Vogelarena

Log In
 


Gebruikersnaam

Paswoord

Onthouden

Paswoord vergeten

Schrijf mij in!

 

 

 

 

 

 

 

   
Inhoud
   

   
Zoeken
 
   
 
   
VogelArena.com
 

E-mail


   
Reclame
 





   




Forums Home > Kweek en verzorging. > Kliermaagdilatatie Moderators
agabird


Om een bericht te kunnen posten moet u ingeschreven zijn schrijf in.
Als U al lid bent log hier in.

Pagina : 1


Auteur Onderwerp : Kliermaagdilatatie
321
Oud Lid
Posts :6

Oud Lid
2003-02-05 - 21:38:50

Heeft iemand een idee wat te doen als je een geval van kliermaagdilatatie hebt? Heb er in oktober een grijze roodstaart aan dood gehad en in januari een bonte boer. De andere vogels doen het goed en hebben momenteel (gezonde?) jongen. Er bestaat blijkbaar geen test om de ziekte vast te stellen. Moeten alle vogels geruimd worden of is er een wat minder radicale oplossing?


agabird
Administrator
Forum Moderator
Posts :1050

Administrator Forum Moderator
2003-02-07 - 14:26:15

Als er geen test is om vast te stellen of de vogels er nu last van hebben, lijkt het me erg radicaal om alle vogels te ruimen.

Maar goed als ze het wel onder de leden hebben en om de zoveel tijd sterft er 1 aan. Ja wat dan? Verkopen van vogels wordt zo een riskante bezigheid, je zou anderen kwekers kunnen besmetten.

Maar ik ken de ziekte niet. Misschien toch het beste om eens kontakt op te nemen met een dierenarts? Liefst eentje die vogels als specialiteit heeft.


juwels
Oud Lid
Posts :1

Oud Lid
2003-02-09 - 11:58:03

Hallo

Ik heb een geelwangamazone gehad ook met kds.
en is helaas ook overleden.(heb hen laten inslapen.
Zijn toestand was niet meer om aan te zien.

Het is bij de dierenarts onderzocht(Doormalen)
Maar kijk uit met je andere vogels want is besmeltelijk,dus hou voer en bakje enz gescheiden.

Groetjes Juwels


henkylate
Oud Lid
Posts :11

Oud Lid
2003-02-10 - 21:20:41

Kliermaagdilatatie is een zeer besmettelijke ziekten,ik kan er over meepraten want ik heb 4x keer een groot gedeelte van mijn vogelbestand verloren.(1x) Hoofdzakelijk gingen bij mij alleen de poppen van de grijzerst dood als de jongen met de zes weken werden weggenomen.(2x)Gingen de poppen dood toen de jongen nog maar drie weken oud waren. (3e keer)Gingen de poppen dood toen ze nog zaten te broeden, tegen de tijd dat de eieren moesten uitkomen. (4x)Verbleven de vogels in een buitenvlucht waar ze elkaar volop zaten te voeren ,en stond ik op het punt om ze naar binnen te doen in de kweekruimte toen ik weer deze ziekte ondekte.Steeds wanneer ik de ziekte ondekte ontsmette ik de hele kweekruimte en liet deze 8-12 maanden leeg staan,het heeft nooit geholpen steeds kwam het terug.Deze ziekte is te ontdekken door te kijken of er onverteerd voedsel in de ontlasting zit, eerst is dit het kleine milet, later ook hele zonnepitten. Mijn advies is zoek een goede vogelarts, bv. van het pap.opvang in veldhoven mvr.v.d.Horst zij is op vogelgebied zeer vakkundig misschien dat zij jou kan helpen bij mij was er toen nog niets aan te doen omdat dat in 1990 begon voor de eerste keer ik heb toen nog div keren vogels laten onderzoeken bij de med.faculteit in utrecht bij dhr.Dorestein maar er was toen niets aan te doen misschien nu wel .
vr.gr. en veel succes.


jan v
Oud Lid
Posts :5

Oud Lid
2003-02-10 - 21:22:39

Helemaal niets doen. Er is geen manier om de vogels te screenen, er is ook nog geen vaccin. Waarschijnlijk zal er zo nu en dan een vogel bezwijken. Symptomen: zaad in de ontlasting en hersenverschijnselen (sloom, slap), soms braken.
Op dat moment is de diagnose goed te stellen. Op pap zijn de aangetaste vogels in leven te houden, maar uiteindelijk gaan ze toch dood (vaak aan andere infecties). Het is een virusinfectie.


