Vogelarena

Log In
 


Gebruikersnaam

Paswoord

Onthouden

Paswoord vergeten

Schrijf mij in!

 

 

 

 

 

 

 

   
Inhoud
   

   
Zoeken
 
   
 
   
VogelArena.com
 

E-mail


   
Reclame
 





   




Forums Home > De kroeg > Britten mogen halsbandparkieten afschieten Moderators
agabird


Om een bericht te kunnen posten moet u ingeschreven zijn schrijf in.
Als U al lid bent log hier in.

Pagina : 1


Auteur Onderwerp : Britten mogen halsbandparkieten afschieten
blg
Oud Lid
Posts :1027

Oud Lid
2009-10-01 - 17:21:03

LONDEN - Britten mogen voortaan zonder vergunning op hun eigen land halsbandparkieten afschieten. Daarvoor is een uitzondering op de wet gemaakt, schrijft de Britse krant The Daily Mail donderdag. Voorwaarde is wel dat de vogels snel en humaan worden gedood.
De halsbandparkiet komt van nature niet voor in Groot-Brittannië en is dus een zogenoemde exoot. Deze relatief grote, groene vogel leeft in groepen en snaait voedsel weg voor de neuzen van kleinere vogels, zoals merels, lijsters en mussen. Ook brengen ze schade toe aan bomen, waar de parkieten soms wel met honderden tegelijk in vertoeven.

Om de inheemse vogelsoorten te beschermen, is dus nu het doodsvonnis van de vele halsbandparkieten getekend. De overheid besloot tegelijkertijd ook toestemming te verlenen voor het afschieten van de Canadese gans en de Nijlgans, die oogsten kunnen verwoesten door hun gegraas. De Monniksparkiet, een veel minder vaak voorkomende exoot, is ook op de Britse lijst gezet. Eerder stonden meeuwen, eksters en kraaien al op de 'hit-list', zoals critici de lijst noemen.

In Nederland leven ook tienduizenden halsbandparkieten. Vooral in de Randstad zijn de vogels in groten getale te zien. Hier mogen de parkieten niet worden afgeschoten, hoewel dat wel regelmatig wordt geopperd. Minister Gerda Verburg (Landbouw) vindt dat het probleem van de halsbandparkieten niet groot genoeg is om toestemming te geven om de dieren af te schieten.


chrislaevers
Website Member
Posts :970

Website Member
2009-10-01 - 19:30:59

'Afschieten' is misschien economisch verantwoord omdat in deze tijden van crisis extra onkosten dienen vermeden te worden. Psychologisch is het ook een schot in de roos want enkele mannen kunnen zo weer 'een luchtje scheppen' met de vinger op de trekker. Bovendien moeten de inheemse soorten beschermd worden...
'Sta er bij en kijk er naar' beeld ik me in.
Verrast ben ik niet. Het hing al een hele tijd in de lucht dat de autoriteiten deze vogels zouden elimineren.

Vanuit ethisch oogpunt zoek ik naar een vreedzame oplossing: Een campagne die vrijwilligers ronselt om deze vogels levend vangen. Waarom altijd vernietigen? Dat vind ik maar niks.
Met fairplay heeft het ook niets te maken : de vogels zijn hier niet vrijwillig aanbeland.
Zie je die vogels al vallen? Met de pers er bij? Met aan de ene kant een protesterende groep en aan de andere kant de jagers, de expansionisten die kortademig geworden zijn plus enkele vooruitziende specialisten in het opzetten van dieren? Er zijn steevast ook individuen aanwezig met het motto op hun voorhoofd geschreven : 'Opgeruimd staat netjes'.
In al mijn cynisme hoop ik dat ze de schietpartijen niet houden tijdens de kweekperiode. Het zal afhankelijk zijn van de diepzinnigheid van de bureacratie.

Als Nederland Engeland volgt, volgt het Brussels gewest ook.

Christine





Pagina : 1

Plaats een reactie



Er zijn in totaal 144 bezoekers op de site, waarvan 3 leden.

Aantal mensen in chat: 1
attie11,
Copyright 1998-2022,
Laatste update: 31 oktober 2022
e-mail: info@vogelarena.com
kinderopvang in Enschede