Vogelarena

Log In
 


Gebruikersnaam

Paswoord

Onthouden

Paswoord vergeten

Schrijf mij in!

 

 

 

 

 

 

 

   
Inhoud
   

   
Zoeken
 
   
 
   
VogelArena.com
 

E-mail


   
Reclame
 





   




Forums Home > Kweek en verzorging. > Wie heeft ervaring met het middel Bertryl ? Moderators
agabird


Om een bericht te kunnen posten moet u ingeschreven zijn schrijf in.
Als U al lid bent log hier in.



patrickprincen
Website Member
Posts :86

Website Member
2009-03-19 - 19:27:33 send message to patrickprincen

Oeps foutje het moet zijn 0.12 ml baytril 2,5%happy :)per dag oraal.


whitebulldog
Oud Lid
Posts :1314

Oud Lid
2009-03-19 - 19:44:39 send message to whitebulldog

vreemd dat de een zegt wél rechtstreeks in de bek, en dat het geholpen heeft, en de ander zegt dat ie dan gegarandeerd dood gaat, een van de twee moet dus uit z'n nek kletsen, of is het soms een 50% kans middel????????? 50% gaat wel dood bij rechtstreeks, en 50% niet.
Kom op zeg !!! iets kan /mag wel of iets mag/kan niet.
Ik kan mezelf wél voorstellen dat als er echt niets meer te doen is, dat het dan kiezen is uit 2 slechten, en dan heb je dus gewoon niets meer te verliezen, maar een bijsluiter /gebruiksaanwijzing is toch maar op één manier uit te leggen?
ik zou ofwel naar een erkend vogelarts gaan/ bellen, ofwel kontakt opnemen met de fabrikant.
maar blind gaan op mensen (forum) die geen van alle dierenarts zijn gespecia;iseerd in vogels lijkt me niet echt de juiste weg, daar de één zegtr dat het wel kan, en de ander zegt dat het absoluut niet kan.
GHB bijv is een narcotica voor bijv olifanten, geef dezelfde dosis eens aan een mens gaat het geheid mis, dus altijd werken volgens dierenarts advies lijkt me zo.
Maar ook ik ben maar een leek natuurlijk, je moet uiteraard doen wat je zelf denkt dat het beste is.


Karel
Website Member
Posts :6824

Website Member
2009-03-19 - 20:42:13 send message to Karel

Dit bericht is 1 keer gewijzigd

Patrick, dit moet je toch echt met de betreffende dierenarts overleggen, met name omdat antibiotica-kuren in principe altijd moeten worden afgemaakt, zelfs als de verschijnselen ogenschijnlijk zijn verdwenen.

Vanuit praktisch oogpunt kun je een kurende vogel overigens beter tijdelijk in een kleinere kooi huisvesten, waardoor het uitvangen wat eenvoudiger wordt.

Nystatine Labaz is overigens een middel tegen schimmelinfecties. Ik neem aan dat de dierenarts samen met de Baytril twee vliegen in een klap wil slaan. Als je de dierenarts toch gaat bellen, kun je hem dat gelijk ook vragen.
Laat ons zijn antwoorden svp ook even weten, als je wilt.


rajar
Website Member
Posts :709

Website Member
2009-03-20 - 07:42:50 send message to rajar

Hallo,

Vogel wegen dan weet je zeker of hij of zij minder eet. Als ze eten blijft het gewicht gelijk.Wel de baytrill door blijven geven.
Heeft de DA een gevoeligheids test gedaan voor de Baytrill???????.


Mvg Rob


Rogert
Website Member
Posts :1303

Website Member
2009-03-20 - 16:28:35 send message to Rogert

quote
of is het soms een 50% kans middel?????????


Ja, een dierenarts zonder verstand van vogels schrijft heel snel Baytril voor met achterliggende gedachte: 50 % kans dat ie het haalt en 50 % kan dat ie het niet haalt. Maar van de 50 % die het haalt wordt een groot gedeelte toch weer ziek.

Het is net als je been breken: plak er maar een pleister op dan zit het in ieder geval vast. Een specialist zou er gips omheen doen!

Ga naar een gespecialiseerde dierenarts die net iets meer onderzoek doet dan alleen maar jouw verhaal aan hoort. Je zal dan zien dat Baytril bijna nooit wordt voorgeschreven.

