Vogelarena

Log In
 


Gebruikersnaam

Paswoord

Onthouden

Paswoord vergeten

Schrijf mij in!

 

 

 

 

 

 

 

   
Inhoud
   

   
Zoeken
 
   
 
   
VogelArena.com
 

E-mail


   
Reclame
 





   




Forums Home > De kroeg > N.O.P. voert een dom beleid voor bedreigde vogelsoorten
Dit onderwerp is gesloten
Moderators
agabird


Om een bericht te kunnen posten moet u ingeschreven zijn schrijf in.
Als U al lid bent log hier in.



Jacqueline
Website Member
Posts :1216

Website Member
2005-08-25 - 22:31:51 send message to Jacqueline

happy :)

Probeer hier eens antwoorden te krijgen op al je vragen ten aanzien van het N.O.P.

http://www.vriendenkringnop.tk/

Succes.

wink ;)
Peter.


Triton
Website Member
Posts :140

Website Member
2005-08-26 - 08:29:56 send message to Triton

ik heb ook mijn twijfels bij NOP gezien er bij alle soorten papegaaien broedblokken hangen ook bij de grijze roodstaarten. Ik heb toen een keer aan een vrijwilliger gevraagd wat doen jullie met de eieren als die in de blokken liggen. Er werd toen geantwoord dat ze de eieren door elkaar schudden???????????? Ik moet eerlijk zeggen ik geloof daar weinig van. Maar laat ik het zo zeggen ik hoop dat ik het fout heb. En ik hoop inderdaad dat NOP met een reactie komt om al dit soort dingen te ontzenuwen

groeten,

triton


johanblok
Website Member
Posts :1971

Website Member
2005-08-26 - 09:13:15 send message to johanblok

Dit bericht is 1 keer gewijzigd

Een reactie van NOP zou zeer fijn zijn, nu moeten we maar gissen naar de achtergrond en dat pakt hopelijk een stuk negatiever uit dan de werkelijkheid(?)

In ieder geval is uit de genoemde vriendenkringsite af te leiden dat met van alles en nog wat gekweekt wordt. Van emoe's tot tangara's, van sneeuwuilen tot en met neushoornvogels.

Mij is duidelijk geworden dat het al lang niet meer om opvang van huiskamer papegaaien of zelfs maar vogels gaat, maar dat het meer een gewoon vogelpark is geworden.


jani
Website Member
Posts :358

Website Member
2005-08-26 - 09:21:45 send message to jani

Misschien willen ze of kunnen ze niets ontkennen.


Jacqueline
Website Member
Posts :1216

Website Member
2005-08-26 - 09:45:02 send message to Jacqueline

happy :)

Gewoon een kijkje nemen op hun website, geeft antwoord op vele vragen.

Koop en/of verkopen van dieren?

Wij kopen noch verkopen papegaaien. Dit wordt nogal eens beweerd door kwaadwillende papegaaienhandelaren en een paar dierenartsen. Begrijpelijk dat zij dit zeggen? Tja, als u weet dat iedere door de NOP opgevangen papegaai geen handel of behandeling betekent, dus geen inkomsten voor deze groep, dan begrijpt u dat zij dit aan iedereen vertellen die daar een gewillig oor voor heeft.

Adoptie en overname

Papegaaien die door particulieren bij ons ondergebracht worden blijven ten alle tijden op ons park. Dat is geregeld in het overnamecontract dat ondertekend moet worden. Soms worden deze dieren na lange (emotionele) afwegingen bij ons ondergebracht met de wetenschap dat zij voor de rest van hun leven in ruime volières met soortgenoten kunnen leven. Adoptie van een papegaai, of het onderbrengen van deze vogels bij derden is daarom ook niet mogelijk ondanks de vaak geniale verhalen over hoe goed men het wel voor heeft met de vogel als wij hem aan derden af zouden staan.

