Vogelarena

Log In
 


Gebruikersnaam

Paswoord

Onthouden

Paswoord vergeten

Schrijf mij in!

 

 

 

 

 

 

 

   
Inhoud
   

   
Zoeken
 
   
 
   
VogelArena.com
 

E-mail


   
Reclame
 





   




Forums Home > Vogels in huis. > (titel gewijzigd) Handopfok door winkeliers, goed of niet? Moderators
agabird


Om een bericht te kunnen posten moet u ingeschreven zijn schrijf in.
Als U al lid bent log hier in.



dooren
Website Member
Posts :2443

Website Member
2006-09-17 - 10:16:05

Zo Peter dus jij denkt dat jouw oudervogels het dus geen punt vinden als je de jongen onder hun vandaan trekt? (dat was wat karel ook bedoelde, maar ja sommige kunnen toch niet lezen)

Feit is en blijft dat ouders behoorlijk gestrest worden als je jongen vandaan haalt tijdens het broedproces. (waarom verdedigen ze hun jongen en zelfs elkaar)

Of je haalt de eieren er onderuit en broed ze uit in een broedmachine, en vanaf dag 1 trek je ze groot. (wat de imprint van ouders nog meer vertroebeld, of kompleet ontbreekt)

En of je nu berehandschoenen nodig hebt of blote handen, de jongen worden uit de nestkast gehaalt.

Feit is en blijft als alles in de huiskamers verdwijnt, vogels niet fatsoenlijk worden gesocialiseerd tot vogel maar tot mens dat de toekomst er erg bleek uitziet voor de avicultuur en vooral de natuur.

Importen blijven dan nodig en dat is dan toch eigenlijk raar te horen van iemand die tegen importen is.

Dan zou je moeten stellen dat minimaal de helft door ouders moeten worden grootgebracht en gesocialiseerd voor de toekomstige nakweken.

In een ding heb je wel gelijk Peter, de natuur zal het afrekenen met hen die het niet zo nauw nemen.

Door slechte vogelsocialisatie en inteel door afnemende bloedlijnen in de avicultuur (alles verdwijnt in huiskamers) zal de kwaliteit van de vogels afnemen met een logisch gevolg van afname in de nakweek aantallen. Een spiraal naar beneden is het gevolg.

Nee de wrake van de natuur zal verschrikkelijk zijn, als de biotopen in de thuislanden zijn vernietigd, niet serieus om is gegaan met de nakweken in de avicultuur, dan zal niemand meer wat hebben en rest ons nog foto's en herinnneringen.

Behoud van vogels vergt een toekomstvisie en inzet tot behoud en het nakweken ervan.

Feiten blijven feiten, sta daar voor open.
Gert


Niltava
Website Member
Posts :3071

Website Member
2006-09-17 - 10:50:55

quote
of het nou goed is of niet wat er dan gebeurd.


Met verbazing lees ik dit. Gelukkig zijn er nog genoeg mensen die wel misstanden aan het licht stellen, waar blijft anders de beschaving??

Ik ben zeker niet iemand die anderen zo nodig moet vertellen wat ie moet doen. Maar laten we aljeblieft niet iedereen zijn gang laten gaan, het zou een grote zooi worden(en dat is het inderdaad hier en daar door die mentaliteit).


Wickingh
Website Member
Posts :1058

Website Member
2006-09-17 - 10:51:37

Hallo Gert,

ondanks dat ik niet graag reageer hier, doe ik het toch maar weer eens.
Ik vind nl. dat je nu wel wat kort door de bocht gaat, handopfok en wildvang aan elkaar koppelen ?
Ik ben persoonlijk een grote tegenstander van wildvang , maar doe toch aan handopfok.
Als nu de wildvangimporten volledig gestopt worden zullen de kwekers hun eigen broek moeten gaan ophouden en weldegelijk natuurbroed gaan toepassen om nieuwe kweekkoppels op te zetten.
Ja de prijzen zullen stijgen , dat is nu eenmaal een kwestie van vraag en aanbod en uiteindelijk wordt niemand daar slechter van.
Nou ja degene die er slechter van worden zijn de importeurs die hun bron van inkomsten zien opdrogen, maar zo erg vind ik dat persoonlijk niet. Zon hoge pet heb ik niet op van de ""Dennissen"" van deze wereld,

mvg Frank


dooren
Website Member
Posts :2443

Website Member
2006-09-17 - 10:56:30

Frank, feit is gewoon als alles verdwijnt in de huiskamer blijft er niks over om te kweken en hou je importen in stand.

