Vogelarena

Log In
 


Gebruikersnaam

Paswoord

Onthouden

Paswoord vergeten

Schrijf mij in!

 

 

 

 

 

 

 

   
Inhoud
   

   
Zoeken
 
   
 
   
VogelArena.com
 

E-mail


   
Reclame
 





   




Forums Home > De kroeg > Vogelgriep in Nederland Moderators
agabird


Om een bericht te kunnen posten moet u ingeschreven zijn schrijf in.
Als U al lid bent log hier in.



tonnl
Website Member
Posts :3032

Website Member
2006-08-14 - 00:35:45 send message to tonnl

"Hobbydierhouders die hun dieren willen laten vaccineren moeten contact opnemen met hun dierenarts. Bij het eerste dierenartsbezoek wordt gevaccineerd en geregistreerd. Bij het tweede bezoek na drie tot vier weken volgt een tweede vaccinatie. Tijdens het derde bezoek neemt de dierenarts bloed af voor onderzoek. Een week na de tweede vaccinatie mogen de gevaccineerde dieren weer naar buiten.

Vaccinatie is vrijwillig. De bescherming door het vaccin duurt maximaal één jaar."

"Al in december 2005 zijn de dierentuinen aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Dierentuinen begonnen met het preventief vaccineren van de voor aviaire influenza gevoelige vogels in hun collecties. De NVD dierentuinen hadden een verzoek hiertoe, samen met een voor iedere dierentuin specifiek vaccinatieplan, al vroegtijdig ingediend bij de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA). Dankzij de gezamenlijke inspanningen van het Ministerie van LNV en de Nederlandse Vereniging van Dierentuinen heeft de Europese Unie op vrijdag 11 november 2005 definitief toestemming gegeven voor de preventieve vaccinatie van vogels in de Nederlandse dierentuinen.

Het vaccinatiebeleid van de NVD dierentuinen is er op gericht geweest de dierentuin vogels vóór de vogeltrek vanuit Afrika te vaccineren, zodat de vogels voldoende immuniteit konden opbouwen tegen een eventuele besmetting met het vogelpest virus. In de NVD dierentuinen zijn inmiddels in totaal zo'n 4.500 vogels gevaccineerd en ook een tweede vaccinatieronde, nodig voor een optimale immuniteit, heeft reeds plaatsgevonden in januari en februari jl."

Zouden alle jonge vogels dan nu gevaar lopen?


rupicola
Website Member
Posts :1712

Website Member
2006-08-18 - 13:00:56 send message to rupicola

Nog geen extra maatregelen in dierentuinen

Uitgegeven op maandag 14 augustus 2006 (Novum)

In dierentuinen in Nederland worden vooralsnog geen extra maatregelen genomen na de mogelijke uitbraak van vogelgriep in de Rotterdamse Diergaarde Blijdorp. Artis (Amsterdam), Burgers Zoo (Arnhem), Ouwehands Dierenpark (Rhenen), Noorder Dierenpark (Emmen) en Dierenpark Amersfoort wachten eerst de resultaten van het onderzoek in Blijdorp af voordat ze eventueel actie ondernemen. Ook bij Vogelpark Avifauna (Alphen aan den Rijn) zijn er nog geen voorzorgsmaatregelen genomen. De uitslagen worden dinsdag verwacht.

Bij twee gestorven uiltjes in Blijdorp werden zaterdag aanwijzingen gevonden voor besmetting met de voor mensen gevaarlijke variant van de vogelgriep. De dieren waren niet gevaccineerd, omdat ze na de laatste inentingsronde zijn geboren.

Ook in andere dierentuinen zijn nog niet alle jonge vogels gevaccineerd. Een woordvoerder van Artis maakt zich echter geen zorgen. Zij benadrukt dat het in Rotterdam nog slechts om een verdenking van vogelgriep gaat. Bovendien heeft er geen 'uitwisseling' plaatsgevonden tussen beide dierentuinen. In Ouwehands Dierenpark zijn alle dieren het afgelopen jaar zelfs twee keer ingeënt, zegt een woordvoerder.


rupicola
Website Member
Posts :1712

Website Member
2006-08-18 - 13:02:07 send message to rupicola

Dit bericht is 1 keer gewijzigd

Vogelgriep in Blijdorp niet verspreid

Uitgegeven op vrijdag 18 augustus 2006(Novum)

Het mogelijk aanwezige vogelgriepvirus heeft zich in de Rotterdamse Diergaarde Blijdorp voorlopig niet verspreid. Dat heeft Ab Osterhaus, viroloog van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam, vrijdag bekendgemaakt. Hij verwacht in de tweede helft van de volgende week de definitieve resultaten van het onderzoek in de dierentuin.