Tevens verlaag je de weerstand van je vogels waardoor andere kwalen de kans krijgen je vogel te infecteren.


yaro
Website Member
Posts :177

Website Member
2009-03-20 - 18:44:09 send message to yaro

is het ook niet zo dat vogels (tijdelijk) onvruchtbaar kunnen raken van het middel
ik dacht dat het op de verpakking staat


whitebulldog
Oud Lid
Posts :1314

Oud Lid
2009-03-20 - 18:51:03 send message to whitebulldog

Rogert,

dat is precies wat ik er mee bedoelde te zeggen, is het een 50% kansmiddel, het gaat om geneesmiddelen, zou je het bij jezelf ook zo toepassen, ik zie het wel, ik neem de gok maar omdat jantje , en pietje het ook zeggen, en zo doen, nee dit is een serieuze aangelegenheid toch?


patrickprincen
Website Member
Posts :86

Website Member
2009-03-20 - 23:31:29 send message to patrickprincen

Beste allemaal,

Na navraag is me toch verteld dat ik de kuur moet afmaken. Even voor alle duidelijkheid, de dierenarts die ik bezocht heb is er een met als specialisatie vogels.
Hij heeft een uitstrijkje van de neus, bek en ontlasting bekeken en daarop volgend deze medicatie voorgeschreven.
Ik vind het raar dat jullie zo verschillend reageren op deze voorgeschreven medicatiesad :(.

Wat mij het meest stoort is het feit dat ik vogel elke dag moet beetpakken en doseren. Ik kan me voorstellen dat dit behoorlijk veel stress veroorzaakt. Stress maakt de vogel daarop volgend nog kwetsbaarder.

Baytril is inderdaad een breedwerkend antibioticum dat er behoorlijk inhakt. De verkoudheidverschijnselen waren na een dag behandelen verdwenen.
Ik voer de vogel nu extra zonnepitten, amandel en walnoten, zodat ze extra vetten binnenkrijgen.

Nu ik een dag geen medicijnen tegen gisten door het water meng lijken de vogels beter te eten.

Het is algemeen bekend dat een dier dat niet of weinig drinkt ook minder gaat eten. Waarschijnlijk hebben de vogels minder gedronken doordat het water een ander smaakje heeft.

Ik houd jullie op de hoogte.



parrotmaniak
Website Member
Posts :581

Website Member
2009-03-21 - 00:09:12 send message to parrotmaniak

beste allemaal
ik heb in het verleden diverse keren baytrill rechtstreeks in de snavel gedaan ,2.5% onverdund .ong. 2 a 3 druppels ,op advies van de dierenarts.al deze vogels werden beter van de kwaal die ze toen hadden ,maar ook AL deze vogels gingen 1 a 2 weken later dood door een schimmelinfectie van de luchtzakken,dood binnen 2 dgn
het kan dus NIET
tegenwoordig doe ik het met de kropnaald en 10 tot 20 x verdund ,en ik heb de problemen nooit weer gehad [schimmelinfectie]


Karel
Website Member
Posts :6824

Website Member
2009-03-21 - 00:27:34 send message to Karel

quote
al deze vogels werden beter van de kwaal die ze toen hadden


Wat was de kwaal?


sjarelke
Oud Lid
Posts :6

Oud Lid
2009-03-21 - 07:50:31 send message to sjarelke

beste mensen,
wat hier bijna nergens vermeldt staat is bij welke soort vogel jullie dit allemaal gebruiken. Ik denk dat het indienen bij een blauwgele ara of een kanarie toch wel heel veel verschil maakt. Bij de ene mag het misschien onverdund en bij de andere heel veel verdund. Dus de discussie kan hier al veel duidelijker worden als de vogel ook genoemd wordt.


whitebulldog
Oud Lid
Posts :1314

Oud Lid
2009-03-21 - 11:59:35 send message to whitebulldog

Ik denk dat het indienen bij een blauwgele ara of een kanarie toch wel heel veel verschil maakt. Bij de ene mag het misschien onverdund en bij de andere heel veel verdund.

dat is dut wat ik bedoelde met bijv de GHB wat bestemd is voor narcose bij olifanten, en waarom er zoveel slachtoffers vallen onder mensen die het als party drug gebruiken,
dus helemaal met je eens.


lapland
Website Member
Posts :224

Website Member
2009-03-21 - 18:43:07 send message to lapland

Ketamine zal je bedoelen ghb is iets heel anders


Rogert
Website Member
Posts :1303

Website Member
2009-03-21 - 20:38:10 send message to Rogert

Als een gespecialiceerde vogel dierenarts na goed onderzoek Baytril voorschrijft, dan moet je deze behandeling ook zeker wel volgen en uitkuren. Maar alleen na goed onderzoek!

