Vogelarena

Log In
 


Gebruikersnaam

Paswoord

Onthouden

Paswoord vergeten

Schrijf mij in!

 

 

 

 

 

 

 

   
Inhoud
   

   
Zoeken
 
   
 
   
VogelArena.com
 

E-mail


   
Reclame
 





   




Forums Home > Vogels in huis. > Nieuw gekochte papegaai dood na een week door papegaaieziekte Moderators
agabird


Om een bericht te kunnen posten moet u ingeschreven zijn schrijf in.
Als U al lid bent log hier in.

Pagina : 1 2 3 4
volgende >>>


Auteur Onderwerp : Nieuw gekochte papegaai dood na een week door papegaaieziekte
boeboe
Oud Lid
Posts :14

Oud Lid
2005-09-23 - 21:36:26

Ik ben van Belgie, en heb hier in Belgie een grijze papegaai bij een handelaar gekocht. Deze was niet gekweekt maar ingevoerd. Dit 2 weken geleden, de eerste 5 dagen ging alles goed, de papegaai was wel niet handtam, maar hij speelde in zijn kooi en maakte prettige geluidjes,
dan werd de papegaai ziek, hij zat te slapen en toonde interesse in niets, De volgende dag was hij nog steeds ziek. Dan hebben we de dierenarts er bij gehaald, maar het was reeds te laat, de volgende dag was onze vriend dood. Nu hebben we hem laten onderzoeken en bleek dat de papegaai aan papegaaienziekte leed?
Nu vraag ik mij af of iemand mij kan vertellen of ik recht heb om mijn geld terug te krijgen of op zijn minst een nieuwe papegaai. Ik heb hem amper 1 week gehad? alvast bedank om u mening


Swaas
Website Member
Posts :465

Website Member
2005-09-23 - 22:43:48

Als het op papier werd gezet of je hebt vaste bewijzen dat je DAAR en op DIE datum je grijsje hebt gekocht, SAMEN met een geschreven doktersbewijs dat je grijsje gestorven is aan de papegaaienziekte, heb je inderdaad recht op een nieuwe.
Normaal gezien krijg je tach altijd een garantie van enige tijd als je een papegaai koopt, of heb ik het nu zo mis shocked 8O
Misschien dat anderen er meer over weten, maar dit is wat ik erover weet.
Hopelijk krijg je een nieuwe in de plaats, maar zie uit dat die het ook niet heeft, die ziekte is nogal besmettelijk.sad :(


jani
Website Member
Posts :358

Website Member
2005-09-23 - 23:39:00

Ik betwijfel of er in Belgie zo een wet bestaat.
Denk dat je meer van de goede wil van de handelaar afhangt maar ik weet het niet zeker.


Hawkeye_NL
Oud Lid
Posts :1918

Oud Lid
2005-09-24 - 00:45:38

De wet koop en garantie van 1 mei 2003 is een Europeese wet. Deze geld dus ook in België.
Wat belangrijk is om te weten is:
Heb je de vogel gekocht van een bedrijf of een particulier. Alleen als je de vogel hebt gekocht van een bedrijf (Handelaar die bedrijfsmatig vogels verkoopt is een bedrijf, handelaar die hobbymatig af en toe een vogel verkoopt is een particulier!) kun je dus om garantie terug gaan.

Wel is het idd belangrijk dat je de uitslag van de arts meeneemt (kopie v/h sectie rapport).

Ook als je geen garantie kunt claimen is het belangrijk dat je terug gaat naar de betreffende handelaar. Je dient hem tenslotte mee te delen dat hij een zieke vogel heeft verkocht en dat de kans dus groot is dat hij meer ziekte in huis kan hebben. Hij kan dan op zijn beurt voorzorgsmaatregelen treffen voor de vogels die er nu zitten.

Wat was de eerste reactie van de handelaar eigenlijk op dit nieuws? Heeft hij of zij al een voorstel gedaan?

Sterkte in ieder geval!
Erwin


MADDAD
Website Member
Posts :185

Website Member
2005-09-24 - 14:23:23

Beste Boeboe

Als je het niet op papier hebt staan dan denk ik dat je weinnig kans maakt,of het moet een goed gezind handelaar zijn.
als ik jou was zal ik de volgende keer niet meer een vogel bij een handelaar kopen ,want die koopt overal zijn vogels in en hoe goedkoper hoe beter, worden bij elkaar gezet komen van alle windrichtingen dus de kans op ziektes is vrij groot.
je kunt beter een vogel halen bij een kweker waar dat je meerdere keren gaat kijken hoe het daar aan toe gaat en hoe ze eruit zien zowel de jongen als de ouders, als het mogelijk is.

