Vogelarena

Log In
 


Gebruikersnaam

Paswoord

Onthouden

Paswoord vergeten

Schrijf mij in!

 

 

 

 

 

 

 

   
Inhoud
   

   
Zoeken
 
   
 
   
VogelArena.com
 

E-mail


   
Reclame
 





   




Forums Home > Vogels in huis. > (titel gewijzigd) Handopfok door winkeliers, goed of niet? Moderators
agabird


Om een bericht te kunnen posten moet u ingeschreven zijn schrijf in.
Als U al lid bent log hier in.



dooren
Website Member
Posts :2443

Website Member
2006-09-13 - 23:23:32

Jani, wat ik bedoel is gewoon een grijze uitgevlogen en zelfstandig en dan vervolgens tam maken.

35 jaar geleden kochten mijn ouders een wildvang grijze bij een handelaar, deze ging na een poosje gewoon op mijn schouder of handen zitten en leerde goed praten. (ik weet waarover ik het heb)

Dat handopfokken is absoluut niet nodig, degene die dit beweren hebben geen geduld of genoeg kennis.

Papegaaien zijn sociale dieren die contact willen, dit contact kan gemakkelijk na het uitvliegen waarbij de vogels ook handtam worden.
Gert


jani
Website Member
Posts :358

Website Member
2006-09-14 - 06:17:54

Nee Gert je weet gewoon niet waar je over praat,grijze kunnen juist zeer een kennig zijn en door een persoon behandeld worden.
Zeg niet dat er nooit geen vogel bij zit waar mee het wel lukt,zou de wildvang geen eten willen geven die daarom naar opvang centra gebracht zijn.


Niltava
Website Member
Posts :3071

Website Member
2006-09-14 - 07:04:12

quote
Nee Gert je weet gewoon niet waar je over praat,grijze kunnen juist zeer een kennig zijn en door een persoon behandeld worden.

???
Dan vraag ik me af hoe jij met je vogels omgaat???
Een wildvang zoasl bij Gert zijn ouders, ja dat kan moeilijk zijn als je hem oud(er) krijgt. Maar een jong hier geboren en door ouders grootgebracht en waar vrij snel na het zelfstandig worden mee wordt omgepakt (door de handen worden genomen zoals kwekers dat zeggen) kunnen zeker tam worden en leren praten.
Dit is een algemeen gegeven!!!!


Ik vind dit een zeer merkwaardige diskussie, het gaat alleen om belangen en ego's en is gestart uit wraak (zelfs twee topics!!!).
Verder lijken feiten er niet toe te doen.

Merkwaardig dat je dit laat staan Jan want hier de naam van het topic lijkt me toch een bedrijf(??) te schaden, ik zou kunnen voorstellen dat het consequenties zou kunnen hebben ook voor jou.





ParkietenPeter
Website Member
Posts :4054

Website Member
2006-09-14 - 07:26:37

Nu kunnen we als leken allemaal kletsen wat we willen, maar leken blijven we hier zo. Als namelijk specialisten zoals ene dr.Hooimeijer, zelfs volwassen papegaaien geschikt kan krijgen voor de huiskamer zou ik hier meer waarde aan hechten dan aan de gissingen van mensen die er nooit een gedegen studie van gemaakt hebben. (Sorry Frank wink ;))

Als een papegaaienhulp of de moderne papegaai het wel voor elkaar krijgt om 'grote probleem' vogels in de huiskamer te (re)integreren zal de mogelijkheid toch wel groter blijken dan conventioneel gedacht wordt?

Als in Zwitserland geconcludeerd wordt door de universiteit van Basel dat zelfs wildvangvogels handzamer en liever voor de eigenaar kunnen worden dan handopfokvogels. Ga ik wel denken wie hier de echte 'speci' is.

Ook ik heb er geen studie van gemaakt maar de genoemde specialisten dragen wel voorbeelden aan waarbij het gelukt is (iets wat ik hier absoluut mis, feiten). e.e.a. Geeft voor mij doorslag om toch wel geloof te hechten aan het feit dat een net zelfstandige papegaai zeker nog tam gemaakt kan worden voor in de woonkamer.

