Vogelarena

Log In
 


Gebruikersnaam

Paswoord

Onthouden

Paswoord vergeten

Schrijf mij in!

 

 

 

 

 

 

 

   
Inhoud
   

   
Zoeken
 
   
 
   
VogelArena.com
 

E-mail


   
Reclame
 





   




Forums Home > Vogels in huis. > bedreigde huisvogels inzetten voor de kweek?? Moderators
agabird


Om een bericht te kunnen posten moet u ingeschreven zijn schrijf in.
Als U al lid bent log hier in.



bob_verhagen
Oud Lid
Posts :218

Oud Lid
2005-03-29 - 22:09:02

Dit bericht is 1 keer gewijzigd

ik begreep het niet helemaal, maar bedankt voor de uitleg. schiet er in ieder geval iets mee op.

groeten Bob


Hawkeye_NL
Oud Lid
Posts :1918

Oud Lid
2005-03-29 - 22:47:19

quote
hawkeye komt er nog een artikel over Gendika???

Off topic!
ja, dat komt wel maar dan op mijn eigen site!
Daarna kan het eventueel hier geplaatst worden. Zodat iedereen mee kan delen hierin! wink ;)

On topic,
Ik bedoel niet dat je persé in de huiskamer ermee zou moeten kweken maar wel dat de kennis hiervoor ook in deze groep liefhebbers aanwezig kan zijn. Deze liefhebbers kunnen ook in een garage of buitenvolière gaan kweken. Waarom persé de vogels weggeven aan een ander?

Erwin


Niltava
Website Member
Posts :3071

Website Member
2005-03-29 - 23:01:52

quote
Ik bedoel niet dat je persé in de huiskamer ermee zou moeten kweken maar wel dat de kennis hiervoor ook in deze groep liefhebbers aanwezig kan zijn. Deze liefhebbers kunnen ook in een garage of buitenvolière gaan kweken. Waarom persé de vogels weggeven aan een ander?


Denk niet dat dat bedoeld werd, Erwin. Dan zou het toch ook deze liefhebbers kunnen kweken.
Overigens betwijfel ik of bij huiskamervogeleigenaars evenveel kennis is als bij kwekers, eenvoudig weg vanwege het doel waarvoor ze ze houden.
Omgekeerd komt natuurlijk ook voor. Kwekers die niet veel weten en huiska...eigenaars die veel weten. Maar dat weet je zelf ook wink :)


goffini
Oud Lid
Posts :619

Oud Lid
2005-03-29 - 23:08:00

quote
ikzelf denk ook niet dat ik een koppel met CITES 1 vogels zou kunnen houden omdat die volgens mij simpel weg meer kennis vragen


Dat is afhankelijk van de soort vogel.
Begonnen met goffini's en dat was geen succes. Maar mijn maracana's daarentegen weer wel.
Ook de kakariki staat op lijst 1. Hier in ned. kweken ze er zelfs mutaties van.



dooren
Website Member
Posts :2443

Website Member
2005-03-29 - 23:32:56

Hoi Erwin,
===============================
Ik denk dat er in percentage net zoveel kennis in deze groep zit als in de groep kwekers.
===============================
Ben het heel vaak met je eenslaugh :D, maar nu ik dit van je lees moet ik toch zeggen dat dit niet mijn mening is.

Ik zou niet graag mijn loris zomaar aan iemand toe vertrouwen die bv alleen ervaring heeft met een huiskamerpapegaai, laat staan dat die er even met kweken. (en dan heb ik het niet over lori van de blauwe bergen)

Er zijn natuurlijk mensen zoals jij Erwin die wel die ervaring hebben, daar twijfel ik niet aan.
Maar mijn ervaring met veel doorsnee huiskamerpapegaaien is, gezien welzijn, voeding in het algemeen, slecht. Bovendien is kweekkennis nog geen kweekervaring, alleen door vallen en opstaan wordt een kweker gevormd en weet hij elke keer iets meer.
Veel kweekresultaten worden overiges slecht beschreven, zeker van soorten die weinig worden gekweekt (zoals loris, hangparkieten, vijgparkieten etc.)
Nee, dit kun je zo niet stellen, dat kennis zomaar leid tot kweeksuccessen, ervaringen van mislukte en gelukte kweken horen er ook bij.

Kennis en ervaring zijn onlosmakend aan elkaar verbonden en zorgen hierdoor voor nog meer succes.
(Boeken)kennis alleen werkt niet altijd.
Groet gert


Hawkeye_NL
Oud Lid
Posts :1918

Oud Lid
2005-03-29 - 23:45:17

Gert,

Ik denk persoonlijk dat er best wel meerdere liefhebbers zijn zoals mij die vroeger gekweekt hebben en door omstandigheden alleen nog maar een huiskamer vogel bezitten. Dat neemt niet weg dat ze hierdoor een gebrek aan kennis hebben en dus niet geschikt meer zijn om als kwekers verder te gaan.