Groetjes John


johanm
Website Member
Posts :179

Website Member
2005-09-24 - 15:00:46

Heb je zelf nog andere vogels? Als je bijvoorbeeld nog wat grasparkieten of valkparkieten hebt, zal de handelaar snel geneigd zijn om te zeggen dat de ziekte in jouw bestand aanwezig was. Als dat niet het geval is en je beschikt over een rapport van de dierenarts moet je zeker zo snel mogelijk contact opnemen met de handelaar. Meestal zal hij er geen probleem van maken om je een andere vogel te geven omdat hij dit soort publiciteit kan missen als de pest. Het spreekt vanzelf dat als je een andere vogel krijgt je er onmiddellijk mee naar de dierenarts moet voor een paar testen, papegaaienziekte en PBFD.


boeboe
Oud Lid
Posts :14

Oud Lid
2005-09-24 - 15:29:17

Alle 5 bedankt voor de reactie,

Hoe dan ook ik heb nog wat rondgehoord en op jullie formum nog wat gelezen, blijkt dat vele vogels drager zijn, ( of ben ik fout ) en dat de ziekte uitbreekt na bijvoorbeeld stress, de vogel is dus wel getransporteerd geweest en bij ons in de living gekomen.

Voor alle duidelijkheid, de incubatietijd is die 45 dagen, of kan het dat de vogel bij mij de papegaaienziekte heeft opgelopen? Een week heb ik hem gehad.Ik heb inderdaad een valkparkiet, maar die is ok, denk ik. Maar ja, als ik wist dat dat niet mocht? De man wist goed dat ik hem in de huiskamer ging zetten.


Wickingh
Website Member
Posts :1058

Website Member
2005-09-24 - 16:04:03

Hai,

in Nederland geldt voor de papegaaienziekte een meldingsplicht bij de autoriteiten vanwege het gevaar voor de volksgezondheid. Ik neem aan dat dat ook voor Belgie geldt,

mvg Frank


boeboe
Oud Lid
Posts :14

Oud Lid
2005-09-25 - 17:20:14

spijtig geneog heb ik van de handelaar ook geen ontvangst bewijs of faktuur of citesnummer gehad.
Is dit legaal? Is hij niet verplicht mij zulks te overhandigen


Hawkeye_NL
Oud Lid
Posts :1918

Oud Lid
2005-09-25 - 18:57:49

Een factuur was wel zo gemakkelijk geweest. Hoe wil je namelijk nu aantonen dat jij die vogel bij hem hebt gekocht?
Cites is voor een grijze roodstaart niet verplicht dus die hoef je idd niet te krijgen.
Doordat het een wildvang vogel betreft wordt het nog eens extra moeilijk omdat je zelfs de afkomst niet kan bewijzen. Kortom, je hebt het jezelf wel erg moeilijk gemaakt door een vogel te kopen zonder bewijzen. Je hebt natuurlijk zelf ook plichten bij de aanschaf van een vogel! Een daarvan is wel te zorgen dat je alles in orde hebt. Koop dus in het vervolg nooit meer een vogel zonder gezondheidsverklaring en vraag altijd een bewijs van koop waarin het ringnummer of importnummer van de vogel staat vermeld.

Technisch gezien heb je niet veel om aan vast te houden behalve de eerlijkheid van de handelaar!

Erwin


jani
Website Member
Posts :358

Website Member
2005-09-25 - 19:57:26

Als je een levende vogel of om het even welk dier koopt weet je dat dit kan sterven en dan zeker als het om een import dier gaat.
Wil je dit risico niet lopen koop dan geen levend wezen maar een pluggen dier.
Ik weet ook dat er dubieuze handelaren zijn maar even veel goede handelaren die ook niet in deze vogels zitten,ik vind het gewoon te gemakkelijk steeds de verantwoordelijkheid bij de verkopende partij te leggen,of het nu een handelaar is of een particulier.Sta eens zelf in voor het risico dat u neemt.
Ik heb zeker geen handelaar,voor alle duidelijkheid.


Wickingh
Website Member
Posts :1058

Website Member
2005-09-25 - 20:13:45

quote
Wil je dit risico niet lopen koop dan geen levend wezen maar een pluggen dier.
Ik weet ook dat er dubieuze handelaren zijn maar even veel goede handelaren die ook niet in deze vogels zitten,ik vind het gewoon te gemakkelijk steeds de verantwoordelijkheid bij de verkopende partij te leggen,of het nu een handelaar is of een particulier.Sta eens zelf in voor het risico dat u neemt.



