Vogelarena

Log In
 


Gebruikersnaam

Paswoord

Onthouden

Paswoord vergeten

Schrijf mij in!

 

 

 

 

 

 

 

   
Inhoud
   

   
Zoeken
 
   
 
   
VogelArena.com
 

E-mail


   
Reclame
 





   




Forums Home > Vogels in huis. > Hibryden ara's Moderators
agabird


Om een bericht te kunnen posten moet u ingeschreven zijn schrijf in.
Als U al lid bent log hier in.

Pagina : 1 2 3 4 5 6 7 8 9
volgende >>>


Auteur Onderwerp : Hibryden ara's
Lennart
Oud Lid
Posts :721

Oud Lid
2005-04-17 - 23:05:41

Ben sinds kort helemaal verslingerd aan ara-hibrydes.

Heb al een poosje papegaaien en ara's maar ben daardoor ook in aanraking gekomen met hibryden.

Ik vind de vogels machtiger en groter dan de raszuivere. En vaak, omdat ze ook meestal met de hand zijn grootgebracht makkelijker in de omgang!

Het is jammer dat je ze in Nederland bijna niet tegenkomt terwijl ze in Duitsland en niet in de laatste plaats Amerika heel erg veel gekweekt worden! Eén van de weinige in Nederland is volgens mij Jaqueline met Kanjer en Scooter.

Ik zelf ben een groot voorstander om alle ara's raszuiver te houden, maar ben er ook een voorstander van om te expirimenteren met kruisingen en daar heb ik intussen al veel mooie voorbeelden van gezien!

Zoals de Ruby, Harlekijn, Camelot en Capri....stuk voor stuk prachtige vogels om te zien en, volgens mij althans, een aanvulling op het bestaande arawereldje..
In Frankrijk, Duitsland en Amerika wordt daar gewoon over gesproken maar ik merk dat in Nederland de markt wat huiverig is.....Ligt dat nu aan onze Hollandse kneuterigheid, of is er meer waarom ze hier niet zo veel voorkomen?

Ik zelf had al gereageerd op het topic van Jaqueline maar dat was een beetje off-topic, vandaar dat ik deze nu start, om het topic zuiver te houden!

Hoop dat er gereageert gaat worden en dat het een open en eerlijke discussie wordt.
Want ik kan mij heel goed voorstellen dat er voor- en tegenstanders zijn, maar wil wel graag dat iedereen zijn zegje doet wat hij of zij, van uit welk oogpunt ook, er van vind!

Lennart wink ;)


Lennart
Oud Lid
Posts :721

Oud Lid
2005-04-17 - 23:11:36

Sorry, was nog wat vergeten...en ik kan de eerste boodschap niet editen....

Ook weet ik dat er met Kakatoes al hibryden gekweekt worden zoals bijvoorbeeld:
Grote Geelkuif x Molluken en WitKuif x Molluken......
Dus ook daar is men al mee bezig.....!

Lennart wink ;)


Swaas
Website Member
Posts :465

Website Member
2005-04-17 - 23:45:51

Ik vrees dat er velen zullen zijn die zich "tegen de schenen" geschopt zullen voelen, velen houden het puur bij raszuiverheid, ik bener ook voorstander van.....maar de ara's vormen voor mij de uitzondering, ik vind de hybriden gewoon "prachtig", zels mooier dan de raszuiveren....ja ik kan er nikis aan doen maar zoals sommige hybriden die ik gezien heb, die waren zoooooo mooi dat ik er ernstig over denk om er een paar aan te schaffen, welliswaar NIET om te kweken, maar ik vind ze zo prachtig, dat ik graag een paar van die mooie jongens in huis zou willensad :(sad :(sad :(


ParkietenPeter
Website Member
Posts :4054

Website Member
2005-04-18 - 08:45:00

Lennart,

Waar wil je eigenlijk heen als ik vragen mag?
Herinner je je deze nog?
http://www.vogelarena.com/forum/forum_read.php?id=2093

Is dit dan wel zo verstandig, vraag ik mij af?

sad :( PPeter


wiechmann
Website Member
Posts :944

Website Member
2005-04-18 - 08:45:53

als als het een beetje meezit heb ik deze week baby's liggen er liggen 3 eieren van mijn koppel blauw gele pop met groenvleugel man ,en nu maar afwachten of ze uitkomen .


