Vogelarena

Log In
 


Gebruikersnaam

Paswoord

Onthouden

Paswoord vergeten

Schrijf mij in!

 

 

 

 

 

 

 

   
Inhoud
   

   
Zoeken
 
   
 
   
VogelArena.com
 

E-mail


   
Reclame
 





   




Forums Home > Kweek en verzorging. > Scenic bird food, de beste pelletvorm voor vogels? Moderators
agabird


Om een bericht te kunnen posten moet u ingeschreven zijn schrijf in.
Als U al lid bent log hier in.

Pagina : 1


Auteur Onderwerp : Scenic bird food, de beste pelletvorm voor vogels?
hoogervorst
Website Member
Posts :411

Website Member
2008-11-29 - 01:07:54 send message to hoogervorst

Wie kan mij vertellen uit eigen ervaring of deze stelling juist is.

Ik ben zelf anti-pellet, maar de DA die meer over dit voer vertelde en hoe het gebruikt kan worden en dat het gebruikt wordt door een gerespecteerde vogelkweker heeft me doen overstag gaan om het toch eens te gaan proberen.

Het zou ook gebruikt kunnen worden bij de opfok van grotere vruchten- en insecteneters, wie heeft hier ervaring mee?

Om vervuiling van het onderwerp tegen te gaan, heb ik en verzoek: antwoord serieus, ik wil er iets aan hebben, dus het liefst heb ik antwoorden uit eigen ervaringen.
Antwoord U als niet gebruiker, maar met een mening, wilt u dan voordat u antwoord eerst even googlen op scenic bird food en alle info lezen voordat u een antwoord geeft. Bij voorbaat dank en alstublieft houdt het onderwerp schoon, u begrijpt wel wat ik bedoel.
Ronald
Purmerend


Ton Koek
Website Member
Posts :3551

Website Member
2008-11-29 - 01:41:48 send message to Ton Koek

Ik gebruik het niet, maar ik heb wel een vraag n.a.v. het verplicht googlen. happy :)
Er staat o.a.
Het bewaren is eenvoudig, zet het koel en droog weg, als de zak geopend is doe het dan in een luchtdichte kunststof bus (n.b. GEEN metaal).

Geen metaal... dat vind ik vreemd. Wat zit er in dat metaal aan zou tasten? Misschien iets onschuldigs, maar ik zou toch eerst willen weten hoe dat zit.


hoogervorst
Website Member
Posts :411

Website Member
2008-11-29 - 08:24:30 send message to hoogervorst

Ton,
Ik kom zelf uit de voedingsmiddelenindustrie en daar wordt ook alles inkunstof opgeslagen.
metaal kan oxideren door de vochtigheid in de luchten er zitten allerlei stoffen in metaal(o.a. lood) die we niet in onze voeding willen hebben.
RVS zal geen probleem zijn maar metaal is idd zeker niet aan te raden. Het gaat er dus niet om of er iets in de scenic zou kunnen zitten dat metaal aantast maar de lucht tast metaal aan.
Groenten in blik is geen probleem, maar laat het niet in een geopend blik staan, ook al zit er een beschermlaag in. Probeer Ananas is te eten als het drie dagen gekoeld in een geopend blik heeft gestaan, nou ananas met metaalsmaak is niet lekker en ik spreek uit ervaring.
Blik of metaal valt ook nimmer luchtdicht af te sluiten. Kunststof is voor voedingsmiddelen het meest veilige opslagmiddel(foodgrade)wat d.m.v een deksle ook luchtdicht is af te sluiten.
Dus het probleem zit niet in scenic maar in een natuurlijk proces bij het opslagmiddel.
Ton, Ik hoop dat ik dit punt een beetje heb helpen verduidelijken voor je.

Ronald


rajar
Website Member
Posts :709

Website Member
2008-11-29 - 11:44:46 send message to rajar

Hallo

De kreten op de verpakking zoals uitgebalanceerd en verantwoordde voeding zijn erg vaag.
De geleerden zijn er nog niet eens uit wat een mens zou moeten eten laat staan een papegaai.
Maar als je er van overtuigd ben dat het goed is voor je vogels moet je het voeren.


M.v.g. Rob


Rogert
Website Member
Posts :1303

Website Member
2008-11-29 - 13:16:00 send message to Rogert

Ik voer bovengenoemde pellets aan mijn vogels. Ze eten het goed en mijn vogels zien er ook goed uit. Ik geef het niet als hoofdvoeding maar als bijvoeding (ongeveer 30 %) en mijn vogels eten het evengoed als het zaad.

Ik kan niet bewijzen dat deze pellet een positief effect heeft op mijn vogels, maar door de variatie die ik aan mijn vogels voer ben ik van mening dat ook deze pellets ten goede komt aan hun conditie. De vitamines die ontbreken in de zaden worden aangevuld door deze pellets en de overige produkten die ze krijgen. Over het algemeen kweek ik goed met mijn vogels en heb ik weinig last van ziekte en sterfte.

Omdat het voor mij geen hoofdvoeding is blijft het betaalbaar om dit bij te voeren.

In de natuur eten vogels ontelbaar verschillende zaden en andere producten. In gevangenschap zijn dat er hooguit 20. Een aanvulling van pellets of zelfs een hoofdvoeding van pellets kan mijns inzien alleen maar een positief effect hebben op hun conditie.

