Vogelarena

Log In
 


Gebruikersnaam

Paswoord

Onthouden

Paswoord vergeten

Schrijf mij in!

 

 

 

 

 

 

 

   
Inhoud
   

   
Zoeken
 
   
 
   
VogelArena.com
 

E-mail


   
Reclame
 





   




Forums Home > Kweek en verzorging. > Handopfok in de grote vogelparken Moderators
agabird


Om een bericht te kunnen posten moet u ingeschreven zijn schrijf in.
Als U al lid bent log hier in.

Pagina : 1


Auteur Onderwerp : Handopfok in de grote vogelparken
Dennis Fr.
Website Member
Posts :1399

Website Member
2006-06-05 - 18:01:55 send message to Dennis Fr.

Dit zie je ook bij de grote vogelparken dat men daar handopfok doet meet veel soorten vooral de heeeeeeeeeele dure.zo las ik in de PS een stukje over een spix ara jong.werd met de hand gevoerd om onnodige risico`s te voorkomen. Dit is het derde jong al van dit koppel allemaal met de hand gevoerd.waarom is dit???? ook die vogels verdienen toch een kans.dit gebeurd met veel soorten hoor.

maar de grote vraag is waarom?


Niltava
Website Member
Posts :3071

Website Member
2006-06-05 - 18:08:40 send message to Niltava

Heel simpel, zekerheid zoals je zelf al schreef.
Denk dat in het geval van de spix niet onverstandig is. Eerst maar eens aantallen krijgen en gegevens over de opfok. Men doet dit meestal met miniem contact met de vogels zodat de vogels niet teveel op de mens gericht wordt.
Het is(zou eigenlijk moeten zijn) een noodmaatregel


Picolet
Website Member
Posts :975

Website Member
2006-06-05 - 20:16:46 send message to Picolet

Handopfok bij het Loro Park kun je niet vergelijken met handopfok bij veel liefhebbers.

In het Loro Park worden om risico's te beperken een aantal zeldzame soorten met de hand grootgebracht. Overigens worden er steeds meer soorten onder de ouders of gastouders gekweekt.
Een voorbeeld zijn de Hyacint ara's die onder Groenvleugels ara's worden gelegd die jaarlijks onbevruchte eieren leggen.

De handopfok vogels worden in dozen gezet met andere nestgenoten of soortgenoten, weinig contact met de verzorgers en zodra ze kunnen vliegen in een grote voliere gezet met jonge papagaaien.

Het doel is om de vogels niet met mensen te laten socialiseren maar met soortgenoten. In de huiskamer handopfok worden juist veel babypapegaaien huiskamergesocialiseerd en supertam gemaakt waardoor ze voor consumenten heel aantrekkelijk worden. Juist in een andere topic heb ik hier een stevige discussie over gevoerd, uit onderzoek is namelijk gebleken dat het grootste gedeelte van baby's die in de huislijke sfeer worden grootgebracht op latere leeftijd veel problemen krijgen en contact gestoord zijn tegenover soortgenoten en de koper.

Eigenlijk ben je naar mijn mening met dergelijke handopfok het leven van een babypapegaai en de koper te vergallen en veel leed veroorzaakt.

Bovendien is de handopfok van babypapegaaien in het Loro Park belangrijk om veel beschermingsprojecten te financieren, de gehele opbrengst van verkoop van vogels gaat naar projecten wereldwijd. Dus het park draait financieel op de entreegelden, een nobel streven van het managment. Bekende projecten zijn die van de Geeloor parkiet, de lear's ara en de oranje kuif kaketoe. helaas is er steeds meer geld nodig om wat natuur te redden in de wereld.

Helaas is er besloten dit jaar niet te kweken met de "commerciele" soorten ivm de vogelgriep. Dus lopen veel projecten hun ondersteuning mis en hopelijk beschikt men over voldoende reserves.

Wellicht kunt u een bijdrage storten op de fondsen van WPT.

Natuurbroed is niet alleen van belang voor het in stand houden van de bestanden maar ook voor een stukje vogelwelzijn. Er zijn al meer dan genoeg "gestoorde" papegaaien gekweekt. Lees anders de topic waar dit uitgebreid is besproken, helaas blijven een aantal handopfokliefhebbers hier gewoon mee doorgaan, horen-zien en zwijgen en de zakken vullen over de rug van een triest vogelleven.

