Vogelarena

Log In
 


Gebruikersnaam

Paswoord

Onthouden

Paswoord vergeten

Schrijf mij in!

 

 

 

 

 

 

 

   
Inhoud
   

   
Zoeken
 
   
 
   
VogelArena.com
 

E-mail


   
Reclame
 





   




Forums Home > Kweek en verzorging. > opnieuw toestanden rond vogelgriep Moderators
agabird


Om een bericht te kunnen posten moet u ingeschreven zijn schrijf in.
Als U al lid bent log hier in.



robbunschoten
Website Member
Posts :117

Website Member
2014-12-02 - 20:48:45 send message to robbunschoten

leg mij ook even uit hoe de groote dieren zaken nog steeds open zijn daar komt toch ook jan en alleman binnen. of mis ik iets.rob


rupicola
Website Member
Posts :1712

Website Member
2014-12-02 - 23:54:57 send message to rupicola

Industriële pluimveehouderij broeihaard voor vogelgriepvirus

Bericht uitgegeven door Natuurpunt op dinsdag 25 november 2014

Natuurpunt steunt de oproep van het FAVV om pluimvee op te hokken en andere maatregelen te nemen zodat besmet pluimvee het vogelgriepvirus niet kan doorgeven. De vereniging wijst er wel op dat niet de vermeende verspreiding door trekvogels, maar de grootschalige industriële pluimveehouderij de basis vormt van het probleem met vogelgriep. Uit een recente Nederlandse studie blijkt bovendien dat wilde vogels bij ons besmet geraken door ziek pluimvee, en niet omgekeerd.

De recente gevallen van vogelgriep in Nederland, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland hebben de discussie over de rol van trekvogels bij de verspreiding van de ziekte aangewakkerd. Zijn trekvogels betrokken bij de verspreiding, of niet? De kans dat wilde vogels veroorzaker van de huidige uitbraak zijn, is uiterst gering en op dit ogenblik zonder enig bewijs. In het eerste Nederlandse geval is dat zelfs uitgesloten omdat het ging om kippen die binnen worden gehouden waardoor contact met trekvogels uitgesloten is.


Wilde vogels besmet door pluimvee - niet omgekeerd

Waarschijnlijker is dat wilde vogels besmet worden door pluimvee. Die stelling wordt ondersteund door recent Nederlands onderzoek van de Universiteit van Utrecht. De Nederlandse onderzoekster Jacintha van Dijk bemonsterde een jaar lang wilde eenden via een eendenkooi en kwam tot de conclusie dat trekkende eenden vatbaarder zijn voor Nederlandse virussen dan Nederlandse eenden. Ze liepen hun griepvirus naar alle waarschijnlijkheid in Nederland op, in plaats van het te importeren.

Oorzaak bij intensieve pluimveehouderij

Door de discussie toe te spitsen op de rol van de trekvogels, wordt voorbijgegaan aan de echte oorzaken van de vogelgriepepidemie. Die is een gevolg van de intensieve pluimveehouderij en bijhorend transport. Die zorgen ervoor dat het virus razendsnel verspreid geraakt. Dat is ook de mening van de Wereldvoedselorganisatie (FAO), die stelt dat de meerderheid van de uitbraken van vogelgriep te wijten is aan het transport van pluimvee, mest, bijproducten van de pluimveeteelt, stro, kooien, tot zelfs kleren en schoenen van werklui. Ook volgens de FAO is de explosieve groei van de pluimveeteelt de belangrijkste reden van de uitbraken van vogelgriep. Het is niet verwonderlijk dat de meeste uitbraken zich voordoen in pluimveekwekerijen.


swanny
Website Member
Posts :312

Website Member
2014-12-03 - 12:49:31 send message to swanny

Laat ik voorop stellen dat ik niets heb met pluimvee of kippen, buiten dat ik er af en toe eens 1 opeet, liefst op de BBQ.

Ik ben gewoon verwondert over berichtgeving van allerlei belangen clubs die maar wat roepen. De vogelgriep bestaat dus een heel jaar in Nederland. En dat komt omdat er teveel in 1 schuur zitten, daarom ontstaat de vogelgriep. Sterker nog de kippen in een schuur besmetten de trekvogels. Bij toeval is het wel altijd in de periode dat de trekvogels er zijn, dat de vogelgriep uitbreekt.

Al die informatie heeft men, terwijl elke andere instantie roept dat er onderzoek moet plaats vinden, om de oorsprong van het ontstaan te achterhalen

Gewoon boerenverstand zegt toch echt dat de trekvogels het meebrengen en de kippen besmetten lijkt mij, maar degene die het meeste en het hardste roept zal wel gelijk krijgen.


rupicola
Website Member
Posts :1712

Website Member
2014-12-03 - 12:51:14 send message to rupicola

Met stijgende verbazing heb ik gisteren het nieuws en de media horen verkondigen dat de oorzaak van de vogelgriepuitbraak dit jaar in Nederland is gevonden, namelijk bij 2 smienten is het virus aangetroffen!