Uitgebalanceerd houd niets meer in dan dat er nagedacht wordt over de balans van de voeding. Door onderzoek zal blijken dat deze balans telkens een beetje aangepast moet worden om het te optimaliseren. Dat geld voor mensen maar ook voor dieren.
Doordat de voedingswaarde van onze voeding steeds slechter wordt zullen er telkens weer aanpassingen gedaan moeten worden in ons voedingspatroon. Dit blijft een ontwikkeling. Ook voor dieren blijft dit een ontwikkeling.

Neemt u ook vitaminetabletjes om je tekorten aan te vullen?

Het traditionele zaadmengsel wat al 10-tallen jaren gevoerd wordt is daarmee achterhaald. Het is niet slecht om te voeren maar het is zeker niet toerijkend.

Een goede "uitgebalanceerde" voeding is van essentieel belang voor uw vogels. Doordat je jonge vogels goed probeerd te voeren zal uiteindelijke de productiviteit toenemen. Jonge vogels krijg je groot op de meest eenvoudige voeding maar de ontwikkeling van alle organen loopt daarmee ernstige schade op. Hierdoor stagneerd de voortplanting voor deze jongen.

Zie het maar als een kind. Die krijg je ook groot op friet, snoep, cola en chocolade. Maar later als deze volwassen is krijgt het vetzucht, hartproblemen, hart en vaatziekte, slechte voortplanting en uiteindelijke een vroege dood. Daarom is goede voeding zo belangrijk.

Ik ben niet van mening dat pellets "het helemaal zijn"!. Ook aan pelletvoeding zitten nadelen. Deze zijn al vaker besproken in andere topics. Een pellet is vaak uitgebalanceerd voor een hele grote groep vogels. Terwijl er veel vogels zijn die een bepaalde voedselspecialisme hebben. Daarvoor zijn deze pellets dus niet uitgebalanceerd. Maar door ze toch deze pellets te geven zorg je er wel voor dat ze een uitgebreidere vitamine en mineralenhuishouding hebben.

Mijn mening is dat de variatie er voor zorgt dat je dier gezond blijft. Een beetje dit en een beetje dat, en wat pellets. En zorg er vooral voor dat ze niet kunnen uitzoeken.

Dus als je vraagt of Scenic bird food, de beste pelletvorm voor vogels is, dan ben ik van mening dat deze pellet wel degelijk in de A-klasse van de pellets hoort en goed betaalbaar is. Maar dat gevarieerd voeren toch beter is.


Karel
Website Member
Posts :6824

Website Member
2008-11-29 - 16:02:19 send message to Karel

Ik ben al een tijdje niet meer anti-pellet en heb me destijds uitvoerig laten informeren over de diverse merken en ben uiteindelijk toch uitgekomen bij de Nutribird pellets H16 en T16, beide voor grotere vruchteneters.
De doorslag heeft bij gegeven dat deze pellets compleet zijn en zeer ijzerarm en zelfs tannines bevatten die de ijzeropname verminderen.
De T16 is een korrel van ca. 5mm en wordt goed opgenomen door de beo's, kitta's en tocks terwijl de H16 (ca. 15mm) door de grotere vogels goed wordt gegeten.
In beide gevallen voer ik 50% pellet aangevuld met 50% vlees en/of fruit.

Ik geef de pellets altijd in geweekte vorm!

Ook al gaat je vraag over een merk waar ik zelf niet voor heb gekozen, is het wellicht aardig om de informatie over deze pellets in samenhang met ijzerstapeling te lezen op deze site:
http://www.neushoornvogel.nl/hoofdpages/Werkgroep/Artikelen/Ijzerstapeling.htm


Ton Koek
Website Member
Posts :3551

Website Member
2008-11-29 - 17:35:23 send message to Ton Koek

Dank voor de uitleg Ronald, daar had ik inderdaad niet aan gedacht.


Antonia
Website Member
Posts :1945

Website Member
2008-11-29 - 20:35:22 send message to Antonia

Ik geef de scenic nu een jaartje of twee aan mijn vogels en ben er tevreden over. In het begin gaf ik verschillende soorten van de scenic maar inmiddels krijgen ze al een jaatje de amazone handweaning, dit omdat ze deze het liefst eten en ik alleen zuid amerikanen heb, Amazones, dwergara,aratinga's en pyrrhura's.
Ze krijgen de scenic als hoofdvoeding, met daarnaast bijna dagelijks een "biologisch" zaadmengsel en af en toe wat eivoer, fruit, groente en/ of noten.


rupicola
Website Member
Posts :1712

Website Member
2008-11-30 - 21:35:07 send message to rupicola

@Ronald:

Misschien had je het al gevonden/gezien, maar in dit topic http://www.vogelarena.com/forum/forum_read.php?id=5072
staan nog enkele wetenswaardigheden omtrent pallets in het algemeen en over de merkwaardige prijs/gewichtsverhoudingen van Scenic verpakkingen.


m.v.g.



Pagina : 1

Plaats een reactie



Er zijn in totaal 154 bezoekers op de site, waarvan 0 leden.

Aantal mensen in chat: 1
attie11,
Copyright 1998-2022,
Laatste update: 31 oktober 2022
e-mail: info@vogelarena.com
kinderopvang in Enschede