Kan ik de papegaaienwereld veranderen, nee dit zullen we met een groot aantal liefhebbers moeten doen die natuurbroed in het vaandel hebben staan.

Overigens kan het gewoon nodig zijn om handopfok te doen bij een probleem koppel, Probeer het contact met een vogel te beperken tot het voeren en plaats de vogel zo snel mogelijk bij soortgenoten in een vlucht. Hierdoor zal hij snel sociaal worden met vogels, en een gelukkig vogelleven krijgen met soortgenoten en wellicht kweken.

Een heel verhaal, maar deze materie lijkt helaas niet bij iedere liefhebber begrepen te worden.

Ik heb overigens ook bijna altijd lege zakken aan het eind van het kweekseizoen, de prijs van nauurbroed. Maar wel heel veel voldoening als het een keer lukt.

Ruud



birdyman
Oud Lid
Posts :53

Oud Lid
2006-06-05 - 20:23:15 send message to birdyman

Hoi Dennis,
Het stuk over de spix's ara staat in de Euro parrot.
Daar staat dat het in januarie uitgekomen jong van de spix's ara voorspoedig groeit.
en deze kan uitstekend overweg met zijn nestgenoot een 3 dagen jongere Palm kakatoe.
Daar er een zelfde vogel van dezelfde soort of geslacht ontbrak werd een palmkakatoe gekozen als socialiserings partner.
het is altijd beter om op te groeien met een papagaai van een andere soort, dan op te groeien op een geisoleerde en eenzame manier met slechts menselijke contacten.
Er staat nu gepland om de kleine Spix's ara zo spoedig mogelijk in contact te brengen met soortgelijke vogels om socialisering met de eigen soort te garanderen.

Dit nieuws komt dus uit de Euro parrot, van de nieuwsbrief van het Loro parque.

Dit lijkt me een hele goede oplossing en de enigste juiste.
Aan gezien de Spix's ara uitgestorven is in het wild moeten we met de overgebleven vogels die er nog zijn heel voorzichtig zijn.
Absoluut geen risicos nemen dus.
In het loro parque hebben ze de beschikking over de beste zorg en kennis om deze vogels d.m v. samenwerkings verbanden ook voor de toekomst te kunnen behouden.
Volgens mij is er niks anders mogelijk dan het op deze manier grootbrengen van deze prachtige ara's.
Ik denk Dennis dat ook jij deze in de natuur uitgestorven ara wel eens in het echt wil zien.
Ik weet het niet zeker maar volgens mij zijn er nog maar ongeveer 30 spix's ara's over in de hele wereld.
Groeten Nico


birdyman
Oud Lid
Posts :53

Oud Lid
2006-06-05 - 20:30:14 send message to birdyman

Oh ja dennis ik las bij je voilere dat je jonge zwartkop caiques met de hand grootbrengt.
De grote vraag voor mij is dan waarom???
groeten Nico


Dennis Fr.
Website Member
Posts :1399

Website Member
2006-06-05 - 20:30:24 send message to Dennis Fr.

Tuurlijk elke kromsnavel liefhebber zou wel graag zo`n vogel in het echt willen zien.en tuurlijk moet dit soort in stand worden gehouden.


Martien Strijdveen
Website Member
Posts :195

Website Member
2006-06-05 - 21:08:59 send message to Martien Strijdveen

Hallo,
Nou ik ben vorige week woensdag nog in het Loro Park geweest en heb daar de Spix Ara gezien en ze zijn heel erg mooi hoor(ook al zitten ze in het kweekstation)en inderdaad er zitten nu heel weinig vogels die met de hand worden gevoerd ivm de vogelpest vorig jaar toen ik er ook was zat het helemaal vol met jonge vogels (zie mijn website)en het is inderdaad zo dat ze minimaal contact hebben met de verzorgers zij zitten in zwarte tonnen net als in de natuurlijke omgeving mooi donker



Pagina : 1

Plaats een reactie



Er zijn in totaal 195 bezoekers op de site, waarvan 5 leden.

Aantal mensen in chat: 1
attie11,
Copyright 1998-2022,
Laatste update: 31 oktober 2022
e-mail: info@vogelarena.com
kinderopvang in Enschede