Maar als een niet gespecialiceerde dierenarts dit middel voorschrijft dan heeft hij waarschijnlijk ook geen diepgaand onderzoek gedaan en maakt hij een gok om Baytril voor te schrijven. Een dierenarts gokt veel!

(want vaak is het zo dat je na toedienen ziet dat de vogel verbeterd, maar uiteindelijk gaat ie alsnog dood. Het lijkt dan of de arts de juiste diagnose gesteld heeft, want je zag verbetering. Dus de arts treft geen blaam. Maar goede onderzoeken wijzen vaak op hele andere diagnoses.)

Zelf kiezen om Baytril te gebruiken is een nog grotere gok. Een vogel kan om meerdere redenen bol zitten en niet elke reden is verontrustend en behoeft gelijk Baytril.
Je kan door overmatig gebruik van baytril de weerstand van de vogel dusdanig aantasten dat hij uiteindelijk door een andere infectie sterft.

Wat je je wel moet realiseren dat je door geen onderzoek te laten doen je ook niet gericht kan behandelen, waardoor je vogel een vliegende tijdbom kan zijn. Een vogel behandelen om hem in ieder geval de eerste nacht door te helpen is niet verkeerd, maar daarna zul je toch echt de vogel moeten laten onderzoeken en gerichte medicatie gaan geven.
Baytril mag dan een breedspectrum antibiotica zijn en zal de eerste infectiedruk verminderen, maar het zal niet alles bestrijden. En daarom moet je ook onderzoek doen. Want als je baytril 10 dagen geeft, kan de vogel op dag 11 dood liggen omdat hij geen onderdrukkend medicijn krijgt.

http://diergeneesmiddelen.info/bestanden/Baytril.html

Ohja, en Baytril werkt niet tegen schimmels dus deze kunnen nooit met dit medicijn verholpen zijn.

Waar je ook erg behoedzaam voor moet zijn is bij aankoop van nieuwe dieren. Verkopers die hun dieren prefentief op de baytril houden om infecties tegen te gaan zullen dit bij verkoop niet melden. Zorg er dan ook voor dat je de eerste dagen de vogel goed in de gaten kan houden en eventueel apart zetten. Om de kans wat kleiner te maken dat je vogel een infectie op loopt kun je je drinkwater wat aanzuren.

Het is raadzaam om vogels die behandeld moeten worden, en die dagelijks gevangen moeten worden om het medicijn toe te dienen, in een ziekenkooi te huisvesten. De eerste dagen dient de vogel in een aangename omgevingstemperatuur gehuisvest te worden, maar nadat je ziet dat het de vogel beter gaat moet je deze temperatuur gaan minderen. Dan kun je pas echt zien of de vogel beter aan het worden is omdat bij lage temperaturen de vogel eerder weer bol gaat zitten


snoopie
Website Member
Posts :50

Website Member
2009-03-21 - 22:31:22 send message to snoopie

mijn ervaring dus geen verzinsel is als volgt.
ik had 2 valkparkieten bol zitten kon er niet acher komen wat t was.
ze vermagerden heel snel en ben er toen gewoon een aantal keer een uur bij gaan zitten om te observeren.
zag er 1 met de kop schudden en hoorde getik(waren de zaadjes die op de grond vielen).
hij braakte alles op , uiteindelijke conclusie kropontsteking.
heb baytrill gehaald bij de da en dat moest ik 2 keer per dag 1 druppel RECHTREEKS in de bek geven ONVERDUND.
dit moest ik 8-10 dagen volhouden absoluut niet langer want dat kon nierbeschadiging veroorzaken.

resultaat beide vogels zitten er weer top bij , 1 zit op jongen.

maar inderdaad hou het alleen bij incidentieel als t nodig is , liefst op advies van da !!!




Plaats een reactie



Er zijn in totaal 233 bezoekers op de site, waarvan 9 leden.

Aantal mensen in chat: 1
attie11,
Copyright 1998-2022,
Laatste update: 31 oktober 2022
e-mail: info@vogelarena.com
kinderopvang in Enschede