Hoewel ik mij wel afvraag wat dit met het topic over 4-animals te maken heeft.

Peter


Roosje
Website Member
Posts :134

Website Member
2006-09-14 - 08:10:20

Dr. Hooijmeier en stichting de moderne papegaai hebben zo hun methoden om gaaien weer geschikt te krijgen voor de woonkamer. Vaak kunnen die vogels weer los, stappen op en zitten bij je. Bewonderenswaardig, maar niet zomaar iedereen heeft hier de mogelijkheden voor. En zeker voor een beginner is een handopfok vogel ideaal. Gewoon omdat je zo geleidelijk leert omgaan met de vogel, zijn gevoelens, zijn behoeften, en niet te vergeten zijn snavel!

Mijn ervaring met handopfok papegaaien (zelf niet gedaan maar een ervaren kweker) is dat de band verder gaat. Je kunt al in contact komen met de vogel op jonge leeftijd en deze is meteen aan je stem, geur en aanraking gewend. Ook leer je hem van jongs af aan gehanteerd te worden. Vleugels uitstrekken, in snavel kijken, nageltjes vijlen. Dit is zeer goed voor als er ooit wat is waarbij de vogel gehanteerd moet worden. Geen stress, geen paniek, want de vogel is het gewend. Ik ken genoeg mensen die een papegaai al jaren hebben, voordat we ook maar van handopfok wisten en die vogels kunnen los, zitten bij je, kroelen wat. Maar hanteren is een ramp. En wanneer het moet, is de kans al vrij groot dat de vogel overlijdt van de stress. Voor mij is dat de voornaamste reden om voor een handopfok vogel te kiezen. Mits het bij een goede kweker gebeurt.

Bij een goede kweker zijn ook handopfok vogels goed gesocialiseerd om met andere vogels om te gaan. Ze leren met andere jongen omgaan maar ook met oudere vogels. Dus ook deze vogels zullen ooit geschikt worden voor de kweek mochten ze er behoefte aan hebben.

Zolang handopfok GOED GEBEURT is het zo slecht nog niet. Neemt niet weg dat ik maar één persoon ken waarvan ik zeker weet dat alles netjes gebeurt en alle vogels 99,9% gezond en ziektevrij zijn.



ParkietenPeter
Website Member
Posts :4054

Website Member
2006-09-14 - 09:26:01

Blijft een feit:


Ter vertaling:
quote
Conclusie:

De vroege ervaringen en socialisering van Grijze-roodstaartpapegaaien hebben een beduidende invloed op het latere gedrag van deze dieren. Vroege sociale contacten met soortgenoten zijn onderscheidend voor de ontwikkeling van een normaal gedrag bij Grijze-roodstaartpapegaaien.
De toekomstige eigenaar moet daarom groot belang hechten aan de herkomst van de dieren.

Handopfok dieren neigen in het algemeen sneller tot een problematische houding.

Sommige handopfokmethoden zoals de lepel- of spuitvoedering, het laten van het kuiken bij de ouders voor minstens vijf weken en zo weinig mogelijk contact met mensen tijdens de handopfok hebben minder negatieve invloed op het gedrag van de Grijze-roodtsaartpapegaai als op andere.
De kropsondevoedering betekent een noemenswaardige stressverhoging voor het dier en moet vermeden worden.
Naast de socialisering tijdens de handopfok is het contact met andere papegaaien tijdens de ontwenning belangrijk.
Handopfok Grijze-roodstaartpapegaaien, die goed gesocialiseerd zijn, kunnen zelfs voor de kweek ingezet worden.


http://img115.imageshack.us/img115/93/afbeelding17df.gif , bewijst dat een handopfokvogel sneller tot het aanvallen van mensen overgaat dan zelfs een wildvangvogel die heel goed handtam gemaakt kan worden.

uitgevoerd onder auspicien van, dr.Rachel Schmid, prof.dr.Andreas Steiger & Marcus Doherr, Phd, Vetsuisse-Fakulteit van de Universiteit Bern, Zwitserland.

Hier hecht ik autoriteit aan.

