Vogelarena

Log In


Gebruikersnaam

Paswoord

Onthouden

Paswoord vergeten

Schrijf mij in!

Inhoud

   
Zoeken
 
   
 
VogelArena.com

E-mail


   
Reclame
 

   
Forums Home > De kroeg > Positieflijst voor zoogdieren is er door. Eind volgend jaar de vogels aan de beurt! Moderators
agabird


Om een bericht te kunnen posten moet u ingeschreven zijn schrijf in.
Als U al lid bent log hier in.Auteur Onderwerp : Positieflijst voor zoogdieren is er door. Eind volgend jaar de vogels aan de beurt!
Ubernoob
Website Member
Posts :405

Website Member
2013-06-19 - 09:17:46 send message to Ubernoob

http://www.rijksoverheid.nl/ministeries/ez/nieuws/2013/06/19/zoogdierenlijst-voor-verminderen-dierenleed.html

De positieflijst voor zoogdieren is er door gedrukt. Een groot aantal zoogdieren, welke nu door liefhebbers worden gehouden, is binnenkort verboden. Er komt voor deze soorten een overgangsregeling met een identificatieplicht en een fokverbod. Zeer triest nieuws voor de zoogdierliefhebber.

In de publicatie staat dat eind volgend jaar de positieflijst voor vogels af moet zijn. Ik ben er bang voor dat deze lijst net zo'n ramp voor de vogelliefhebber gaat worden als dat deze nu is voor de zoogdierliefhebber.


Dit bericht is door moderator Karel aangepast

tropic
Website Member
Posts :755

Website Member
2013-06-19 - 10:36:21 send message to tropic

waarom nu al paniekerig doen als er nog niets beslist is. Als we het dan doen is er nog tijd genoeg.wink ;)


digipeet58
Website Member
Posts :582

Website Member
2013-06-19 - 11:04:10 send message to digipeet58

zijn jouw vogels dan gevaarlijk of brengen ze ziekte's mee, die ze door geven?
daar is die lijst voor, als ik het goed lees.wink ;)
dus: geen zorgen voor de dag van morgen.happy :)


Ubernoob
Website Member
Posts :405

Website Member
2013-06-19 - 11:20:24 send message to Ubernoob

Ik wil geen paniek zaaien maar de kop in het zand steken is zeker geen goede houding.

Ik heb thuis dwergmangoesten (familie van het stokstaartje lijkt wel een beetje op een fret) deze zijn absoluut niet gevaarlijk voor mensen en brengen ook geen ziektes over. Toch zijn ze binnenkort verboden. Waarom? Omdat de geleerden dat nodig vinden.

De lijsten (ook die voor vogels) worden echt niet objectief samengesteld. Diverse organisaties hebben meegewerkt. Ik kan me zo voorstellen dat stichting AAP flink gelobbyd heeft om bepaalde soorten niet op de positieflijst te krijgen. Wat als de vogelbescherming mee gaat werken aan de positieflijst voor vogels?

Ik kan me een petitie herinneren van de vogelbescherming tegen het houden van roofvogels. Ik zie het echt gebeuren dat het houden van roofvogels aan het eind van het jaar verboden gaat worden. En ik kan nog wel een paar vogelsoorten bedenken waarvan de "experts" vinden dat ze niet bij particulieren thuis horen.


Stefan Verhoeven
Website Member
Posts :77

Website Member
2013-06-19 - 12:03:45 send message to Stefan Verhoeven

De mensen die zich niet druk maken over de positieflijst moeten zich misschien nog even achter de oren krabben.
Op dit moment zijn van de zoogdieren het slechts de dieren die voor productie worden gehouden (incl muis, rat, cavia, konijn, paard en gerbil) plus hond, kat, wezelcavia, SinaÔstekelmuis, gouden stekelmuis en de mediterrane woelmuis die gehouden mogen worden. Enkele soorten mogen alleen onder bepaalde voorwaarden nog worden gehouden, deze voorwaarden moeten nog ingevuld worden (soorten als chincilla, dromedaris, dwerghamster, fret, lama en wallibie). Een heleboel soorten zijn verboden (fokverbod en houderijverbod), waaronder veel gehouden dieren zoals de mara, serval, fennek, prairiehond, witbuikegel, skunk, degoe, wasbeer, rode reuzenkangaroe, suikereekhoorn, neusbeer, mangoesten, capybara, zebra en stekelvarken.
De hond was nog een grote discussie, want deze voldeed als ik het goed heb begrepen eigenlijk ook niet aan voldoende criteria om zo maar gehouden te mogen worden.

Als ik deze lijst door trek voor de vogels dan kan ik me voorstellen dat straks enkel vogels als: (post)duif, grasparkiet, kanarie, zebravink en chinese dwergkwartel op de lijst komen. Soorten die wat 'lastiger' zijn komen er niet op evenals invasieve soorten. Als ik even hardop denk komen soorten als de halsbandparkiet, de meeste papegaaiachtigen, alle roofvogels, bijna alle vruchten- en insecteneters en kraanvogels op de lijst met een fok en houderij verbod.


