Vogelarena

Log In
 


Gebruikersnaam

Paswoord

Onthouden

Paswoord vergeten

Schrijf mij in!

 

 

 

 

 

 

 

   
Inhoud
   

   
Zoeken
 
   
 
   
VogelArena.com
 

E-mail


   
Reclame
 





   




Forums Home > Vogels in huis. > PBFD Moderators
agabird


Om een bericht te kunnen posten moet u ingeschreven zijn schrijf in.
Als U al lid bent log hier in.

Pagina : 1 2 3 4 5 6
volgende >>>


Auteur Onderwerp : PBFD
sguato
Website Member
Posts :5

Website Member
2007-07-05 - 15:20:55 send message to sguato

Ik heb een papegaai handopfok van 3 maanden. Die werd door de kweker niet getest op PBFD. Moet ik dat nog laten doen? Mijn vogel ziet er heel gezond uit. Alleen lees ik net op een site dat een baby altijd getest dient te worden.
Klopt dat? Wel zei de kweker bij de aankoop dat als mijn vogel overleid en ik laat hem dan testen; en er komt uit dat hij PBFD had...ik dan ook vanzelf een nieuw vogel krijg. Heeft het zin mijn vogel nog te laten testen? Dank alvast voor een antwoord.


erika
Website Member
Posts :239

Website Member
2007-07-05 - 16:18:28 send message to erika

JA ik denk dat het altijd wel zin heeft om je vogel te laten testen. Pbfd is een erg besmettelijke ziekte die zich niet meteen hoeft te uiten. Een vogel kan er dus gezond uitzien maar wel pbfd bij zich dragen.

Ik vind daarom dus dat het altijd zin heeft om te testen...

groetjes erika


johanblok
Website Member
Posts :1971

Website Member
2007-07-05 - 17:18:07 send message to johanblok

Als het onmogelijk is dat deze huiskamerpapegaai verder bijdraagt aan de verspreiding doordat er nauwelijks of geheel geen contacten met andere vogels (en vogelhouders zijn), zie ik het nut er in dit geval niet zo van in.

De risico's en de verantwoordelijkheid voor testen liggen bijdegenen die bijdragen aan de verspreiding, zoals winkeliers, handelaren, markten en kwekers (met name bij sterk wisselende bestanden).


Hawkeye_NL
Oud Lid
Posts :1918

Oud Lid
2007-07-05 - 18:18:21 send message to Hawkeye_NL

quote
De risico's en de verantwoordelijkheid voor testen liggen bijdegenen die bijdragen aan de verspreiding, zoals winkeliers, handelaren, markten en kwekers (met name bij sterk wisselende bestanden).


De risico's en verantwoordelijkheid licht volgens mij juist bij IEDEREEN die met vogels bezig is en niet alleen de genoemde groepen.
Ook als huiskamer liefhebber die één of twee vogels heeft dien je verantwoordelijk om te gaan met de gezondheid van je dier(en).


Pionara.nl
Website Member
Posts :309

Website Member
2007-07-05 - 19:06:16 send message to Pionara.nl

Ligt aan de vogelsoort.
Als het bv een zuidamerikaanse vogel is en je er toch niet mee kweekt dan vind ik testen overbodig.
Maar als je toch wil testen dan zijn er verschillende laboratoria die dat doen. Krijg je ook gelijk twee verschillende uitslagen.
Succes.


johanblok
Website Member
Posts :1971

Website Member
2007-07-05 - 19:12:24 send message to johanblok

Dit bericht is 3 keer gewijzigd

Mijn punt is dat in dit soort gevallen het individuele dier nauwelijks tot geen gevaar is voor andere vogels. Voor de gezondheid van het individuele dier heeft het vrijwel geen zin om te weten of het dier besmet is of niet. Het is immers toch niet of nauwelijks te behandelen.
Bij vrijwel onbehandelbare ziektes (zoals bij vrijwel alle papegaaienvirussen) is het enige nut van testen om verspreiding te voorkomen. Als die verspreiding toch al niet kan plaatsvinden, is het nut van testen minimaal geworden. Zeker als de betrouwbaarheid van die testen ook nog te wensen over laat.

Testen is alleen een middel om verspreidingsrisico's te beperken en is dan ook alleen zinvol als die verspreidingsrisico's in behoorlijke mate aanwezig zijn.