henkylate
Oud Lid
Posts :11

Oud Lid
2003-02-10 - 21:23:14

Kliermaagdilatatie is een zeer besmettelijke ziekten,ik kan er over meepraten want ik heb 4x keer een groot gedeelte van mijn vogelbestand verloren.(1x) Hoofdzakelijk gingen bij mij alleen de poppen van de grijzerst dood als de jongen met de zes weken werden weggenomen.(2x)Gingen de poppen dood toen de jongen nog maar drie weken oud waren. (3x)Gingen de poppen dood toen ze nog zaten te broeden, tegen de tijd dat de eieren moesten uitkomen. (4x)Verbleven de vogels in een buitenvlucht waar ze elkaar volop zaten te voeren ,en stond ik op het punt om ze naar binnen te doen in de kweekruimte toen ik weer deze ziekte ondekte.Steeds wanneer ik de ziekte ondekte ontsmette ik de hele kweekruimte en liet deze 8-12 maanden leeg staan,het heeft nooit geholpen steeds kwam het terug.Deze ziekte is te ontdekken door te kijken of er onverteerd voedsel in de ontlasting zit, eerst is dit het kleine milet, later ook hele zonnepitten. Mijn advies is zoek een goede vogelarts, bv. van het pap.opvang in veldhoven mvr.v.d.Horst zij is op vogelgebied zeer vakkundig misschien dat zij jou kan helpen bij mij was er toen nog niets aan te doen omdat dat in 1990 begon voor de eerste keer ik heb toen nog div keren vogels laten onderzoeken bij de med.faculteit in utrecht bij dhr.Dorestein maar er was toen niets aan te doen misschien nu wel .
vr.gr. en veel succes.


321
Oud Lid
Posts :6

Oud Lid
2003-02-11 - 13:10:44

Een vraagje voor Henkylate. Je vertelt dat je de kweekruimte steeds ontsmet hebt en vervolgens lange tijd laten leegstaan. Had je in die tijd nog vogels of was het hele bestand weg? Als je geen vogels meer had, overleeft het virus het blijkbaar ook gewoon in de omgeving.


Clint
Website Member
Posts :70

Website Member
2003-02-13 - 09:48:07

Van papegaaien heb ik geen bal verstand. Maar de problemen die jullie beschrijven komt me wel bekend voor van bij de kanaries. Bij kanaries kennen we de ziekte die Megabacterie wordt genoemd. Deze ziekte wordt veroorzaakt door een schimmel die huist op de grens van de spier- en kliermaag. Verschijnselen zijn o.a. onverteerde zaaddelen in de mest. De vogel zit lang en vaak op de zaadbak en wordt toch mager en krijgt een scherpe borst. Om dit euvel in de hand te houden (genezen gaat niet) geven we de vogels tegenwoordig 15 milliliter BIOLOGISCHE APPELCIDERAZIJN door één liter drinkwater. Preventief is 1x per week, altijd op zondag (kan je het niet vegeten).
Bij stress-situaties bv. koppelen of tentonstellingen, maar ook vogels die last hebben van deze ziekte mag dit tot 5x per week.
Door de biologische appelciderazijn wordt de maag "aangezuurd", en ontstaat er een minder goed leefmilieu voor de veroorzaker van deze ziekte.
Maar nogmaals, bij kanaries. Ik denk dat de medicatie bij papegaaien geen kwaad kan, maar voor de zekerheid even bellen met Dr. v.d. Horst zoals boven beschreven, kan zeker geen kwaad.


chloroptera
Oud Lid
Posts :1

Oud Lid
2003-02-21 - 21:17:46

Helaas, slecht nieuws. Aan kliermaag is niets te doen, er bestaat geen vaccin tegen en eenmaal de vogel besmet is hij verloren. Ik heb vorig jaar de pop van een pas gekocht koppel geelvleugel ara's verloren aan kliermaag. Wat erger is, waarschijnlijk zijn andere vogels uit mijn bestand besmet geraakt (via vogelstof) want ik heb nu een pop grijze roodstaart binnen zitten met dezelfde symptomen (goed eten en toch graatmager zijn). Ik hou hem nu reeds enkele dagen in leven met pap, doch het is een kwestie van dagen voor hij dood gaat. Telkens als hij pap heeft gegeten begint hij te braken, dit is het laatste stadium voor hij doodgaat.
Je kunt de vogels ook niet laten testen op kliermaag. Bij aankoop goed uitkijken, magere vogels die toch goed eten is gevaar!!!!!!!!!
Okk kokhalzende bewegingen direct na het eten kan wijzen op kliermaag.
Hopelijk heb je iets aan de uitleg
Nico



Pagina : 1

Plaats een reactie



Er zijn in totaal 135 bezoekers op de site, waarvan 0 leden.

Aantal mensen in chat: 1
attie11,
Copyright 1998-2022,
Laatste update: 31 oktober 2022
e-mail: info@vogelarena.com
kinderopvang in Enschede