Vogelarena

Log In
 


Gebruikersnaam

Paswoord

Onthouden

Paswoord vergeten

Schrijf mij in!

 

 

 

 

 

 

 

   
Inhoud
   

   
Zoeken
 
   
 
   
VogelArena.com
 

E-mail


   
Reclame
 





   




Forums Home > Kweek en verzorging. > pootje van kanarie afgestorven (denk ik) sinds we haar eruit hebben gehaald ... Moderators
agabird


Om een bericht te kunnen posten moet u ingeschreven zijn schrijf in.
Als U al lid bent log hier in.

Pagina : 1 2
volgende >>>


Auteur Onderwerp : pootje van kanarie afgestorven (denk ik) sinds we haar eruit hebben gehaald ...
birdies
Website Member
Posts :143

Website Member
2007-03-12 - 18:44:07 send message to birdies

hallo,

Op een ochtend zat onze oranje kanarie (pop) een beetje raar en een hele tijd op dezelfde tak terwijl ze het normaal niet kan laten om de witte kanarie (tot ergernis van mij) heel de dag op te jagen. Ik stond buiten de voliere en wilde haar eigenlijk een beetje opjagen om te zien of er iets was, het was juist eindelijk een echt zonnige dag en ze zat in de zon dus ik liet haar zitten. Toen ik die middag in de voliere ging om te voeren zag ik dat er wel degelijk iets mis was met haar het ene pootje hing er maar een beetje bij en plakte door opgedroogd bloed aan de borst van de kanarie. We hebben haar meteen naar binnen gehaalt en ff met warm water schoongemaakt en in een TT-kooi gezet. De afgelopen 2 dagen werd ze echter steeds actiever en at en dronk ze genoeg wel had ze nog veel moeite om met één poot te leven. Mijn moeder en ik dachten dat het om een wond ging die wel weer beter zou worden. Maar toen we haar eruit haalden om wat betadiene op de wond te laten druppelen zagen we dat de tenen en het onderste stuk van de poot zwart waren en het zag er een beetje rimpel achtig uit. Ik neem dus aan dat het pootje dood is. Na hem weer terug in zijn kooi gezet te hebben heeft de kanarie niks anderes gedaan dan 2 of 3 uur in een hoekje zitten, AAH!!??

Dus nu 2 vragen:

- Moeten we het waarscheinlijk dode pootje eraf knippen?
- Wat kunnen we doen, het ziet er ff niet zo goed uit (zie laatste paar regels van het verhaal)??

m.v.g. jeroen
b.v.d.


chrislaevers
Website Member
Posts :970

Website Member
2007-03-12 - 20:31:13 send message to chrislaevers

Beste Jeroen,
Als de poot en de voet zwart zien, is het wel degelijk afgestorven. De vogel heeft wel veel eerder een verwonding opgelopen.
Zelfs als jij de poot en de voet er niet afknipt, sterft die vanzelf af met eventueel kans op infectie op hoger (geloof ik zelf niet, maar de dierenarts zegt het zo).
De vraag is ook of een vogel met één poot kan overleven. Ik heb van een dertigtal nesten zebravinken over de laatste twee jaar enkele 'gehandicapten' overgehouden. Die blijven bij mij, dat is een uitgemaakte zaak. Eén man heeft een weggedraaide voet. Een pop heeft afgestorven tenen (verschoven ring tijdens broed en voederen). Nog een andere kan niet vliegen en tuimelt (mankement ter hoogte van het dijbeen vermoed ik). Maar ze hebben allemaal nog twee steunpunten. In de boekjes staat dat een gezonde vogel vaak een poot intrekt maar wat als er constant maar één poot is? Dan begin ik al te denken in termen van prothese en dan zitten we op experimenteel gebied. Ik denk niet dat een vogelarts zich daarmee gaat bezig houden.
Dus als je die kanarie wilt redden, dan zal je zelf vindingrijk moeten zijn denk ik met onvoorspelbare gevolgen vandien.
Ik reageer zo omdat als je al reacties krijgt, ze waarschijnlijk in de richting zullen gaan van 'laten inslapen'. Ik denk trouwens ook in die richting, dat zeg ik eerlijk. Anderzijds heb ik talloze gevallen gezien van gehandicapte dieren die mits wat inventiviteit van hun eigenaar en opgegeven door de dierenarts toch een waardevol leven konden hebben.
Of dit kan lukken met een kanarie met één poot?
Eerlijk gezegd ik weet het niet. Als ik mijn fantasie op hol laat slaan denk ik dat iemand die veel met lego gespeeld heeft, vliegtuigjes in elkaar zet en anatomische kennis beroepshalve bezit misschien voor een tweede steunpunt kan zorgen voor jouw kanarie. Het zou bij mijn weten een unicum zijn.
Wat mensen doen met hun gehandicapte vogels daar wordt niet of nauwelijks over gesproken, het is een soort taboe, heb ik vastgesteld. Ik ben te oud om me daar aan te storen.
Ga je voor het laten inslapen van je kanarie dan zal dat algemeen aanvaard worden. Ga je voor de uitdaging om een oplossing te vinden voor een 'tweede poot', dan zullen velen je voor gek verklaren. Ik niet, dat wou ik effe zeggen.
Of het technisch haalbaar is, dat is naast het ethische en zelfs het filosofische, de prangende vraag. De vogel moet kunnen eten en drinken, eventueel baden. Op een stok zitten zal niet meer kunnen, denk ik, alhoewel je weet nooit. Paren, broeden, voederen of verkocht worden sluit ik wel uit.
Ik reageer zo omdat ik met die problematiek bezig ben. Ik besef heel goed dat jouw kanarie en mijn zebravinken met mankementen in de natuur zeer snel als gemakkelijk prooidier zouden fungeren. Andere dieren zouden er hun jongen mee kunnen voederen of er mee kunnen overleven. Ik geraak er niet aan uit maar wil het wel doorgronden.
Laat me weten hoe het verloopt, hoe het ook verloopt.
Beste groetjes.