Mick, onze tamme Edelpap., heb ík de laatset paar weken met de hand gevoerd. (Deels handopfok dus maar puur vanwege omstandigeheden) Ík ben wel degene die het meest in de vinger gepakt wordt, samen met de jongste dochter die hem ook voerde. We doen alles met hem, maar als hij geen zin heeft merk ik het. Mick is ook geen precedent maar wat voor de een geldt geldt ook voor de ander.

Als uit een gedegen onderzoek blijkt dat later tam maken zelfs voordelen heeft. Dan leg ik mij hier graag bij neer en betwist dit niet tegen beter weten in.

ps. was de uni van Bern en niet van Basel natuurlijk. wink ;)


Karel
Website Member
Posts :6824

Website Member
2006-09-14 - 09:40:19

Eigenlijk wel grappig om te zien hoe recent dit soort onderzoeken is, en dat men nu pas ondekt wat men in valkerij al honderden jaren weet wink ;).


Hawkeye_NL
Oud Lid
Posts :1918

Oud Lid
2006-09-14 - 09:50:06

Mijn mening in dit topic is voornamelijk beperkt gebleven op het over één kam scheren van alle bedrijven, handelaren en winkels.
De discussie over handopfok liet ik deels begaan daar hierover veel en voornamelijk uiteenlopende meningen zijn. Zelfs in de onderzoeken komen er tegenstrijdige uitslagen naar voren.

Als ik kijk naar mijn eigen ervaringen met het tammaken van vogels waarmee ik ongeveer 20 jaar geleden al mee begonnen ben dan moet ik eerlijk zeggen dat wildvang en natuurbroed zeer goed handtam te krijgen zijn. Zekers de jonge vogels die net uitgevlogen zijn leveren totaal geen problemen op. Hoewel je er misschien iets meer moeite voor moet doen doordat deze vogels een stukje reserve tegen ons mensen hebben is de band met de eigenaar of eigenaren daarna zeer goed te noemen.

Ik heb de afgelopen jaren ook veel handopfok vogels grootgebracht en ken door mijn hobby veel mensen die deze vogels hebben gekocht. Ook hier was het trainen en tam krijgen geen enkel probleem, mede omdat je uitsluitend met baby's vogels bezig bent.

Als ik uiteindelijk kijk naar alle vogels dan zie en hoor ik toch duidelijk verschillen. De handopfok vogels hebben namelijk totaal geen reserve tegen ons mensen en zijn dan ook totaal niet bang voor ons. Bijtincidenten komen daardoor eerder voor bij een handopfok vogel dan bij een wildvang vogel. Dit komt deels omdat de vogels anders tegenover ons staan maar deels ook omdat de mensen meer blind erop vertrouwen dat hun handopfok vogel niets zal doen.

Wat dat betreft kan je meer vertrouwen op wildvang en natuurbroed dan op handopfok. Zo ook de gezegde "Vertrouw altijd je vijanden, daarvan weet je zeker dat ze jou moeten hebben!"

Handopfok is naar mijn persoonlijke mening dus absoluut niet noodzakelijk. Het is een uit "vraag en aanbod" geboren bezigheid. Zo lang de handopfok gebeurt door de kweker of handelaar / winkelier met genoeg ervaring is er niets aan de hand. Het probleem komt echter als deze baby's verkocht gaan worden aan leken die gewoon totaal geen verstand hebben van ...
Heel duidelijk gezegt ben ik dus niet zo zeer tegen de handopfok maar wel tegen de verkoop ervan aan de concument. De winkels handelaren die ik verdedigde in mijn eerdere reacties hebben wel handopfok maar verkopen deze dieren nooit eerder dan dat ze zelfstandig zijn. En daar zit het verschil.

Zou een verbod van handopfok de kwekers, bedrijven, winkels en handelaren de kop kosten? Nee, absoluut niet. Persoonlijk denk ik dat een algemeen verkoop verbod van handopfok dieren meer winst zal opleveren.
Niet alleen wat betreft de dieren maar beseffen jullie wel eens hoe veel werk, tijd, voeding enz er in gaat zitten om een vogel vanaf bvb 6 weken oud tot zelfstandig te krijgen. En voor 1 vogeltje valt dit echt wel mee maar wat dacht je van 10 vogels of zelfs 50?




