Vogelarena

Log In
 


Gebruikersnaam

Paswoord

Onthouden

Paswoord vergeten

Schrijf mij in!

 

 

 

 

 

 

 

   
Inhoud
   

   
Zoeken
 
   
 
   
VogelArena.com
 

E-mail


   
Reclame
 





   




Forums Home > De kroeg > record aantal vogels in beslag genomen Moderators
agabird


Om een bericht te kunnen posten moet u ingeschreven zijn schrijf in.
Als U al lid bent log hier in.



tonnl
Website Member
Posts :3032

Website Member
2007-08-11 - 01:09:34 send message to tonnl

Inderdaad een leuke discussie om te volgen.
Wat ik me wel afvraag; waarom is het feit dat het verboden is, niet voldoende reden er van af te zien?
Dergelijke regels en wetten zijn er niet voor niets gekomen, daar hebben echte deskundigen zich mee bemoeid.

Groeten, Ton.


chrislaevers
Website Member
Posts :970

Website Member
2007-08-12 - 14:19:19 send message to chrislaevers

Wat wordt er bedoeld met 'resistentie dwz aangepast voor in gevangenschap', als ze nog steeds coccen in zich hebben? Betekent dit dat ze bereid zijn om te broeden en jongen groot te brengen in gevangenschap, eventueel slippertjes maken met kanaries? Is dat de resistentie? Of is er meer? Dat zou ik graag willen weten omdat dat alleen volgens mij niet opgaat.
Op het forum stond niet zo lang geleden dat je om 't even welke vogel kunt laten broeden mits de juiste combinatie triggers aanwezig zijn. Waar berust die resistentie dan op? 't Is toch niet omdat groenlingjongen zonder kuur de rui overleven resistent geworden zijn aan cocciodose? Ik ben er zeker van dat als ik mijn jongen vandaag wegvang en in een kweekkooi zet (bijna klaar voor verkoop), ze allemaal sterven.
Stress is vaak de prikkel bij uitstek voor ziekte. Als groenlingen niet tegen gevangenenstress kunnen dan wijst dit nogmaals in de richting van vrij wilde vogels.
Die coccen komen ook in de natuur voor, daar vallen ook vogels weg. Misschien dient dat kuren alleen om het kweken in grote aantallen met standaardbehandeling van een top productie te verzekeren. Zo werk ik niet.

Dat ik mijn ongeringde groenling niet onmiddellijk heb losgelaten ligt voor de hand: het dier moet eerst volwassen worden en de rui overleven. De vogel eerder vrijlaten zou pas onverantwoord zijn. Hij/zij is nu 4 maanden en een week oud en zit midden in de rui.
Jullie denken toch niet dat ik vlug van die vogel afwil omdat die niet geringd is? Bij mij komt de vogel eerst. Het dichtsbijzijnde vogelopvangcentrum ligt in het Franstalig gewest (ongeveer 20 km). Kan goed zijn dat ze de vogel weigeren omdat het een 'Vlaming' is. Ik zal dan effe 3 uren rijden om een vogel van eigen kweek af te geven aan de zgn deskundigen? Is dit de normale gang van zaken? Het blijft in elk geval een optie. Eerst nog contacten leggen en hopelijk niet tot de teleurstellende constatatie komen dat de deskundigen onbereikbaar zijn en je de 'zaak' moet afhandelen met iemand die stage doet of vrijwilliger is. Stel dat dat contact positief verloopt? Gaan ze die vogel dan vrijlaten in een natuurreservaat? Eentje die bij de vogelvangers op kaart staat aangeduid met een rood kruisje? Dat blind vertrouwen heb ik al lang niet meer en met reden.
Wat die wet betreft die het vrijlaten van inheemse vogels door particulieren verbiedt en die hopelijk gegrond is op deskundig advies en deskundige studies... wetten veranderen constant (is een karakteristieke eigenschap van de homo sapiens) en in de wetenschap is het vaak meer regel dan uitzondering dat wetenschappers elkaar voortdurend tegenspreken. Sommige wetenschappelijke bevindingen nemen na enkele decennia al een bocht van 180°. In mijn eerste berichten heb ik duidelijk aangegeven dat het vrijlaten van in gevangenschap gekweekte vogels een toekomstgerichte mogelijkheid is die een aangepaste infrastructuur vergt maar bovenal een nieuwe zienswijze en dat dat waarschijnlijk nog jaren zal duren. Laten we dat niet uit het oog verliezen.
De deskundigen die eertijds een roofvis in het Victoriameer hebben losgelaten met alle desastreuse gevolgen vandien tot op heden, zijn nu waarschijnlijk (hopelijk) afgelost door een nieuwe generatie deskundigen. Maar flaters voortvloeiend uit 'deskundigheid' zullen er altijd zijn.
Ik distancieer me in elk geval van het zomaar vrijlaten van om het even welke vogel om 't even waar en om 't even wanneer (de herfst zie ik als beste optie, de lente en de winter is uitgesloten).