Osterhaus noemt het 'niet erg waarschijnlijk' dat het virus alsnog wordt gevonden. "Maar je moet altijd een slag om de arm houden." Het gezamenlijke onderzoek van het ministerie van Landbouw en het Erasmus Medisch Centrum is nog niet afgerond.

Blijdorp werd in het afgelopen weekeinde geconfronteerd met de dood van twee sperweruiltjes, waarbij aanwijzingen waren gevonden voor besmetting met het vogelgriepvirus H5N1. Het was volgens het ministerie voor het eerst dat de voor mensen gevaarlijke variant van de vogelgriep in Nederland werd aangetroffen. Onderzoek moet aantonen of het inderdaad om H5N1 gaat.


rupicola
Website Member
Posts :1712

Website Member
2006-08-21 - 15:49:52 send message to rupicola

Dit bericht is 1 keer gewijzigd

bron RTL nieuws:

De twee overleden sperweruiltjes in Diergaarde Blijdorp in Rotterdam zijn niet gestorven aan het vogelgriepvirus H5N1.
Dat blijkt uit de eerste tests, meldt het ministerie van Landbouw.

Vorige week werd gevreesd dat de twee uiltjes die niet waren gevaccineerd,
besmet waren met het ook voor mensen gevaarlijke vogelgriepvirus.

Andere vogels in de dierentuin werden ook onderzocht. Uit voorzorg kregen verzorgers medicijnen.
In Nederland is de H5N1-variant nog niet eerder ontdekt.
De definitieve resultaten van het onderzoek worden vrijdag verwacht.


molineti
Website Member
Posts :1604

Website Member
2006-08-21 - 17:43:42 send message to molineti

Je snapt er de ballen niet meer vanshocked 8O

Nu staat er op teletekst dat ze het virus wel bij zich hadden(en ook nog een ander virus)


johanblok
Website Member
Posts :1971

Website Member
2006-08-21 - 18:11:59 send message to johanblok

Inderdaad nogal tegenstrijdige berichten!


Niltava
Website Member
Posts :3071

Website Member
2006-08-21 - 19:05:02 send message to Niltava

Op de site van lnv, blijdorp als rivm is niets te vinden.


Daniel
Website Member
Posts :3287

Website Member
2006-08-21 - 22:44:46 send message to Daniel

Ben vorige week in Blijdorp geweest en ook daar hing het bericht dat bij 2 van de 4 jongen is gebleken dat deze niet besmet waren met het H5N1 virus.
De andere twee jongen nog geen resultaat bekend


rupicola
Website Member
Posts :1712

Website Member
2006-08-22 - 20:44:28 send message to rupicola

Dit bericht is 1 keer gewijzigd

WEL OF GEEN VOGELGRIEP, VOOR DE ZEKERHEID TOCH MAAR WEER WAT MAATREGELEN!

We wonen tenslotte niet voor niets in Nederland!


(bron: NBvV)


Bekendmaking van het ministerie van LNV

Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit
Directie Voedselkwaliteit en Diergezondheid

Afschermplicht voor hobbymatig gehouden pluimvee, watervogels en kippen met vrije uitloop

Geachte heer/mevrouw,

Tijdens de vogeltrek bestaat het risico dat wilde vogels het vogelgriepvirus verspreiden.
Daarom is er vanaf 1 september a.s. weer een afschermplicht voor hobbymatig gehouden pluimvee, watervogels en kippen met vrije uitloop.
Het doel van de verplichte afscherming van pluimvee door pluimveehouders en pluimvee en vogels door hobby dierhouders is het voorkomen dat gehouden dieren besmet raken met vogelgriep door wilde (trek-)vogels.