Lennart
Oud Lid
Posts :721

Oud Lid
2005-04-18 - 10:01:44

Dit bericht is 1 keer gewijzigd

Hallo Peter,

Was het inderdaad even kwijt en die/deze discussie is dus al uitgebreid gevoerd.
Maar dit topic is gesloten dus kan er niet meer gereageert worden.

Mijn bedoeling van dit topic is/was toch een lans te breken voor de hibrydenkweek ondanks de vele tegenstanders.
En de wereld bestaat nu eenmaal niet uit allemaal tegenstanders.
En ook hibrydenliefhebbers zijn vogelliefhebbers en ga ik er van uit dat zij ook het recht hebben om over dit soort vogels te kunnen en mogen schrijven en praten!
Of jij moet daar anders over denken.


Lennart wink ;)


Rik
Oud Lid
Posts :1398

Oud Lid
2005-04-18 - 10:24:18

Hoi Lennart,

Tot voor kort was ik erg fel tegenstander van het kruisen van vogelsoorten.
Het verhaal en de foto's van de ara's hebben me echter op andere gedachten gebracht. Het zijn inderdaad ontzettend, onwaarschijnlijk mooie vogels. En verder heeft het gezien de nadelen natuurlijk ook voordelen.
Voorwaarde is denk ik wel dat voordat in Nederland mee begonnen wordt, en een uitgebreid Ara Stamboek wordt opgezet, vergelijkbaar met het Poicephalus Stamboek. Dit om de raszuivere soorten zoveel mogelijk te waarborgen.


Lennart
Oud Lid
Posts :721

Oud Lid
2005-04-18 - 10:31:26

Dit bericht is 1 keer gewijzigd

quote
Ik vrees dat er velen zullen zijn die zich "tegen de schenen" geschopt zullen voelen


Ik zelf zie dat niet zo, net zo min als ik tegen mijn schenen geschopt zou voelen als iemand zegt dat hij/zij er een faliekant tegenstander van is..

Het leuke van een forum is dat je niet MOET reageren, maar kan reageren!
Ook ik weet dat er heel veel tegenstanders zijn en die zijn ook volop in het oude topic aan het woord geweest.

Daar is dit topic dan ook eigenlijk niet voor bedoeld!
Het is de bedoeling om hier vrijuit over hibryden te praten zonder je in de hoek gedrukt te moeten voelen door tegenstanders.
Want ook al is het in hun ogen een gruwel...het is er en niet meer weg te denken uit de vogelwereld!

quote
Dit om de raszuivere soorten zoveel mogelijk te waarborgen.



Ik denk dat geen enkele rechtgeaarde liefhebber iets anders zou willen.....!

wink ;)



ParkietenPeter
Website Member
Posts :4054

Website Member
2005-04-18 - 10:55:06

Lennart,

Persoonlijk vind ik dat iedereen mag kweken en houden wat hij mooi vindt! Dit is mijn mening en daar zal ik zeker nooit van afwijken.

Ik was/ben alleen een beetje bang dat het weer dezelfde richting uit zou/zal gaan als de vorige. Maar daar hebben we gelukkig een moderator voor. laugh :D

Zelf vind ik het trouwens schitterend gekleurde vogels.

wink ;) PPeter


rupicola
Website Member
Posts :1712

Website Member
2005-04-18 - 12:54:22

Jammer dat dit topic niet bedoeld is voor tegenstanders van Hybridekweek.

Men dient zich wel te realiseren dat veruit de meeste Ara's op Cites lijst A staan en een ieder zal zijn of haar verantwoordelijkheid in deze moeten nemen.

Ik sluit mij ten aanzien van dit onderwerp volledig aan bij de zienswijze van het WPT (World Parrot Trust)en zal mij hier, als ongewenste topicbezoeker, verder maar buiten houden dan.