Ik denk dat de meeste niet gewoon niet realiseren of tenminste niet willen realiseren.

Men verdringt zijn gedachten en dat het straks wel zal meevallen, echter mijn ervaringen op lorigebied hebben me anders geleerd.

Als importen stoppen zal men alle zeilen bij moeten zetten tot behoud in avicultuur.
Gert


wiechmann
Website Member
Posts :944

Website Member
2006-09-17 - 11:23:36

Dit bericht is 1 keer gewijzigd

sorry heren

maar mijn beste kweekkoppels zijn alle ex huiskamer vogels. dus voor de toekomst ben ik niet zo bang .we worden alleen bang gemaakt door bepaalde mensen die tegen handopfok zijn .
maar handopfok en handopfok zijn niet het zelfde .

ik doe zelf aan handopfok en natuurbroed


Hawkeye_NL
Oud Lid
Posts :1918

Oud Lid
2006-09-17 - 11:49:45

Ik wilde al net zeggen, ligt hier niet de grootste verantwoordelijkheid bij de kwekers zelf. De kwekers leveren namelijk al die jongen die met de hand verder groot gebracht worden. Als de kwekers zelf niet voor het snelle geld zouden gaan dan zouden ze meer natuurbroed overhouden voor op de langere termijn.
Zoals ik al zei, zonder de kwekers zijn de opvoeders nergens!
Misschien zouden kwekers 50/50 kunnen doen. Dan hebben alle partijen de voordelen van de kweek. De kwekers houden natuurbroed vogels en de huiskamerliefhebbers houden ook hun vogels.


hdra
Oud Lid
Posts :460

Oud Lid
2006-09-17 - 12:03:21

Herman

Dat kan ik ook onderschrijven een aantal van mijn vroegere kweekkoppels waren huiskamervogels en zelfs min of meer tam. Ik heb hier een aantal jaren goede kweekresultaten mee gehad. (kaketoes)
ook ken ik een aantal kwekers die tamme rose koppels hebben en ook nog kweken. Een kennis van ons heeft een koppel witkuif kaketoes die zelfs in een gigantische grote huiskamervoliere kweken. Overigens een prachtig gezicht zo in de huiskamer.

Natuurlijk is dat geen standaard maar zeker komt het vaker voor dan dat men hier laat voorkomen.

Zelf ben ik wel een voorstander de jongen zolang mogelijk bij de ouders te laten. Zelf heb ik recentelijk een koppel naaktogen gekocht van Plantaria. De jongen zijn op het moment van uitvliegen uit de nesten gehaald en met de hand bijgevoerd. Dit uit noodzaak omdat anders de kolonie de jongen vermoorden. Het mooie hiervan is dat ze toch het meeste van de ouders hebben gehad en niet schuw zijn voor mensen (handen).

Wat ik zeker een voodel vindt, is dat dit soort niet altijd direct schuw wegvliegen zoals bij de natuurbroed over het algemeen wel het geval is. Weet waar ik over praat want ik heb het merendeel natuurbroed koppels.

Ook erger ik mij een beetje aan de mensen die doen of ze nooit wat aan de vogels verdienen. Die zijn er zeker. Voorbeeld. Koppel rose heeft vier jongen. Opbrengst 3200 euro hier moet u heel wat voer, water en licht voor kunnen kopen.

Bij een hobby moet je niet de arbeidsuren etc gaan rekenen, dat is onzin.

Natuurlijk hebben ze ook vogels die niets doen en ja dat rekent men tot verlies. Maar geloof mij maar dat de zogenaamde goede kwekers die paren hebben die ouder zijn dan 8 jaar en nog nooit wat hebben gedaan wel opruimen / verkopen.