Vanaf 1 september a.s. bent u verplicht uw pluimvee en watervogels af te schermen. De zijkanten van het verblijf moeten minimaal afgeschermd zijn met gaas, de bovenkant met ondoorlatend materiaal. Dit om elk contact met wilde vogels uit te sluiten. Laat de dieren geen oppervlaktewater drinken, zoals water uit sloten.
Ook watervogels moeten volledig afgeschermd worden. Nederland is het meest dichtbevolkte wilde watervogelgebied van Europa. Het algemene risico van insleep wordt voor de komende vogeltrekperiode voor het gehele land zodanig hoog geacht dat vaccineren of afschermen noodzakelijk is. Van trekvogels is bekend dat zij het liefst neerstrijken bij of in de buurt van soortgenoten. De uitverkoren soortgenoten kunnen gehouden watervogels zijn. Het aanbrengen van rood witte tinten is onvoldoende gebleken om contact met wilde vogels te voorkomen. Het risico van insleep van Aviaire Influenza via gehouden watervogels is daarom aanzienlijk te noemen. In Denemarken en Duitsland bijvoorbeeld is het H5N1-virus via wilde vogels naar gehouden niet afgeschermde watervogels overgebracht.

Vanwege de praktische problemen bij het afschermen van waterpartijen en het feit dat het afschermen met linten niet bijdraagt aan de vermindering van de kans op insleep is in Brussel gepleit voor de uitbreiding van het aantal soorten dat gevaccineerd mag worden.
Hiervoor is toestemming verkregen.
De volgende dieren kunnen sinds 1 augustus jl. gevaccineerd worden: kippen, kwartels, patrijzen, fazanten, pauwen, kalkoenen en andere hoenderachtigen, alsook, ganzen, zwanen, eenden en andere eendachtigen. Ook de procedure is wat vereenvoudigd, waardoor de kosten lager zijn dan voorheen.

Vogels die volledig gevaccineerd zijn (vanaf 1 week na de tweede vaccinatie), hoeven niet afgeschermd te worden. Voor gevaccineerde vogels geldt wel dat water en voedsel in een ondoorlaatbaar overdekte ruimte moeten worden gegeven. Schriftelijke info rmatie over vaccinatie van uw pluimvee kunt u vinden bij dierenartsen en dierenspeciaalzaken en natuurlijk op de website van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit www.minlnv.nl/vogelgriep

Daar staat ook een volledige lijst op van vogels die gevaccineerd mogen worden.

DE DIRECTEUR VOEDSELKWALITEIT EN DIERGEZONDHEID

mr. A. Oppers


johanblok
Website Member
Posts :1971

Website Member
2006-08-22 - 20:50:48 send message to johanblok

Dit bericht is 1 keer gewijzigd

Dit is ook niet naar aanleiding van Blijdorp of zo, maar was allang gepland en bekend dat zoiets van het najaar weer zou gelden. Het lijkt me overigens wel wat overdreven, zeker aangezien import/export van pluimvee (een heel grote risicofactor) niet bepaald beperkt wordt. Mijn kippen zullen er in ieder geval niet blij mee zijn. Mijn portemonnee vermoedelijk ook niet, omdat ik overweeg om ze toch maar te laten enten.


Niltava
Website Member
Posts :3071

Website Member
2006-08-22 - 21:05:43 send message to Niltava

Vogelgriep komt alleen bij trekvogels voor happy :)??


rupicola
Website Member
Posts :1712

Website Member
2006-08-22 - 22:26:13 send message to rupicola

beleidsmatig wel natuurlijk!


rupicola
Website Member
Posts :1712

Website Member
2006-08-29 - 19:57:39 send message to rupicola

Dit bericht is 1 keer gewijzigd

voor geinteresseerden en diegenen die dit bericht nog niet hebben ontvangen:

Bericht van COM NEDERLAND d.d. 27 augustus 2006.

Afgelopen vrijdag 25 augustus was C.O.M. Nederland, samen met andere hobbydier en pluimvee organisaties, en belanghebbenden uitgenodigd op het ministerie van L.N.V. in Den Haag.

Samen met de beleidsmakers van het ministerie is daar gesproken over de op komst zijnde regeling rond de afschermplicht per 1 september. Alle organisaties kregen de gelegenheid om de knelpunten in deze aan te dragen. Men had een goed oor voor de aanwezigen, en zal trachten voor de aangedragen punten een oplossing te vinden. We wachten af wat het resultaat zal zijn van het overleg, en houden U op de hoogte van de uitkomst.