Lennart
Oud Lid
Posts :721

Oud Lid
2005-04-18 - 13:09:59

quote
ieder zal zijn of haar verantwoordelijkheid in deze moeten nemen


Daar zal het mijns inziens ook niet aan liggen.
Voorstanders zijn geen slechtere vogelliefhebbers dan tegestanders!
Of zullen zich minder verantwoordelijk voelen voor het belang van vogels in het algemeen en misschien wel naar hibryden en raszuiverheid in het bijzonder.

wink ;)


Daniel
Website Member
Posts :3287

Website Member
2005-04-18 - 13:42:42

Ik moet eerlijk toegeven dat ik de hybride ara's prachtig vind om te zien, maar ik denk dat we wel de voorwaarden moeten scheppen om voldoende raszuivere explaren te houden.
Dus dat we geen hybriden met zeldzame soorten gaan kweken (de roodoorara of met de hyacinth) en dat de hybriden duidelijk moeten verschillen van de raszuivere dieren (en niet zoals bij agapornissen dat je amper kan zien of je vogels raszuiver zijn of niet).


Jacqueline
Website Member
Posts :1216

Website Member
2005-04-18 - 16:42:03

happy :)

Hybride's prachtig, maar bewust inzetten van raszuiver om ze te bekomen lijkt me niet goed.
Uitzonderingen zoals een gelegenheidskoppel, hoeft niet gelijk verkeerd te zijn, twee vogels die elkaar zien zitten en besluiten om het beste ervan te maken, ga je zomaar niet afbreken, onder het mom van jullie mogen dat niet.
Daarbij (gelukkig) is ieder vrij om te kweken met wat hij wil.

Uitsluiten van tegenstanders betreffende hybridekweek, lijkt me ook niet bevordelijk, begrijp best dat voor en tegen nooit tot elkaar komen, hoeft ook niet, vele die tegen raszuiver gebruiken voor hybridekweek zijn, kuinnen best hybridekweek in hun kweekprogramma hebben met hybride's onderling.

Je kunt draaien en keren, maar ze zijn er gewoon de hybride's, door diverse redenen tot stand gekomen, uit die bron kun je putten om eventueel een hybridekweek programma op te zetten.
Je schaad daarmee niet het raszuiverbestand wat aanwezig is, bloed kom je echt niet tekort op de langere termijn, ja oke je moet er wat voor over hebben om vreemd bloed te bekomen, maar dat is met het raszuiverbestand niet anders.
Daarbij staan we toch eigenlijk aan het begin van kweken met hybride's onderling, dus een stamboek of iets dergelijks is nu nog vrij eenvoudig te realiseren, dat is met het raszuiverbestand haast al niet meer te doen, wie weet waar zijn ara's vandaan komen, sterker nog waar de ouders vandaan kwamen of grootouders.

Neemt niet weg dat we zeker zuinig moeten zijn op wat we hebben binnen de avicultuur, denk wel dat het in de toekomst steeds moeilijker zal worden om aan vreemdbloed te komen, zeker gezien het feit dat de import zijn langste dagen wel gehad heeft volgens mij.

Hybride's zijn inderdaad groter, nou niet gelijk denken dat ze veel groter zijn maar toch is er wel een meetbaar verschil.
Dat ze ook vlugger kweekrijp zijn is al een bewezen feit in andere landen.
Het waarom is nog niet echt tot op de bodem achterhaalt, duidelijk is toch dat er meerdere factoren een rol spelen in dit geheel, maar dat zal een kwestie van tijd zijn tot men het naadje van de kous weet.

Dan het karakter, ga hier toch even wat dieper op in.
Vele zijn ervan overtuigt dat ze handzamer zijn (ik ook) maar welke ara je ook pakt raszuiver of hybride, heb je geen feeling met vogels zal zelfs een opgezette ara je niet datgene kunnen geven wat je wilt.
Wat ik hier mee bedoel, het zijn wel degelijk ara's de hybride's, handzamer jawel, maar het is aan de persoon of hij het eruit kan halen.
Krijg nou nooit het idee, het is een hybride, hij zal me nooit iets doen, en alles wat ik doe vind hij goed, want dan gewoon laten zitten en een opgezette in huis halen, geld eigenlijk voor alle huiskamervogels toch.!!!
Staar je ook niet blind op kleuren (toverballen) ga voor de vogel, in heel zijn vogel zijn.
Zie het totaal pakketje, en vraag je af of dit bij je past, want ook voor de hybride geld de regel, VOOR HET LEVEN.

