Vogelarena

Log In
 


Gebruikersnaam

Paswoord

Onthouden

Paswoord vergeten

Schrijf mij in!

 

 

 

 

 

 

 

   
Inhoud
   

   
Zoeken
 
   
 
   
VogelArena.com
 

E-mail


   
Reclame
 





   




Forums Home > De kroeg > evaluatie van het Dierentuinbesluit en Stichting N O P Moderators
agabird


Om een bericht te kunnen posten moet u ingeschreven zijn schrijf in.
Als U al lid bent log hier in.

Pagina : 1 2
<<< vorige


Karel
Website Member
Posts :6824

Website Member
2009-11-05 - 16:31:21 send message to Karel

quote
Met die toezegging is de kamer destijds gerustgesteld. Zonder onafhankelijk onderzoek kom je nooit achter de waarheid. Mij lijkt dat dat nou precies de bedoeling is.



Absoluut waar, maar we kunnen op dit punt nmm alleen maar afwachten of de kamer met dit antwoord genoegen neemt. Zo ja,.....en ze dronken een glas...enz.


kaapsen
Website Member
Posts :213

Website Member
2009-11-05 - 17:32:55 send message to kaapsen

Los van de uitkomst van welk onderzoek dan ook, lijkt het mij dat iemand met een,(tot nu toe)gerespecteerde achtergrond als de Hr Dorrestijn zich verre had moeten houden van dit onderzoek,gezien zijn voormalige betrekkingen met het Nop,op diverse raakvlakken

Maar ja ik heb per slot van rekening jammer genoeg niet doorgeleerd.

Gr Kees.


Karel
Website Member
Posts :6824

Website Member
2009-11-05 - 19:52:43 send message to Karel

Mee eens.


dooren
Website Member
Posts :2443

Website Member
2009-11-05 - 23:40:52 send message to dooren

Kortom niemand heeft fouten gemaakt (conclusie), en er zijn enige aanbevelingen. De manier van opvangen is "uitstekend". Om de vogels hun natuurlijk gedrag te kunnen laten vertonen nemen we de extra doden voor lief. (dat kan toch niet anders) Klaar is kees.

Een "logische verklaring" de 2e kamer gaat vervolgens over tot de orde van de dag.
Gert


blg
Oud Lid
Posts :1027

Oud Lid
2009-11-05 - 23:54:01 send message to blg

Men nam een glas, deed een plas en alles bleef zoals het was.


Wickingh
Website Member
Posts :1058

Website Member
2009-11-06 - 15:32:17 send message to Wickingh

Ff gepikt van een ander forum.

Maatregelen getroffen door NOP n.a.v. rapport Dorresteijn

26 september 2009

In het eerste kwartaal van 2009 heeft Dhr. A.H. Dorresteijn, oud-directeur van Diergaarde Blijdorp, onderzoek gedaan naar het functioneren van het N.O.P.. Bevindingen, conclusies en aanbevelingen zijn weergegeven in een openbaar rapport d.d. 26 maart 2009. Het volledige rapport Dorresteijn is hier (van de NOP-site) te downloaden.

Het N.O.P. zal periodiek verantwoorden welke maatregelen zijn getroffen n.a.v. de aanbevelingen en hierna volgt het eerste verslag.

Weergegeven is de volledige tekst van ieder van de 7 aanbevelingen uit het rapport Dorresteijn (onder hoofdstuk 11 “Conclusies en aanbevelingen”) en het N.O.P.-verslag van de bijbehorende gerealiseerde verbeteringen.

Rapport Dorresteijn, “Conclusies en aanbevelingen” 1:
“De administratieve registratie van de in het park aanwezige papegaaien, als deel van de collectie is op zich op orde, maar zou verder moeten worden aangescherpt. Alle ter opvang aangeboden vogels (en niet alleen papegaaien) zouden moeten worden opgenomen in de administratieve registratie, alsmede hun levensloop binnen het N.O.P. Het onderscheid in registratie van de drie verschillende collectiedelen, hoewel onderdeel uitmakend van een en hetzelfde systeem, dient duidelijk te zijn. In dit verband is het positief om te constateren dat er met ingang van 2009 al een start is gemaakt met de registratie van niet-papegaaiachtigen. Professionele vaste versterking op dit gebied (zeker gezien de hoeveelheid tijd dit kost) binnen het N.O.P. zelf wordt aanbevolen”

Verbeteringen N.O.P.:
1 De registratie is volledig conform aanbeveling aangepast:
-ook alle niet-papegaaiachtigen worden inmiddels in de administratie opgenomen, inclusief hun levensloop
-het registratieve onderscheid tussen de verschillende collectiedelen is zoals geadviseerd verder aangescherpt

2 Professionele vaste versterking op administratief gebied is onderdeel van het voornemen tot uitbreiding van het aantal vaste medewerkers, hetgeen voor het jaar 2010 nagestreefd en in het komende businessplan uitgewerkt wordt.


