Vogelarena

Log In
 


Gebruikersnaam

Paswoord

Onthouden

Paswoord vergeten

Schrijf mij in!

 

 

 

 

 

 

 

   
Inhoud
   

   
Zoeken
 
   
 
   
VogelArena.com
 

E-mail


   
Reclame
 





   




Forums Home > Vogels in huis. > papegaai Moderators
agabird


Om een bericht te kunnen posten moet u ingeschreven zijn schrijf in.
Als U al lid bent log hier in.



natasja
Website Member
Posts :1796

Website Member
2004-07-29 - 23:11:08 send message to natasja

ben het volkomen eens dat opvoeding grotendeels bepaald hoe het dier/mens in de omgang is , daar hoor je mij ook niet over wink ;)

Maar die "klik" die je hebt met je dieren of juist niet die breng je er simpelweg niet opvoedkundig in en juist met die klik moet je het treffen met je vogel .
Net als wat gert al aankaart kiest een vogel zijn eigen partner uit en dat hoeft helemaal de verzorger niet te zijn , in mijn ogen dus wel degelijk een beetje geluk hebben en het treffen met de vogel die jij uitkiest als zijnde je maatje ..


goffini
Oud Lid
Posts :619

Oud Lid
2004-07-29 - 23:45:34 send message to goffini

Natasja heeft in mijn ogen gelijk.
Ik ben meerdere advertenties tegengekomen waarin een vogel werd aangeboden omdat "hij" er alles mee kon doen en 'zij'helemaal niets en dat de vogel soms de vrouw of man aanviel. Dat heeft toch te maken met zijn/haar eigen voorkeur en karakter,smaak hoe je het ook wil noemen, maar het zal toch moeten klikken. Ik vind het belangrijkste dat de vogel het goed met zijn partner kan vinden. Maar voor mij hoeven ze dan ook niet te praten of andere kunstjes te kunnen. Maar ieder zijn meug.


Jacqueline
Website Member
Posts :1216

Website Member
2004-07-29 - 23:57:39 send message to Jacqueline

happy :)

Nergens in mijn reactie beweer ik dat ze geen karakter hebben.
Maar daar gaat het ook niet om, het gaat om opvoeden om JUIST GEDRAGSPROBLEMEN TE VOORKOMEN.
Hetis vele malen eenvoudiger om een papegaai /ara goed op te voeden, dan een gedragsprobleem de kop in te drukken.

En opvoeden begint bij de kweker, en dient voortgezet te worden door de nieuwe eigenaar.
Je kan niet zeggen, zo ik heb een tamme baby van pakweg 12 weken en ik hoef alleen nog maar eten te geven en een beetje lief te praten, en hij blijft tam, mis dus.
Als we een baby uitzoeken en besluiten om hem te nemen, dan klikt het anders nemen we hem niet mee,wat van dat klikken terecht komt dat heb je zelf in de hand en niet het karakter van de papegaai die dat zal bepalen.
Je kunt toch niet zeggen, hij bijt mij, ach het is zijn karakter.
Of hij brult de buurt bij elkaar, ach het is zijn karakter.
Dan ben je toch ergens in de fout gegaan, althans dan heb je toch nagelaten hem dat gene te leren wat toegestaan is en wat niet.
Dat heeft toch niets met karakter te maken.
Je kan het zo moeilijk zien als je wilt maar de oplossing is simpel.
Geen angst voor papegaaien hebben en alleen dat toestaan wat goed is.
Kun je beide niet dan gewoon er niet aan beginnen.

Dan het kiezen van een partner, jazeker hebben ze voor bepaalde gezinsleden een voorkeur, als je ze dat toelaat, voor ons werkt het zo, als een papegaai/ara laat merken meer oog te hebben voor mij en minder voor mijn partner, dan is mijn partner diegen die het meest met de papegaai/ara gaat doen, en houd dit vol tot ook zij een band hebben en de papegaai/ara houd er twee partners aan over.
Simpel toch, althans bij ons werkt het, dus ook bij andere moet dit kunnen.
Maar stel nu, de papegaai kiest mij uit als zijnde zijn maatje, en ik wil dat niet want ook ik heb mijn karakter, eens kijken hoe vlug hij opzoek gaat naar een ander maatje.

