Vogelarena

Log In
 


Gebruikersnaam

Paswoord

Onthouden

Paswoord vergeten

Schrijf mij in!

 

 

 

 

 

 

 

   
Inhoud
   

   
Zoeken
 
   
 
   
VogelArena.com
 

E-mail


   
Reclame
 





   




Forums Home > Kweek en verzorging. > Met men handen in het haar..... Moderators
agabird


Om een bericht te kunnen posten moet u ingeschreven zijn schrijf in.
Als U al lid bent log hier in.

Pagina : 1 2
volgende >>>


Auteur Onderwerp : Met men handen in het haar.....
Swaas
Website Member
Posts :465

Website Member
2009-08-16 - 02:02:54 send message to Swaas

Ik weet écht niet meer wat ik nu nog kan doen...
Noke mijn ara plukt zich??????
Sinds vorige herfst toen ze begon met binnen te blijven omdat het te koud werd om overdag buiten te zitten, is ze zich beginnen plukken.
Eerst was het altijd eenzelfde plekje, net alsof er een of andere irritatie was.
Daar werd naar gezien, maar er was niks, geen parasieten, geen ontstoken huid, geen insektenbeet, niks....
Gedurende de winter werd het erger, en ze werd behandeld met een spray tegen verenpikken, en elke dag werd ze gesproeid om de veren soepel en glanzend te houden.
Ze zit NOOIT opgesloten, de deur van haar kooi is eruit, ze heeft een hele veranda om te vliegen en regelmatig nieuw speelgoed, veel aandacht en gezond eten, knabbelstokken....alles wat ik maar kan en kon bedenken.
Momenteel is ze zoooo lelijk geplukt dat je zou denken dat ze een ziekte heeft pppfff niet normaal meer.
Ze had vroeger gezelschap van een grijze roodstaart en een kaketoe...van de eerste was ze bang, de 2e maakte ze bang.
Ze daagt de honden graag uit, en de laatste tijd begint ze overmatig te krijsen en durft ze al eens harder doornijpen?????
Wat bezielt haar????
Zou ze volwassen zijn en een metgezel willen????
Ze is volledig mens gericht, uitgebroed met een broedmachine en opgevoed met de hand.
Ik heb haar ooit een ara laten zien, en ze was er bang van hoh ze verongelukte zich bijna om zich uit de voeten te kunnen maken, en gillennnnnn.
Weet er soms iemand wat er met men meisje aan de hand is?
Of herkent iemand dit gedrag?
Ik wou dat ze stopte met zich te plukken, ze heeft een buitenvoliere van 12m op 3,5 breed en 3,5 hoog, ze is NIET geknipt, kan dus goed vliegen......helpsad :(


rajar
Website Member
Posts :709

Website Member
2009-08-16 - 09:17:02 send message to rajar

Laten testen op een schimmelinfectie van de huid.


Fonje
Website Member
Posts :439

Website Member
2009-08-16 - 10:19:59 send message to Fonje

En ook een mest en kroponderzoek. Zoek vooral naar flagellaten en/of bacterien. Deze scheiden gifstoffen af die een allergische reactie veroorzaken op de huid. Een parkiet of papegaai weet niet beter dan de pijn te bestrijden door gaan te plukken of te knauwen aan de geirriteerde plekken. Gisten kunnen ook een rol spelen maar zijn moeilijker aan te tonen in een mestonderzoek.

Groetjes
Peter


Ton Koek
Website Member
Posts :3551

Website Member
2009-08-16 - 10:26:13 send message to Ton Koek

Dit bericht is 1 keer gewijzigd

Het kan ook dat de vogel geslachtsrijp geworden is en dat de hormonen gaan opspelen. Dan "vraagt" ze inderdaad om een partner, al of niet bewust.
Hoe oud is de vogel?

Een andere mogelijke oorzaak, een tekort in de voeding, wat voer je?