birdies
Website Member
Posts :143

Website Member
2007-03-12 - 20:39:45 send message to birdies

bedankt voor de reactie, ik houd jullie op de hoogte


birdies
Website Member
Posts :143

Website Member
2007-03-12 - 20:46:51 send message to birdies

ik ben zeker niet van plan hem (meteen) in te laten slapen, ik wil zowieso eerst kijken hoe hij het red in de voliere. in de TT-kooi zit zij soms wel op stokje maar probeert op één of andere manier de dode poot eroverheen te tillen, dit doet ze door te vladderen wat in een TT-kooi eigenlijk niet zo goed kan. Wanneer ze weer levendig is zal ik haar in de voliere plaatsen en kijken hoe ze zich daar red.


johanblok
Website Member
Posts :1971

Website Member
2007-03-12 - 20:47:22 send message to johanblok

Ik heb geruime tijd een valkparkiet gehad met 1 volledige poot en 1 stomp (alle tenen en deel van poot eraf). Dit beest kon alles wat een vogel moet kunnen. Alleen het landen op een stok vereist wat meer behendigheid, maar ook daar slaagde het beest zonder enig probleem in.


jamos107
Oud Lid
Posts :14

Oud Lid
2007-03-12 - 21:09:08 send message to jamos107

ik heb ook een man kanarie met een been en hij geeft nog elk jaar jongen met de pop dus na een tijdtje gaat het wel beter als hij gewent is gr jermain


meyer
Website Member
Posts :1390

Website Member
2007-03-12 - 22:40:51 send message to meyer

Een kanarie met één poot kan nog een prima leven hebben, ook zonder kunstpoot waar zij alleen maar last van zou hebben. Wel wil ik je aanraden om even langs een dierenarts te gaan want deze vogel moet helse pijnen doorstaan als je haar zo laat zitten tot de poot er vanzelf afvalt.

Succes.

Groeten Meyerwink ;)


zourky
Website Member
Posts :215

Website Member
2007-03-13 - 19:19:20 send message to zourky

IK heb vroeger een kanarie gehad waar ik zelf het pootje heb afgeknipt.hij was gebeten van een parkiet,ik heb toen de vogel in slaap gedaan met wat ether op watte en dicht bij zijn bek gehouden niet er tegen,na een minuut sliep hij ,dan hat ik een klein stukje plaasterverband en dat rond het pootje gedaan eerts nog een stukje verband zonder plaaster,na vier weken heb ik de plaaster er af gepulkt met zo een wenkbrouw plukker,het was tegen gevallen er was vlees gekomen tussen de breuk,ik heb toen de kanarie terug in slaap gedaan zoals de eerste keer toen hij sliep het pootje afgeknipt en met een soldeerbout effen aangetipt om het bloeden te stoppen,die zelfde kanarie hebben wij nog jaren gehad met een pootje van zodra de vogel slaapt weg met de ether anders valt zijn hartje stil


zourky
Website Member
Posts :215

Website Member
2007-03-13 - 19:20:34 send message to zourky

IK heb vroeger een kanarie gehad waar ik zelf het pootje heb afgeknipt.hij was gebeten van een parkiet,ik heb toen de vogel in slaap gedaan met wat ether op watte en dicht bij zijn bek gehouden niet er tegen,na een minuut sliep hij ,dan had ik een klein stukje plaasterverband en dat rond het pootje gedaan eerts nog een stukje verband zonder plaaster,na vier weken heb ik de plaaster er af gepulkt met zo een wenkbrouw plukker,het was tegen gevallen er was vlees gekomen tussen de breuk,ik heb toen de kanarie terug in slaap gedaan zoals de eerste keer toen hij sliep het pootje afgeknipt en met een soldeerbout effen aangetipt om het bloeden te stoppen,die zelfde kanarie hebben wij nog jaren gehad met een pootje van zodra de vogel slaapt weg met de ether anders valt zijn hartje stil


