirds

Ik ben zeker geen voorstander van handopfok als de oudervogels zelf in staat zijn de jongen groot te brengen. Het is zeer belangrijk dat de jongen op een natuurlijke manier worden grootgebracht wil men ze later nog voor de kweek kunnen gebruiken. Er zullen zeker handopfok vogels zijn die een nestje kunen grootbrengen, maar over het algemeen geven deze vogels toch problemen bij het grootbrengen van hun jongen. Maar helaas kom je steeds meer handopfok vogels tegen en dit zal volgens mij in de toekomst zeker problemen gaan geven. Natuurlijk zal geld een belangrijke reden zijn dat mensen met handopfok beginnen, want een tamme vogel brengt aanzienlijk meer op dan een niet tamme vogel. En als je kijkt hoe erg het gesteld is met de prijzen van sommige vogels, dan werken deze prijzen zeker handopfok in de hand sad :(
Ik ben dan ook van mening dat er meer handopfok is gekomen doordat de prijzen van veel parkietensoorten zo gekelderd zijn en omdat veel mensen hun vogels niet voor een appel en een ei willen verkopen (en terecht) ze overgestapt zijn op handopfok. Zelf doe ik er niet aan, maar ik zie om me heen dat het steeds meer gedaan wordt en dat het soms zelfs zo is dat de eieren bij de ouders worden weggehaald om ze in een broedmachine te leggen, en dan heb ik het niet alleen over papegaaien sad :(


tonnl
Website Member
Posts :3032

Website Member
2005-08-07 - 11:22:33 send message to tonnl

Als vergelijking bedoeld, voor wat betreft het solitair (alleen) houden.
Is het tegenwoordig nog verantwoord om 1 hond te hebben, of 1 konijn? 1 Cavia?

Ofwel, hoever moeten we gaan als (huis-)dierenliefhebbers als het om welzijn van dieren gaat?
Mogen we voor ons eigen geluk/plezier kiezen of staat dierenwelzijn daar altijd boven?


Niltava
Website Member
Posts :3071

Website Member
2005-08-07 - 11:31:22 send message to Niltava

Denk dat je dan ook naar de intelligentie van het dier moet kijken, Ton.
Bij de hond moet het gezin de roedel vervangen(verder past het gedrag ook prima bij het gezin).
Bij een cavia en konijn zou het inderdaad ook beter zijn als er een soortgenoot bij zou zijn, maar denk dat die er minder last van hebben.
Een papegaai is een hoog-sociaal dier, de vraag is denk ik of je het van een mens mag verlangen die rol te vervullen.
Hij/zij zou immers dan geen ander leven meer kunnen hebben.
Conlussie kun je dus zelf trekken.


rupicola
Website Member
Posts :1712

Website Member
2005-08-07 - 11:49:50 send message to rupicola

Dit bericht is 3 keer gewijzigd

dit is natuurlijk een zeer gecompliceerd onderwerp.
V.w.b. honden bestaat er een aantoonbare geschiedenis van duizenden jaren.
Deze soort is meer dan, misschien zelfs wel over gedomesticeerd, dan liggen de zaken iets anders.
(Overigens vertonen ook veel alleen gelaten honden afwijkend gedrag!)
Papegaaien worden, althans op grote schaal slechts honderd jaar gehouden.
De meeste kweekresultaten zijn zelfs pas van de laatste tientallen jaren.

Cavia's en konijnen gedijen m.i. ook veel beter in sociale omstandigheden.

Ben het met Niltava eens dat een bepaald intelligentie niveau, zoals we dat bij steeds meer soorten papegaaiachtigen beginnen te (er)kennen een grote rol speelt.

Hoe dan ook, in het algemeen kun je toch stellen dat het isoleren van een exemplaar behorende aan een sociale soort bepaald niet ideaal is.

De behoefte aan sociale contacten en de noodzaak om daaraan te kunnen voldoen worden steeds duidelijker naarmate meer onderzoek wordt gedaan.

Binnenkort verschijnt een artikel over verrijking voor papegaaien. Daarin heb ik getracht duidelijk te maken hoe betrekkelijk eenvoudig het is om veel afwijkend gedrag te voorkomen.
Veel eenvoudiger in ieder geval dan het eenmaal ingesleten afwijkende gedrag weer kwijt te raken.