Wat betreft het houden van vogelmarkten en tentoonstellingen is er op dit moment nog niets gaande, dus deze vinden nog gewoon plaats, onder de normaal geldende omstandigheden en regelgeving. Mochten er hieromtrent berichten komen dan zullen wij u direct info rmeren.

Vandaag ontving COM Nederland de volgende brief betreffende de situatie rond de vogelgriep. In deze brief wordt uitleg gegeven door minister Veerman.


--------------------------------------------------------------------------------

Brief van het ministerie LNV/minister Veerman aan de Tweede Kamer over de stand van zaken rond dreiging van vogelgriep.

Geachte Voorzitter,

In mijn brief van 9 augustus jl. (Tweede Kamerstuk 2005-2006, 28807, nr. 110) heb ik u op de hoogte gebracht van de uitbraak van de milde vogelgriep uitbraak in Voorthuizen.
In deze brief wil ik de recente ontwikkelingen hieromtrent nader toelichten en u tevens info rmeren over een verdenking van een besmetting met het vogelgriepvirus H5N1 bij jonge uilen in Diergaarde Blijdorp. Verder ga ik in op de instelling van de afschermplicht voor niet-gevaccineerd pluimvee en de hernieuwde openstelling van de vaccinatieregeling voor pluimvee en enkele andersoortige vogels.

1. Uitbraak laagpathogene vogelgriepvirus in Voorthuizen
In bovengenoemde brief heb ik u geïnformeerd dat op het contactbedrijf van het pluimveevermeerderingsbedrijf in Voorthuizen een laagpathogene variant van het Aviaire Influenza (AI) virus (H7N7) is vastgesteld. Het pluimvee op dit contactbedrijf is geruimd. Tevens beschreef ik dat per 1 augustus 2006 een drie-kilometerzone is ingesteld rond het geruimde bedrijf met (vervoers)beperkende maatregelen.

Inmiddels is de screening van de 69 pluimveebedrijven in het gebied afgerond en kan ik u meedelen dat alle uitslagen negatief zijn. De laatste vervoersbeperkingen in het gebied zijn daarom per 24 augustus 2006 opgeheven. Dit is conform de Europese richtlijn 2005/94/EG die stelt dat beperkende maatregelen (niet eerder dan) 21 dagen na de voorlopige ontsmetting van het geruimde bedrijf kunnen worden opgeheven.

Als gevolg van dit voorval zal, zoals ik reeds eerder heb gemeld, conform het advies van de Groep van Deskundigen AI van 2 augustus 2006, de jaarlijkse monitoring op laagpathogeen AI in een gebied met een straal van 10 kilometer rondom het geruimde bedrijf eerder plaatsvinden. Met deze aanpak is al het mogelijke gedaan om te voorkomen dat in dit pluimveedichte gebied het laagpathogene virus kan doorwoekeren.

2. Verdenking vogelgriep bij jonge uilen
Begin augustus zijn bij twee gestorven uiltjes in Diergaarde Blijdorp in Rotterdam in het kader van een routineonderzoek, door het Wild Life Health Centre (Erasmus MC Rotterdam /Universiteit van Utrecht), aanwijzingen gevonden voor een besmetting met het vogelgriepvirus H5N1. Het vervolgonderzoek van het Centraal Instituut voor Dierziektecontrole in Lelystad (CIDC-Lelystad) heeft deze verdenking bij een uil bevestigd. Het is echter niet gelukt het virus daadwerkelijk te isoleren. Dit onderzoek is vandaag afgesloten.

In de afgelopen weken is voorts uitgebreid aanvullend onderzoek gedaan. Zo zijn zeer veel monsters van vogels in de directe omgeving van de uilen en in de rest van Diergaarde Blijdorp onderzocht. Al deze monsters lieten een negatieve uitslag zien. Daarnaast zijn diverse mogelijkheden, waarop het virus de dierentuin binnen zou kunnen zijn gekomen, uitgebreid onderzocht. Het gaat dan om mogelijke import van dieren, om besmetting via voer, om besmetting via wilde vogels en om besmetting via indirecte contacten (bijvoorbeeld verzorgers met vogels thuis). Al deze sporen hebben geen aanleiding voor mogelijke insleep gegeven.
Ook zijn in overleg met Diergaarde Blijdorp, voor alle zekerheid maatregelen genomen om direct contact tussen vogels onderling en tussen vogels en bezoekers te voorkomen. Voorts zijn speciale veiligheidsmaatregelen genomen voor de betrokken dierentuinverzorgers.

