Vogelarena

Log In
 


Gebruikersnaam

Paswoord

Onthouden

Paswoord vergeten

Schrijf mij in!

 

 

 

 

 

 

 

   
Inhoud
   

   
Zoeken
 
   
 
   
VogelArena.com
 

E-mail


   
Reclame
 





   




Forums Home > De kroeg > rijzen de prijzen niet de pan uit
Dit onderwerp is gesloten
Moderators
agabird


Om een bericht te kunnen posten moet u ingeschreven zijn schrijf in.
Als U al lid bent log hier in.



Karel
Website Member
Posts :6824

Website Member
2008-01-08 - 14:44:18 send message to Karel

Mee eens Ruud, maar gelukkig bestaan de goeden ook nog wel:

Ik heb zaterdag een paartje vogels opgehaald na afspraak. Toen ik daar aankwam, bleken er al meerdere bieders te zijn geweest tot bijna het dubbele van wat ik met de verkoper had afgesproken. Gelukkig was het een liefhebber met de regel: "afspraak is afspraak", en heb ik ze voor de afgesproken prijs mee kunnen nemen.happy :)




pietparkiet 10
Website Member
Posts :631

Website Member
2008-01-08 - 15:17:16 send message to pietparkiet 10

ja dat kennen we als je dan zegt kom maar halen dan zie je never iemand en je hoort niks meer


lorie
Website Member
Posts :69

Website Member
2008-01-08 - 16:21:48 send message to lorie

je slaat de spijker op de kop Picolet !

quote
Overigens vraag ik me af, vooral bij de vruchten en insecten waarom de de prijsstijgingen zo hoog zijn. Wat is nakweek waard als het niet onverwant gemaakt kan worden??

Soorten die zeldzaam zijn met een ongewisse toekomst zijn toch eigenlijk waardeloos en ongeschikt om mee te kweken. Of je moet kiezen voor inteelt en alle gevolgen voor de vogels en kopers voor lief nemen.


Precies het bovenstaande zie je bij de lori's ook gebeuren. Veel mensen met losse vogels. Uiteindelijk zijn daar de hobby, en de door mij zo geliefde lori's niet mee gediend.


kvhooff
Website Member
Posts :180

Website Member
2008-01-08 - 17:41:17 send message to kvhooff

Mensen ik heb het al vaker gezegd: We moeten gaan kweken. Wanneer we ambitie hebben om de minder voorkomende soorten voor Nederland te behouden dan zijn we genoodzaakt om deze vogels serieus te gaan kweken. Dwz meerdere onverwante koppels opzetten. Met meerdere kwekers samenwerken.
Met zijn allen hebben we een grote kooi!

Stel je hebt interesse in een bepaalde Lorie ondersoort, waag er 10 kooien aan. Als 5 koppels willen kweken kun je jarenlang onverwante koppels aanbieden. Je kunt de volgende 10! combinaties onverwante vogels samenstellen:
1x2 1x3 1x4 1x5 2x3 2x4 2x5 3x4 3x5 4x5
(1= koppel1, 2=koppel2 etc)

De afgelopen jaren heb ik mijn vogelbestand omgebouwd van 13 naar 3 soorten. Ik kan nu jaren vooruit zonder vogels te hoeven aankopen. daarnaast koop ik nog steeds losse vogels als die de kwaliteit van mijn verzameling vergroten.
Het aantal jongen is veel hoger als vroeger omdat ik de jongen nu kan overleggen als het nodig is.
Per koppel houd ik de beste jongen aan als toekomstig kweekmateriaal.

Let wel: Het is niet leuk om dure vogels te kopen, maar kijk eens wat je eigen bestand nu waard is geworden.


cocobar
Website Member
Posts :591

Website Member
2008-01-08 - 18:59:01 send message to cocobar

Bovenstaande lijkt me een goede instelling... zelf ga ik ook die richting uit: van minder soorten, meer koppels houden...

Uiteraard is dat geen oplossing voor die enkelingen, maar ik vrees dat voor sommige soorten het kwaad geschied is.


pietparkiet 10
Website Member
Posts :631

Website Member
2008-01-08 - 19:34:03 send message to pietparkiet 10

wat zitten julli te zeuren ik wou dat mijn vogels 100 euro of meer gingen kosten mag van mij duurder worden hoor ik heb er nog een paar je krijgt er 2.50 euro voor en 8 euro


P.Rooth
Website Member
Posts :2798

Website Member
2008-01-08 - 19:40:24 send message to P.Rooth

pietparkiet 10
Je hebt de keutel bij het schone eind wat een gezeur is deze topic geworden als iets te duur is koop je het niet klaar einde verhaal


Niltava
Website Member
Posts :3071

Website Member
2008-01-08 - 19:56:37 send message to Niltava

Tja, sommige mensen denken alleen maar aan hun eigen hobby. Hebben niet het vermogen om zich te verdiepen in andere takken van de sport. Wat kan het hun schelen.