Met het voorbeeld van het papua kind, ( ook zelf gezien ) wil ik alleen maar duidelijk maken, dat zelfs dat kind begrijpt dat opvoeden nodig is want de snavel van een Hyacint kan behoorlijke schade toebrengen.
Op de manier van houden en verzorgen door deze mensen, ja dat mag duidelijk zijn daar staan we ook niet achter, alhoewel we in hun plaats zouden staan, we vast niet anders zouden zijn, ze worden gehouden als huisdier tot het moment dat ze honger krijgen en als er niets in de voorraadhut ligt, dan staat er sávonds hyacint op het menu, het is nog niet zolang geleden dat we hetzelfde deden hoor.

Wat betreft de kweekstations in het buitenland, sluiten die hap, wie gaat na of het werkelijk gekweekte vogels zijn, of uit het nest geroofde vogels.
En we hebben ze niet nodig, we kweken er zelf genoeg, het zijn de handelaren die steeds nieuwe wegen zoeken om zo goedkoop mogelijk aan hun handelswaar te komen.
En dat is waar met alle risico's betreffende virussen en dergelijke stoppen met die handel.

happy :)wink ;)


dooren
Website Member
Posts :2443

Website Member
2004-07-30 - 08:28:11 send message to dooren

Jacqueline, in bedoel papua kinderen met zwartkaplori's in New Guinea, Papua kinderen met hyacint ara is beetje moeilijk aangezien deze vogels uit Zuid Amerika komen, maar ik begrijp wat je bedoelt. Vaak zijn deze vogels "anders tam" afstandelijker. Ik ben het met je eens dat import moet stoppen, zeker deze soort slechte handel welke echte liefhebbers schaden. Prijzen zullen dan stijgen maar dat is beter dan papegaaien als soort "wegwerpartikelen te importeren" Dit soort handelaren geen niks om gedrag of opvoeding, geloof me, hier telt het geld. In Anerika mogen een importen van papegaaien plaatsvinden uit het wild, dit leidde toe betere beheersing van ziekten. Ik geloof ook dat met goede opvoeding, problemen in gedrag kunnen worden voorkomen. Dit geldt voor mensen maar ook voor dieren/vogels. Echter zoals Karel vertelde wat is nu precies erfelijk of aangeleerd dat is moeilijk, het zal inderdaad een combinatie van erfelijkheid, opvoeding/aandacht en (leef)milieu zijn of een vogel zich goed of slecht ontwikkeld. Moeilijk wordt het om een van de bovengenoemde factoren te benoemen welke 100% van invloed is. bv: 1 papegaai opvoeden en socialiseren heeft een andere uitkomst dan 2 of 10 papegaaien tegelijk.
Groet gert


goffini
Oud Lid
Posts :619

Oud Lid
2004-07-30 - 08:30:23 send message to goffini

Simpel toch, althans bij ons werkt het, dus ook bij andere moet dit kunnen.
Maar stel nu, de papegaai kiest mij uit als zijnde zijn maatje, en ik wil dat niet want ook ik heb mijn karakter, eens kijken hoe vlug hij opzoek gaat naar een ander maatje.


En dat maatje kan hij/zij niet vinden omdat het ook niet klikt met de andere familieleden dus zal hij eens flink omzich heen gaan schreeuwen om te kijken of er nog andere vogels(mogelijke maatjes) in de buurt zijn.


Jacqueline
Website Member
Posts :1216

Website Member
2004-07-30 - 10:34:54 send message to Jacqueline


happy :)

Gert.

Uiteraard is het moeilijker om meerdere papegaaien tegelijk op te voeden, daar heb je ervaring voor nodig, ben dat helemaal met je eens.
Maar we gaan ervan uit dat het om een papegaai gaat, twee word al heel wat ingewikkelder, is wel te doen hoor maar voor een leek een hele toer.

Maar nu dit:

We zetten twee Blauwgele ara's en drie Groenvleugel ara's plus nog vijf ara maracana's, iedere soort op zijn standaard, in een serre van 6 bij 7 meter, we ontvangen visite en geen van de ara's zal ons of de visite lastig vallen met geschreeuw of ander hinderlijk gedrag.
Blijven leuk op de standaard zich zelf bezig houden met spelen, de visite's staan vaak met open mond te kijken van verbazing, hoe kan dit toch, normaal kun je niet eens met elkaar praten door het geschreeuw van dit soort vogels is de meest gebezigde opmerking.
Allemaal jonge vogels van een jaar oud behalve het kweekkoppel Blauwgele ara's dat is 11 jaar.