Kijk, veel kwekers hebben heel erg veel ervaring en als ze zo serieus met hun hobby bezig zijn als een aantal hier dan is de kennis ook wel heel erg hoog! Maar het is echt niet zo dat wij alleen de kennis en kunde hebben om te kweken. Ik ken een paar andere mensen die in het verleden hun sporen al ruimschoots hebben verdient en die toch huiskamerliefhebber zijn. Maar die hebben meer ervaring in het kweken dan jij en ik bij elkaar! wink ;)

Kortom, onderschat niet de andere liefhebbers alleen omdat ze aan een andere kant van de schaal zitten!

Erwin


dooren
Website Member
Posts :2443

Website Member
2005-03-30 - 00:01:06

Nee, erwin ik onderschat ze beslist niet, maar het percentage gelijk stellen lijkt me toch wel erg groot, daar de meeste mensen in de huiskamerwereld geen kwekers achtergronden hebben.
Natuurlijk zijn er uitzonderingen, die vroeger papegaaien hebben gekweekt en nu nog 1 huiskamervogel overhebben.

Ook de specialistisch kennis betreffende verschillende soorten vogels ligt bij de kwekers aanmerkelijk hoger dan bij de huiskamerhouders.

Je moet eens weten hoeveel mensen in hun achterkamerje een papegaai hebben zitten, and thats it, tot het doodgaat, zonder dagelijks met het kweken bezig te zijn, met al zijn bijkomende aspecten.

Jij bent behoorlijk actief met handopfok etc, hierdoor veel in kontact met andere actieve vogelshouders die zo'n papegaai willen.
Maar veel mensen na 2 jaar met een single papegaai hebben totaal of bijna geen contacten, om bv ervaring uit te wisselen, laat staan dat ze het over kweken hebben.
gert.


Hawkeye_NL
Oud Lid
Posts :1918

Oud Lid
2005-03-30 - 00:10:28

Daar heb je gelijk in! ik weet dat de meeste huiskamer bezitters nog zo een vogel houden, vandaar ook onze manier van werken. Maar is het echt zo dat alle kwekers zo bedreven zijn met hun hobby, dat die voor het grootste deel wel vakkenis bezitten en gebruiken in het belang van de dieren. Want als dat echt zo is waarom zijn er dan zoveel wensen om regelgeving en gedragscodes? wil men graag paspoorten en wetgevingen betreffende de kweek en het houden van. Persoonlijk weet ik jammer genoeg uit eigen ervaring dat heel veel kwekers geen enkel besef blijken te hebben van waarmee ze soms bezig zijn. Dat ze alleen maar kweken vanwege dat ze geld denken te kunnen verdienen aan de jongen. En die interesseert het welzijn van de vogels geen sier! Lang niet allemaal, tuurlijk niet, maar ze zijn er ook. En als ik dan kijk hoeveel huiskamer vogelbezitters er zijn en hoeveel kwekers en dan kijk hoeveel procent van elke groep echt de kennis in huis heeft enook gebruikt dan lijkt het mij toch dat dit redelijk gelijk zou kunnen zijn. Maar je hebt wel gelijk dat er heel veel tussen zit zoals jij omschrijft.
sad :(sad :(sad :(sad :(
Erwin


natasja
Website Member
Posts :1796

Website Member
2005-03-30 - 07:59:34

toch grappig dat als de vraagstelling word omgedraait er dan opeens discussies over de kennis in huis gehouden worden wink ;)

Het gaat er niet zo zeer om of die kennis aanwezig is bij mensen die huiskamervogels hebben , ik mag toch aannemen dat dat ook een vereiste is bij het geven van een vogel voor de kweek in dit verband bij een andere kweker happy :)

en laten we er dan maar vanuitgaan dat het puur op toeval berust dat er een discussie is gekomen over voldoende kennis enkel en alleen omdat het nu over huiskamervogels en hun baasjes gaat razz :pwink ;)


Niltava
Website Member
Posts :3071

Website Member
2005-03-30 - 08:13:15

Natasja. Dat is toch niet zo vreemd.
Het gaat over kweken, dan is het logischer ervan uit te gaan dat de kweker er hier meer over weet.(nee hawkeye het is niet altijd zo wink :)).
Denk dat je nu wel licht over het "vak" kweken denkt.