We kopen gewoon wat vogeltjes, zeg kolibries, voor 5 kooien en hopla volgend jaar kunnen we de jongen koppelen en de 5 andere kooien vullen shocked 8O

Zo simpel is het natuurlijk niet anders hadden we allang zonder import gekund.

Hoewel het nu soms beter is dat de prijzen wat hoger zijn (afrikaantjes) heeft dit wel tot nadeel dat uitwisseling moeilijker plaatsvind. D.w.z. velen houden hun jongen vast, cq verkopen ze als koppel of alleen aan "bekenden"
Nadeel van deze actie dat veel vogels ergens alleen zitten en dat inteelt op de loer ligt.


kvhooff
Website Member
Posts :180

Website Member
2008-01-08 - 21:03:01 send message to kvhooff

De vraag of je het goed doet als kweker - vogelliefhebber - wordt beantwoord als je vogels zich gaan voortplanten.

Tja, als je uit 5 koppels geen nakomelingen kunt kweken, dan kun je je afvragen of we deze vogels wel moeten houden.




Niltava
Website Member
Posts :3071

Website Member
2008-01-08 - 21:54:21 send message to Niltava

Dit bericht is 1 keer gewijzigd

Domme reactie, had men dat bij alle vogels gedaan dan had men nooit vogels gehad in de avicultuur.
Wederom een reactie die blijkt dat men weinig historische kennis van de avicultuur heeft en niet verder kijkt dan zijn neus lang is.


J. Santegoeds
Website Member
Posts :214

Website Member
2008-01-08 - 23:02:33 send message to J. Santegoeds

Dit bericht is 1 keer gewijzigd

Hallo,

En tóch zit er iets in Niltava.....
Op dit moment heb ik 6 verschillende soorten cini's, met alle soorten kweek ik.
Ik wil er zélf nog niet aan, maar ik denk dat we in de toekomst ons moeten gaan "specialiseren" in slechts enkele soorten op het hok.

Wil ik goede bloedlijnen van m'n vogels op gaan zetten, dan heb ik twee keuzes.
1) ik doe dit samen met (een) andere kweker(s).
2) ik probeer zelf voldoende koppels te houden waaruit ik vogels met elkaar kan koppelen.

Aan allebei zitten nadelen, die iedereen voor zich zelf wel kan bedenken.

Maar de luxe dat ik met mijn vogels "op elke straathoek" en onverwante vogel kan kopen, is voorbij.
En dat heeft niets met "prijzen" te maken!
Maar méér met het simpele feit, dat ze er niet zijn!

Maar zoals gezegd; ik wil graag zolang mogelijk met m'n huidige vogelbestand doorgaan, kan en wil nog niet kiezen, maar ik vrees dat ik dit niet lang vol ga houden.

Je ziet ook steeds meer "groepen" ontstaan waar liefhebbers elkaar opzoeken/samenwerken.
www.Serinus-Society.eu is er één van.

Jammer, vind ik, dat de georganiseerde vogelbonden hierin niet een voortrekkersrol spelen.....

Groeten, J. Santegoeds


chrislaevers
Website Member
Posts :970

Website Member
2008-01-08 - 23:23:02 send message to chrislaevers

Ik kan heel goed begrijpen waarom sommige vogels voordien en na de importstop aanzien worden als moeilijk te kweken vogels en als zodanig geprogageerd worden dat het 'lost cases' zijn : een gebrek aan motivatie en inlevingsvermogen in de vogel. Ben dit weekend nog een 'koppel' grenadierwevers (Euplectus orix) gaan ophalen. Twee jaar lang in een volière van minstens 6m op 4m maarrr : twee fazanten op de bodem, één plant, en enkele takken aan het dak ondersteboven gehangen. En op mijn vraag, neen, de man heeft nooit een nest gebouwd. Ik heb de pop zonder enige garantie verkocht aan iemand die een pop zocht voor zijn weverman met de voorwaarde dat als het na een jaar niets gaf, ik de pop terug nam en ook het bedrag zou terugbetalen. Onorthodox maar het heeft in het geval van wevers geen zin om een pop langer dan een jaar te houden bij een man zonder resultaten.
De kans is bij deze soorten zeer groot dat je met twee verschillende soorten te maken hebt. Dus wachten en wachten en wachten is totale onzin. Swapping is de boodschap voor wevers. Niet alles is verloren... met een beetje creativiteit en een goktemperament moet het lukken. En als ze thuis vragen hoeveel ik nu aan die of aan die vogel gegeven heb, dan antwoord ik :" Die vogel was een paar leren winterlaarzen
en die soort was luxelingerie, en die ene vogel daar was een restaurantje met twee gangen...en dat koppel was 50 km op weg naar Ierland." En dan volgt de stilte.
Bij mij is het het ene of het andere en niet 'the whole cake'.
Trouwens geen gezeur over importstop (ik ben paradaxoaal voorstander)... ik vang geruchten op dat er 'een lading wevers' te koop is in België, de mannen uiteraard als 'sierraadvogels'. Met weverpoppen heeft iedereen het moeilijk.
Iedere soort vogel vraagt om aandacht en werpt speciefieke problemen op. Als puntje bij paaltje komt ligt de bal uiteindelijk in het kamp van de vogelhouder : een gezond prehistorisch dna element dat hoog actief is zodoende kan je ludieke situaties voor alle zo moeilijk te kweken vogels creëren en dat binnen het budget en de beschikbare ruimte... geen haar op mijn hoofd denkt er aan om met kromsnavels of met glansspreeuwen of textorwevers te beginnen.
Vraag en aanbod... in alle andere dingen worden vraag en aanbod beïnvloed op natuurlijke manier maar ook op kunstmatige manier. En uiteindelijk is het houden van vogels geen kwestie van leven of dood. Nog een beetje met beide voeten op de grond staan...