Ik ken ze wel, ook op dit forum.

Wat ik wel belangrijk vindt is het feit of men nou handopfok of natuurbroed heeft dat men de vogels een goede verzorging geeft. Want hier ontbreekt het nog wel eens aan.

groet

Henkwink ;)


broto
Website Member
Posts :1195

Website Member
2006-09-17 - 13:22:41

quote
Ook erger ik mij een beetje aan de mensen die doen of ze nooit wat aan de vogels verdienen. Die zijn er zeker. Voorbeeld. Koppel rose heeft vier jongen. Opbrengst 3200 euro hier moet u heel wat voer, water en licht voor kunnen kopen.



We hebben niet allemaal dure vogels.
voorbeeld koppel zebravinken heeft 5 jongen, opbrengst 5 euro, moet je toch heel wat jongen kweken voor je zak voer, water en licht.


hdra
Oud Lid
Posts :460

Oud Lid
2006-09-17 - 14:09:38

Henk

Dat is zo.

Henk


Niltava
Website Member
Posts :3071

Website Member
2006-09-17 - 14:19:15

quote
Ook erger ik mij een beetje aan de mensen die doen of ze nooit wat aan de vogels verdienen. Die zijn er zeker. Voorbeeld. Koppel rose heeft vier jongen. Opbrengst 3200 euro hier moet u heel wat voer, water en licht voor kunnen kopen.

Mooi bedrag, ik weet niet wie je bedoeld, of voorbeeld??

Maar die persoon zal toch ook eerst zijn vogels hebben moeten kopen, eerst een jaar of 4 voeren voordat ze broedrijp zijn. Dan meteen 4 jongen??? levend???,volgend jaar weer??
Bouw voliere plus onderhoud.

Ik geloof best dat sommige hier en daar wat overhouden, maar misschien hebben die daarnaast soorten waarbij het moeilijk gaat en vergen die meer kosten??
Overgens vind ik het niet erg als mensen wat overhouden. Broodfokkers is een heel ander geval en zelfs in dat geval indien alles goed is(groot genoeg hok, geen bezuiniging op voer etc etc.) dan zou nik er geen bezwaar tegen hebben. echter we weten dat dat in elk geval in Nederland bijzonder moeilijk is.


dooren
Website Member
Posts :2443

Website Member
2006-09-17 - 15:30:24

Handopfok en handopfok zijn zeker niet hetzelfde, grove onderscheidings is:

Socialisatie volledig naar de mens toe, waarbij men mensen als partners / verwanten gaan zien.
(deze vogels kweken dus nagenoeg niet)

Socialisatie waarbij de vogel zich herkent in zijn eigen soort en niet de mens.
(niettermin kunnen deze ook tam zijn, maar kweken dus wel)

Daarom ook mijn pleidooi om deze pas na het uitvliegen tam te maken, de vogels worden dan toch meer op vogels gericht en bekomen een betere imprint.

Bovendien kennen de ouders weinig of geen stress omdat de jongen dan gewoon kunnen uitvliegen.

Ideaal zou zijn het volgende voor beiden groepen liefhebbers maar vergt behoorlijke discipline.

1. Minimaal 1 jong (sterkste) in de nest laten en bv 1 vogel(s) verwijderden voor de handopfok. Ouders hebben minder last van stress omdat ze hun kroost niet 100% "verliezen"

2. Beter is gewoon laten uitvliegen, hierdoor zullen jongen sterker zijn, minder kans op ziekten, de handel wordt dan vanzelf gereduceerd in jonge baby-papegaaien. De vogels kunnen dan nog steeds uitstekend worden tam gemaakt.

Imprint, overdracht van DNA mbt factoren die invloeden hebben op gedrag en kweek zijn moeilijke materie. We moeten zien te voorkomen dat we straks letterlijk verplicht worden om alle eieren de broedmachines in te schuifen omdat we nu foutieve keuzes maken.

De foutieve keuzes zullen niet binnen enkele generaties opspelen maar wellicht later wel.

Reden om zorgvuldig met natuurschatten om te gaan, ook met de inhoud, niet alleen de gekleurde buitenkant van onze gevleugde vrienden.