ParkietenPeter
Website Member
Posts :4054

Website Member
2005-03-30 - 08:18:20

Toch denk ik, of beter gezegd hoop ik, dat er meer bezitters en kwekers zijn die wel wete waar ze mee bezig zijn. Ik hoop dat het net zo is als met de minderheidsgroeperingen die wij in ons land kennen. Zij treden zo op de voorgrond dat het lijkt alsof er (bijna) geen goeie zijn.

Het is wel waar dat er heel veel, misschien wel te veel, zijn die niet weten waar ze mee bezig zijn.

Maar goed, weten wij al alles? Als je je hiervan bewust bent ben je wel al verder gekomen. Natuurlijk raken we nooit uitgeleerd. Maar leren is wel iets wat je moet willen, als je (in mijn ogen althans) serieus genomen wilt worden. En dan ben je op de goede weg.

Verder zou ik het een goede zaak vinden als de nood echt hoog is om huiskamervogels in te zetten voor de kweek. Hoewel ik in eerste instantie niet verwacht dat het zover zou komen omdat een huiskamervogel m.i. in enige mate 'gedomestiseerd' is en daar heb je in de natuur natuurlijk niks aan. Ik denk ook eerder dat je dan toch aan kunstmatig grootbrengen moet denken. Hier bedoel ik niet handopfokken mee.

wink ;) Peter


Niltava
Website Member
Posts :3071

Website Member
2005-03-30 - 09:20:23

Peter. Een huiskamervogeleigenaar hoeft niets van het kweken te weten. Je kunt het vergelijken met auto's. De meesten gebruiken hem puur als vervoer middel en hoeven bij wijze van spreken niet meer te weten dan waar het gas en waar de rem zit, verder zijn er een paar andere dingen die hij moet weten.
Wil je er echter mee racen, dan zul je de auto toch anders moeten kennen.
Met andere woorden de diciplines zijn anders. De vraag was wie dan het meest zou weten van de kweek. In de meeste gevallen zal dat toch de kweker zijn. Het is zijn dicipline.
Hoe je hem aan het praten krijgt is weer de dicipline van de huiskamervogeleigenaar( verder af te korten als hkve wink :) ).

Het klopt dat niet iedereen alles weet, of gelijk heeft.
Echter de mensen die leren weten meer razz :p

Wat bedoel je met het kunstmatig opbrengen Peter?
Bedenk dat het hier niet om de vogel zelf in principe gaat, maar zijn erfelijk materiaal.


ParkietenPeter
Website Member
Posts :4054

Website Member
2005-03-30 - 09:53:13

De vraag ging er om of huisvogels in het extreme geval van met uitsterven bedreigd zijn ingezet moeten worden voor de kweek.

Als het al zover komt met een voeglsoort en men wil dit soort redden. Dan is het niet meer aan de particulier om in dit programma te participeren. Zoals al met vele vogels gebeurd is en ik denk dan ook aan de opfokprogamma's in dierentuinen, worden vogels dan met bijv. een handschoen die lijkt op de moederkop gevoerd. Hoe zo'n prgramma er precies uitziet weet ik neit. Maar het gaat er hier dan om dat de uitvoerders er zeker van zijn dat de vogels te eten krijgen maar dit niet associeren met een mensenhand. Dit bedoel ik dan met kunstmatig opfokken.

Natuurlijk zijn er ook hkve's die eerst geraced hebben, maar inderdaad het gros niet. Met meer bedoelde ik niet direct de meerderheid, maar meer als nu gepretendeerd wordt.

wink ;) Peter


Hawkeye_NL
Oud Lid
Posts :1918

Oud Lid
2005-03-30 - 12:21:06

Als het inderdaad zover zou komen dat dit uit handen van de hkve en kwekers komt te liggen dan heb je toch geen keus meer? Dan moet je gewoon meewerken.

Maar dan komen zelfs onze eigen kwekers op dit forum er niet bij te pas. Dan is het soortbehoud belangrijker dan wat en wie dan ook.

In dat geval zou ik in ieder geval mijn vogel(s) wel ter beschikking stellen.

Erwin


Jacqueline
Website Member
Posts :1216

Website Member
2005-03-30 - 13:41:03

happy :)

Ze zijn er wel, die zich inzetten voor het behoud of terug plaatsen van wat eens verloren was.
Gaat wel wat jaartjes overheen maar toch de wil is er.


1992 - before we began planting
and protecting


2002 - the same area after
planting and regeneration

Waar even hier kijken.http://tropicaltreefarms.com/

Nou zij de bomen en wij de vogels, was het maar zo simpel.

wink ;)
Peter.




Plaats een reactie



Er zijn in totaal 143 bezoekers op de site, waarvan 5 leden.

Aantal mensen in chat: 1
attie11,
Copyright 1998-2022,
Laatste update: 31 oktober 2022
e-mail: info@vogelarena.com
kinderopvang in Enschede