Deze stelling is uiteraard volstrekt ontoereikend en wetenschappelijk gezien absoluut niet vol te houden op basis van dit resultaat.

For the record: Staatssecretaris Dijksma claimt zich te laten informeren door deskundigen en onderzoeksresultaten. Pas na dit 'resultaat' was zij bereid enige concessies te doen aangaande de zware maatregelen.


Er zijn echter ook andere geluiden:

Trekvogels verspreiden vogelgriep niet
Bericht uitgegeven door Natuurpunt op zondag 23 november 2014

Bij de recente uitbraak van vogelgriep van het type H5N8 in Nederland en Yorkshire wezen sommigen met een beschuldigende vinger naar trekvogels. Die beschuldiging is onterecht. Dat er een theoretische mogelijkheid bestaat dat dergelijke virussen door vogels op pluimvee worden overgebracht, valt niet te ontkennen. De kans daartoe is echter bijzonder klein, en in het eerste Nederlandse geval zelfs uitgesloten omdat het ging om kippen die binnen worden gehouden. Bovendien zijn er talloze pluimveetransporten waarvan het patroon moeilijk te achterhalen is, waardoor de kans dat een besmetting zich verspreidt zonder dat daar wilde vogels aan te pas komen veel groter is.
België, waar overigens (nog) nooit hoog pathogene vogelgriep werd vastgesteld bij pluimvee of wilde vogels, is een van de weinige landen waar een zeer uitgebreide monitoring van vogels gebeurt. Het netwerk van ringers van het Museum voor Natuurwetenschappen speelt daarbij een essentiële rol. Een aantal van die vrijwilligers verzamelt speeksel of cloacaal vocht, niet alleen van eenden maar ook van ganzen, steltlopers en vogels etende prooivogels. De stalen worden onderzocht op vogelgriepvirussen van het type H5N1 door het Centrum voor Onderzoek in de Diergeneeskunde en de Agrochemie (CODA). Sinds de grote crisis in 2005 worden jaarlijks ruim 3000 vogels getest, waarvan nog geen enkele positief testte voor de voor de mens gevaarlijke variant. Wel werden af en toe (minder dan 10 per jaar) laag pathogene, ongevaarlijke varianten aangetroffen. De kans dat een besmette vogel een drekprop laat vallen en dat die prop toevallig door een kip of tamme eend wordt opgenomen, is dus heel klein, maar nooit gelijk aan nul. Daarom blijft het nuttig om met de staalnames door te gaan om zo over een “early warning” systeem te beschikken dat vele landen ons benijden.

De H5N8 variant van het virus dat in Nederland en Yorkshire werd aangetroffen is een typisch pluimveevirus dat vrij onschuldig is voor de mens. Het werd begin 2014 voor het eerst aangetroffen op een pluimveekwekerij in Zuid-Korea en recent ook in Duitsland. In Rusland zijn tot nog toe geen gevallen gesignaleerd, wat opnieuw pleit tegen een verspreiding door wilde vogels. Rechtstreekse trekbewegingen tussen Korea en West-Europa zijn immers niet bekend.
Ten slotte is het niet verwonderlijk dat de meeste uitbraken zich voordoen in pluimveekwekerijen. Ondanks de goede hygiënische omstandigheden, zeker in België, zijn concentraties van vaak tienduizenden kippen, die geselecteerd worden op vlees- of eiproductie en niet op natuurlijke weerstand tegen ziekten, een ideale voedingsbodem als een virus erin slaagt daar binnen te dringen. Men mag er niet aan denken wat er zou gebeuren als er ooit een probleem zou opduiken in het Oekraïens bedrijf dat recent in het nieuws kwam en waar met Nederlands kapitaal niet minder dan 35 miljoen kippen worden gekweekt.


unknown
Website Member
Posts :82

Website Member
2014-12-03 - 13:05:07 send message to unknown

Het zullen steeds twee tegenstrijdigheden blijven de pro's en de contra's. Hetgene wat door de vereniging of instelling, die jou het nauwst aan het hart ligt, gezegd wordt zal je ook als waarheid beschouwen, alle andere berichtgevingen als leugens, zo zie je maar. Wat ze ook beweren, het zal ergens wel in het midden liggen, voorafgaande conclusies trekken is hier wel een ietsje voorbarig.


rupicola
Website Member
Posts :1712

Website Member
2014-12-03 - 13:50:15 send message to rupicola

Dit bericht is 1 keer gewijzigd

Mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar gedegen feitelijk onderzoek.
De huidige conclusie op grond van een uiterst beperkt resultaatje bij 2 smientjes is mijns inziens zeer discutabel.

