nog even over de oregano dat het wel degelijk een krachtig middeltje is :
http://www.dovital.nl/Webwinkel-Category-228771/Oregano.html
hieronder de tekst uitgewerkt:
Oregano
Dat Oregano sterk bacterieremmende eigenschappen bezit is inmiddels wel bekend en ook wetenschappelijk onderzzocht een aangetoond. Google maar eens op Oregano en ontdek de positieve eigenschappen van dit natuurkruid. Hieronder staan enkele artikels welke deze goede eigenschappen bevestigen.
Dovital levert een serie producten op basis van Oregano, t.w. Oregano-Olie, Oregano-Extract en Oregano Poeder 100%. Deze laatste is voorzien van een attest voor geschiktheid voor menselijke consumptie. Regelmatige toediening van deze producten, zorgt voor een goede spijsvertering, ontlasting en beperkt o.a. salmonella en e-colie besmettingen bij uw huisdieren.
Wij raden regelmatige toediening van Oregano in het op een natuurlijke manier van voorkomen van bacteriele infecties bij huisdieren.
Oregano blijkt krachtig antibioticum
16 januari 2006 in Kruiden & natuurgeneeswijzen by Frank Ruiters
Uit onderzoeken door het medisch centrum van de universiteit van Georgetown in Washington blijkt dat de olie uit oregano minstens net zo krachtig is in het vechten tegen bacteriën als de gangbare antibiotica.
Het effect van oregano werd getest op de staphylococcus-bacterie, dè hoofdschuldige in de meeste infecties die steeds resistenter wordt tegen de medicinale antibiotica.
Voor het onderzoek werden 18 muizen besmet met staphylococcus. 6 van hen kregen daarna oregeno-olie, 6 carvacrol (men denkt dat dit de werkzame stof in oregano is) en 6 kregen olijfolie. Na 30 dagen leefde de helft van de muizen nog die oregano-olie gekregen had. Van de groep die carvacrol kreeg, was er geen die langer leefde dan 21 dagen. De muizen die olijfolie hadden geslikt, leefden geen minuut langer dan 3 dagen. De coòrdinator van dit onderzoek concludeert: “Natuurlijke oliën zouden weleens waardevolle aanvullingen kunnen worden of zelfs vervangers voor vele antibiotica”. Hij vindt wel dat nog meer onderzoek nodig is om te kijken naar het effect op de mens.
Los van deze interessante kanten van oregano loont het om dit kruid uitbundig toe te voegen aan ons eten. De toevoeging van oregano aan het eten leidt namelijk niet alleen tot een smaakvoller maal, maar vertraagt het ook de groei van bacteriën in voeding.
Dr. Nevarez-Moorillon ontdekte dat een aantal specerijen deze eigenschap bezit. Naast oregano zijn ook zwarte peper en kaneel in staat om bacteriën te weren. Ook in poedervorm kon oregano bacteriën als Salmonella en E. coli remmen. Het meest effectief was echter de onderdrukking van Staphylococcus.
(Bronnen: LEF, Meeting of the American Society for Microbiology)
Oregano-olie doodt salmonella in food
Voedselveiligheid & kwaliteit
UTRECHT - Oregano-olie is een effectieve bacterieremmer in rauwe producten als kipfilet. Dit blijkt uit promotieonderzoek van Sara Burt.
In oregano-olie zit een bestanddeel met een antibacteriële werking. Dit bestanddeel, carvacrol, doodt de bacteriën die ernstige voedselinfecties kunnen veroorzaken.
Door oregano-olie toe te voegen aan de producten, worden de ziekteverwekkende bacteriën salmonella en E. coli O157:H7 gedood. Bij de bacteriën die niet doodgaan, zorgt Carvacrol ervoor dat zij stress-eiwitten aanmaken.
Lastiger nestelen
Bovendien kunnen de bacteriën door de olie geen flagella (zweephaartjes) ontwikkelen, waarmee ze zich voortbewegen. Zo kunnen de ziekteverwekkende bacteriën zich lastiger nestelen in de darmen van mensen en dieren.
Volgens de promotor kan carvacrol dienen als natuurlijk antibacterieel middel voor (biologische) voedingsmiddelen. 'Leveranciers van (vlees)producten kunnen deze olie prima toepassen', aldus Burt. 'Bijvoorbeeld door de olie aan marinades toe te voegen of door een paar druppels te laten verdampen in de verpakking',
In dampvorm
Een van de voordelen van het gebruik van carvacrol om bacteriën in voedsel te remmen is dat het in de vorm van een damp toegepast kan worden. Het hoeft dan niet vermengd te worden met het uiteindelijke voedselproduct, zoals met veel andere conserveringsmiddelen wel gebeurt, aldus Burt.
Uit het onderzoek blijkt dat carvacroldamp het aantal salmonella’s op kipfilet drastisch vermindert bij een temperatuur van 4 graden Celsius.
'Klinkt interessant'
De Voedsel- en Warenautoriteit (VWA) kon nog geen inhoudelijke reactie geven op de bevindingen van Burt. 'Maar het klinkt zeker interessant', aldus een woordvoerder.
Burt promoveert met haar onderzoek ‘Antibacterial activity of essential oils: potential applications in food’ op 29 november aan de Universiteit Utrecht.