Vogelarena

Log In
 


Gebruikersnaam

Paswoord

Onthouden

Paswoord vergeten

Schrijf mij in!

 

 

 

 

 

 

 

   
Inhoud
   

   
Zoeken
 
   
 
   
VogelArena.com
 

E-mail


   
Reclame
 





   




Forums Home > Kweek en verzorging. > Papegaaienziekte Moderators
agabird


Om een bericht te kunnen posten moet u ingeschreven zijn schrijf in.
Als U al lid bent log hier in.

Pagina :


Auteur Onderwerp : Papegaaienziekte
rupicola
Website Member
Posts :1712

Website Member
2006-04-20 - 16:12:37 send message to rupicola

Via Pakara kreeg ik het volgende bericht:


Papegaaienziekte erg onderschat!

UTRECHT - Papegaaienziekte is een zwaar onderschatte aandoening. Jaarlijks raken naar schatting honderden Nederlanders ermee besmet zonder dit te weten. Dat is veel meer dan de officiële cijfers laten zien. Omdat de milde vorm van de ziekte doet denken aan de griep, wordt de ziekte niet herkend. Dit terwijl deze een ernstig verloop kan hebben en in een enkel geval zelfs dodelijk kan zijn.Dat zeggen virologen, vogeldeskundigen en parasitologen die zich bezighouden met zogeheten zoönosen, ziekten die van dier op mens overdraagbaar zijn. Volgens vogeldeskundige S. Lumeij van de faculteit Diergeneeskunde in Utrecht en viroloog A. Osterhaus is er al jaren te weinig aandacht voor deze ziekte.

Ze pleiten voor een betere registratie van het daadwerkelijke aantal mensen en vogels die de ziekte hebben. Op die manier blijft de ziekte 'in zicht' en is het mogelijk verspreiding in te dammen. Op dit moment vertoont die registratie nog mankementen, erkennen het RIVM en de Voedsel- en Waren Autoriteit (VWA).

Beide instanties werken momenteel aan een inhaalslag. Directe aanleiding is de plotselinge toename van het aantal Nederlanders dat de ziekte kreeg. GGD's registreerden vorig jaar 57 officiële patiënten. Dertig van hen waren zo ernstig ziek dat ze opgenomen moesten worden in het ziekenhuis. Beide instanties erkennen dat het daadwerkelijke aantal Nederlanders dat de ziekte krijgt veel hoger moet zijn. De meeste mensen laten zich niet op de ziekte testen.

Wat de stijging veroorzaakt, is nog onbekend. Mogelijk zijn artsen alerter geworden. Ook kan het zijn dat de ziekte besmettelijker aan het worden is. Volgens cijfers van het RIVM en de VWA werden vorig jaar zeven clusters ontdekt, waarbij meer mensen op dezelfde locatie besmet werden. In andere jaren ging het vooral om individuele besmettingen.

Ook is de stijging mogelijk te wijten aan onzorgvuldig gedrag van vogelhandelaren, stelt de VWA. Uit recente bezoeken bij handelaren is gebleken dat die de vogels onnodig vaak met antibiotica behandelen. Hierdoor wordt de ziekte versluierd waardoor de vogels zelf niet ziek lijken, maar de ziekte wel verder kunnen verspreiden.

VWA is een nader onderzoek naar deze praktijken begonnen.
Uit eerdere onderzoeken bleek dat 27 tot 40 procent van het parkietenbestand bij winkels en handelaren besmet is met de papegaaienziekte. Daarvan kan 9 tot 28 procent van de vogels anderen daadwerkelijk besmetten.

Bron : www.nd.nl



Pagina :

Plaats een reactie



Er zijn in totaal 178 bezoekers op de site, waarvan 7 leden.

Aantal mensen in chat: 1
attie11,
Copyright 1998-2022,
Laatste update: 31 oktober 2022
e-mail: info@vogelarena.com
kinderopvang in Enschede