Vogelarena

Log In
 


Gebruikersnaam

Paswoord

Onthouden

Paswoord vergeten

Schrijf mij in!

 

 

 

 

 

 

 

   
Inhoud
   

   
Zoeken
 
   
 
   
VogelArena.com
 

E-mail


   
Reclame
 

   
Forums Home > Kweek en verzorging. > Dramakweek met agapornis cana Moderators
agabird Karel Daniel


Om een bericht te kunnen posten moet u ingeschreven zijn schrijf in.
Als U al lid bent log hier in.

Pagina : 1


Auteur Onderwerp : Dramakweek met agapornis cana
Sam&dave
Website Member
Posts :157

Website Member
2017-11-08 - 14:28:15 send message to Sam&dave

Dit jaar hebben een kennis en ik 5 koppels cana's in de kweek. De cana's hebben inmiddels vele bevruchtte eieren gelegd maar in vrijwel alle eieren stierf het jong (jong kwam er niet uit) of als het al geboren werd gingen ze binnen 1 dag dood. Gevolg geen enkel jong op stok.

We kweken ook met andere soorten kromsnavels. Geen problemen en een redelijk tot goed kweekjaar gehad.

Wat kan toch het probleem zijn? Inteelt in de cana's ondanks dat we ze als onverwante koppels hebben aangeschaft? Kan iemand adviseren?


Daniel
Moderator
Posts :3223

Moderator
2017-11-08 - 15:15:57 send message to Daniel

Heb je sectie laten verrichten op de dode jongen? Want als je een doodsoorzaak hebt dan kan je het probleem oplossen. Nu blijft het enkel bij gissen.


Sam&dave
Website Member
Posts :157

Website Member
2017-11-08 - 16:13:52 send message to Sam&dave

Hey Daniel,
Nee, wij hebben er geen sectie op laten verrichten. Ik zou ook even niet weten waar dit kan en wat dit kost. De kosten moeten uiteraard in verhouding blijven tot de waarde van de vogels. Ik zit er aan te denken om alle koppels opnieuw te koppelen. Dus alle mannen in tt-kooien en die aan een grote kooi bevestigen om vervolgens in deze kooi 1 pop te zetten. Dan kan ze haar eigen man kiezen.

Ik vraag me af of er iemand is die wel eens geprobeerd heeft cana-eieren door een ander agapornissoort te laten uitbroeden.


rajar
Website Member
Posts :700

Website Member
2017-11-08 - 16:13:58 send message to rajar

Klinkt als te nat /vochtig broeden.


Sam&dave
Website Member
Posts :157

Website Member
2017-11-08 - 18:57:46 send message to Sam&dave

Hey Rajar,

Heb ik aan gedacht maar andere agasoorten, roodruggen en kakariki's in dezelfde ruimte hadden geen problemen. Ik vind het daarom vreemd dat dit alleen bij de cana's voorkomt. Ik pieker me suf en dacht dat dit mogelijk zou kunnen liggen omdat de jongen te slap zijn om uit te pikken (mogelijk vanwege inteelt) en daarom in het ei verdrinken. Luchtvochtigheid in de kooi zat tussen de 60 en 65% maar in het blokje zal dit iets anders zijn. Nestmateriaal zijn houtkrullen en door de cana's in het nest gesleepte bladerresten van de laurier.


Daniel
Moderator
Posts :3223

Moderator
2017-11-08 - 20:33:25 send message to Daniel

Informeer eens bij je dierenarts naar de kosten. En als je bij 2 jongen uit 2 verschillende nesten sectie laat verrichten kan je zien of ze gestorven zijn aan hetzelfde en dan handelen. En geen jongen of 10 tot 15 jonge canus betekent al snel dat de kosten het waard zijn.

En voor mij persoonlijk zijn sectie kosten net zo'n onderdeel van vogelshouden als voer. Want hoe kan je jouw collectie beheren als je niet waaraan je vogels sterven.


Eabe
Website Member
Posts :11

Website Member
2017-11-09 - 09:38:36 send message to Eabe

Het omkoppelen van de vogels zal het probleem niet oplossen. Als het probleem bij alle koppels zich voordoet zal ook inteelt niet het probleem kunnen zijn (mits de vogels allen echt onverwant zijn).
Probleem duidt op iets wat zich dus bij alle koppels voordoet: vochtig broeden, gemis van een voedingstof.
Echt uitsluitsel krijge je na sectie van een dietenarts. Deze kosten behoren tot de hobby en moet je gewoon nemen als je het probleem echt goed wil oplossen.


marti
Website Member
Posts :241

Website Member
2017-11-09 - 12:07:03 send message to marti

Dit bericht is 1 keer gewijzigd

sectie kost je in drachten ongeveer 5 tientjes , als er echter ook nog weefselonderzoek etc nodig moet het opgestuurd worden en dan lopen de kosten wel op naar 200 euro per vogel..