Op grond van de hiervoor genoemde onderzoeksuitkomsten is de AI-verdenking van de Diergaarde Blijdorp weer opgeheven.

3. Instelling afschermplicht voor pluimvee
Ingevolge de Europese beschikking 2005/734/EG dienen de lidstaten, op grond van periodieke risicobeoordelingen, passende bioveiligheidsmaatregelen te nemen ter beperking van het risico van overdracht van hoogpathogene AI van in het wild levende vogels naar gehouden vogels. De lidstaten dienen regelmatig de genomen maatregelen te bezien en zonodig aan te passen aan de veranderde epidemiologische of ornithologische situatie. In verband met toenemende dreiging van insleep van het hoogpathogene vogelgriepvirus van het type H5N1 vanwege de najaarstrek van wilde vogels, ben ik voornemens om de afschermplicht voor niet-gevaccineerd pluimvee per 1 september 2006 in te stellen.

Dit is gebaseerd op een advies van de vogeldeskundigen van de vereniging SOVON Vogelonderzoek Nederland en de Groep van Deskundigen AI. Zij hebben gewezen op het weer toenemende risico op insleep van het vogelgriepvirus door de vogeltrek.

Ook de Europese Autoriteit voor de Voedselveiligheid (EFSA) en het Permanente Comité voor de Voedselkwaliteit en de Diergezondheid (PCVD) van de Europese Commissie, hebben aangegeven, dat er een blijvende dreiging uitgaat van wilde vogels bij de verspreiding van het hoogpathogene vogelgriepvirus van het type H5N1. In diverse landen in de wereld is het desbetreffende vogelgriepvirus permanent aanwezig. Via de verschillende trekroutes van wilde vogels staat Europa en ook Nederland in verbinding met deze landen.

De afschermplicht geldt voor heel Nederland en voor zowel commercieel als hobbymatig gehouden hoenderachtigen, eenden, ganzen en waterhoenen.
Pluimveehouders kunnen kiezen tussen het plaatsen van dieren in een afgesloten ruimte of het aanbrengen van een constructie die contact met wilde vogels onmogelijk maakt. Bij laatstgenoemde mogelijkheid moeten de zijkanten van het verblijf minimaal afgeschermd zijn met gaas, de bovenkant met ondoorlatend materiaal. Daarmee wordt de mogelijkheid gecreëerd om beperkte uitloop te houden, waardoor problemen op welzijnsgebied kunnen worden voorkomen.

Vogels die volledig gevaccineerd zijn, dat wil zeggen vanaf 1 week na de tweede vaccinatie, hoeven niet afgeschermd te worden. Indien ondernemers of hobbydierhouders niet besluiten tot het preventief vaccineren van het pluimvee, zijn ze verplicht deze vanaf 1 september af te schermen.

Bovenstaande maatregelen zijn vastgesteld in de Tijdelijke regeling maatregelen ter wering van Aviaire Influenza, die op 1 september a.s. in werking zal treden. Naast het info rmeren van de belangenorganisaties, plaatst het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) ook advertenties in de huis-aan-huisbladen. Meer gedetailleerde info rmatie over vogelgriep is voorts beschikbaar op de LNV-internetsite.

4. Vaccinatieregeling voor pluimvee
Begin juli heeft de Europese Commissie ingestemd met een aangepast Nederlands voorstel voor het preventief vaccineren van hobbydieren en buitenuitloopkippen. Houders van hobbypluimvee en buitenuitloopkippen kunnen vanaf 1 augustus 2006 tot 1 augustus 2007 hun dieren preventief laten vaccineren tegen vogelgriep. Met ingang van 27 juli jl. is daartoe de Tijdelijke vrijstellingsregeling vaccinatie hobbypluimvee en biologische legkippen en legkippen met vrije uitloop op een aantal punten aangepast.

