Vogelarena

Log In
 


Gebruikersnaam

Paswoord

Onthouden

Paswoord vergeten

Schrijf mij in!

 

 

 

 

 

 

 

   
Inhoud
   

   
Zoeken
 
   
 
   
VogelArena.com
 

E-mail


   
Reclame
 





   




Forums Home > Kweek en verzorging. > officieel verslag Pakara -dag van 12 maart jl. Moderators
agabird


Om een bericht te kunnen posten moet u ingeschreven zijn schrijf in.
Als U al lid bent log hier in.



ParkietenPeter
Website Member
Posts :4054

Website Member
2005-03-19 - 16:52:08

gert,

Ik ben het er direct mee eens dat wij als hobbyisten moeten doen wat we kunnen om te voorkomen dat wij schuld op ons laden. Het zit in mijn ogen alleen een beetje krom in elkaar. Het is net als met veel dingen dat, om het maar zo even te noemen, wij onderaan alles uit de kast halen om erger te voorkomen en de "grote jongens" het wel goed vinden.

Buiten het feit dat als je verschillende gerespecteerde bronnen (vogelartsen) raadpleegt, je verschillende antwoorden krijgt blijkbaar.

En wie moet dan gelijk hebben? Kweenie.

Maar daarom, blijven lezen, onderzoeken en conclusies trekken. En dan naar eer en geweten handelen. Zo voorkom je het beste dat jij debet bent.

wink ;) Peter


Niltava
Website Member
Posts :3071

Website Member
2005-03-19 - 19:17:26



capito
Oud Lid
Posts :63

Oud Lid
2005-03-19 - 19:28:17

Niltava,bedanktwink ;)

Lijkt Mij een intressante side voor mensen,die meer over het onderwerp willen weten (helaas in het engels)en je wordt niet vrolijk van de fotossad :(




Hawkeye_NL
Oud Lid
Posts :1918

Oud Lid
2005-03-19 - 19:46:00

Ik ben wel eens benieuwd hoeveel van de leden hier daadwerkelijk eigen ervaring hebben met bewezen PBFD!

Iedereen heeft het maar over horen en van zeggen maar wie heeft spreekt er nu echt uit eigen ervaring en hoe was dat?

Erwin


wiechmann
Website Member
Posts :944

Website Member
2005-03-19 - 20:41:02

ik heb er gelukig geen ervaring mee en wil het zo houden.


ParkietenPeter
Website Member
Posts :4054

Website Member
2005-03-19 - 21:10:16

Zelf dan een keer een Agapornis Fischeri gehad die uiterlijke tekenen toonde, slecht verenpak, kale plekkern en ingesnoerde verenschacht. In een verder gevorderd stadium dus al. Deze vogel is dan ook geëuthanaseerd. Heeft gelukkig geen andere vogel aangetast hoewel hij wel ongeveer een half jaar in een kweekkooi in dezelfde ruimte zat als mijn andere kweekvogels. Eerst dacht ik dat hij niet goed door de rui kwam. Toen ik met andere vogels naa de dierenarts moest, heb ik hem ook meegenomen en deze maakte mij er opmerkzaam op dat het PBFD was. Dit is al een jaar of 3 geleden gebeurd. Daarna alles ontsmet en vanaf toen nog zorgvuldiger omgegaan met quarantaine. Verder geen geval meer gehad. Gelukkig.

Peter.


Elfje
Oud Lid
Posts :313

Oud Lid
2005-03-19 - 22:35:50

Ik helaas sad :(


bob_verhagen
Oud Lid
Posts :218

Oud Lid
2005-03-19 - 23:36:49

op die website van niltava staat dat er prventief geent(met trema) kan worden, heeft iemand hier evraning mee of wordt het ubehaupt nog niet in nederland gedaan ?? en blijft dit vaccin ook het hele papegaaien leven lang werken??

vriendelijke groeten Bob


Wickingh
Website Member
Posts :1058

Website Member
2005-03-22 - 02:38:51

Hallo mensen,

ik ben een van de mede-schrijvers van het artikel over de PBFD-dag, ik wil er in het algemeen aan toevoegen dat het verslag als een algemeen sfeer verslag is bedoelt zonder dat Corina en ik de intentie hadden om in de schoenen te gaan staan van experts [ lees vogelartsen ] naar aanleiding van veel vragen aan ons hebben we wat meer informatie gegeven over de feitelijke inhoud van de ziekte die daar besproken werd. We willen absoluut niet pretenderen dat we het allemaal hebben uitgevonden en op elke vraag een pasklaar antwoord hebben ook wij zijn maar goedwillende hobby-isten.Iedereen moet met het artikel doen wat hij/zij wil.Maar er kan niemand beweren dat ziektes in het algemeen en PBFD in het bijzonder genegeerd moeten worden. Ik vind dat elke kweker die zijn kweek verkoopt een verantwoording heeft naar de koper en heeft te zorgen dat zulke ziektes zich via zijn bestand niet verspreiden. We weten met z'n allen dat er in de papegaaienhandel veel geld omgaat en waar veel geld omgaat worden dubieuse type's aangetrokken die op een makkelijke manier denken geld te verdienen deze mensen zal het belang van vogel en koper volkomen onbelangrijk vinden. Ik vind het ook jammer dat er met namen van laboratoria wordt geschermd. Ik kan en wil niet beweren dat ik het weet simpelweg omdat ik afga op een verhaal van een persoon [ die ik zeer respekteer en waardeer ] die met deze materie op de hoogte is vanuit haar vakgebied.Maar wil je voor jezelf en de kopers van je kweek geloofwaardig blijven dan neem je voorzorgs maatregelen om te proberen te voorkomen dat deze en andere ziektes zich via jou bestand verspreiden.Daarom zeg ik test je bestand en neem de kosten voor lief in je eigen belang en dat van anderen.Uiteindelijk betaald het zich vanzelf terug.En vergeet niet dat het verschil tussen kwekers en het NOP is dat de kweker aan het begin van een papegaaien leven staat en het NOP aan het einde daarvan alhoewel ik hoop dat mijn kweek daar niet terecht komt, want ik houd van mijn vogels ook als ze uitgevlogen zijn,