Papegaaien uit inbeslagname door de overheid worden op ons park apart behandeld. Een Officier van Justitie zal na en inbeslagname beslissen of dat de in beslag genomen 'goederen' teruggegeven moeten worden aan de rechtmatige eigenaar, of dat ze permanent afgestaan worden aan de NOP. De NOP kan dan beslissen of deze dieren op het park blijven of herplaatst worden bij derden.

Voor andere dieren die wij (al dan niet tijdelijk) opvangen wordt bekeken of dat wij ze permanent plaatsen op ons park, of dat wij ze onderbrengen bij andere instellingen die gespecialiseerde opvang voor deze groep dieren biedt.

Op 1 september 1998 hebben een aantal opvangcentra voor niet-gedomesticeerde dieren zich verenigd in de VOND. De VOND leden zijn gehouden zich te specialiseren naar diersoorten en sturen dieren die niet tot de bij hen prioritaire soorten behoren altijd door naar andere VOND-leden. Het is daarom mogelijk dat de NOP opgevangen apen doorstuurt naar Stichting AAP, schildpadden naar Stichting S.O.P.T.O.M. Nederland, eekhoorns naar Stichting Eekhoornopvang, reptielen naar Reptielenzoo Serpo en bijvoorbeeld roofvogels naar Vogelrevalidatiecentrum Zundert. Het is begrijpelijk dat dit een enorme inspanning en vaak grote aanpassingen vergt van alle aangesloten stichtingen maar hierdoor komt ieder dier op de juiste plaats terecht waar ze de beste gespecialiseerde verzorging ontvangen.
Uw papegaai brengen?

Reglement ten behoeve van opvang vogels, voor U maar óók voor ons.

Vogels in ons centrum worden nimmer voor handelsdoeleinden of wetenschappelijke proeven gebruikt. Alleen ten behoeve van onderzoek voor ons eigen bestand wordt een uitzondering gemaakt.
Indien U de kooi waarin de vogel altijd heeft geleefd kunt missen, gaarne de kooi erbij leveren daar de vogel zich hierin het beste thuis voelt in de quarantaineperiode.
In ons centrum wordt niet aan commerciële kweek gedaan, uitsluitend in de natuur in gevaar zijnde soorten worden door ons gekweekt.
De betreffende vogels dienen altijd in quarantaine te gaan, tijdsduur ± 6 tot 8 weken.
Tijdens de quarantaine periode kunt u het dier niet bezoeken, in verband met de veterinaire verplichtingen en eventuele aanpassingsproblemen. U kunt echter wel, middels telefonisch contact met het secretariaat, op de hoogte worden gebracht van de toestand van uw dier.
Elke vogel (groter dan parkietsoort) krijgt door de dierenarts een chip ingeplant voor een correcte registratie.
Indien de vogel binnen 4 dagen niet eet, wordt u door ons verzocht het dier op te halen.
Onze dierenarts is 5 dagen per week paraat, de vogels worden door haar continu veterinair begeleid.
Hopelijk beseft u net als wij dat er bij ons óók vogels komen te overlijden. Deze gestorven vogels worden door ons altijd opgestuurd naar de Universiteit van Utrecht om achter de doodsoorzaak te komen. Dit zijn er relatief veel door de hoge leeftijd van vele van deze vogels.
Na de quarantaine periode worden de vogels door ons in groepen of per 2 in een grote volière geplaatst, dit is afhankelijk van soort, gedrag en de toestand waarin het dier zich bevindt. (kan hij vliegen, etc.)
Inlichtingen over het welzijn en de lokatie van het door u bij ons ondergebrachte dier kunt u krijgen van maandag t/m donderdag van 10.00 uur tot 17.00 uur. Probeer U zich hieraan a.u.b. te houden in verband met het vele werk dat wij met relatief weinig mensen moeten verzetten. Op kantoor kan via de computer nagekeken worden in welke volière uw vogel zit.
Als u donateur bent/wordt kunt u altijd gratis uw vogel op zoeken. De donatie is niet specifiek voor uw dier maar draagt bij voor alle dieren.
In verband met het welzijn én de rust van de vogels, gaan wij onder géén voorwaarden in een groep vogels een dier vangen om te bewijzen dat uw vogel er tussen zit.
Indien u zich bedenkt, in de eerste 2 weken van de quarantaineperiode, kunt u uw vogel zonder problemen weer bij ons ophalen. Hierna moet u bedenken dat wij in de quarantaineperiode vogels bij elkaar plaatsen en het niet eerlijk zou zijn om vogels die elkaar gevonden hebben weer te scheiden.
Om u en ons emoties te besparen, wordt u niet in kennis gesteld indien uw vogel komt te overlijden. Mocht u toch in kennis gesteld willen worden, dan verzoeken wij u ons dit bij het brengen van de vogel duidelijk mede te delen, of na het lezen van dit blad even hierover met ons te bellen.
Alleen als u het met bovenstaande 15 punten eens bent,
zullen wij de papegaai innemen.