Als je papegaaiachtigen de kans geeft zich zoveel mogelijk als papegaai/parkiet te kunnen gedragen vertonen ze zo veel meer van hun interessante gedrag dan alleen hun kleuren en het feit dat sommige exemplaren zo leuk kunnen ouwehoeren!


piet witteman
Website Member
Posts :258

Website Member
2005-08-07 - 20:29:22 send message to piet witteman

zijn wij er voor de dieren of zijn de dieren er voor ons

ik lees hier alleen tegenstanders van handopfok
terwijl er hier ook voldoende mensen zijn die aan handopfok doen.
ik zelf heb er geen bezwaar tegen als het op een verantwoorde manier gebeurd, door mensen met ervaring of onder begeleiding.
waar ik wel op tegen ben is het geleur met papagaaien. Mensen zouden er beter over na moeten denken voor ze er aan beginnen.
En ik ben tegen het gebruik van papagaaien als kippen, alhoewel als je er van moet leven??
Piet


@ussiebirds
Website Member
Posts :40

Website Member
2005-08-07 - 22:31:51 send message to @ussiebirds

Ik denk dat het er meer om gaat dat, doordat er zoveel handopfokvogels komen, het steeds moeilijker wordt om natuurbroedvogels te krijgen. Dit zou dus in de toekomst problemen kunnen gaan geven, want deze handopfok vogels zullen vaak zelf niet tot het grootbrengen van jongen in staat zijn omdat ze dit niet meegekregen hebben van hun ouders. Hierdoor is de kans groot dat er ook steeds meer vogels uit broedmachines zullen komen en dat lijkt me niet wenselijk, willen we nog op een natuurlijk wijze vogels kunnen kweken.


molineti
Website Member
Posts :1604

Website Member
2005-08-08 - 00:36:14 send message to molineti

Dit bericht is 1 keer gewijzigd

Quote
---------------------------------------------
ik lees hier alleen tegenstanders van handopfok
terwijl er hier ook voldoende mensen zijn die aan handopfok doen.
----------------------------------------------

Misschien zijn(niet alle natuurlijk) voorstanders van handopfok wel iets minder trots op hun ,,principes,, en reageren daarom niet?wink ;)


Wickingh
Website Member
Posts :1058

Website Member
2005-08-08 - 01:27:33 send message to Wickingh

Hai,

het vreemde in mijn ogen is dat hier mensen tegen handopfok zijn ,die dus in hun ogen het beste willen voor de vogel en dat is toe te juichen begrijp me niet verkeerd.
Maar als je het over een verbod op wildvang hebt dan zijn die zelfde pricipes als sneeuw voor de zon verdwenen[en dan bedoel ik niet degene die daar tegen zijn , maar er zijn er genoeg die hier reageren die dat wel ok vinden],laat iedereen in zijn of haat waarde en ga om met rspect voor je vogels en je medemens.
Ik weet dat is soms moeilijk , maar zeker niet onmogelijk,

mvg Frank


Dinkie
Website Member
Posts :49

Website Member
2005-08-08 - 03:25:20 send message to Dinkie

Franck zoals zo vaak ligt de waarheid in het midden een handopfok parkiet of papegaai in een liefdevol gezin als lid van het gezin.
Daar heb ik geen enkel probleem mee.
Alleen wie kan dat zeggen?
En neem je dan de verantwoordelijkheid dat deze vogel zich niet meer zal voortplanten. en dat het een lid van jouw gezin zal blijven voor zijn hele levensduur.
Een kind is qua tijdsduur een stuk makkelijker.
Papegaaien ze puberen ook nog!


Jacqueline
Website Member
Posts :1216

Website Member
2005-08-08 - 06:26:33 send message to Jacqueline

happy :)


Niet elke geplukte/gestreste vogel heeft last van hormonale veranderingen of zogenaamde eenzaamheid.
Allergie voor bepaalde stoffen in voeding en verzorging maken dat onderzoek heel hard nodig is op dit gebied.

Voor al diegene die zich laten beinvloeden, om voor Coco toch maar een maatje erbij te nemen.
Een ernstige waarschuwing, beter een mens gerichte huiskamervogel, dan twee stumpers die elkaar het leven zuur maken, in de vorm van jaloezie en een niet aflatende strijd om maar bij het baasje in de gunst te komen, boven de ander.
Met alle gevolgen vandien, stress/plukken/geluidsoverlast/kribbig gedrag/verwonden van elkaar enz... met als resultaat...jawel Coco en maatje gaan op vakantie naar de opvang.

Bent U tevreden met U huiskamervogel,blijf dat ook.
Neem geen maatje voor Coco als vervanging van U aandacht.

Dat wildvang met heeeeeel veeeeeel geduld en kennis redelijk handzaam te maken zijn is al langer bekend.
Maar nooit echt nooit zal deze groep vogels zich zo geven aan zijn verzorger als een hand opgebrachte vogel.

Vermenselijken van een huiskamervogel is nooit goed, probeer een dier een dier te laten, ook dan geeft hij/zij heel veel plezier en vogel genot.

wink ;)
Peter.





Pagina : 1 2
volgende >>>

Plaats een reactie



Er zijn in totaal 159 bezoekers op de site, waarvan 4 leden.

Aantal mensen in chat: 1
attie11,
Copyright 1998-2022,
Laatste update: 31 oktober 2022
e-mail: info@vogelarena.com
kinderopvang in Enschede