Ik hoop dat het lukt om het dier te genezen, ik kan me voorstellen dat het een heel naar gezicht is.


johanblok
Website Member
Posts :1971

Website Member
2009-08-16 - 11:22:41 send message to johanblok

Ik zou eens laten kijken bij een goede dierenarts op een mogelijke medische oorzaak. Als die niet te vinden is, en dat lijkt me best waarschijnlijk, heeft de vogel vermoedelijk behoefte aan vogelgezelschap. Angst voor soortgenoten wil niet zeggen dat de vogel geen behoefte aan gezelschap heeft.


Swaas
Website Member
Posts :465

Website Member
2009-08-16 - 14:55:43 send message to Swaas

Bedankt voor jullie reactie.

Noke is onderzocht door een specialist in ara's en papegaaien.
maar geen mestonderzoek, misschien is dit nog een optie.

Haar voeding is gevarieerd, ze krijgt ara graan, maar eet ook pellets, verder eet ze fruit, en groenten, maar ook de speciale mengeling fruit mix voor ara's.

Overdag en als het warm genoeg is zit ze buiten, s'avonds komt ze ALTIJD binnen en zit dan in de veranda, (gewoon los haar kooi is altijd open), die grenst aan de keuken en de eetplaats, ze kan ons altijd zien en horen, en er wordt wat afgepraat tussen haar en ons vooral samen zingen is een van haar favoriete bezigheden.

Ze is rond de 5-6 jaar nu dus waarschijnlijk geslachtsrijp en ze is een vrouwtje.

Ik zal contact opnemen met de dierenarts en vragen om een mest onderzoek .
bedankt in elk geval voor de snelle reacties, hopelijk is dit snel verholpen.
Ze wordt nu dagelijks gewassen (gespoten met een plantenspuit) met lauw water en detol, en dit schijnt te helpen, ik zie kleine donsjes terug op de buik verschijnen, ik azl eens een foto nemen en die posten



marcelj
Website Member
Posts :71

Website Member
2009-08-16 - 15:46:44 send message to marcelj

Meestal is verenpikken psychisch. Je schrijft dat het sinds enkele veranderingen begonnen is; het 's winters binnen blijven en wegvallen metgezellen.
Misschien kun je een andere vogels als metgezel aanbieden, een kleine papegaaiensoort of iets dergelijks.
Overigens vertelde ooit een afrikaan mij dat mensen die daar papagaaien hebben, ze die gewoon los in de tuin laten vliegen, voorwaarde is dan wel dat de papegaai tam is en op mensen gericht.
En ik zag dat je een mooie en beschutte tuin hebt dus....


rajar
Website Member
Posts :709

Website Member
2009-08-16 - 18:21:50 send message to rajar

Dettol op een vogel spuiten is niet zo slim omdat juist dat irritatie kan veroorzaken. Beter is een vit B complex oplossen en dat er opspuiten door een van de B vit wordt ze ook wat stressbestendiger.

MVG ROB


AlmeerseParkiet
Website Member
Posts :238

Website Member
2009-08-16 - 18:45:34 send message to AlmeerseParkiet

Dit bericht is 1 keer gewijzigd

Eenzaamheid? Ja of ff naar de dierenarts laten onderzoeken lijkt me een goed idee. Alleen detol?shocked 8O kan dat geen kwaad?


Fonje
Website Member
Posts :439

Website Member
2009-08-17 - 20:05:48 send message to Fonje

Nog een aanvulling op het krop- en mestonderzoek. De nummer 1 op de lijst van mogelijke oorzaken van verenplukken blijkt Candida(gist) te zijn.
http://www.parrotsite.com/feather-picking.html

Groetjes
Peter


johanblok
Website Member
Posts :1971

Website Member
2009-08-18 - 09:22:48 send message to johanblok

Dit bericht is 1 keer gewijzigd

Als er medisch niets te vinden is, en uit het verhaal blijkt dat daar al eerder naar gekeken is, en je zet alles op een rijtje (leeftijd, schreeuwen, ander gedrag) dan is het zeer aannemelijk dat de hormonen opspelen. Daar weet ik maar 1 oplossing voor: een partner. Ik zou niet weten hoe dat op een andere manier gecompenseerd kan worden, zeker niet aangezien de vogel al heel goed en intensief verzorgd wordt.