De samenwerking van het N.O.P. met overheidsinstanties

Het N.O.P. werkt samen met diverse overheidsinstanties: Laser, Dierenbescherming, Algemene Inspectiedienst (AID), Rijksdienst voor de keuring van Vee en Vlees (RVV), Douane en de Politie.

Papegaaien uit inbeslagname door de overheid worden op ons park apart behandeld. Een Officier van Justitie zal na en inbeslagname beslissen of dat de in beslag genomen 'goederen' teruggegeven moeten worden aan de rechtmatige eigenaar, of dat ze permanent afgestaan worden aan de NOP. De NOP kan dan beslissen of deze dieren op het park blijven of herplaatst worden bij derden.





In beslagname?

Door de onderstaande instanties worden dieren en planten in beslaggenomen op grond van de Flora- en Faunawet of de Gezondheids- en Welzijnswet voor dieren:



DOUANE
L.I.D.
A.I.D.
POLITIE






De dienst LASER, een agentschap van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, is bewaarder van inbeslaggenomen in- en uitheemse levende en dode dieren en planten. Na beslissing van het Openbaar Ministerie over de bestemming van het inbeslaggenomen dier of plant voert LASER deze beslissing uit.
Dit kan bijvoorbeeld zijn: terugplaatsen van beschermde dieren of planten in de natuur of plaatsing bij een dierentuin. Voor dode dieren zoals koraal, beschermde schelpen, leerproducten van beschermde dieren wordt meestal beslist tot vernietiging. In uitzonderlijke gevallen wordt hiervoor toestemming verleend voor bruikleen aan een museum of dierentuin.

LASER maakt gebruik van verschillende gespecialiseerde instellingen voor het bewaren van de dieren en planten, ingedeeld naar onderstaande categoriën:




Exotische vogels &
inlandse zoogdieren
(Plaatsing bij Stichting N.O.P.)
Eekhoorns

Inheemse vogels
Schildpadden

Apen
Exotische planten

Koralen, vissen & roofdieren
Vee

Reptielen
Honden & katten

Dode delen van planten en dieren






Stop de illegale vangsten uit onze natuur!

Lugubere transporten en smokkelpraktijken. Op de foto's hieronder een paar voorbeelden van wat er inbeslag genomen wordt op Schiphol. Doe hier niet aan mee!


Het bovenstaande is een klein greep uit hun website.
Komt bij mij toch wel betrouwbaar over, ook gezien het feit dat ze met verschillende overheidsinstantie's werken maakt dat ze toch een naam hoog te houden hebben.
Wat betreft aanvragen voor een bepaalde vogel, of ze die willen afstaan, daar word toch een duidelijke uitleg gegeven over het waarom niet.
Alles zo eens doorgespit te hebben op hun website, is voor mij duidelijk dat ze heel goed werk doen.

http://www.papegaai.org/

wink ;)
Peter.