Alle tegenargumenten vind ik zeer waardevol. Ik ga ze laten bezinken en er over nadenken. Ik zal ook de laatste zijn om iedereen aan te raden zijn inheemse vogels los te laten (weer een contradictie zeker?) want ik ken die mensen niet en ik ken die vogels niet.
Mocht ik beslissen om mijn jongen te verkopen dan enkel met een lange lijst vereisten : organische bodem in een ruime buitenvolière, uitsluiting van kuren, soorten wilde planten, zaden en bessen, geen verplaatsing van nakomelingen tot na de rui. Voor minder vertrekken ze niet. De gedachte dat ze op een zolder, in een kelder of in een tuinhuisje even op de bank mogen gaan zitten is ondragelijk.
Hopelijk heb ik nu mijn zienswijze wat verduidelijkt.
Christine.


Niltava
Website Member
Posts :3071

Website Member
2007-08-12 - 15:05:45 send message to Niltava

Je blijft onnavolgbaar in je gedachten.
Ga je eerst verdiepen in de vogels, je doet vreemde uitspraken die de logica en kennis missen.
Of is de discussie je doel?
Waarom in de herfst uitzetten???? Ze meteen voor de moeilijkste periode loslaten??

Ook je verhaal omtrent resistentie en slippertjes met kanaries ontgaat me helemaal.
Je weet toch wel wat resistentie is??


quote
Stress is vaak de prikkel bij uitstek voor ziekte. Als groenlingen niet tegen gevangenenstress kunnen dan wijst dit nogmaals in de richting van vrij wilde vogels.

Redenatie?? Als je die dus volgt betekent dus ook dat mensen geen stress kunnen hebben of zijn dat wilde mensen wink :)

quote
Dat ik mijn ongeringde groenling niet onmiddellijk heb losgelaten ligt voor de hand: het dier moet eerst volwassen worden en de rui overleven. De vogel eerder vrijlaten zou pas onverantwoord zijn. Hij/zij is nu 4 maanden en een week oud en zit midden in de rui.
Jullie denken toch niet dat ik vlug van die vogel afwil omdat die niet geringd is? Bij mij komt de vogel eerst. Het dichtsbijzijnde vogelopvangcentrum ligt in het Franstalig gewest (ongeveer 20 km).

Volg je niet meer, gaat het hier nu om de je aangeboden groenling of je gekweekte??


quote
Ik zal dan effe 3 uren rijden om een vogel van eigen kweek af te geven aan de zgn deskundigen?

Je vogel is een gedomesticeerde vogel een wildvreemde dus.. ongeschikt voor de natuur!!!!
(voor de zoveelste keer!!)


quote
In mijn eerste berichten heb ik duidelijk aangegeven dat het vrijlaten van in gevangenschap gekweekte vogels een toekomstgerichte mogelijkheid is die een aangepaste infrastructuur vergt maar bovenal een nieuwe zienswijze en dat dat waarschijnlijk nog jaren zal duren. Laten we dat niet uit het oog verliezen.

Natuurlijk weet jij het beter dan al die deskundigen en kun jij het vanuit jouw "infrastructuur", je achtertuintje zo doen.

quote
De deskundigen die eertijds een roofvis in het Victoriameer hebben losgelaten met alle desastreuse gevolgen vandien tot op heden, zijn nu waarschijnlijk (hopelijk) afgelost door een nieuwe generatie deskundigen.

En jij wil het van die deskundigen van destijds nog eens dunnetjes overdoen!

Ik dacht dat je echt geinteresseerd was in het hoe en waarom. Je wil echter gewoon je gang gaan.
Ik trek me dus verder ook terug in deze discussie.


tonnl
Website Member
Posts :3032

Website Member
2007-08-12 - 15:27:18 send message to tonnl

Dat is jammer. Christine is een liefhebber die in elk geval nog de voor en tegens wil horen.

Hoeveel "overbodige" vogels, bastaardpoppen bv, worden er niet gewoon naar buiten gegooid?

Iemand overtuigen lukt nooit door weg te lopen...


Niltava
Website Member
Posts :3071

Website Member
2007-08-12 - 15:37:26 send message to Niltava

Dit bericht is 1 keer gewijzigd

Tja, maar ton, als iemand steeds draait en konkelt is het moeilijk discussieren.
De logica ontbreekt zo nu en dan, uiteindelijk kom ik steeds weer op dezelfde argumenten uit etc. etc.
Als iemand verder gaat(er een ontwikkeling is) met de discussie, wil ik wel verder gaan. Ik heb echter het gevoel dat het niet meer een discussie is maar proberen het gelijk te krijgen(ondanks alle deskundigen denkt men deskundiger zijn zonder kennis en ervaring!!)