Sorry Jani,

maar ik vind dit soort reply's van een bedenkelijke strekking, je koop leven en je moet het risico maar nemen dat ze dood gaan, tja wat is dit voor een gedachtengang???
Als je weet dat je zieke dieren hebt heb je gewoon als verkoper [particulier/handelaar] je verantwoordlijkheid te nemen en ze niet te verkopen,BAH

mvg FRank


jani
Website Member
Posts :358

Website Member
2005-09-25 - 21:08:58

Weet u voor 100% dat uw vogels niets van ziektes
bij zich dragen,NEE dat kan niemand.


ParkietenPeter
Website Member
Posts :4054

Website Member
2005-09-25 - 21:49:08

Het is denk ik geen kwestie van steeds de handelaar de schuld in de schoenen schuiven of zelf de verantwoording niet durven nemen. In dit samenstel is de consument te vaak belazert en dus in bescherming genomen door wetten. Als staatsburger mag je een aanspraak op deze wetten doen. En dat is dan ook waar hierheen geinformeerd wordt.

Als de verkoper zich wil beschermen is dit in deze zelfde wet opgenomen en zal hij net als de koper, zich aan de regels in deze wet moeten houden. Dat betekent dat hij allereerst geen zieke dieren mag verkopen. Wil hij hiervan zeker zijn zal hij het te verkopen dier aan een gezondheidstest moeten onderwerpen. Dit brengt kosten met zich mee en is niet altijd even praktisch omdat hij het dier weer wil verkopen en meestal niet wil/kan wachten op de uitslag. Benevens dat het hem dan weer geld gaat kosten, en deze uitgave weer moet zien te verhalen op de koper, zodat de vogels erg duur worden, want de zieke(door hem vernietigde vogels) mogen niet ten laste komen van zijn beurs.

In deze wet is geregeld dat; het eerste half jaar de verkoper degene is die moet kunnen aantonen dat hij een gezond dier verkocht heeft. Na een half jaar moet de koper aan kunnen tonen dat het dier ziek was ten tijde van de verkoop.

Zoals al opgemerkt zijn er vele vogels drager van een of meerdere levensbedreigende ziekten. Dit is vaak in het nieuws en kan iedereen dus weten. Als een van beide partijen het risico neemt om deze consumentenwet niet in acht te nemen, is dat zijn eigen fout en niet die van de ander.

Neemt niet weg dat je altijd wilt proberen om verhaal te halen op de andere partij. En dat is logisch, want zoals we hier zo bij elkaar zitten moeten we allemaal hard werken voor ons geld en willen we niet dat het geld zomaar wegvliegt uit onze handen. Dit geld was immers bedoelt voor jarenlang plezier.

Een gewaarschuwt mens telt voor vele vogels.
wink ;)


Picolet
Website Member
Posts :975

Website Member
2005-09-25 - 22:07:48

Behalve de zorg om het geld terug te krijgen zou ik me af vragen of de eigen gezondheid niet in gevaar is. Chlamydia is ook besmettelijk voor de mens. Bij een zwakkere gezondheid en kleine kinderen kan het zelfs dodelijk zijn wanneer er te laat medicijnen worden geslikt. Bij vrouwen die een zwangerschap dragen en met deze bacterie besmet raken is de kans op overlijden van de vrucht zeer groot. Zelfs de faculiteit van Diergeneeskunde is door deze bacterie afgelopen jaar getroffen. De besmetting was waarschijnlijk ontstaan doordat een van de studenten een sectie op een vogel onvoldoende gedompeld had in een vloeistof. Bij sectie is er stof of andere deeltjes ingeademd en de besmetting veroorzaakt.

Onbegrijpelijk dat mensen dit onderschatten en hun gezondheid op het spel zetten door dergelijke aankopen.

Zo snel mogelijk naar de huisarts en je zelf en andere familie leden laten testen.
Hopelijk heb je nu een les geleerd!!


HOBBYKWEKERIJ
Website Member
Posts :71

Website Member
2005-09-26 - 09:27:35

beste

ja waarom liggen mijn prijzen hoger, elke vogel word verkocht met officieel contract en uitgebreid nazicht door een gespecialiseerd kromsnaveldierenarts.
koop liever een duurdere vogel waarvan je zo goed alles alle risico's uitsluit op ziektes 100%
is nooit niemans zeker
maar zo bespaar je wel het verdriet daarna en dit verdriet is heel vaak veel erger dan het geld
pani geef een goede reactie...
en parkieten peter ook

sta ik achter
argo
ik reageer hierop maar wil graag even zeggen dat dit niet verder gaat als mijn discusie forum



Pagina : 1 2 3 4
volgende >>>

Plaats een reactie



Er zijn in totaal 190 bezoekers op de site, waarvan 0 leden.

Aantal mensen in chat: 1
attie11,
Copyright 1998-2022,
Laatste update: 31 oktober 2022
e-mail: info@vogelarena.com
kinderopvang in Enschede