birdies
Website Member
Posts :143

Website Member
2007-03-14 - 17:24:10 send message to birdies

heey,

Bedankt voor jullie racties. De kanrie zit de laatste 2 dagen bijna de hele tijd op de rand van het voerbakje, ik neem aan dat zijn dode poot dan niet in de weg zit wat volgensmij is dat bij de zitstokken wel het geval: hij probeert dan al vladderent zijn dode poop over de stok heen te tillen.
morgenochtend ga ik naar de dierenarts die zal het wel afknippen.

in een boekje had ik ook gelezen hoe het moest: schaar koken en wond dichten met een hete spijker of soldeerbout wat zourky zei. toch doe ik liever niet zelf ik weet nl ook niet hoeveel levend ik mee moet knippen het zwart gaat door tot boven zijn gewricht.

gr. jeroen


gr.


mootje
Website Member
Posts :322

Website Member
2007-03-14 - 19:34:47 send message to mootje

Hoi,

Zelf vind ik het knippen een beetje wreed.
Als je het op de verkeerde plek doet, waar eventuele zunuwen nog niet geheel afgestorven zijn, is het voor de vogel erg pijnlijk.
Bovendien creer je een nieuwe wond.
Zelf bind ik dergelijke pootjes af, laat ook geen wond achter.
Maar dat je naar de dierenarts gaat is beter, mits je een dierenarts hebt met een beetje verstand van vogels.
Heb momenteel ook 1 kanarie, en 1 diamantduif met een geamputeerde poot, waar ik overigens nog een geschikt onderkomen voor zoek (hint...hint).


birdies
Website Member
Posts :143

Website Member
2007-03-14 - 21:11:55 send message to birdies

wat bedoel je precies met het pootje afbinden?
een heel strak touwtje eromheen ofzo..?


ParkietenPeter
Website Member
Posts :4054

Website Member
2007-03-14 - 21:58:00 send message to ParkietenPeter

Mootje, het spijt mij geweldig maar wat je nu schrijft rijmt niet echt natuurlijk.

Je schrijft dat knippen te pijnlijk is als je te ver knipt. Dit klopt natuurlijk zondermeer. Vervolgens ga je zelf de poot afbinden. shocked 8O Enig idee of dit dan geen pijn doet?

Als de poot afgestorven is vanwege een breuk oid zal deze er vanzelf vanaf vallen. Dit is al pijnlijk genoeg, maar zo is de natuur.
Als er al zo lang gewacht is totdat de poot al zwart is heeft de vogel toch al de meeste pijn verduurt. Dan had je eerder naar een vogelarts moeten gaan. In dit stadium is het een net zo pijnlijk als het ander. Een stadium dat het liefst niet afgewacht zou moeten worden, maar daar is het nu te laat voor.

Een les voor de volgende keer.


duckie
Website Member
Posts :27

Website Member
2007-03-14 - 22:16:40 send message to duckie

hey,

ik heb ook een tijd 1 sijs gehad met 1 poot en een heel klein stompje sad :( maar deze vloog net zo met de restmee en hij at en dronk ook genoeg.happy :)


birdies
Website Member
Posts :143

Website Member
2007-03-14 - 22:18:25 send message to birdies

hmm.. maar jij denkt dus dat het er nu gewoon afvalt?

andere mensen zeggen weer dat het steeds verder naar boven afsterft.


chrislaevers
Website Member
Posts :970

Website Member
2007-03-14 - 22:32:17 send message to chrislaevers

Ik heb alleen maar ervaring met afgestorven tenen door een verschoven knijpring. Het hele been is anatomisch waarschijnlijk iets totaal anders. Maar een dierenarts die gespecialiseerd is in honden en katten alleen moet daar ook uitsluitsel over kunnen geven na onderzoek van de vogel. Ik heb er geen idee van in hoeverre koudvuur (ook gangreen genoemd) een vogel zijn poot kan aantasten. Een dierenarts moet daar sowieso meer over weten.



Pagina : 1 2
volgende >>>

Plaats een reactie



Er zijn in totaal 198 bezoekers op de site, waarvan 3 leden.

Aantal mensen in chat: 1
attie11,
Copyright 1998-2022,
Laatste update: 31 oktober 2022
e-mail: info@vogelarena.com
kinderopvang in Enschede