Karel
Website Member
Posts :6824

Website Member
2007-07-05 - 19:30:30 send message to Karel

Vraag: Als je niet test, kun je er dan na een aantal maanden/jaren vanuit gaan dat hij gezond is, of kan hij levenslang drager zijn zonder zelf ziek te worden?


mijnkaketoes.nl
Oud Lid
Posts :2103

Oud Lid
2007-07-05 - 19:33:21 send message to mijnkaketoes.nl

Quote: Zeker als de betrouwbaarheid van die testen ook nog te wensen over laat. Johan

Johan

Het valt me op dat je het vaak over de betrouwbarheid hebt (nog meer mensen overigens hoor) Heb je dit nu uit ervaring of door horen zeggen. Bij een aantal firma's (Engelse test en bijvoorbeeld bij GENDIKA) kun je een onafhankelijk rapport opvragen over de validiteit van de testen. Waarvan bij de ene firma 98 % en bij de ander zelfs 99 %)

Groet

Henk


molineti
Website Member
Posts :1604

Website Member
2007-07-05 - 19:34:14 send message to molineti

Volledig met Jou eens Johan!

Zolang menigeen het onnodig blijft vinden om de goedkopere soorten (agaporniden,valken,grasparkieten etc) te testen,maar ze toch samen houd in een collectie papagaaien zal verspreiding plaats blijven vinden.

Menige handelaren/verkopers in baby papegaaien die reclame maken met het verkopen van getestte vogels ,hebben ook vaak ongetestte goedkopere soorten in hun assortiment.

Waarde van hun vogels met negatieve test:nietveel tot niks,bijdrage aan verspreiding virussen---grootsad :(

Om verspreiding van virussen tot het minimum te beperken,zou men denk ik toch andere maatregelen moeten nemen en met die maatregelen consequenter om moeten gaan.

Kwekers zouden ook beter kunnen kiezen voor 1 soort vogels om zo insluip van virrussen te voorkomen(b.v of amazones,of kakatoes of afrikaanse soorten,of agaporniden of forpussen etc,etc)

Maar voor Wie is dan de hobby nog leuk??

Groeten Rene



mijnkaketoes.nl
Oud Lid
Posts :2103

Oud Lid
2007-07-05 - 19:54:44 send message to mijnkaketoes.nl

Rene en Johan

Zeg ook niet dat ik het niet met jullie eens ben maar het gaat met om de betrouwbaarheid van de test op zich. Want nogmaal die betrouwbaarheid is groot. Uiteraard niet als je vervolgens met een aantal zaken niet goed omgaat, maar dat spreek wat mij betreft vanzelf

henk


molineti
Website Member
Posts :1604

Website Member
2007-07-05 - 19:58:04 send message to molineti

Dit bericht is 1 keer gewijzigd

quote
Vraag: Als je niet test, kun je er dan na een aantal maanden/jaren vanuit gaan dat hij gezond is, of kan hij levenslang drager zijn zonder zelf ziek te worden?



Goede vraag Karelhappy :)

Niet beter te weten,weet men niet zeker of er dragers zijn.

Men test dus op dna van het virus(dit is dus gelijk ook een antwoord op de vraag van Henk)

Is er geen dna van het virus aanwezig is de vogel dus negatief.

Dit is een redelijke simpele test en behoorlijk betrouwbaar,daarom dus de 98 tot 99 procent.

Labs geven garanties van 98 tot 99 procent op waar zij op testen.

Als er dragers zouden bestaan,zou men moeten testen op antistoffen,maar dit mag of kan (nog) niet in europa.

Daarom praat men vaak over onbetrouwbaar of moment opnames.

Als Je je in deze materie wat verdiept,en wat door vraagt,ga je al snel twijfelen over de waarde zeker als Je er een 10 jaar geleden mee begonnen bent(die toen zwart zeiden,zeggen nu wit B.V)

10 jaar geleden was veren betrouwbaar,toen weer niet.
Toen was alleen bloed betrouwbaar;toen ook weer niet,want moest er een cloaca swap bij omdat de testen op bloed minder betrouwbaar waren gebleken

Nu is er stevige concurrentie op de testen markt,en is elk klein veertje is al meer als voldoende en super betrouwbaar als Je ze hoort praten????

Wie het Zeker weetmag het zeggenwink ;)

Groeten Rene

P.s Een goede vraag aan de dierenarts die het bloed af neemt of aan het lab die testen uitvoert zou zijn:Wordt er ook getest op dragers/antistoffen??

