Vogelarena

Log In
 


Gebruikersnaam

Paswoord

Onthouden

Paswoord vergeten

Schrijf mij in!

 

 

 

 

 

 

 

   
Inhoud
   

   
Zoeken
 
   
 
   
VogelArena.com
 

E-mail


   
Reclame
 





   




Forums Home > Kweek en verzorging. > Natuurbroed versus Handopfok Moderators
agabird


Om een bericht te kunnen posten moet u ingeschreven zijn schrijf in.
Als U al lid bent log hier in.

Pagina : 1


Auteur Onderwerp : Natuurbroed versus Handopfok
Dennis Fr.
Website Member
Posts :1399

Website Member
2006-06-05 - 16:13:31 send message to Dennis Fr.

Vaak besproken en zullen we ook wel nooit over uitgesproken zijn.

Ikzelf probeer bijde te doen.ik gun mensen ook een leuke vogel in huis.Maar zie voor onzelf de hobbykwekers ook graag eigenkweek natuurbroed.maar door de hoge prijs wat men krijgt voor een handopfok doet men weinig aan natuurbroed.Ikzelf maak me daar ook schuldig aan.Want door die hoge prijs van een handopfok.kan ik mijn hobby ook een duwtje in de rug geven om uit te breiden naar bijv.duurdere soorten nieuwe kooien enzv.Maar ook doe ik natuuurbroed.ik heb nu 2 natuurbroed jongen bonte boertje.2 popjes en kom er nu pas achter hoe moeilijk het is om eigenkweek natuurbroed vogels te krijgen zijn.Alles wat ik zie vind allemaal handopfok.en dan praat ik nog maar over een bonte boer.hier word behoorlijk veel mee gekweekt.en toch verdweind (lijkt er op) alles naar de handopfok.Dit geld dus niet alleen voor de bonte boer .maar voor alle vogels.Ik zie nu zelfs al steeds meer vraag naar de lori voor in de huiskamer.

Zijn er uberhaubt nog kwekers die natuurbroed doen.of duurt het niet lang meer en hebben we niks meer in nedertland.en blijfen we import aanschaffen die weer uitmelken.en dan gewoon weer nieuwe import kopen weer uitmelken tot er echt niks meer te krijgen valt????????Hebben we over tig jaren nog wel een leuke hobby.Handopfok prima hoor maar laat ook is wat door de ouders grootbrengen.Denk niet alleen aan de centjes.......

Groeten Dennis


hdra
Oud Lid
Posts :460

Oud Lid
2006-06-05 - 16:31:05 send message to hdra

Dat niet alleen probeer tegenwoordig nog maar eens een koppel kaketoes te kopen die de jongen nog zelf groot brengen? Mensen die beweren dat dit wel zo is mogen mij het adres mailen? happy :)


Henk


nick vdb
Website Member
Posts :403

Website Member
2006-06-05 - 16:49:18 send message to nick vdb

Dit bericht is 1 keer gewijzigd

inderdaad,
hoeveel mensen zijn er niet die nu simpel hun valkparkieten met de hand groottrekken.Ik heb 6 koppels valken,veronderstel dat deze nu allemaal 5 jongen hebben,dan heb ik 30 jonge valken.Verkoop ik deze dan heb ik 300 euro.En als ik ze handtam maak en verkoop ze dan dan kom ik aan 1500 euro...toch doe ik dit niet omdat handopfof teveel tijd kost...in het begin elke 2 uur opstaan enz,je kan nergens naartoe gaan omdat je de jonge valkjes elke 2 uur moet voeren...
nick.


broto
Website Member
Posts :1195

Website Member
2006-06-05 - 16:51:28 send message to broto

quote
Zijn er uberhaubt nog kwekers die natuurbroed doen.of duurt het niet lang meer en hebben we niks meer in nedertland.en blijfen we import aanschaffen die weer uitmelken.en dan gewoon weer nieuwe import kopen


Dan heb jij nog goede hoop dat het nog open gaat , de import.
Maar wat als die dicht blijft.
Ik doe enkel natuur broed, zelfs ( ze zeggen wel eens dat ik gek ben) als het fout gaat met de kweek, jongen in de steek laten en niet voeren van de jongen.
IK blijf erbij dat als ze de jongen niet zelf groot brengen er toch iets scheelt of aan de vogels of aan de verzorging, uitzonderingen zijn er natuurlijk altijd, bezoek van katten of ander ongedierte.