Verder betreur ik zeer dat de vogelhouderij ondanks de versoepeling van maatregelen nog steeds onnodig zwaar de klos is t.a.v. tentoonstellingen en de daarmee gepaard gaande kosten en inspanningen.

Los daarvan ben ik wel blij dat het jachtverbod voor een groot deel van Nederland weer is opgeheven, zodat ik weer vogels kan gaan vangen.

(voor wetenschappelijk doeleinden, . . . dan dan weer wel)

wink ;)

#


unknown
Website Member
Posts :82

Website Member
2014-12-03 - 18:20:04 send message to unknown

Kunt u mij door verwijzen naar een of andere pagina, waar de uitslag van een gedegen en feitelijk onderzoek publiekelijk wordt getoond. Omdat het beperkte onderzoek naar de twee smientjes voor sommigen erg discutabel is zou ik graag eens de versie van het gedegen onderzoek die uitgaat van de natuurverenigingen willen lezen.


medaar
Geroyeerd
Posts :1001

Geroyeerd
2014-12-03 - 18:59:16 send message to medaar

Verwijderd

On topic blijven svp!


Dit bericht is door moderator Karel aangepast

P.Rooth
Website Member
Posts :2798

Website Member
2014-12-03 - 19:11:23 send message to P.Rooth



swanny
Website Member
Posts :312

Website Member
2014-12-03 - 19:24:31 send message to swanny

sorry hoor, maar zelden zo'n gekleurd en eenzijdig onzinnig verhaal gelezen.


unknown
Website Member
Posts :82

Website Member
2014-12-03 - 20:30:35 send message to unknown

Inderdaad swanny ik heb er dezelfde conclusie uit getrokken.


Dit bericht is door moderator Karel aangepast

blg
Oud Lid
Posts :1027

Oud Lid
2014-12-03 - 22:27:55 send message to blg

https://nioo.knaw.nl/nl/pers/vogelgriep-de-natuur-beter-begrepen


JONGE EN TREKKENDE EENDEN ZORGEN VOOR TWEE GRIEPPIEKEN PER JAAR

WAGENINGEN/ROTTERDAM/AUSTRALIË – Wilde eenden in Nederland blijken twee vogelgrieppieken door te maken per jaar. Een kleine zomerpiek is gekoppeld aan de aanwas van jonge eenden, een grote najaarspiek valt samen met de aankomst van trekvogels. Dat blijkt uit onderzoek geleid door het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW). De resultaten verschijnen nu online bij het Journal of Animal Ecology. “Maar dit wil niet zeggen dat trekvogels het vogelgriepvirus naar Nederland brengen.”

"We zien twee infectiepieken van vogelgriep bij de wilde eend in Nederland," zegt dierecoloog Jacintha van Dijk van het NIOO. Een onderzoeksteam van het NIOO, Erasmus MC en Australische partners vond een kleine zomerpiek en een grote piek in het najaar.

In de zomer komen er veel jonge dieren bij. Zij bleken vaker besmet, hadden een lagere weerstand (minder beschermende antistoffen in het bloed) en juist meer virusdeeltjes in hun uitscheiding. Tijdens de herfstpiek waren trekvogels ook vaker geïnfecteerd en ze droegen weinig antistoffen bij zich. “Dus kunnen we zeggen dat de jongen en de trekkers de pieken in het vóórkomen van natuurlijke vogelgriep waarschijnlijk veroorzaken.”



Het vogelgriepvirus komt van nature voor bij watervogels, maar dan in de milde vorm. Van Dijk: “We merkten aan de dragers niet dat ze het bij zich hadden: we zagen geen zieke vogels.” Sommige van deze milde vormen kunnen zich in pluimveebedrijven wel tot zogenaamde hoog-pathogene vormen ontwikkelen. Dit onderzoek laat zien wanneer de kans daarop het hoogst is, met wellicht seizoensgebonden beschermingsmaatregelen tot gevolg.



Overwinteringsgebied
“Het onderzoek geeft nog geen zekerheid over waar de griepvirussen vandaan komen. Ze zouden ook gewoon al in Nederland kunnen zijn,” verduidelijkt Van Dijk. “We hebben wel ideeën hoe we dat kunnen achterhalen.” Nederland is een zeer belangrijk overwinteringsgebied voor miljoenen watervogels.

De wilde eend, Anas platyrhynchos, is van de watervogels het vaakst besmet met vogelgriep. Het onderzoeksteam bemonsterde een jaar lang wilde eenden via een eendenkooi, maar dan veel vaker dan gebruikelijk. Namelijk een tot twee keer per week. Daardoor konden zij de grieppieken in het jaar heel precies vaststellen. En koppelen aan mogelijke oorzaken.