Volgende:

Hebben sinds vorige week donderdag een ara over genomen van 14 maanden oud, dit door omstandigheden die je niemand toewenst van de vorige eigenaar.

Is nu een week hier en gaat los mee naar buiten, kroelt geeft kusjes praat als brugman en is voor ons allebei echt een scheetje, ben er twee dagen echt mee bezig geweest, en het ijs is gebroken, tuurlijk geen angst tonen en vertrouwen kweken, we gebruiken geen dwangmiddelen, maar zijn zeer volhardend in hetgeen ons voor ogen staat.

Dan doen we toch iets goed, of zijn wij nu niet van deze wereld.

Goffini.

Sorry hoor, maar je begrijpt gewoon niet wat ik bedoel.
NIET DE PAPEGAAI KIEST MAAR WIJ KIEZEN.
Hij heeft geen reden om te gaan schreeuwen, want als ik hem zogenaamd afwijs, staat toch iemand klaar om dat op te vangen.
Ik kom later wel om de hoek, eerst zal hij door moeten hebben dat alle gezinsleden goed voor hem zijn, en geloof me, dit werkt uitstekend, karakter of niet, hier is maar een weg, en zoals zovele wel doen, compromissen sluiten wij niet.
O ja, we hebben al onze vogels sinds 1983 nog steeds, en er is er niet een van weg gemoeten wegens overlast,niet handelbaar of weet ik het wat.

happy :)wink ;)


dooren
Website Member
Posts :2443

Website Member
2004-07-30 - 10:58:58 send message to dooren

Jacqueline ze zijn zeer goed vergelijkbaar met kinderen en hun opvoeding, je moet ze laten weten wat mag en niet mag en vervolgens deze regels ook blijven naleven. Ja, en papegaaien zijn intelligent genoeg om zich aan te passen aan regels. Maar dat hoef ik je eigenlijk niet te vertellen, dat weet je.
Mijn kweekvogels beginnen als vreemden binnenkomen te schreeuwen, vind ik persoonlijk niet erg omdat het hun natuurlijk gedrag is als er mensen hun territorium binnenkomen en om alarmkreten te roepen om andere te waarschuwen.
Als ik alleen ben met deze 80 vogels kun je ooit van wijze van spreken een speld horen vallen. In kromsnavels zit zeer veel "in" en vaak door mensen moeilijk te begrijpen. Dit is een van de dingen die mij ontzetttend trekt naar deze groep vogels. Topics als deze brengen gelukkig voor veel nieuwkomers belangrijke informatie en kunnen hiermee hun voordeel doen. happy :)
Groet Gert


Jacqueline
Website Member
Posts :1216

Website Member
2004-07-30 - 11:35:53 send message to Jacqueline

happy :)

Gert.

Kennis uitdragen is goed, dat er verschil van mening kan ontstaan is niet erg, dat houd de topic levendig.
Zolang je voor een leek die pas begint ook open kunt staan, met raadgevingen die wel onderbouwt zijn, blijft deze site nummer 1.

Groeten.
Jacqueline


goffini
Oud Lid
Posts :619

Oud Lid
2004-07-30 - 12:40:57 send message to goffini

Jacqueline.
Ik ben anti-handopfok. Ik kweek alleen natuurbroed. Ik laat de ouders de jonge grootbrengen. Zo natuurlijk mogelijk dus. De natuurlijke drang van de vogel is om zich voort te planten en dat doet ie niet met de mens hoezeer ze er ook voor de vogel zijn.
Handopfok wordt in mijn ogen alleen gedaan uit commercieel oogpunt. De vogel wordt opgevoed door wie dan ook, dat gaat een aantal jaren goed en dan worden ze broedrijp. Dan zoeken echt een partner om mee te paren. Jij, als mens zal hem nooit die voldoening kunnen geven die hij zoekt.
Er zijn er zat die het tegendeel beweren maar, ik geloof er niet in.


Jacqueline
Website Member
Posts :1216

Website Member
2004-07-30 - 13:50:20 send message to Jacqueline

happy :)

Goffini.