Je zou eens te raden kunnen gaan bij experts op het gebied van gedrag en training, kijk eens op de site van Bonny Talsma http://www.animall.eu
Kijk ook eens onder winkel/boeken naar het boek 'gek van mijn vogel'. In dit boekje staan veel tips, o.a. om de relatie met de vogel 'zakelijk' te houden en te voorkomen dat de vogel jou als partner gaat zien. Dit laatste zou het probleem kunnen zijn: als de hormonen opspelen leidt het zien van een mens als partner bijna onvermijdelijk tot frustraties.


Picolet
Website Member
Posts :975

Website Member
2009-08-18 - 10:05:31 send message to Picolet

Dit bericht is 1 keer gewijzigd

Handopfok is soms noodzakelijk wanneer je een probleem koppel hebt.
De manier hoe je met handopfok omgaat kan bepalend zijn voor het “sociale” leven van de vogel.

Uit onderzoek van de universiteit van Wageningen en uitgebreid onderzoek van de Universiteit van Bern is gebleken dat de opvoeding via handopfok van papegaaien in huiselijke sfeer en dus in hoge socialisatie met de bewoners zeer nadelig kunnen uitwerken in het latere leven van een dergelijke vogel.

Het loro park voedt de vogels op in grote “nesten” in dozen zonder veel contact met de verzorgers. Dus alleen voeden, wegen en medische controle. Zodra de vogels gaan vliegen socialisatie met soortgenoten in een grote vlucht en menselijk contact beperken tot verzorging en voeren. Op deze manier blijven het in gedrag 100% papegaaien en zijn later prima te gebruiken voor de kweek en vertonen geen afwijkend gedrag met vogels die via natuurbroed zijn groot gekomen.

Helaas hebben een groot aantal kwekers de handopfok ontdekt om versneld en tegen een hogere prijs hun vogels te slijten. Veelal worden de vogels tussen de 4 en 6 weken uit het nest gehaald en binnen de huiselijke kring grootgebracht. Het resultaat super tamme vogels waar een consument voor valt en makkelijk verkocht worden voor een relatief hoge prijs. Helaas krijgen deze op mensen ingestelde vogels grote problemen zodra ze gaan puberen en seksueel actief worden. Veelal richten de vogels zich na verloop van tijd op een bepaald gezinslid en worden anderen als rivaal gezien. Zelfs aanvallen en bijten is geen uitzondering, masturbatie en vervelende tics zoals schreeuwen, infantiel gedrag en plukken door frustratie zijn geen uitzonderingen. Vaak wordt als oplossing een soortgenoot aangeschaft maar levert juist nog meer problemen op doordat hij niet met soortgenoten is opgegroeid maar met andere vreemde vogels zonder veren.

Hoe jonger de vogel uit het nest het “handopfok circuit is ingegaan des te sterker zijn de problemen die men kan verwachten. De oplossing die men zoekt bij een dergelijke probleemvogel is vaak het dumpen van de vogel naar een nieuw slachtoffer, de handel of wanneer hij geluk heeft het NOP. Hoewel het NOP is ook geen beste optie meer.

