Medisch zoutzuur is doeltreffender en goedkoper:
Ik ben vanmiddag in bezit gekomen van een onderzoeksrapport van Stichting Nederlandse Opvang Papagaaien (S.N.O.P.).
Dit onderzoek is verricht naar E.coli bestrijding bij papagaaien door middel van verzuurd water.
Ik zal even kort samenvatten (totaal rapport is 20 pagina's:
Enkele vraagstellingen waarop het onderzoek antwoord geeft:
-Geeft het aanzuren van drinkwater wel het verwachtte effect met de betrekking tot het verminderen van E.coli infecties?
-Met welk zuur en bij welk concentraties is de vermindering van de E.coli bacterie het grootst?
-Met welk zuur en bij welke concentratie blijft de opname van het drinkwater hetzelfde?
Onderzoeksmethoden:
Allereerst is bepaald welk zuur en in welke concentratie de hoogste acceptatie geeft. Gedrurende 20 dagen is de wateropname van het drinkwater gemeten bij 51 papagaaien. Welk zuur en welke hoeveelheid werd willekeurig gegeven.
Ten tweede is is gekeken naar de vermindering van de E.coli bacterie als gevolg van het aangezuurde water. In de zomer kregen de papagaaien 2 weken water met een pH-waarde van 3. Tijdens deze periode werden er 4x mestonderzoeken verricht. Daarna kregen de papagaaien in de winter weer drie weken aangezuurd water, maar dan met een pH-waarde van 2,5. Ook hier weer werd er tijdens deze periode 4x mestonderzoeken verricht.
Conclusies:
Hyopthese1: De papagaaien gaan minder dinken naar mate het water zuurder wordt.
Deze hypothese is verworpen, omdat de resultaten van de drinkwatermetingen niet significant verschillen van elkaar. Tijdens de proef is er geen sprake geweest van een verandering in de drinkwateropname naarmate de pH daalt van 6 naar 2,5
Hypothese2: De E.Coli zal (bij een juiste concentratie) na minimaal twee en maximaal vier weken verminderen en/of verdwijnen uit het darmkanaal van de papagaaien.
Deze hypothese kan worden bevestigd. De E.coli-bacterie is na het verstrekken van aangezuurd drinkwater strek verminderd. Na een periode van 4 weken (2 weken pH 3 en 2 weken pH 2,5) zuur water is er in ieder verblijf een reductie opgetreden van meer dan 99%
Aanbevelingen:
De E.coli bacterie verdwijnt voor het grootste gedeelte bij het verstrekken van aangezuurd water met een pH 2,5. Aangezien bij pluimvee en varkens al een resultaat wordt behaald bij pH 3,5-4, is het raadzaam om de dosering iets aan te passen. Hoewel er statistisch gezien geen significant verschil is tussen de opname van naturel drinkwater en zuur drinkwater, wordt er toch aanbevolen om de pH te verhogen naar pH 3-3,5. Dit omdat individueel bekeken toch 50% van de papegaaien 10% minder drinken bij aangezuurd drinkwater van pH 2,5. Vooralsnog is nog niet bekend of een hogere pH (3-3,5) ook het gewenste effect met zich mee brengt. Hoewel er waarschijn1ijk wel gerekend moet worden op een langere periode van toediening. Dit zal in het geval van de S.N.O.P. geen problemen veroorzaken, omdat deze het zuur ook voor langere perioden willen toedienen.
Bij een eventuele vervolgproef zouden er ook andere zuren gebruikt kunnen worden, met name mierenzuur wordt in literatuur beschreven als zeer goed werkend. Indien effecten hiervan positief uitvallen kan de dosering waarschijnlijk nog lager worden. Verder zou er onderzocht kunnen worden of de dieren gewend raken aan het zure water, wat zou betekenen dat de opnamehoeveelkeid weer op het ‘normale’ niveau stabiliseert. Wegens tijdgebrek zijn deze punten helaas niet bij deze proef aan de orde gekomen.
Dit onderzoek is verricht naar de E.coli bacterie omdat dit een van de grootste boosdoener is bij papagaaien. Maar ook andere bacteriegroei heeft effect op aangezuurd water. De belangrijkste bijkomstigheid is dat bij een ziekteverspreiding via het water haast uitgesloten wordt. En dat er nauwelijks verschil is in wateropname. Alleen bij een dosering van 6ml zoutzuur op 1 liter water gingen 50% van de papagaaien 10% minder drinken. Dus een te verwaarlozen verschil, want dat was bij de hoogste dosering zuur. De dosering die ik bijvoorbeeld geef is de helft: 3ml, aanbevolen wordt om minimaal 1,5 ml zoutzuur te geven of 1 gram citroenzuur per liter water.
Overigens wordt citroenzuur over het algemeen beter gedronken bij de hoogste dosering, bij de lage dosering geeft het weinig verschil. Er waren zelfs papagaaien bij die zoutzuur meer dronken als citroenzuur.
Het gaat hier over 10% medisch zoutzuur (dus niet het spul om de stoep mee te schuren)met een dosering van 1,5 tot 3 ml per liter water.
Bron:
www.zebravinken.be/forum/