Ik ben benieuwd hoeveel verschillende antwoorden er dan volgen.....


wildplasser
Website Member
Posts :6

Website Member
2007-07-05 - 20:45:50 send message to wildplasser

Hallo

Ik heb 2 jaar geleden een rose gekocht die na 2 maanden alle verschijnselen van pbfd had.
Dus kapotte veren pennen met met insnoeringen wat concentraties zijn van het virus.
Ik heb deze vogel 3 x laten testen waarvan de eerste 2 x de uitslag was geen pbfd.
De derde x de rose was op sterven na dood was hij pas posietief.
De verklaring hiervoor schijnt te zijn dat in jonge vogels ( tot de leeftijd van ongeveer 6 maanden ) het geen zin heeft om te testen wegens de lage aanwezigheid van het virus.
De rose is uiteindelijk niet aan pbfd overleden maar aan longontsteking.

Mvg Aad


johanblok
Website Member
Posts :1971

Website Member
2007-07-05 - 21:44:31 send message to johanblok

Dit bericht is 1 keer gewijzigd

Ik heb geen ervaring met verkeerde testuitslagen. Echter uit lectuur en literatuur blijkt dat men niet heel goed weet hoe dit virus zich gedraagt. De testen opzichzelf zullen wel behoorlijk betrouwbaar zijn, maar men heeft onvoldoende inzicht in het verloop van de besmetting en of de besmetting zich wel altijd zodanig uit dat dit uit de test blijkt. De testen zeggen alleen of het virus zich al op een bepaalde manier geuit heeft, dat zullen ze op zichwel wel betrouwbaar testen. Er is gewoon onvoldoende betrouwbare kennis over het verloop van de uitingen na besmetting.

Het zou mooi zijn als uit onderzoek is gebleken dat dit achterhaald is! Maar dat betekent zeker nog niet dat daarmee de ziekte uit de wereld geholpen zou kunnen worden, of dat het heel zinvol is voor huiskamerbezitters om te testen als er toch geen verspreidingsrisico bestaat.

Er zijn volgens mij maar twee - in ieder geval theoretisch - realistische scenario's om dergelijke ziektes te overwinnen:
- massale inenting
- overleving/aanpassing door de vogels zelf (juist zogenaamde 'dragers' zouden wel eens de vogels kunnen zijn die er in het wild voor zouden zorgen dat de populatie het virus overwint)

Testen is een middel om verspreiding te beperken en te voorkomen. Dat is natuurlijk alleen zinvol in de gevallen waar ook inderdaad een risico op verspreiding bestaat.


Pionara.nl
Website Member
Posts :309

Website Member
2007-07-05 - 23:32:46 send message to Pionara.nl

Hoe onstaat eigenlijk pbfd?


tonnl
Website Member
Posts :3032

Website Member
2007-07-06 - 04:00:47 send message to tonnl

Hallo Sguato

Zoals je ziet verschillen de mening nogal over het nut en de betrouwbaarheid van testen.
Er zijn een paar zaken die je kunnen helpen een beslissing te nemen.
Allereerst, weet dat PBDF een besmettelijke, onbehandelbare virusziekte is waar veel vogels aan overlijden.
Of jouw vogel het virus bij zich draagt kom je alleen te weten als je de vogel laat testen of als hij ziek wordt.
Bij niet testen kàn jouw vogel andere vogels besmetten, ook als hij zelf niet ziek is maar alleen drager.
Dus, kom je zelf vaak in aanraking met andere vogels (vogelparken, dierenwinkels, vrienden/kennissen met een papegaai?) Dan zou k zelf laten testen, ook jij kunt het virus verspreiden via slechts een veertje op je kleding.
Kortsluitend, het moet niet, maar testen kan een gerustellend gevoel geven, behalve voor je eigen vogel ook voor die van anderen.
Ton.


mijnkaketoes.nl
Oud Lid
Posts :2103

Oud Lid
2007-07-06 - 08:05:09 send message to mijnkaketoes.nl




Pagina : 1 2 3 4 5 6
volgende >>>

Plaats een reactie



Er zijn in totaal 206 bezoekers op de site, waarvan 5 leden.

Aantal mensen in chat: 1
attie11,
Copyright 1998-2022,
Laatste update: 31 oktober 2022
e-mail: info@vogelarena.com
kinderopvang in Enschede