Tja en veel van die bastaarden zie je nog dagelijks, toch... (maar weer eens een argument waarom het niet gaat!)
De bastaarden zijn net zo "natuurlijk" als die groenlingen, alleen wil chrisinne dat niet geloven/bevatten.


mijnkaketoes.nl
Oud Lid
Posts :2103

Oud Lid
2007-08-12 - 18:21:08 send message to mijnkaketoes.nl

Nivalta

Denk dat christine zich net zo vast bijt in haar mening/visie als jij dat doet. Ken het ook van mezelf hoorwink ;), voordat men het daar weer over heeft. Maar goed dat is toch ook een beetje de bedoeling van het forum. Door al die verschillende meningen en visies kan ik me vaak goed een beeld vormen. Want wat mij betreft tellen alle meningen/ visies en zijn we volwassen genoeg ons eigen beeld hier van te vormen.

Groet

Henk


Niltava
Website Member
Posts :3071

Website Member
2007-08-12 - 18:28:26 send message to Niltava

Niltava is een mooie vogel Henk(ipv nivalta).

Mijn mening is slechts een gedeeltelijke mening Henk. Het meeste is gebaseerd op jarenlange ervaringen, kennis en realisme.

Zo valt het mij op, of zo lijkt het mij tenminste, dat de meeste mensen de avicultuur als een stationair gegeven stellen. Deze is echter,en dat valt je bijv. goed op als je Ov al een poosje hebt, steeds in ontwikkeling.


chrislaevers
Website Member
Posts :970

Website Member
2007-08-12 - 18:52:28 send message to chrislaevers

He spijt me dat er geen ontwikkeling is in mijn argumenten. Mijn argumenten zullen met de tijd aangepast en/of gewijzigd worden maar dat kan niet in de tijdspanne van enkele dagen.
Onnavolgbaar, ja dat klopt. Is niet de eerste keer.
'mij verdiepen in vogels'... wat een eenzijdige benadering. Ik ben al sinds mijn kleutertijd bezig met de natuur.
Dat ik vreemde uitspraken doe qua logica en kennis begrijp ik volkomen. Wat de logica betreft : zuivere wiskunde houdt het bij 1+1=2. Voor mij is 1+1 minstens twee en meer naargelang de substantie en de factoren die meespelen. Ik heb een hekel aan wiskunde omdat ze als exacte wetenschap in het menselijk denken domineert maar de beste is in het geven van een vertekend beeld van de natuur en eerder uitmunt in een projectie van de menselijke geest op de natuur.

Waarom de herfst net voor die ongenadige winter? Omdat in de herfst alle zaden en bessen die eetbaar blijven in de winter rijp zijn. Dieren vetten tijdens de herfst om de winter te kunnen overleven. In de lente is er bijna niets meer te eten en zijn de vetreserves bijna op. Daarom dus.

Wat stress en wilde mensen betreft... de mens is de zwaarst gedrogeerde dierensoort op deze planeet op hormonenrunderen na misschien maar die hebben het niet voor het kiezen. Wij zijn het spoor goed bijster en verloochenen heel veel in onze menselijke samenleving. Vele mensen snakken naar rust en naar ruimte. Zelfmoord is een dagelijks gegeven. Het is niet omdat een menselijk lichaam de kunstmatige en constante drukte niet aankan, het een lichaam en een geest is die lijdt aan een geboorteafwijking!
Ik ben dus wild, ja, en ik ben niet alleen. Ik noteer veel te veel met oog en oor (overgevoelig noemen ze dat!) In een natuurlijke habitat (de jungle, de savanne) zou me dat dus heel goed van pas kunnen komen maar niet in een chaos (ja chaos) van intellectuele toepassingen die ons leven in één kamertje stouwen (en consumeren zullen we) en geen plaats meer laat voor mensen die die kop-noch-staart menselijke maatschappij als nog leefbaar ervaren.
Al deze elementen spelen mee in mijn zienswijze.
Ik zie me zelf niet als deskundige. Ik heb veel te vaak naar mensen geluisterd die het zogezegd beter wisten en ben heel vaak van een kale reis thuisgekomen (algemene dingen niet de vogelhouderij specifiek).
Had ik wat de vogelhouderij betreft ieders raad opgevolgd (vooral in het begin) zonder na te denken en zonder af te wegen en zonder te selecteren, dan hadden mijn vogels niet gebroed zoals dit jaar en niet in de combinatie en aantal soorten die ik heb. Ik heb ook veel raad opgevolgd en uitgeprobeerd grotendeels met succes maar ook met nefaste resultaten ('haal de nestkasten weg als je niet wil dat je zebravinken kweken'. De raad die ik in de wind heb geslagen : 'Pas op voor bacteriën'... 'Eieren van kanaries moet je rapen'...'Laat een mierennest niet toe in je volière' en nog meer.
En nog veel meer moet ik leren. Ik ben helemaal geen deskundige. Ik zit op een denkspoor, verken het en toets het.
Mocht ik mijn groenlingenjongen verkopen, dan laat ik dat ook hier sportief weten. Nu moet ik al deze dingen laten bezinken en nadenken.