Niltava
Website Member
Posts :3071

Website Member
2005-08-26 - 10:00:08 send message to Niltava

In het bovenstaande is toch heel duidelijk dat men zich niet aan de eigen regels houdt.
Roul rouls bv. zijn niet echt bedreigd, evenmin rijstvogels etc.etc.
Vraag me trouwens af waarom deze vogels opgevangen moeten worden.
De plaats die deze dieren innemen kan immers ook gebruikt worden voor "echte" gevallen.
Ben er nooit geweest, lijkt best een mooi park een echt vogelpark als je de foto's ziet.
Krijg niet het idee dat de hokken vooral gemaakt zijn voor de vogels maar een grote inbreng hebben vanuit de "presentatiet" oogpunt.

Denk dat de instanties een oogje dichtknijpen, waar moeten zij immers anders heen met de dieren.

Laten ze gewoon eerlijk zijn dat ze ook kweken met niet bedreigde soorten en die eventueel(??) verkopen en hierdoor mer mogelijkheden hebben voor de echt bedreigde soorten(in welke vorm dan ook).


rupicola
Website Member
Posts :1712

Website Member
2005-08-26 - 10:26:56 send message to rupicola

Dit bericht is 2 keer gewijzigd

des te opmerkelijker is dan ook het stukje over kweken met papegaaien op de site van NOP.

ik citeer:
'De meeste grote soorten papegaaien broeden niet gemakkelijk in gevangenschap en het hoort niet tot de strekking van de 'Stichting Nederlands Opvangcentrum voor Papegaaien' om op dit onderwerp in te gaan.'


Verder hoor ik met enige regelmaat dat vanuit NOP wordt geadviseerd om maar niet met papegaaien te kweken want er zijn al zoveel tieste gevallen!!!!


persoonlijke opmerking:

Ik heb op zich veel respect voor de doelstelling zoals dit wordt aangegeven door NOP en hun werk met betrekking tot de opvang van papegaaien.
Ik heb echter wel zo mijn bedenkingen over de uitvoering daarvan.

Als ik tijdens een bezoek aan NOP zie dat er zich op heel veel plaatsen in het park gewoon 10 centimeter hoge torentjes van ontlasting onder de zitplaatsen bevinden, dan is daar gewoon langdurig niet schoongemaakt.

Als ik dan hoor dat niet alle binnenkomende vogels worden getest op de bekende ziektes, maar na 6 weken quarantaine worden geplaatst in een dergelijke grote collectie?????

en dat er nu ook de gelegenheid is om je papegaai tijdens vakantie onder te brengen in een welliswaar apart van het park gesitueerde faciliteit, maar die wel door een van de verzorgers van het park wordt gerund?????


tonnl
Website Member
Posts :3032

Website Member
2005-08-26 - 10:33:42 send message to tonnl

Sorry Peter maar ik kan dit echt niet als betrouwbaar omschrijven. Ik kan precies zo'n wervende tekst schrijven voor welke instantie dan ook. Dat zegt mij helemaal niets over eventuele betrouwbaarheid.
Het gaat erom of in de praktijk gehandeld wordt volgens hun eigen "regeltjes".
Dat blijkt meermalen overduidelijk niet het geval te zijn.
Daarnaast de ongelooflijk naïve opstelling t.o.v. ziektes als PBFD en ik ben geneigd mijn oordeel al klaar te hebben.
Als het NOP zelf hier niet reageert lijkt me deze thread een mooie aanleiding een tv-programma als Radar eens aan te schrijven.
Ton.


dooren
Website Member
Posts :2443

Website Member
2005-08-26 - 10:51:45 send message to dooren

Er zijn wel degelijk papegaaiachtige verkocht aan derden, een kennis heeft een vogel gekocht van een derden die citespapieren had van het NOP.