In de nieuwe regeling is hierbij zoveel mogelijk getracht de (administratieve) belasting voor de houder te verlagen en een oplossing te vinden voor de knelpunten die bij de vorige vaccinatieperiode dit voorjaar naar voren zijn gekomen.
Zo geldt de nieuwe vaccinatieregeling voor de hobbydierhouderij niet langer alleen voor kippen, kalkoenen, ganzen en eenden, maar kunnen alle hoenderachtigen en eendachtigen gevaccineerd worden, waaronder zwanen, pauwen, kwartels en patrijzen. Voorts mogen de dieren onder voorwaarden naar de dierenarts gebracht worden om ze daar te vaccineren. Op deze manier kunnen de kosten lager uitvallen dan wanneer de dierenarts naar elke hobbydierhouder moet. Daarnaast zijn de verplaatsingsmogelijkheden voor gevaccineerd hobbypluimvee verruimd, waardoor het onder voorwaarden weer mogelijk wordt om met deze dieren deel te nemen aan tentoonstellingen in Nederland en is het bloedonderzoek voorafgaand aan de eerste vaccinatie komen te vervallen. Tevens is een mogelijkheid gecreëerd om onder voorwaarden andere registratiemiddelen toe te staan in plaats van de nu voorgeschreven pootring voor identificatie.

Hobbydierhouders die hun dieren willen laten vaccineren, moeten contact opnemen met hun dierenarts. Bij het eerste dierenartsbezoek wordt gevaccineerd en geregistreerd. Bij het vervolgbezoek volgt een tweede vaccinatie.

Tijdens het derde bezoek neemt de dierenarts bloed af voor onderzoek. Een week na de tweede vaccinatie mogen de gevaccineerde dieren weer naar buiten.
Commerciële pluimveehouders mogen, conform de voorgaande regeling, biologische legkippen en legkippen met vrije uitloop laten vaccineren, waarbij met name enkele praktische uitvoeringsverbeteringen in de regeling zijn doorgevoerd.

De Europese Commissie schrijft via beschikking 2006/147/EG diverse beperkende maatregelen voor ten aanzien (producten van) gevaccineerde dieren. Een en ander is in de eerder genoemde tijdelijke regeling neergelegd. Zo mogen er geen gevaccineerde levende kippen over de grens worden gebracht. Gevaccineerd pluimvee moet in Nederland worden geslacht. Vlees van gevaccineerde dieren mag onder bepaalde voorwaarden wel geëxporteerd worden.

Gevaccineerde hobbydieren en hun producten mogen echter niet in het commerciële circuit worden gebracht, noch uitgevoerd worden naar andere lidstaten.

De bescherming door het vaccin duurt maximaal één jaar. De kosten van de vaccinatieprocedure zijn voor rekening van de pluimveehouder. De kosten van het bloedonderzoek (monitoring) neemt het ministerie van LNV voor zijn rekening.

Vaccinatie is vrijwillig en is, als alternatief voor afschermen, één van de manieren om het risico op besmetting en verspreiding van vogelgriep tegen te gaan. Pluimveehouders die afzien van vaccinatie zijn verplicht om hun dieren af te schermen zolang de afschermplicht geldt.

Tot slot hecht ik eraan te benadrukken dat, hoewel er geen garantie kan worden gegeven dat gevaccineerde dieren nooit hoeven te worden geruimd, dit alleen zal gebeuren als hiertoe een veterinaire noodzaak bestaat. Ik zal daar zeer terughoudend in zijn.

De minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit,

dr. C.P. Veerman

bron: www.minlnv.nl


molineti
Website Member
Posts :1604

Website Member
2006-08-29 - 20:14:10 send message to molineti

quote
Het vervolgonderzoek van het Centraal Instituut voor Dierziektecontrole in Lelystad (CIDC-Lelystad) heeft deze verdenking bij een uil bevestigd. Het is echter niet gelukt het virus daadwerkelijk te isoleren. Dit onderzoek is vandaag afgesloten.



Wat moet je hier nu van denken? Is het nu wel het virus of niet,of wil men het ondeskundig handelen verdedigen of is virusdetectie moeilijker dan we denken.

ik snap het allemaal niet meer


rupicola
Website Member
Posts :1712

Website Member
2006-09-25 - 10:56:16 send message to rupicola

NIEUWSBRIEF C.O.M. NEDERLAND

22-09-2006 - Ophok- en afschermplicht voor pluimvee (Gevogelte).