Groeten,

Ruud


Swaas
Website Member
Posts :465

Website Member
2009-08-20 - 02:52:58 send message to Swaas

Ik ben gestart met en programma met Noke, gezien ze helemaal niet vogelgericht is maar mensgericht, ben ik meer tijd en aandacht aan haar aan het besteden, het bespuiten met detol in water opgelost, heeft als resultaat dat ze niet meer plukt of toch veel minder, gezien haar borst niet volledig bloot meer is, maar ik weet ook, dat dit op 1 dag terug kaal kan zijn....
Ik roep geen haleluiah, maar wil toch proberen om haar het leven zo aangenaam mogelijk te maken, ik hoop nog steeds dat ze positief gaat reageren op een andere ara, niet voor de fok, maar dan wel als metgezel, ze heeft dus al haar liefde en vriendschap aan mij en beschouwt me waarschijnlijk als haar levensgezel?
Ik weet 1 ding zéker....
Ik wil NOOOOOIT nog ara eieren uitbroeden en met de hand groot brengen, deze vogels zijn niet gemaakt om constant op je schouder te zitten, maar moeten kunnen vliegen en zich uitleven samen met een partner, ik heb dit toen gedaan omdat de ouders weg waren en de 4 eieren bevrucht in het verlaten nest lagen.
Maar ik zou het nooit meer overdoen, ik vind dat mijn vogel niet gelukkig is, en daar heb ik spijt van.


johanblok
Website Member
Posts :1971

Website Member
2009-08-20 - 13:44:22 send message to johanblok

quote

Ik wil NOOOOOIT nog ara eieren uitbroeden en met de hand groot brengen, deze vogels zijn niet gemaakt om constant op je schouder te zitten, maar moeten kunnen vliegen en zich uitleven samen met een partner, ik heb dit toen gedaan omdat de ouders weg waren en de 4 eieren bevrucht in het verlaten nest lagen.
Maar ik zou het nooit meer overdoen, ik vind dat mijn vogel niet gelukkig is, en daar heb ik spijt van.



Ik geef je groot gelijk, picolet heeft het wat dat betreft bij het rechte eind, alleen daar heb je voor deze vogel niets meer aan. Handopfok zonder goede socialisatie met andere vogels levert alleen maar psychiatrische patienten op.


Karel
Website Member
Posts :6824

Website Member
2009-08-20 - 14:27:52 send message to Karel

quote
Ik wil NOOOOOIT nog ara eieren uitbroeden en met de hand groot brengen, deze vogels zijn niet gemaakt om constant op je schouder te zitten, maar moeten kunnen vliegen en zich uitleven samen met een partner, ik heb dit toen gedaan omdat de ouders weg waren en de 4 eieren bevrucht in het verlaten nest lagen.
Maar ik zou het nooit meer overdoen, ik vind dat mijn vogel niet gelukkig is, en daar heb ik spijt van.



happy :)
Heel goed van je dat je dat durft opschrijven! Ik ben het volledig met je eens en ik hoop dat anderen die dit lezen er ook van leren.


Picolet
Website Member
Posts :975

Website Member
2009-08-20 - 15:52:49 send message to Picolet

Kijk eens naar de advertenties?

Helaas zijn een groot aantal liefhebbers niet bereid voor het welzijn van hun nakweek vogels te kiezen. Geld en vaak veel geld is de drijfveer voor dit verwerpelijke gedrag, de snelle handel en opbouw van de collectie is de drijfveer om de hobby leuk te houden.

Al meerdere keren is dit in topic's uitgebreid beschreven, helaas is dit aan dovemans oren gericht. Ik geef het in ieder geval op, verkoop geen vogels aan de huiskamer en probeer zoveel mogelijk natuurbroed. Dit jaar hebben we 14 jongen gekweekt, allen bij de ouders aan het uitvliegen.

Geen wetgeving en dus puur op de eigen verantwoording hoe men in de vogelhobby omgaat met het welzijn van zijn vogels.

Ruud



Pagina : 1 2
volgende >>>

Plaats een reactie



Er zijn in totaal 163 bezoekers op de site, waarvan 0 leden.

Aantal mensen in chat: 1
attie11,
Copyright 1998-2022,
Laatste update: 31 oktober 2022
e-mail: info@vogelarena.com
kinderopvang in Enschede