Niltava
Website Member
Posts :3071

Website Member
2008-01-09 - 00:40:44 send message to Niltava

@santegoeds Er zit wel en kern van waarheid in. Maar wat mij ergert is de simplificatie van je koopt maar wat(als je ze al kunt verkrijgen) en je hebt volgend jaar jongen klopt natuurlijk van geen meter. En dan denk ik met name even naar de VI vogels en afrikaantjes. Er wordt naar, volgens mij hun eigen tak van sport(kromsnavels) gekeken en past dat klakkeloos toe op deze soorten. Als je enigzins historisch besef hebt dan weet je dat er twee(drie) grote voordelen/momenten zijn die bij de kromsnavels hebben geleid tot een betere kweek. 1 betere voeding 2,importstop(australie), endoscopisch seksen. Verder hebben de kromsnavels een aantal andere "voordelen" ze zijn veelal gewild(papegaaien en parkieten spreken toch vaak tot de verbeelding), zijn meestal redelijk inprijs(geweest)ik bedoel de doorloop van dure soorten naar minder bedeelde soorten verliep aardig(na de drie momenten/voordelen). M.a.w. als je een dure soort die net buiten(of binnen het is maar hoe je het bekijkt) kocht(een risico nam) dan kon je met de jongen de kosten aardig dekken. Als je begrijpt wat ik bedoel.
Bij de door mij genoemde soorten VI/ afrikaantjes staan/stonden deze momenten op het punt te gebeuren. Naast endoscopie wordt nu DNAseksen min of meer gemeengoed, de inzicht in de voeding, de beschikbaarheid van voedingsmiddelen/samenstellingen etc en ja de import. De importstop heeft alleen een groter effect op deze soorten omdat bijvoorbeeld de levensduur veel korter is, de vogels toch wat kwetsbaarder zijn en de zeer grote verscheidenheid van soorten, dat je dit goed kan opvangen.

Opmerkelijk is wel datvan sommige soorten de prijs omhoog gaat terwijl die weinig van de importstop te lijden zou moeten hebben en van anderen de prijs gelijk blijft, waarschijnlijk door een andere manier van vogels houden(andere type liefhebber)

Nog even voor jou: mijn serinus mozambiques hebben nu drie vliegvlugge jongen. 2e generatie maar wel na een paar jaar van droog staan door onduidelijke redenen. Dus deze soort maar niet houden(ongeschikt)??........


J. Santegoeds
Website Member
Posts :214

Website Member
2008-01-09 - 10:18:22 send message to J. Santegoeds

Hallo,

Niltava;
quote
Maar wat mij ergert is de simplificatie van je koopt maar wat(als je ze al kunt verkrijgen) en je hebt volgend jaar jongen klopt natuurlijk van geen meter.
Klopt daar erger ik mezelf óók soms wel eens aan.
Maar; "ieder zijn gelijk" degene die dat beweren mogen dat van mij gerust, als het allemaal zo makkelijk gaat zullen de prijzen vanzelf wel weer gaan zakken.
Tót die tijd zou ik maar zuinig zijn op de soorten die "we" hier hebben en proberen er mee te kweken.
En dan zien we over enkele jaren wel waar "we" staan, met z'n allen hier in Europa.....

Gefeliciteerd met je Mozambiquesijzen!

Groeten, J. Santegoeds


kvhooff
Website Member
Posts :180

Website Member
2008-01-09 - 10:54:32 send message to kvhooff

quote

Maar wat mij ergert is de simplificatie van je koopt maar wat(als je ze al kunt verkrijgen) en je hebt volgend jaar jongen klopt natuurlijk van geen meter.



Zelfs voor de soorten die algemeen gekweekt worden (zebravinken, kanaries, grasparkieten etc) geldt van de 10 koppels kweken er 3 niet 4 heel matig en de overige 3 maken alles goed.




Onderwerp gesloten



Er zijn in totaal 133 bezoekers op de site, waarvan 5 leden.

Aantal mensen in chat: 1
attie11,
Copyright 1998-2022,
Laatste update: 31 oktober 2022
e-mail: info@vogelarena.com
kinderopvang in Enschede