Henk


Dennis Fr.
Website Member
Posts :1399

Website Member
2006-06-05 - 17:01:17 send message to Dennis Fr.

ff wat anders........excuses voor me typfouten kan het helaas niet aanpassen.


tonnl
Website Member
Posts :3032

Website Member
2006-06-05 - 17:07:57 send message to tonnl

Dit probleem is niet zomaar op te lossen, de vraag bepaalt het aanbod hier.
Volgens mij de enige oplossing is een totaal verbod op handel in babyvogels -papegaaien, maar wel een goed gecontroleerd verbod.
Ik ben in elk geval voorstander.
Ton.


Picolet
Website Member
Posts :975

Website Member
2006-06-05 - 21:31:10 send message to Picolet

Handopfok is soms noodzakelijk wanneer je een probleem koppel hebt.
De manier hoe je met handopfok omgaat kan bepalend zijn voor het “sociale” leven van de vogel.

Uit onderzoek van de universiteit van Wageningen en uitgebreid onderzoek van de Universiteit van Bern is gebleken dat de opvoeding via handopfok van papegaaien in huiselijke sfeer en dus in hoge socialisatie met de bewoners zeer nadelig kunnen uitwerken in het latere leven van een dergelijke vogel.

Het loro park voedt de vogels op in grote “nesten” in dozen zonder veel contact met de verzorgers. Dus alleen voeden, wegen en medische controle. Zodra de vogels gaan vliegen socialisatie met soortgenoten in een grote vlucht en menselijk contact beperken tot verzorging en voeren. Op deze manier blijven het in gedrag 100% papegaaien en zijn later prima te gebruiken voor de kweek en vertonen geen afwijkend gedrag met vogels die via natuurbroed zijn groot gekomen.

Helaas hebben een groot aantal kwekers de handopfok ontdekt om versneld en tegen een hogere prijs hun vogels te slijten. Veelal worden de vogels tussen de 4 en 6 weken uit het nest gehaald en binnen de huiselijke kring grootgebracht. Het resultaat super tamme vogels waar een consument voor valt en makkelijk verkocht worden voor een relatief hoge prijs. Helaas krijgen deze op mensen ingestelde vogels grote problemen zodra ze gaan puberen en seksueel actief worden. Veelal richten de vogels zich na verloop van tijd op een bepaald gezinslid en worden anderen als rivaal gezien. Zelfs aanvallen en bijten is geen uitzondering, masturbatie en vervelende tics zoals schreeuwen, infantiel gedrag en plukken door frustratie zijn geen uitzonderingen. Vaak wordt als oplossing een soortgenoot aangeschaft maar levert juist nog meer problemen op doordat hij niet met soortgenoten is opgegroeid met andere vreemde vogels zonder veren.

Hoe jonger de vogel uit het nest het “handfuckers” circuit is ingegaan des te sterker zijn de problemen die men kan verwachten. De oplossing die men zoekt bij een dergelijke probleemvogel is vaak het dumpen van de vogel naar een nieuw slachtoffer, de handel of wanneer hij geluk heeft het NOP.

Is het opbouwen van een vogelcollectie door middel van handopfok met huiskamersocialisatie waardoor er simpelweg meer geld wordt verkregen een goede en legale zaak?

Helaas is het legaal, hoewel er steeds meer geluiden opgaan om deze praktijken in de dierenwelzijnwetgeving te gaan opnemen. Hierdoor zou de minimum leeftijd gaan naar 8 weken en geen geleur met baby’s in dozen naar opfokcentrales. Nota bene de verspreiders van besmettelijke ziekten en virussen.