Iedereen die bezig is met het kweken van deze prachtige vogels heeft verantwoording naar de toekomst. (geld is ondergeschikt)
Gert


hdra
Oud Lid
Posts :460

Oud Lid
2006-09-17 - 16:47:50

Dit bericht is 2 keer gewijzigd

Niltava

Eerst eens rustig en goed lezen. Maar goed dat is volgens mij al vaker gezegd. Dus welliswaar een overbodige reactie.

Henk


Niltava
Website Member
Posts :3071

Website Member
2006-09-17 - 17:22:52

Ik neem aan dat je mij bedoeld?? Schrijven is ook moeilijk wink :)

Ik begrijp je opmerking niet zo goed, ten eerste beschrijf ik zo'n beetje wat je zelf zegt.
Verder geef ik aan dat jij maar naar 1 koppel van een kweker lijkt en daarbij uitgaat van winst, ik haal aan dat er meer is dat...

Verder heb ik een vermoeden wie je bedoeld en van die weet ik dat die er niet aan verdienen.


Jacqueline
Website Member
Posts :1216

Website Member
2006-09-18 - 11:03:06

happy :)

Denk dat het sterk afhangkelijk is per soort, of deze wel of niet over zullen/kunnen gaan tot het geven van nageslacht,als deze met de hand zijn groot gebracht.
Haast iedere kweker heeft wel een of meerdere koppels die uit de huiskamer afkomstig zijn, en met redelijk resultaat in het geven van nakweek.
Zoals al aagegeven in een eerdere reactie, niet elk wildvang koppel geeft nakweek, zo ook niet elk huiskamerkoppel wat voor dit doel ingezet wordt.
De moeilijkere soorten wat kweken betreft, dragen die naam niet voor niets, dus is het best problematisch om die aan het kweken te krijgen, daar staat tegenover, dat ze niet de meest gewilde huiskamervogels zijn, je valt er bij wijze van spreken niet over qua aantal.
Maar als je nu b.v kijkt naar landen waar al sinds decenia een import verbod geld, is geen terug val te constanteren wat kweken met de eenvoudige en moeilijke soorten betreft, en ook daar gaan huiskamervogels in het kweek cicuit met redelijk succes, en met verschillende achtergronden hoe ze zijn groot gebracht, en ook zeker niet vergeten, de tijd die ze door gebracht hebben als huiskamervogel, en op welke manier ze interactie hebben gehad/gekend met hun baasjes.
Het redelijke succes, is vrij eenvoudig gesteld, er is zelfs spraken van over capaciteit ten aanzien van jonge nakweek, en niet alleen op het gebied huiskamerkweek, maar zeker ook natuur/ouderbroed.
En zeker niet onbelangrijk in alle soorten,zowel de moeilijk kweekbare soorten en iets eenvoudigere soorten.
Als je kijkt b.v naar een van de grootste verkoop site's up at six, geeft het weleens duizelingen bij het aanschouwen van de aantallen en soorten die daar aangeboden worden.
Bezorgdheid uiten is natuurlijk geen slechte zaak, ieder doet dat op zijn manier, maar angst zaaien is natuurlijk niet nodig, vele kwekers weerleggen dit in hun kweekresultaten.

happy :)
Peter.


Picolet
Website Member
Posts :975

Website Member
2006-09-18 - 12:27:18

Dit bericht is 1 keer gewijzigd

Beste Peter,

Hier gaan we weer, opnieuw probeer je de wijze waarop je babypapegaaien groot brengt en socialiseert voor een leven in de huiskamer te promoten.

Zoals in een vorige topic waarop je uitgebreid beschreef dat je jaarlijks ongeveer 40 vogels levert aan goedgelovige kopers. Je levert weliswaar een prachtige tamme vogel in een blakende gezondheid en het mag dan ook wel een hoog prijskaartje hebben. De kopers betalen graag een hoge prijs voor een gezonde en tamme vogel. De extra inspanningen en de ruime tijd die je schijnbaar genoeg hebt om dergelijke arbeidsintensieve handelingen te verrichten worden ruim vergoed en kan ik spreken van een commercieel succes. Wellicht geeft de dikke portemonnee zelfs de mogelijkheid om in duurdere soorten te investeren.