Tentoonstellingen voor Siervogels
Omdat er nog wat onduidelijkheid is vanwege de afgekondigde maatregelen heeft (C.O.M. Nederland) de vragen voorgelegd bij L.N.V. en de V.W.A. met het verzoek een en ander wat duidelijker te kunnen formuleren. Uiteraard werd daar gehoor aan gegeven, en is de volgende uitleg daarover gekomen. Wat betreft de definitie Exotische Duiven hebben we getracht een en ander wat meer duidelijk te krijgen.

Wat betreft de duiven geldt het verbod (regelgeving) alleen voor POSTDUIVEN en de VLEESDUIVEN (Columba livia) Alle andere duivensoorten, en ook alle exotische duivensoorten vallen hier dus niet onder, en kunnen dus ook gewoon worden tentoongesteld.

Met ingang van 1 september 2006 heeft minister Veerman van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) het landelijke verzamelverbod voor vogels versoepelt.

Het tijdelijk verzamelen van gevogelte voor wedvluchten (postduiven), culturele evenementen, tentoonstellingen, keuringen of andere tijdelijke evenementen, is alleen toegestaan als het gevogelte afkomstig is van plaatsen binnen Nederland.

Bij tentoonstellingen of keuringen moeten de dieren op de plaats van aanvoer door één of meer dierenartsen worden onderzocht. Ook moeten in deze gevallen de vogels vergezeld gaan van een verklaring van enting tegen Newcastle disease (pseudo-vogelpest). Wedvluchten van postduiven mogen alleen plaatsvinden binnen Nederland of vanuit België naar Nederland.

De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) moet minimaal acht dagen van tevoren in kennis zijn gesteld van de bijeenkomst. Een ontheffing is niet meer vereist. Het kennisgevingsformulier kunt u vanaf deze pagina (website VWA, www.vwa.nl) downloaden, maar ook op de websites van sommige organisaties.

Markten met Pluimvee, loopvogels of postduiven zijn niet toegestaan. Ook het verhandelen van deze vogels op tentoonstellingen of keuringen is niet toegestaan.

Meer informatie:
* Kennisgevingsformulier voor het houden van een keuring, tentoonstelling of evenement.
* Tijdelijke regeling maatregelen ter wering van Aviaire Influenza
* Regeling preventie, bestrijding en monitoring van besmettelijke dierziekten en zoönosen en TSE's

Het verbod
1. Voor welke vogelsoorten geldt het verzamelverbod?
Het verzamelverbod geldt voor:

* Pluimvee, hieronder vallen:

kippen
kalkoenen
ganzen
eenden en eendvogels (Anseriformes)
hoenderachtigen (Galliformes). Hiertoe behoren o.a. parelhoenders, tandkwartels, patrijzen, kwartels, fazanten en pauwen.
* Loopvogels, deze groep bevat de volgende vogelsoorten:

familie van de struisvogels (Struthionidae)
familie van de emoes (Dromaiidae)
familie van de nandoes (Rheidae)
* Postduiven en duiven die voor consumptie worden gehouden.. Voor alle overige duiven die tot de sierduiven worden gerekend geldt geen verzamelverbod.

Wat betreft de hierboven door L.N.V. / V.W.A. gegeven uitleg over de definitie Duiven, is nu echt duidelijk welke duiven horen tot het verzamelverbod. Alleen POSTDUIVEN en de VLEESDUIVEN (Columba livia) (DEZE MOETEN OOK WORDEN GEENT TEGEN N.C.D.)

Alle andere soorten DUIVEN, en ook alle soorten EXOTISCHE DUIVEN vallen hier dus niet onder, en kunnen dus ook gewoon worden tentoongesteld.

In de wetgeving worden deze soorten aangeduid als 'gevogelte'.

2. 'Gevogelte' is dus wat anders dan 'vogels'.
In de wetstekst van de 'Regeling preventie bestrijding en monitoring van besmettelijke dierziekten en zoönosen en TSE's' wordt de term 'gevogelte' gebruikt voor het aanduiden van de groep van hierboven genoemde soorten. Voor de wet is 'gevogelte' dus wat anders dan 'vogels'.

3. Waarom is er een verbod voor juist deze soorten, en niet voor andere?
De genoemde soorten zijn gevoeliger voor het AI-virus dan andere soorten.