Met de wetenschap dat je met onjuiste handopfok een grote kans hebt het leven van de vogel en de koper te vergallen lijkt de keus van natuurbroed niet zo moeilijk. Helaas zijn een groot aantal kwekers selectief leesblind en doof, een volle portemonee en de gedachte dat het allemaal wel meevalt en te weinig bewijs houdt deze praktijken op de been.

De vogelgriep kan er voor zorgen dat de import van wildvangvogels uit zuid amerika stopt. Het verbod is nu voor de derde keer verzet en staat nu de datum 31/7 2006. Misschien nog een paar zendingen en dan moeten we het redden met de koppels en vogels die we hebben. Natuurbroedvogels en op de goede manier opgevoede vogels zijn de basis om onze hobby te behouden. Gedumpte “huiskamerpapegaaien” zijn de vogels die bij zich zelf en bij kwekers frustratie zullen opleveren. Beginnende liefhebbers die dergelijke vogels aanschaffen haken meestal teleurgesteld af, een mooie hobby ten spijt.

Hopelijk beginnen steeds meer liefhebbers aan natuurbroed en staat de hobby en de instandhouding van de soorten bij deze liefhebbers hoog in het vaandel.

Ik maak me niet al teveel illusies dat dit op korte termijn zal gebeuren, de volle portemonee is helaas ook een belangrijk aspect om deze hobby te bedrijven.

Wat is er mooier om jonge vogels naast hun ouders op een sprong te zien zitten?

Ruud




johanblok
Website Member
Posts :1971

Website Member
2006-06-06 - 09:17:56 send message to johanblok

Dit bericht is 1 keer gewijzigd

Er zullen altijd wel topics over blijven bestaan. Ik kweek uitsluitend natuurbroed en zal dat zeker ook niet veranderen al kan dit mogelijk wel eens betekenen dat een koppel een jaar niet kan kweken. De laatste jaren zie een dramatische stijging van handopfok en een dramatische daling van natuurbroed. Vogels worden in de papegaaienwereld evident steeds meer als productiemiddel gezien en behandeld, in plaats van als een huisdier waarmee je een relatie opbouwt waardoor je het dier niet zo maar weer weg doet.

De enige kans op een serieuse verandering in de papegaaienwereld zie ik bij een volledige en definitieve stop van de import van wildvang. Op de dag dat dit gebeurd spring ik bij wijze van spreken drie huizen hoog wink ;)

Zodra men over een collectie opbouwen spreekt als over het opbouwen van een bedrijf met als gevolg dat men anders omgaat met de vogels omdat het meer geld oplevert, dan is mijns inziens het hobbymatige karakter al grotendeels verdwenen. Opbouwen van zeldzame en financieel waardevolle collecties staat veel te vaak centraal in plaats van geduldig observeren van vogels in ruimtes die zoveel mogelijk natuurlijk gedrag toelaten en stimuleren.

Deze wijze van papegaaien houden moet bevorderd worden, een hond of kind mag ook geld kosten en hoeft niets op te leveren, waarom moet dat bij een hobby als papegaaien houden zo vaak heel anders? Het gevolg is dat de hobby op de lange duur zich zelf stuk maakt en terecht in de buitenwereld slecht bekend staat.

Misschien ben ik te cynisch, maar van de verenigingen is op dit gebied helaas absoluut niets te verwachten, die hebben zelf veel te veel belangen op het gebied van advertenties. Ze willen immers koste wat kost een zo mooi mogelijk maandblad, terwijl men echt relevante zaken als dierenwelzijn en info over wetgeving uiterst magertjes behandeld. Overigens, daarom ben ik ook nergens lid meer van, behalve van World Parrot Trust.



Pagina : 1

Plaats een reactie



Er zijn in totaal 167 bezoekers op de site, waarvan 0 leden.

Aantal mensen in chat: 1
attie11,
Copyright 1998-2022,
Laatste update: 31 oktober 2022
e-mail: info@vogelarena.com
kinderopvang in Enschede