Rapport Dorresteijn, “Conclusies en aanbevelingen” 2:
“De sterfte van ter opvang aangeboden papegaaien is zeker in de eerste twee tot drie jaar na opvang, groot. Er is hier echter een aantal oorzaken voor aan te wijzen, die een en ander in een ander perspectief plaatsen. Gezondheid bij opvang, leeftijd, huisvestingssysteem, voortdurend wisselende groepssamenstelling en de voorgeschiedenis van de vogel zijn in doorslaggevende mate bepalend voor de hoge sterftecijfers. Dat in acht nemende, is er geen aanleiding tot de conclusie dat het dierenwelzijn van de in het N.O.P. aanwezige dieren onvoldoende is en niet wordt gewaarborgd. De conclusie van de Minister van L, N, en V wordt in deze onderschreven.”

Verbeteringen N.O.P.:
Om de buitenwereld een beter beeld te geven van de achtergrond van de sterftecijfers worden bij de eerste registratie van op te vangen dieren meer gegevens vastgelegd over de voorgeschiedenis van de vogel en de gezondheidstoestand. Met dit doel is ook de registratie van de levensloop bij het N.O.P. aangescherpt.


Rapport Dorresteijn, “Conclusies en aanbevelingen” 3:
“Het diermanagement, uitgevoerd door een mixture van vaste dierverzorgers, vrijwilligers aangevuld met stagiaires is van ruime voldoende tot uitstekende kwaliteit. Het N.O.P. is wel kwetsbaar omdat vrijwilligers relatief veel werk verrichten en bij het wegvallen daarvan een vervelend gat kan ontstaan in bepaalde, essentiële werkzaamheden binnen het park. De vraag kan worden gesteld of op deze wijze de gewenste continuïteit in beheer en management voldoende is gewaarborgd. Het niveau, de kwaliteit en de inzet van de stagiaires is wisselend, variërend van zeer goed tot nauwelijks gemotiveerd. Een betere selectie en controle op gewenste kwaliteit van de stage wordt gewenst geacht.”

Verbeteringen N.O.P.:
1 Voornemen is het aantal vaste medewerkers uit te breiden, hetgeen voor het jaar 2010 nagestreefd en in het komende businessplan uitgewerkt wordt. Het team van vaste medewerkers is dit jaar onveranderd gebleven. Ook is in 2009 geen enkele vrijwilliger vertrokken en hebben zich meerdere vrijwilligers nieuw aangesloten.

2 Het commentaar over de gewenste betere kwaliteit van de stages is ter harte genomen. Zowel de selectie van de stagiaires als de controle op de kwaliteit van de stage is verbeterd.


Rapport Dorresteijn, “Conclusies en aanbevelingen” 4:
“De informatievoorziening in de richting van personen die vogels ter opvang hebben aangeboden en daarna informatie vragen is onvoldoende en soms misleidend. Dit is betrekkelijk eenvoudig te wijzigen, maar vergt tijd en menskracht. Aanpassing is echter absoluut noodzakelijk.”

Verbeteringen N.O.P.:
1 De directie van het N.O.P. heeft in de media al meerdere malen volledige verantwoordelijkheid genomen voor het in een aantal gevallen verstrekken van onjuiste informatie over het overlijden van een vogel en haar oprechte verontschuldigingen aangeboden aan een ieder die hierdoor is gekwetst. De directie wil nog eens duidelijk stellen dat medewerkers in deze geen blaam treft.

2 In tegenstelling tot het verleden wordt bij aanname van een op te vangen vogel tegenwoordig niet meer gevraagd of men op de hoogte wil worden gebracht voor het geval dat het dier komt te overlijden, maar wordt de voormalige eigenaar bij sterfte van de vogel altijd op de hoogte gesteld.


Rapport Dorresteijn, “Conclusies en aanbevelingen” 5:
“Het N.O.P. is in zijn huidige setting zeer kwetsbaar voor diefstal van vogels. Dit probleem is, gezien de aard van de collectie niet helemaal weg te nemen, maar verbetering van de beveiliging is dringend gewenst. Gezien de functie van het N.O.P. in de gemeente Veldhoven wordt geadviseerd hierover met de gemeente goede afspraken te maken.”