Jacqueline
Website Member
Posts :1216

Website Member
2006-09-14 - 10:19:51

laugh :D

En nu een onderzoek plaatsen, naar het gedrag/kennis van de leken die men een vogel in hun handen duwt.
En niet zwaaien met een onderzoek gedaan met 105 papegaaien die notabene nog uitgezocht zijn ook.

En als jouw edeltje je een flinke knauw geeft, eerst bij jezelf te rade gaan wat je verkeerd doet.
En anders eens goed observeren hoe vogels in het wild/avicultuur met elkaar onderling omgaan.

Een ouderbroed mee geven aan een leek, is hetzelfde als een geladen pistool overhandigen aan een kind van 5 jaar, kun je gewoon wachten tot deze de trekker/triggerpiont overhaalt.

Dat handopfok zich manifesteert, binnen het gezin/groep alszijnde een individu, is normaal, maar let wel, ook zij maken duidelijk wat hun grenzen zijn, is niets meer en minder dan wat ze doen in de natuur.
Het is aan de houder om zich terdege te verdiepen in het gedrag, neemt men een puppy, is het normaal dat men een puppy curcus volgt, maar bij een papegaai/ara/kaketoe schijnt dit nog niet echt ingeburgert te zijn.
Wil je positief bijdragen aan het welzijn van dergelijke vogels, draag dan kennis uit.

Wil je een relatie opbouwen die gebaseerd is op angst.
Ga dan in de grote kudde schapen/volgers lopen.
En beledig de intelligentie van je kromsnavel, dag in en dag uit.
En laat hem/haar verworden tot een levendig standbeeld, met zoveel beperkingen, dat het er gewoon afdruipt bij het aanschouwen van deze afgestompte/snaveldicht gemaakte vogels.

Een basis op wederzijds vertrouwen en respect voor elkaar, geeft een vrolijke en vriendelijke vogel, die je onder alle omstandigheden kunt benaderen, geen handschoenen/geen touwstokken/ of andere dwangmiddelen.
Dit bereik je niet op een half uurtje, hier komt inzicht/kennis op het gebied van gedrag en herkenning van deze aan te pas.

Als er ooit iets verplicht moest worden, ten aanzien van het houden van huiskamer kromsnavels.
Verplicht een curcus volgen, wij bevelen aan Tinley gedrags herkenning.

Want vind men het niet raar, als men op consult gaat met een zogenaamd groot probleem bij hun vogel, en na een 15 minuten dit probleem heel klein blijkt te zijn, gewoon geen ervaring in herkenning van gedrag, en niet weten wat er aan te doen.
Dan is het eenvoudig om alle schuld bij de vogel/handel/kwekers weg te leggen toch.!!!

Men pleegt nogal hoog op te geven, dat de grotere soorten kromsnavels, veel te dicht bij de natuur staan, om als huiskamervogel gehouden te worden.

Maar zou je op dezelfde manier met een jonge wilde wolf omgaan zoals met je huishond, dacht het niet, denk dat je wel heel goed op zijn gedrag zal letten, ter voorkoming van toch.....
Dus is het gewoon zaak om gedragsherkenning te leren, zeker als leek, op deze manier zal heel veel verbetering zich aandienen, en een enorme bijdragen zijn aan het welzijn van de groep huiskamervogels.

Dus inplaats van hier een hetze op te starten, ten aanzien van vele huiskamervogel bezitters en mensen die zich daar ook voor inzetten.
Lijkt het mij beter, om als je ERVARING hebt, dit ook uit te dragen.
Ter verbetering van de leefomstandigheden van onze gevleugelde vrienden.
Ben je een leek op dit gebied, is niet erg, schrijf je in, kan nog 29-09-2006 begint de nieuwe cursus.

Succes met het verwerven van KENNIS.

wink ;)
Peter.




Karel
Website Member
Posts :6824

Website Member
2006-09-14 - 10:23:23

quote
Bijtincidenten komen daardoor eerder voor bij een handopfok vogel dan bij een wildvang vogel. Dit komt deels omdat de vogels anders tegenover ons staan


Klopt helemaal. Dat is het verschil tussen imprint en social imprint. In het eerste geval worden we "concurrenten" en in het tweede geval "partners".