mvg Frank


Wickingh
Website Member
Posts :1058

Website Member
2005-03-22 - 02:57:04

Hallo Bob,

ook jou vraag is even op deze dag aan de orde geweest men is idd bezig met een vaccin, maar vogens Hedwig v/d Horst was het nog niet in Nederland op de markt en kan men omdat het nog in het begin stadium verkeerd nog niet zeggen hoe dit op de lange termijn gaat uitpakken. Ook is enten pas zinvol als je zeker weet dat je bestand ziektevrij is, want als je een besmette vogel in ent kan deze vogel nog steeds de ziekte verspreiden. Dit wetende heeft het alleen zin om te enten als je bestand negatief is,

mvg Frank


ParkietenPeter
Website Member
Posts :4054

Website Member
2005-03-22 - 08:30:44

Frank,

Ik denk dat er zo'n variatie aan reacteis is gekomen omdat we hier misschien meer verwacht hadden van die dag. Omdat er door zovele "experts" al zoveel geschreven wordt wat tegenstrijdig lijkt, werd er nu misschien verwacht dat er duidelijkheid geschapen werd. Zoals uit het verslag bleek is het er zo niet direct duidelijker op geworden.
quote
Ik vind het ook jammer dat er met namen van laboratoria wordt geschermd.
De enige die met een naam, Genidka, heeft geschermd ben ik. Zoals ik al schreef is het er niet direct duidelijker op geworden en daarom ben ik zelf gaan informeren over de uitspraak die blijkbaar wel gedaan werd op die dag dat Nederlandse labo's minder secuur zouden testen. Omdat ik mij er graag van wil vergewissen informeer ik bij de bron.

Zoals ik op een ander topic al eens een reactie heb gekregen dat er maar één goede vogelarts in Nederland zou zijn, ben ik gewoonweg te sceptisch om zomaar aan te nemen wat één iemand anders schrijft. (niet persoonlijk)

Het getuigd ervan dat wij dus serieus met onze hobby bezig zijn anders namen we wel aan wat de eerste schrijft.

Ik weet wel dat hier dus een technisch en verklarend verhaal verwacht werd over PBFD. En het verslag is een sfeerverslag zonder dingen duidelijk te maken. Ik neem aan dat er op die dag toch wel de technische kanten van het PBFD verhaal belicht werden. Het zou dan natuurlijk goed zijn deze toch te delen zodat we ons allemaal goed kunnen voorbereiden?

Groetjes
wink ;) Peter


Wickingh
Website Member
Posts :1058

Website Member
2005-03-22 - 10:43:15

Hai Peter,

er zijn idd maar weinig dierenartsen die gespecialiseerd zijn in papegaaien om te zeggen dat er maar een goede zou zijn vind ik erg kort door de bocht.Ik vind persoonlijk de vereering van een bepaalde vogelarts, ik noem bewust geen naam,grenzen aan een eng soort helden vereering.
Dat je vertrouwen stelt in een bepaalde arts is prima maar gebruik ook je eigen verstand daarin kan ik je alleen maar gelijk geven.Maar ja er zijn nu eenmaal mensen die als ze eenmaal een standpunt hebben ingenomen daarna niet instaat zijn om kritisch te blijven kijken. Dat is jammer maar so be it. Dat Gendika zegt we kunnen ons niet verdedigen dus reageren we niet vind ik ook een zwaktebod. Als zij denken dat hun testen wel betrouwbaar zijn zou ik in hun plaats wel degelijk vertellen hoe zij het doen. Het is verstandig om je eigen visie te geven , daar kan je alleen maar van leren, het lijkt erop dat dit bedrijf denkt wij maken geen fouten en daar kan je het mee doen. Als je geen kritiek kan verdragen in dit kader kan je jezelf ook nooit verbeteren. Als bij bovengenoemd adres veren die klaar gemaakt worden voor testen allemaal met dezelfde niet ontsmette schaar in stukjes worden geknipt [ een waarneming door 2 dierenartsen ], draagt dat niet bij tot betrouwbaarheid van de testen. Zijn de veren van de 1ste vogel besmet kan bij gebruik van dezelfde schaar de volgende veren ook bij een test positief testen terwijl met de vogel niets aan de hand is.
Ook heeft Hedwig v/d Horst gezegd dat er nog veel onduidelijk is over PBFD en dat dit voorlopig zo zal blijven omdat er simpelweg te weinig geld en intresse is voor goed onderzoek. Virologen hebben nu eenmaal andere prioriteiten denk hierbij voornamelijk aan het onderzoek naar AIDS.
Ik kan alleen maar zeggen kom de volgende keer naar zo'n dag en stel je kritische vragen aan de panelleden slechter word je er nooit van.