Verbeteringen N.O.P.:
1 De beveiligingsmaatregelen binnen en rondom het Papegaaienpark zijn verbeterd. Zo zijn er op strategische plekken van het park meerdere waakhonden geposteerd en is er met grotere regelmaat sprake van nachtelijke waakrondes. Echter, zolang er niet op maatschappelijk niveau afdoende oplossingen zijn voor het criminaliteitsprobleem, zal helaas (ook) het N.O.P. hiervan de negatieve gevolgen blijven ondervinden.

2 Er is veel overleg en samenwerking met Gemeente Veldhoven op diverse terreinen, waaronder dat van beveiliging. Het N.O.P. hoopt in deze overlegstructuur tot gezamenlijke maatregelen voor een betere beveiliging te kunnen komen.


Rapport Dorresteijn, “Conclusies en aanbevelingen” 6:
“Naar de buitenwereld toe bestaat onduidelijkheid over de diverse functies die het N.O.P. anno 2009 precies heeft. Het is niet alleen opvangcentrum voor papegaaien (en andere vogels en enkele reptielen) die door derden worden aangeboden, maar ook een door de overheid aangewezen ‘opslagcentrum’ voor In Beslag Genomen dieren en daarnaast een met vergunning van de overheid werkende dierentuin. In relatie met dit laatste fungeert het als fokcentrum voor bepaalde vogelsoorten en is het volledig legaal en met instemming van de relevante instanties en de Raad van Toezicht betrokken bij fokactiviteiten van vogels elders (bijvoorbeeld in Suriname). Aanbevolen wordt deze aspecten duidelijker te communiceren.”

Verbeteringen N.O.P.:
1 Het N.O.P. is zich volledig bewust van de noodzaak tot openheid en verantwoording. Niet alleen hebben degenen die de activiteiten ondersteunen hier recht op, ook is in 2009 nog eens onderstreept dat dit noodzakelijk is om te voorkomen de buitenwereld een onjuiste beeld verkrijgt. Het N.O.P. wil de overtuiging uitdragen dat dierenwelzijn het enige echte bestaansrecht is.

2 Besloten is dat de N.O.P.-website het centraal communicatiemiddel wordt voor het verstrekken van informatie over werkzaamheden en projecten van het N.O.P.. De website zal meer pro-actief worden gebruikt en dit verslag is daar een voorbeeld van.

3 Het N.O.P. zal beter gaan communiceren over activiteiten die mogelijk verkeerd kunnen worden begrepen. In de komende periode zal daarom meer uitleg gegeven worden over Suriname (betreft het in overleg met de Surinaamse overheid oprichten van een opvangcentrum, evenals een kweekcentrum voor bijzondere vogels voor levering aan dierentuinen om smokkel tegen te gaan). Een volgend onderwerp zal zijn de kweekinspanningen bij het NOP (betreft deelname aan EEP kweekprogramma’s voor bijzondere vogels).


Rapport Dorresteijn, “Conclusies en aanbevelingen” 7:
“Het management van een instelling van het N.O.P. anno 2009 is nogal verschillend met dat van het N.O.P. van 10 – 15 jaar geleden. Geconstateerd moet worden dat het dagelijkse management van het N.O.P. niet in dezelfde mate met die veranderingen is meegegroeid. Juist een relatief complex instituut als het N.O.P. dat bovendien op vele manier met de buitenwereld dient te communiceren vergt een hierop toegesneden managementstructuur en management. Dit laat de enorme toewijding, betrokkenheid en kennis van het huidige management onverlet. Aanbevolen aan de Raad van Toezicht wordt om kritisch te kijken of er, en zo ja welke, aanpassingen zouden moeten worden doorgevoerd om een en ander te overbruggen.”

Verbeteringen N.O.P.:
1 Er is een interne werkgroep aangesteld, bestaande uit deskundigen van verschillende disciplines, gericht op de door het rapport noodzakelijk geachte professionalisering van het N.O.P..

2 De directie is zich, ondersteund door genoemde werkgroep, meer gaan richten op algemene managementtaken en minder op de dagelijks uitvoerende werkzaamheden in het park.

3 De Raad van Toezicht is, naast haar controlerende rol, in open overleg met de organisatie en ondersteunend bij het uitzetten van lijnen door de advies- en klankbordfunctie die zij vervult.


mijnkaketoes.nl
Oud Lid
Posts :2103

Oud Lid
2009-11-06 - 19:04:33 send message to mijnkaketoes.nl

Ben het helemaal met Kees (Kaapsen) eens.

Henk



Pagina : 1 2
<<< vorige

Plaats een reactie



Er zijn in totaal 210 bezoekers op de site, waarvan 4 leden.

Aantal mensen in chat: 1
attie11,
Copyright 1998-2022,
Laatste update: 31 oktober 2022
e-mail: info@vogelarena.com
kinderopvang in Enschede