De jonge vogels geven de kopers de eerste jaren veel plezier en zijn leuke huisdieren. Het probleem komt zodra de vogels broedrijp worden, de vogels worden seksueel actief en bij gebrek aan een soortgenoot zoeken ze een huisgenoot uit. Tevens ontstaat er vaak agressie tegen andere huisgenoten en bestaat er een grote kans dat ze gaan uithalen en aanvallen. De vogels worden dan opgesloten en begint de frustratie, plukken, schreeuwen en masturbatie is dan vaak het gevolg. Een vogelpartner aanschaffen geeft vaak een averechts effect en wordt vaak afhankelijk van de leeftijd dat de vogel uit het nest is gehaald en huiskamer gesocialiseerd is niet herkend of geaccepteerd en wordt de kwaal alleen maar erger.

Juist deze vogels die dan broedrijp zijn worden gedumpt, en gaan veelal een ellendig leven tegemoet. De opvang van papegaaien zitten bomvol met deze papegaaien. Zoals al eerder gemeld zijn er al diverse uitgebreide wetenschappelijke artikelen over handopfok bij papegaaien geschreven. Het belangrijkste artikel staat in het blad de Papageien en geeft aan dat handopfok in bepaalde situaties een zeer ongunstig effect heeft op het leven van papegaaien. Het nadelige effect wordt versterkt door het te jong uithalen van vogels. Vogels die na 3 weken uit het nest zijn gehaald en huiskamer gesocialiseerd worden haast allemaal probleemvogels, minder nadelig effecten treden op bij vogels die na zes weken van de ouders worden gescheiden. Het grootbrengen van vogels die in contact zijn met meerdere nestgenoten in een handopfoksituatie zoals in het Loro Park en die niet veel contact hebben met mensen en later in groepen worden geplaatst hebben nauwelijks nadelige gevolgen. Juist het contact met mensen en de socialisatie om supertam te worden geeft de vogel een verkeerde inprenting. Je creëert een vogel die denkt geen vogel te zijn en eigenlijk geestelijk mishandelt, zeker op lange termijn bekeken. Hoeveel vogels die je op deze manier hebt groot gebracht zitten nu weg te kwijnen in een opvangcentrum of kweekkot?

Natuurlijk zijn er ook een aantal succesverhalen, die vertellen we al te graag. Maar de vogels die door menselijk handelen zijn veroordeeld tot een ellendig leven door foute handelingen die vertellen we niet.

Ik vraag me af of je de artikelen in de Papageien en Pakara gelezen hebt en voor waarheid aanneemt. Als je het niet geloofd dan heb je toch wel een dikke plaat voor je hoofd. Overigens alle liefhebbers die met deze kennis gewoon doorgaan met deze “foute”mannier van vogels houden. Commerciële en financiële aspecten zijn belangrijk maar moeten die ten koste gaan van een dierenleven, je maakt zelf de keuze en verantwoording wat voor soort mens je bent.

Overigens meld je dat er een groot aantal vogels worden aangeboden, maar is het leggen van een ei naar jou mening voldoende om de soorten in stand te houden?

Het ei in de broedmachine, kuiken vanaf dag 1 grootbrengen en daarna verkopen. Natuurbroed is niet meer nodig alleen maar eieren.
Bovendien zie ik niet wat dit nog met vogels te kweken te maken heeft, jongen naast hun ouders te zien in een ruime kooi is voor mij nog steeds het mooiste aspect in de hobby.

Ieder zijn eigen keus en verantwoordelijk.

Een heel verhaal wederom en wellicht voelt Peter weer de lans in zijn borst branden.

Groeten, Ruud




Plaats een reactie



Er zijn in totaal 119 bezoekers op de site, waarvan 6 leden.

Aantal mensen in chat: 1
attie11,
Copyright 1998-2022,
Laatste update: 31 oktober 2022
e-mail: info@vogelarena.com
kinderopvang in Enschede