Waar ik een beetje bevreest voor ben is dat het een mode verschijnsel word, dat is niet goed, zal ook een verkeerde invloed hebben op het raszuiverbestand.
Vandaar dat ik zeg, ze zijn ook ara met alle mankementjes die we zoal kennen van deze groep vogels, ja ze maken ook geluid, ja hun snavel is zelfs groter, niet opgevoed een last voor de omgeving, hoef niet verder te gaan, de meeste weten wel wat ik bedoel.

Plaats ze niet op een voetstuk, het zijn ara's met een ander kleurtje.
Maar wel vogels met veren/poten/vleugels/snavel/karakter.

wink ;)
Peter.


tonnl
Website Member
Posts :3032

Website Member
2005-04-18 - 17:25:48

Ik denk dat het heel simpel is. Zolang mensen meer betalen voor een fraaie bonte ara dan voor een "eenvoudige wildkleur", zullen er opzettelijk bastaarden gekweekt worden. Als gezondheid op lange termijn al geen issue is, dan
interesseert raszuiverheid de handel helemaal geen lor. Levert geel met rood 100 euro meer op? Hup, kruisen die handel. En dat zijn dus niet alleen handelaren in de zin van KvK-gegevens.

Als je dit promoot is de situatie over een aantal jaren hetzelfde als nu bij de agapornissen inderdaad.
Maar, dit is slechts mijn mening, gelukkig ga ik daar niet over.
Ton.


Lennart
Oud Lid
Posts :721

Oud Lid
2005-04-18 - 18:42:41

quote
Zolang mensen meer betalen voor een fraaie bonte ara dan voor een "eenvoudige wildkleur", zullen er opzettelijk bastaarden gekweekt worden


Hier heb je volkomen gelijk in!

Dit soort "bastaarden" vind je nu eenmaal in en op elk kweek gebied.
Daarom zou het ook niet verkeerd zijn om, zoals al voorgesteld is, om nu een stamboek te starten, nu het nog kan!

Helemaal broodfok voorkomen lukt natuurlijk nooit, maar op het moment dat je aan moet gaan tonen wat en waar de vogel vandaan komt houdt al een heleboel van dit soort mensen op het rechte pad! Uberhaupt zou een vorm van stamboek verplicht stellen voor alle ara's een goed ding zijn, omdat nu al hibryden voor raszuiver verkocht worden.....en gewoon met een foto er bij...!

Daarom vindt ik het juist belangrijk dat "tegenstanders" wel mee doen om hun zegje te zeggen omtrent raszuiverheid en de gevaren die mogelijk aan massaal hibrydenkweek vast zitten en niet in de laatste plaats, zij het op hun eigen wijze, ook de vinger aan de pols houden!
Al is het om de avicultuur op een hoog peil te houden en om het op een nog hoger peil te krijgen, want rotzooien kunnen we allemaal, maar moeten wel zien te voorkomen dat rotzooiers een grote kans krijgen......

Alleen de discussie goed of verkeert hebben we al gehad in een ander topic.....happy :)

wink ;)


wiechmann
Website Member
Posts :944

Website Member
2005-04-18 - 19:25:12

ik heb net nestcontole kunnen doen en het eerste ei is uit gekomen. voor de tegenstanders jammer. maar ik ben er blij mee. die blijft ook bij ons en nu afwacht en of de andere 2 uitkomen.



Pagina : 1 2 3 4 5 6 7 8 9
volgende >>>

Plaats een reactie



Er zijn in totaal 285 bezoekers op de site, waarvan 4 leden.

Aantal mensen in chat: 1
attie11,
Copyright 1998-2022,
Laatste update: 31 oktober 2022
e-mail: info@vogelarena.com
kinderopvang in Enschede