Sam&dave
Website Member
Posts :157

Website Member
2017-11-09 - 17:35:13 send message to Sam&dave

Is dat vogelziekenhuis drachten. Ik heb nu geen dood jong meer, maar denk je werkelijk dat ze de doosoorzaak zouden kunnen achterhalen van een jong dat in een ei gestorven is? Ik ga hun zeker bellen met de vraag welke sectiemogelijkheden ze hebben.

Ik ga die maat van me voorstellen overnieuw te koppelen. Ik heb in de regio Utrecht 2 'onverwante' stellen aangeschaft, hij 3 koppels in de regio Hengelo. Ik hou jullie van het resultaat op de hoogte.

Overigens hoor ik graag een reactie van iemand die me kan adviseren of het lukt om cana's groot te brengen bij andere aga-soorten.


marti
Website Member
Posts :241

Website Member
2017-11-09 - 18:59:37 send message to marti

Ja.. Anton Beijer , wat ze met een net uitgekomen jong kunnen zou je moeten navragen .. ik heb er alleen volwassen vogels voor sectie heengebracht dit jaar.


sebastiaan
Website Member
Posts :73

Website Member
2017-11-09 - 21:09:38 send message to sebastiaan

ik heb iets gelijks mee gemaakt , jongen gingen dood in het ei , net voor het uitkomen . Bij mij bleek het koppel een bacterie te hebben , de oplossing in mijn geval was een kuur van 7 dagen Baytril 2.5% een druppel over hun eten . En alles was over .


gille parkiet
Website Member
Posts :41

Website Member
2017-11-10 - 00:10:28 send message to gille parkiet

hallo het zijn niet de gemakkelijkste vogels grts


Antonia
Website Member
Posts :1736

Website Member
2017-11-10 - 01:17:05 send message to Antonia

Het valt me vaker op dat mensen graag willen weten waarom een vogel dood is gegaan, maar sectie laten doen willen ze liever niet omdat het (teveel) geld kost.
Juist als je ermee wilt kweken, en dus meestal ook de jongen wilt verkopen, is het handig te weten of alles okee is.
Ook kan je hiermee voorkomen dat je je overige vogels verliest door evt infectie...


rajar
Website Member
Posts :700

Website Member
2017-11-10 - 10:59:39 send message to rajar

60-65% luchtvochtigheid is veel te hoog.

Verzopen jongen hebben meestal een hele dikke nek of een bobbel op de nek.


dundieje
Website Member
Posts :182

Website Member
2017-11-10 - 11:55:50 send message to dundieje

Rajar,dit geldt voor de vochtigheid in een broedmachine.
de aangegeven waarde gaat over de ruimte waar de vogels zitten.


Sam&dave
Website Member
Posts :157

Website Member
2017-11-10 - 12:28:40 send message to Sam&dave

Dit is wat een expert er over zegt:

Te lage luchtvochtigheid
Een veel voorkomende oorzaak is naar mijn mening een te lage vochtigheid van de lucht in de broedruimte.De vochtigheid van de lucht in de broedruimte is namelijk erg belangrijk. Deze mag eigenlijk niet beneden de 50% liggen. Te droge lucht leidt tot samentrekking van het binnenste eivlies, dat zich zo vast om het embryo kan leggen, dat deze later niet in staat is zich te bevrijden uit het ei. Als een ei min of meer dreigt uit te drogen, is dit vast te stellen aan de grootte van de luchtkamer. Tijdens het broeden wordt deze namelijk groter. Ze mag echter niet meer bedragen dan eenderde van het totale eivolume. Vooral bij de vroege kweek, waar we geconfronteerd kunnen worden met droog, vriezend weer, wil een lage luchtvochtigheid (< 50%) nog weleens voorkomen.Door een hygrometer (een meter waarop de luchtvochtigheid is af te lezen) aan te schaffen kunt u de luchtvochtigheid in uw vogelverblijf controleren.Ingeval van een te lage luchtvochtigheid kunt u over gaan tot het regelmatig natspuiten van de eieren met een bloemenspuit of tot het goed vochtig houden van de nestblokken.

Een te hoge luchtvochtigheid (>75%) in het vogelverblijf kan er ook toe leiden dat het embryo in het ei sterft.Door een te hoge luchtvochtigheid zal de luchtkamer in het ei zich onvoldoende kunnen ontwikkelen waardoor het embryo als het ware "verdrinkt" in het ei. Als de luchtvochtigheid in het vogelverblijf te hoog is dan moet u meer ventileren en zonodig verwarmen.Pagina : 1

Plaats een reactieEr zijn in totaal 162 bezoekers op de site, waarvan 9 leden.

Aantal mensen in chat: 1
attie11,
Copyright Jan Brinkers 1998-2018,
Laatste update: 22 mei 2018
e-mail: webmaster@vogelarena.com
Goedkope hosting / webhosting of een Gratis forum of toch kinderopvang in Enschede