4. Kanaries, parkietjes en al die andere zang- en siervogels die tot de genoemde groep horen, mogen dus wel worden verzameld?
Ja, mits ze uit een land komen waar geen vogelgriep heerst. De Europese Unie stelt vast, met behulp van de gegevens van de Wereldorganisatie voor Diergezondheid (OIE), vanuit welke landen vogels mogen worden ingevoerd. De Voedsel en Waren Autoriteit ziet hier op toe.

Hier leest u dus duidelijk dat de tentoonstellingen voor Exotische vogels – Kanaries en Parkietachtigen gewoon kunnen door gaan. Heeft u hier dus ook bij ondergebracht de kwartels, patrijsachtigen, dan dient u hiervoor het meldingsformulier te verzenden naar de V.W.A. in uw regio.

De uitzonderingen
5. En in welke gevallen mag zelfs 'gevogelte' worden verzameld?
In de Tijdelijke Regeling ter wering van Aviaire Influenza is aangegeven dat 'gevogelte' (zie de genoemde soorten onder vraag 1) mag worden verzameld voor wedvluchten, culturele evenementen, tentoonstellingen, keuringen en andere tijdelijke verzamelingen, met uitzondering van markten, op voorwaarde dat:

de Voedsel en Waren Autoriteit ten minste 8 dagen van te voren op de hoogte is gesteld van de bijeenkomst;
het gevogelte afkomstig is uit Nederland;
een of meerdere dierenarts(en) de dieren onderzoekt(/en). De kosten zijn voor rekening van degene die de dieren wil verzamelen;
bij tentoonstellingen en keuringen de dieren aantoonbaar ingeënt zijn voor pseudo-vogelpest (NCD, Newcastle Disease);
het bij wedvluchten met postduiven gaat om vluchten binnen Nederland of van België naar Nederland.
6. Markten waar 'gevogelte' (zie de genoemde soorten) wordt verzameld zijn in Nederland altijd verboden?
Ja. Maar ook het verhandelen van deze vogels op keuringen en tentoonstellingen is niet toegestaan.

7. En markten met andere vogels dan gevogelte kunnen dus wel?
Ja, want voor deze vogels geldt geen verzamelverbod. Ook hier geldt de voorwaarde dat de vogels niet mogen komen uit landen waar vogelgriep is vastgesteld.

Hier leest U dus duidelijk dat vogelmarkten met Exotische vogels – Kanaries en Parkietachtigen gewoon kunnen door gaan. Kwartels en Patrijsachtigen (gevogelte) mogen op deze dus niet verhandeld worden, maar ook geen postduiven, en vleesduiven (Columba livia).

RUILBEURSEN
We kregen het bericht dat ruilbeurzen voor alle vogels (gevogelte) gewoon blijven toegestaan. Zolang er geen AI (vogelgriep) is in Nederland gelden hiervoor geen beperkingen.

Voor de meest recente informatie raadpleeg dan de website: www.minlnv.nl of de website www.vwa.nl

Afschermen watervogels versoepeld
22-09-2006 - De afschermplicht voor watervogels en fazanten is vanaf 24 september versoepeld. Dat heeft minister Veerman vandaag in een brief aan de Tweede Kamer laten weten. Het afschermen van watervogels is vaak lastig door de omvang van hun leefruimte. Binnenhouden kan tot welzijnsproblemen leiden. Daarom is de afschermplicht voor niet-gevaccineerde watervogels versoepeld.

Houders van deze dieren kunnen kiezen voor vaccinatie of het afschermen van de uitloop met netten (in plaats van ondoorlatend materiaal). Dit is ook in andere lidstaten zoals België en Denemarken toegestaan als afdekking. Bij deze vorm van afscherming is niet uit te sluiten dat uitwerpselen van wilde (trek)vogels door de netten of het gaas vallen. Daarom moet de houder die de uitloop met netten of gaas afschermt, verplicht binnen de periode van 1 november 2006 tot en met 31 december 2006 bloedmonsters laten nemen bij vijf procent van zijn dieren. Houders die hiervoor kiezen zijn verplicht dit vooraf te melden bij Het LNV-loket.

Meer informatie: www.minlnv.nl/vogelgriep of het LNV-loket 0800-22 333 22.




Plaats een reactie



Er zijn in totaal 119 bezoekers op de site, waarvan 1 leden.

Aantal mensen in chat: 1
attie11,
Copyright 1998-2022,
Laatste update: 31 oktober 2022
e-mail: info@vogelarena.com
kinderopvang in Enschede