Niltava, bedankt voor je reacties keer op keer.
Laten we er amicaal in schoonheid mee eindigen.
In een waardevolle interessante discussie eindig je vaak met meer vragen dan met antwoorden. Ik zit in elk geval met een heleboel vragen.
Dat is gezond.happy :)
Christine.




Niltava
Website Member
Posts :3071

Website Member
2007-08-12 - 20:04:06 send message to Niltava

ok nog 1 keer wink :)
De herfts dus. Veel vogels dus on the move. Bessen etc in overvloed, echter ook trekkers in overvloed. Ze moeten dus en meteen leren wat ze kunnen eten en ze moeten concureren met de trekkers. Verder zijn er dan ook veel trekkende roofvogels en veel jong ander roofdiertjes(om van de jonge katten nog maar niet te spreken)om van de korter wordende dagen en de mogelijke kou/regen maar niet te spreken.

Je slaat het argument van de vreemde genen maar weer gemakkelijk over.
Je hebt het over de roekeloze mens(vat ik maar even samen), maar ondertussen rommel je dus zelf ook maar wat.

Wat betreft de bakerpraatjes, tja daar wemelt het van in de hobby. Zoals je misschien ook in het andere topic al hebt gezien, ben ik niet standaard. Wat de mens betreft, tja, ik hoop dat er meer gewerkt wordt aan van cradle to cradle(google) etc.


zebraonline
Website Member
Posts :390

Website Member
2007-08-12 - 20:08:07 send message to zebraonline

Dit bericht is 1 keer gewijzigd

Doe geen moeite om mensen te overtuigen van iets wat tegen 'hun' natuur is m.a.w. .het andere dan wat in de boekjes staat of niet meteen logisch blijkt

Mensen houden niet van andere zienswijzes en gedachten omdat dat bij hen een gevoel van ongemakkelijkheid teweeg brengt.

Enja de mensen vertrouwen teveel op gezogenaamde specialisten die het dikwijls verknoeien en in de 1ste plaats steeds handelen met roem en eurotekens in hun ogen.

mij zullen ze niet meer hebben die specialisten...integendeel...happy :)


Niltava
Website Member
Posts :3071

Website Member
2007-08-12 - 20:17:46 send message to Niltava

Je hebt natuurlijk ook de zelf benoemde specialisten.

Je moet niet blind varen op een specialist maar als veel ervaren mensen iets waarnemen, kan je natuurlijk eigenwijs alles zelf nog eens dunnetjes overdoen. Ik hoop alleen niet ten koste van anderen of van dieren.


Karel
Website Member
Posts :6824

Website Member
2007-08-12 - 20:26:43 send message to Karel

Christine.....Zebraonline.....nu mis ik alleen Lester Lievens nog wink ;)


goulds
Website Member
Posts :865

Website Member
2007-08-12 - 21:28:57 send message to goulds

Karel,de laatste persoon die je opschrijft is een zeer gedreven en gepasionneerd kweker die volgens een andere methode als meest gangbare kweekt.Deze persoon heeft het in woord en daad bewezen dat die wijze een goed alternatief bied,dit moest ik ff kwijt.

Aan Christine wil ik enkel meegeven niet doen dat uitzetten,ook al is de gedachte zeer nobel en qua gevoel goed is,Niltava heeft je al diverse malen de negatieve kant willen laten zien

Ik snap jullie allebei (ik had voorheen de neiging om jonge kwartelhaantjes los te laten in de weide)bij verder nadenken/lezen nooit gedaan.
wink ;)


chrislaevers
Website Member
Posts :970

Website Member
2007-08-12 - 21:33:13 send message to chrislaevers

Was die smiley er niet geweest... ik heb wel niets met andere mensen te maken. Maar safe conversatie is wat de meeste willen en er zich oké bij voelen. Dat begrijp ik.
Christine.


chrislaevers
Website Member
Posts :970

Website Member
2007-08-12 - 21:33:18 send message to chrislaevers

Was die smiley er niet geweest... ik heb wel niets met andere mensen te maken. Maar safe conversatie is wat de meeste willen en er zich oké bij voelen. Dat begrijp ik.
Christine.




Plaats een reactie



Er zijn in totaal 126 bezoekers op de site, waarvan 7 leden.

Aantal mensen in chat: 1
attie11,
Copyright 1998-2022,
Laatste update: 31 oktober 2022
e-mail: info@vogelarena.com
kinderopvang in Enschede