mvg Frank


ParkietenPeter
Website Member
Posts :4054

Website Member
2005-03-22 - 11:00:00

Frank,

Je hebt het mooi verwoord, verering. Maar dat is het probleem inderdaad van de schrijver zelf. Heeft daarna tot nog toe ook niet meer gereageerd, maar ja.

Hoe bij Gendika getest wordt weet ik dus niet, ik heb alleen maar veren opgestuurd gehad voor geslachtbepaling. En heb hen uitleg gevraagd via e-mail.

PBFD-dag, wie weet volgende keer wink ;)

Peter


Wickingh
Website Member
Posts :1058

Website Member
2005-03-22 - 11:24:03

Hai,

peter ik houd wel van mensen die een eigen mening hebben en derhalve kritisch kunnen zijn, ik zie je dan ook graag op een volgende dag van de Pakara verschijnen , omdat mij ook op deze dag weer opviel dat van de 60 aanwezigen er maar een paar zijn die vragen stellen. Alleen door vragen te stellen worden er antwoorden gegeven.

mvg Frank


Hawkeye_NL
Oud Lid
Posts :1918

Oud Lid
2005-03-22 - 12:43:03

Dit bericht is 1 keer gewijzigd

Ik doe zoals de meeste hier wel weten regelmatig "zaken" met Gendika. Mede vanwege deze reden en omdat er tegenstrijdige uitspraken zijn i.v.m. de betrouwbaarheid van onderzoeken enz. heb ik aan Gendika gevraagd of ik bij een volgend onderzoek zelf erbij mag zijn met mijn camera en pen. Zodat ik de lezers van mijn eigen site kan schrijven hoe het hele traject vanaf het bloedprikken t/m de uitslag verloopt. Natuurlijk zijn er altijd dingen die niet getoond kunnen worden i.v.m. bedrijfsgeheim en dat soort beschermende regeltjes maar het moet toch mogelijk zijn om een duidelijk beeld te geven van hoe alles nu werkt. Als ik meer hoor dan laat ik hier natuurlijk direct meer weten.

Wat betreft het vereren van één arts in het bijzonder denk ik dat mensen te makkelijk een leider zoeken die ze vervolgens blind volgen. In ons land zijn een aantal zeer goede papegaaien en vogelartsen. Van de top 5 zitten er naar verschillende meningen 3 in Utrecht. De andere twee elders in het land. Ik ken persoonlijk ook een aantal van deze vogelartsen en praat regelmatig met deze personen over van alles en nog wat. Het verhaal achter PBFD wordt echter door de meeste "vak"mensen anders uitgelegd en bespoken. De een geeft er een veel hogere waarde aan dan de andere. Er zijn zelfs vogelartsen die menen dat juist het Internet het grootste gevaar van dit virus blijkt te zijn. Dat het schrijven over deze ziekte sneller en besmettelijker blijkt dan de ziekte zelf. En eerlijk is eerlijk, van alle mensen die ik in de vogelwereld heb leren kennen is meer dan 85% nog nooit persoonlijk in aanmerking geweest met PBFD nog hebben ze echt een vogel live gezien die hiermee aangetoond besmet was. Om hier voor mijzelf een beter beeld in te krijgen heb ik ook openlijk gevraagd wie er nu werkelijk ervaring had met PBFD en naar hun ervaring(en). Hierop is zoals jullie lezen maar door een paar mensen gereageerd. En eigenlijk ook alleen maar met een ja ik en niet hoe en wat en waar dit voor gevolgen heeft gehad op de toekomst. Met uitzondering van Peter. Deze schrijft ook iets verder.

Ik wil op geen enkele wijze PBFD als ongevaarlijk of onbelangrijk laten lijken. Onze dieren zijn ook allemaal minimaal 1 maal getest op deze ziekte. En ook al onze jongen worden getest voor verkoop! Maar voor een ziekte waarbij er na vertellingen zo ernstige en snelle besmettingen zijn en waarbij er zoveel slachtoffers zouden moeten zijn vind ik wel dat er maar heel erg weinig werkelijk in de praktijk van teruggevonden wordt.

Erwin




Plaats een reactie



Er zijn in totaal 121 bezoekers op de site, waarvan 0 leden.

Aantal mensen in chat: 1
attie11,
Copyright 1998-2022,
Laatste update: 31 oktober 2022
e-mail: info@vogelarena.com
kinderopvang in Enschede