Ik heb ook de correspondentie gelezen van de reaktie van het NOP toen deze kennis hun met het bovenstaande verhaal confronteerde. Bij deze reaktie van het NOP vond ik de argumenten bijzonder zwak en kinderachtig.

Kijk eens "achter de schermen" en hun (eigen)belangen. Hun beleid draagt niet bij tot behoud van soorten, erger nog, het wakkerd extra importen aan.

Hun opgevangen papegaaien zouden opnieuw geintroduceerd moeten worden voor de kweek of voor de huiskamer. En daar mag dan gerust een vergoeding voor staan.
Alsmaar meer hokken bouwen los niks op, aangezien papegaaien lekker oud worden kunnen ze nog lang extra hokken bouwen. (over toekomst inzichten het management gesproken)
Gert



johanblok
Website Member
Posts :1971

Website Member
2005-08-26 - 10:57:01 send message to johanblok

Dit bericht is 1 keer gewijzigd

De van de site gehaalde tekst is hoogstwaarschijnlijk totaal verouderd en achterhaald door de praktijk, dit is dezelfde tekst als er al jaren op staat. Zij heeft ook alleen op papegaaien betrekking. Toen ik er zo'n 4 a 5 jaar geleden was waren er ook vrijwel uitsluitend papegaaien en wat lori's.

Toen was duidelijk dat het vrijwel uitsluitend opvangdieren betrof, dat is nu wel anders.

Het is te betreuren dat men niet (openlijk) wil samenwerken met particulieren om in avicultuur zeldzame soorten tot nageslacht te brengen. Indien men nog uitsluitend een opvangdoelstelling heeft, is daar misschien nog enig begrip voor mogelijk, maar dat is niet meer het geval.


Picolet
Website Member
Posts :975

Website Member
2005-08-26 - 13:04:05 send message to Picolet

Dit bericht is 1 keer gewijzigd

De stelling wat het import verhaal betreft gaat al gelijk onderuit. De nieuwe tropenhal bestaat het grootste gedeelte uit importvogels die bij Borgstein vandaan komen. het is overigens een mooie hal met veel mooie vogels en zeker een aantal zeldzame vogels. Er vliegen 4 soorten Cotinga's rond die je nauwelijks ziet in gevangenschap.
Zoals Ton al schreef is het niet moeilijk om je beter voor te doen als er in werkelijkheid speelt.

Een triest voorbeeld vind ik wel het koppel Berg Toekans. Deze importvogels zijn nu een triest hoopje veren in een veel te kleine kooi voor deze overigens kostbare vogels.

Men doet zich voor de gewone bezoeker voor als een vogelopvang met goede intenties, de doorgewinterde vogelliefhebber kijkt hier natuurlijk heel anders tegenaan.

Wat natuurlijk niet vergeten moet worden is het belang van de vogels zelf. De negatieve aspecten kunnen natuurlijk een kwalijke invloed hebben op het beleid en de inkomsten en zijn de vogels die opvang nodig hebben de grote verliezers.

Helaas reageert de heer van Meegen niet, leden en donateurs kunnen hem hier wellicht toe bewegen op de website van het (vogelpark) Nederlandse Opvang van Papegaaien.