P.S. Dit heb ik niet zelf bedachtwink ;)


johanblok
Website Member
Posts :1971

Website Member
2006-09-14 - 14:34:18

quote

Als je denk dat er bij hondenfokkerijen geen misstanden zijn, zou ik me er maar eens wat meer in gaan verdiepen.
Je heb heel wat mallefiede hondefokkerijen.


Klopt, alleen dat wordt algemeen, juist vooral ook door verenigingen, afgewezen en aangepakt. Recent nieuws: http://www.nieuws.nl/287326/Veerman_onderzoekt_toch_chippen_honden

Als handel/verkoop van babypapegaaien illegaal gemaakt werd, zou dat al een enorme verbetering betekenen.



ParkietenPeter
Website Member
Posts :4054

Website Member
2006-09-14 - 15:15:33

quote
in de vinger gepakt

quote
een flinke knauw

quote
een geladen pistool overhandigen aan een kind van 5 jaar


Zijn er ook weer nogal enkele uitersten, Peter, beetje erg gedramatiseerd. Blijkbaar weet jij precies wat er bij ons gebeurt en waarom. Ik weet zelf best wel waar ik mee bezig ben. Hoe wil jij weten wat ik al allemaal gedaan heb om voorkennis te verkrijgen voordat ik eraan begon, ga toch weg. Ik weet ook dat er niemand hier is die zoveel weet als jij, maar dat is oude koek die blijkbaar bij jou nog is blijven hangen. Vind het jammer dat je mij hier zo persoonlijk moet hebben, maar ja. En ik mag natuurlijk niks zeggen omdat ik de moderator ben, zeker. Kom gauw.

Als je een geladen pistool vergelijkt met een papegaai (doorgaans grijze, amazones, edels, ok. 'n enkele ara) ook een beetje erg belachelijk. Van een papegaaienbeet ga je echt niet dood. 'n Leek is IEDEREEN die aan een papegaai begint, zo'n expertise als jij kan toch niemand verkrijgen. Of je nu eerst dwergjes gehad hebt of wat anders. Zo kun je natuurlijk nooit een vogel in de huiskamer krijgen. Nee, kan ik niet met je eens zijn.

Op elk onderzoek is natuurlijk wel iets aan te merken. Ik denk wel dat er velen toch wel meer waarde hechten aan een onderzoek gedaan door een instituut dan de persoonlijke ervaringen van de 'experts'.

Ik weet dat dit niet goed zal vallen, jammer dan. Als jij het niet eens kan zijn met een anders mening mag je dit wel iets fatsoenlijker laten weten en niet doen alsof je de wijsheid in pacht hebt. Want zo voel ik het wel.


Jacqueline
Website Member
Posts :1216

Website Member
2006-09-14 - 15:46:51

laugh :D

Is dit alles wat je eruit kunt halen.
Ga zo verder, je komt er vast.

laugh :D
Peter.


Niltava
Website Member
Posts :3071

Website Member
2006-09-14 - 18:10:57

Zoals ik al zei
quote
Ik vind dit een zeer merkwaardige diskussie, het gaat alleen om belangen en ego's en is gestart uit wraak (zelfs twee topics!!!).
Verder lijken feiten er niet toe te doen.

De feiten hierweer verward met belangen

Kom op Parkieten Peter, je laat je toch niet opjagen door peter!!
Laat hem toch we weten waar zijn belangen liggen!


Roosje
Website Member
Posts :134

Website Member
2006-09-14 - 18:15:03

Wat zijn we toch weer aardig voor elkaar.

De discussie wordt almaar zinlozer. Er zijn teveel mensen die alleen maar aan 1 mening vast blijven hangen en weigeren naar anderen te luisteren.

Ik zeg altijd maar, wie nooit nadenkt over andere meningen, zal nooit wat leren.




Plaats een reactie



Er zijn in totaal 92 bezoekers op de site, waarvan 2 leden.

Aantal mensen in chat: 1
attie11,
Copyright 1998-2022,
Laatste update: 31 oktober 2022
e-mail: info@vogelarena.com
kinderopvang in Enschede