Daar raak je een punt waar waarheid in zit, we zijn lang geleden ook met een papegaai begonnen.
En zie wat er van gekomen is, door het broedrijp worden van deze papegaai een maatje bij genomen, en viola baby's na verloop van tijd, en toch heel vriendelijk blijven voor ons, en zo ga je verder, dus we houden wel rekening met dit verschijnsel, en om nu tegen de natuurlijke drang van voortplanting in te gaan, lijkt me ook voor de broedrijpe papegaai in kwestie niet echt leuk.
Maar niet iedereen met een papegaai heeft de ruimte beschikbaar omdat te doen, dus is het heel belangrijk om toch goed op te voeden, dan heb een basis waar je op terug kunt vallen, want ben nu eerlijk, een papegaai waar je geen overwicht op hebt of nog erger die jouw de baas is, zal wanneer hij broedrijp word een echte last worden.

Dat je alleen voor natuurbroed bent is te prijzen, zo beleeft ieder zijn hobby op de manier die hem het best past.

happy :)wink ;)


goffini
Oud Lid
Posts :619

Oud Lid
2004-07-31 - 21:19:59 send message to goffini

Dit bericht is 3 keer gewijzigd

Maar niet iedereen met een papegaai heeft de ruimte beschikbaar omdat te doen, dus is het heel belangrijk om toch goed op te voeden, dan heb een basis waar je op terug kunt vallen, want ben nu eerlijk, een papegaai waar je geen overwicht op hebt of nog erger die jouw de baas is, zal wanneer hij broedrijp word een echte last worden

Daar heb je ook wel weer gelijk in.


erika
Website Member
Posts :239

Website Member
2004-08-01 - 15:02:21 send message to erika

Tjongejonge wat een discussie.

Maar goed even over mijn vraag enzo.
Ik weet hoe vogels zijn, ik heb zelf een aantal parkieten gehad, waaronder een tamme die ik samen met mijn nicht heb opgevoed, en op dit moment heb ik een tamme duif die ik heb gevonden, deze heb ik ook met de hand opgevoed.
Dus ik weet zo ongeveer wel hoe vogels kunnen zijn.

Ik ben ondertussen ook al op vele sites geweest en ik heb ook een boek over papagaaien gekocht.
Ik ben er nog steeds niet echt achter wat voor soort ik wil hebben, ik zit nog te twijfelen tussen een aantal soorten. Maar daar kom ik wel uit.
Ik wil in iedergeval ook nog een keer bij het nop en een aantal winkels kijken en ik denk dan wel dat ik een keuze kan maken.

Maar in iedergeval heel erg bedankt voor de vele reacties.
Ik heb er veel aan gehad.

En nog even wat ik van de discussie vind:

Ik denk dat papagaaien zeker een eigen karakter hebben, maar hij word ook gevormd door zijn omgeving. Ik denk dat het een mengelmoes is van die 2 dingen

Nopu groetjes erika


natasja
Website Member
Posts :1796

Website Member
2004-08-01 - 19:33:28 send message to natasja

hahaha erika , een discussie is hier heel gewoon hoor wink ;)

Succes met je uiteindelijke keuze , waar gaat je voorkeur op dit moment naar uit ?


erika
Website Member
Posts :239

Website Member
2004-08-01 - 20:40:44 send message to erika

Mijn voorkeur gaat op dit moment uit naar een amazone.
Ik vind ara's erg mooi, maar ze zijn zo groot.
Ook kaketoes vind ik mooi, maar ik heb gelezen dat die vaak schreeuwen.
Ook een grijze roodstaart vind ik wel mooi, maar de amazone lijkt mij op dit moment het meest geschikt.

Groetjes erika


Karel
Website Member
Posts :6824

Website Member
2004-08-01 - 23:09:21 send message to Karel

quote
Ik denk dat papagaaien zeker een eigen karakter hebben, maar hij word ook gevormd door zijn omgeving. Ik denk dat het een mengelmoes is van die 2 dingen
Erika, iemand die zulke verstandige dingen zegt, maakt ongetwijfeld een goede keuze bij het uitzoeken van een geschikte papegaai. Veel succes!
happy :)




Plaats een reactie



Er zijn in totaal 115 bezoekers op de site, waarvan 2 leden.

Aantal mensen in chat: 1
attie11,
Copyright 1998-2022,
Laatste update: 31 oktober 2022
e-mail: info@vogelarena.com
kinderopvang in Enschede