IGGINO
Website Member
Posts :206

Website Member
2005-08-26 - 18:40:25 send message to IGGINO

Ik ben naar het NOP geweest en heb Gert getipt van de weberlori.
De vogel zit daar in de grote doorloop voliere met nog enkele andere lori's en parkieten soorten.
Voor degene die de weber niet kennen dit is eigenlijk een groene lori dus absuluut geen publiekstrekker.
Aangezien dat deze vogel in gevangenschap bijna niet voorkomt en in het wild ook niet moet er toch met alle beschikbare vogels gekweekt worden.
Ik heb Gert voorgesteld voor de vogel te kopen of te ruilen met bv. blauwe bergen die wel veel voorkomen en voor de niet kenners (en kenners) een veel intressantere vogel is voor naar te kijken.
Hetgene wat me het meeste tegenzit is het feit dat ze niet met zeldzame vogels kweken enkel met lijst 1 vogels.
Dus daar zitten gewoon 3 paar zwartroodstaart kaketoe's, langsnavel parkieten, smaragd,vijgpapegaaien ...
Waar niet mee gekweekt word.
Ze zijn al zo zeldzaam kweek er dan AUB. mee.
Door te kweken kunnen we de wildvang stop zetten.
Het gaat hier over een vogel die geen man bekijkt met al die tamme vogels die uit je hand komen eten, deze is niet opvallend en ook niet tam.
Ikzelf was al een half uur in de voliere vogels aan het fotograferen eer ik deze gezien had. Hij is zelfs een beetje geplukt op de borst , dan snap ik niet waarom ze deze niet verkopen of ruilen aan iemand die serieus met deze soort bezig is.
als ze nu met vogels zouden kweken zou je er een partner kunnen bijzetten , maarja dit heeft nu geen nut.
Ik snap echt niet waarom ze er zo moeilijk over doen.



broto
Website Member
Posts :1195

Website Member
2005-08-26 - 19:17:15 send message to broto

quote
Aangezien dat deze vogel in gevangenschap bijna niet voorkomt en in het wild ook niet moet er toch met alle beschikbare vogels gekweekt worden.



Wat ga je dan met eventueel jongen doen die je eruit kweek?? terug brengen naar land van herkomst ???
Nou nee denk van niet worden gewoon verkocht voor een hoge prijs ( zijn immers zeldzaam ?? )

En als het NOP vogels zou terug plaatsen dat zou helpen de import tegen te gaan geloof je zelf toch ook niet, en de mensen willen nu eenmaal geen oude vogel , die willen allemaal een handopfok baby en het liefst van een week of 3 a 4 , is zo schattig, en als die dan begint te schreeuwen mag die weer ergens anders heen, of wacht we plaatsen ze gewoon weer terug naar het NOP.

Laat de vogels daar maar lekker zitten, de meeste mensen die ze daar brengen willen ook niet dat ze verhandeld worden, anders hadden ze ze wel zelf verkocht.

Henk



blg
Oud Lid
Posts :1027

Oud Lid
2005-08-26 - 19:36:06 send message to blg

Eveneens zijn uit de TropiJoy enkele zeldzame zwarte-witstaart kaketoes gestolen. Ook van deze kooien waren de sloten opengeknipt. “Deze zeldzame kaketoes (Calyptorhynchus bandinii) zijn bijna niet te krijgen en

wij hadden na jaren van zoeken eindelijk deze prachtige papegaaien aan onze collectie kunnen toevoegen.


De vogels dragen gelukkig wel een microchip zodat ze herkenbaar zijn. De vogels waren al opgenomen in het EEP program (The European Endangered species Program). Dit is een wereldwijd programma om bedreigde diersoorten te kweken. Het is dan ook een enorm gemis voor het Papegaaienpark, want veel bezoekers komen vanuit geheel Europa speciaal naar deze papegaaien kijken.”

Komt van de site vrienden NOP

Blijkt dat ze niet alleen opvang doen maar papegaaien tentoonstellen voor de commercie


blg
Oud Lid
Posts :1027

Oud Lid
2005-08-26 - 19:42:57 send message to blg

Zowel de kaketoes als het ivoor waren geen eigendom van het NOP. Het koppeltje kaketoes had het Papegaaienpark in bruikleen van dierentuin Blijdorp en het ivoor was beschikbaar gesteld door het ministerie van Landbouw,




Onderwerp gesloten



Er zijn in totaal 103 bezoekers op de site, waarvan 0 leden.

Aantal mensen in chat: 1
attie11,
Copyright 1998-2022,
Laatste update: 31 oktober 2022
e-mail: info@vogelarena.com
kinderopvang in Enschede