Derde factor
Rondom vogelgriep en het vóórkomen daarvan in de natuur bestaan veel suggesties en speculaties. Deze studie toont voor het eerst aan welke zaken werkelijk van belang zijn. Een naast jonge dieren en trekvogels belangrijk geachte derde factor – namelijk de dichtheid aan vogels – bleek bijvoorbeeld geen duidelijke rol te spelen.


P.Rooth
Website Member
Posts :2798

Website Member
2014-12-05 - 13:42:15 send message to P.Rooth

Fijn hé dat we met z'n allen tussen de 32 en 39 miljoen kwijt zijn aan deze industrie die d'r eigen broek niet eens ophouden kan


rupicola
Website Member
Posts :1712

Website Member
2014-12-05 - 15:07:26 send message to rupicola

Dit bericht is 2 keer gewijzigd

De afgelopen dagen heb ik via diverse media de boosdoeners (de 2 smienten) voorbij horen komen.

Prachtig allemaal, maar vooral ook een mooi staaltje selectieve berichtgeving.

Gegeven het feit dat watervogels (en hoenders) drager kunnen zijn van het vogelgriepvirus is het niet zo bijzonder dat men enkele positief resultaten heeft aangetroffen.
Mooie aanwijzing dat wilde vogels een hogere/betere weerstand hebben dan de dieren in de industrie.

De wilde eend geldt als belangrijke drager van de vogelgriepvirus. (zie bericht hierboven)
Toch werden nu geen positief resultaten gevonden bij deze soort.
Het virus werd overigens eveneens niet aangetroffen op bemonsterde knobbelzwanen, grauwe ganzen, krakeenden, slobeenden en wintertalingen.

Het kleine percentage van 'slechts' 2 positief resultaten (smienten) op ruim 1500 vogels wordt voor het gemak even in de schaduw gehouden.


Het type virus dat op betreffende smienten is aangetroffen is genetisch bijna identiek aan het virus zoals gevonden op het bedrijf in Hekendorp.

'Bijna identiek' is een resultaat wat er dus sterk op lijkt, maar feitelijk anders is!

Blijft nog steeds de prangende vraag hoe het virus wordt overgedragen op een afgesloten bedrijf.

met andere woorden: er dient nog veel onderzoek te volgen alvorens conclusies mogen worden getrokken.





H.O.H.
Website Member
Posts :98

Website Member
2014-12-05 - 15:21:16 send message to H.O.H.

P.Rooth even een paar vragen en opmerkingen:

- Betalen jij en ik dat? of heeft de pluimveesector zelf na 2003 maatregelen getroffen en een fonds opgericht waaruit dit grotendeels zal worden bekostigd? Als je anti bent moet je niet de cijfers verdraaien.

- Heeft de Nederlandse agrarische sector ( en dus ook de pluimveesector) Nederland niet ook heel veel goeds gebracht? Onze kennis en kunde wordt Wereldwijd gebruikt.

- Stel we moeten het als Nederlandse bevolking wel betalen even ter vergelijking: Enkele jaren geleden is er een berekening gemaakt door het programma "de rekenkamer", wat een werkloze kost. Dat komt neer op 700 euro per Nederlander per jaar. Dit om de werkloosheid in Nederland te bekostigen. Met 16 miljoen Nederlanders kost het opvangen van de klappen die de pluimveesector nu krijgt 2 euro per Nederlander (eenmalig). Dus is het niet wat kort door de bocht om te zeggen dat ze de eigen broek niet kunnen ophouden?
Beide, een werkloze maar ook de kippenboer heeft hier doorgaans niet om gevraagd!

- Zeuren over antibiotica is iets van 4 a 5 jaar geleden. Sindsdien is er heel wat veranderd, pas dus op met wat je zegt. Sinds 2009 is er een streng antibiotica beleid in de pluimveesector met als resultaat een vermindering van 50%! Een schoolvoorbeeld van "het beste jongetje van de klas".

De hele agrarische sector wordt voortdurend hard aangepakt. Strenge regelgeving (soms terecht, soms minder) etc. die tot extra kosten leiden. Vergeet niet dat vanuit Brussel dezelfde sector in het voormalig Oostblok met bakken wordt gesubsidieerd.

Nogmaals, schoppen is OK maar ken wel de feiten en bekijk dingen in perspectief.




Plaats een reactie



Er zijn in totaal 119 bezoekers op de site, waarvan 10 leden.

Aantal mensen in chat: 1
attie11,
Copyright 1998-2022,
Laatste update: 31 oktober 2022
e-mail: info@vogelarena.com
kinderopvang in Enschede