Ton Koek
Website Member
Posts :3551

Website Member
2013-06-19 - 12:04:18 send message to Ton Koek

Er staat: Eind volgend jaar wordt een start gemaakt met een lijst voor vogels en reptielen.

Dus pas eind 2014 start men...


rupicola
Website Member
Posts :1712

Website Member
2013-06-19 - 12:06:22 send message to rupicola

Dit bericht is 1 keer gewijzigd

In tegenstelling tot wat 'den Haag' jarenlang heeft geroepen: 'minder regels - minder bureaucratie' komt er per dag meer en meer bij.

Vrij vertaald komt de positief lijst er op neer dat 'Den Haag' wel steeds van alle wil (beperken), maar er geen financiŽle (lees personele) slagkracht bij kan leveren.

Bovendien leert de geschiedenis dat over-exposure aan wet- en regelgeving uiteindelijk slechts gaat leiden tot zeer creatieve ontwijking daarvan.

Met een kleine verwijzing naar het softdrugsbeleid om maar eens wat te noemen -een fenomeen wat 'Den Haag' er nooit onder heeft kunnen en zal krijgen- en het feit dat er (dit is meervoudige 'wandelgang' wijsheid) een grote bereidheid blijkt te bestaan om de hobby desnoods is een subcultuur voort te zetten ga ik er vanuit dat eventueel onredelijk ervaren beleid hooguit zal leiden tot 'minder transparantie' om het maar met een Haagse kreet af te ronden.

Reden tot paniek . . . . dacht het niet!

wink ;)


Stefan Verhoeven
Website Member
Posts :77

Website Member
2013-06-19 - 12:10:01 send message to Stefan Verhoeven

@ Ton Koek: ze starten niet eind 2014. Eind 2014 is het streven dat het voorstel helemaal klaar is!


Ton Koek
Website Member
Posts :3551

Website Member
2013-06-19 - 12:16:09 send message to Ton Koek

Heel apart, op de lijst zoogdieren die niet op de positieflijst komen, staan ook de degoe en de boeroendoek. Die worden al heel lang als huisdier gehouden en dat gaat prima.


rupicola
Website Member
Posts :1712

Website Member
2013-06-19 - 13:21:15 send message to rupicola

@ Ton Koek:

Dit is precies waar een zekere hoeveelheid ongerustheid uit voortkomt en al helemaal in geval het in een later stadium op een aantal goed in avicultuur gedijende vogelsoorten aan gaat komen.
Vogelen
Website Member
Posts :506

Website Member
2013-06-19 - 13:34:22 send message to Vogelen

Ik heb een tijd alpaca's gehouden. Super gedomesticeerd en makkelijker in omgang en verzorging als een schaap! Zodra er tijd en ruimte is koop ik ze weer! Betuttelende bureaucratie..


Daniel
Website Member
Posts :3287

Website Member
2013-06-19 - 14:53:42 send message to Daniel

Dit bericht is 1 keer gewijzigd

En Ton als je dan ook nog meeneemt dat toen het criteria-raamwerk was opgesteld de mensen van Wageningen die het ontwikkeld hebben erachter kwamen dat de hond volgens die criteria niet op de positieflijst terecht zou komen, er werd besloten om hier creatief mee om te gaan (ipv eens goed na te denken of de criteria wel klopten) vrees ik voor hoe dit bij de andere positieflijsten uit gaat pakken.


Ubernoob
Website Member
Posts :405

Website Member
2013-06-19 - 15:28:29 send message to Ubernoob

Als je kijkt hoe de lijsten er nu uitzien dan snap ik er ook geen bal van welke criteria zijn gehanteerd.

Zo mag ik zometeen een laaglandtapir gaan houden (ik heb nog nooit van een particulier met een tapir gehoord) maar een capybara is niet meer toegestaan. (laat die nou juist wel door verschillende particulieren gehouden worden)

En alle prairiehondjes zijn zometeen allemaal verboden maar de richardson grondeekhoorn mag weer wel. Je moet echt een kenner zijn om het verschil te zien.

Ik kan er totaal geen logica in ontdekken in ieder geval en ik ben zeker bang dat de vogels het slachtoffer zullen worden van dezelfde willekeur.

Ps. Moderator wil je aub die enorme typefout van mij uit het onderwerp van dit topic halen? Bedankt alvast.


chassy
Website Member
Posts :118

Website Member
2013-06-19 - 15:56:22 send message to chassy

is dit eigenlijk een europse maatregel of enkel in nederland?


Ubernoob
Website Member
Posts :405

Website Member
2013-06-19 - 16:03:15 send message to Ubernoob

Alleen in NL. BelgiŽ heeft een eigen positieflijst. Ook drama voor zover ik weet. Duitsland heeft een erg mooi systeem met huisvestingseisen. Daar mag je zo'n beetje alles houden mits je maar aan de eisen voldoet. Frankrijk heeft ook wel een mooi systeem. Werkt met opleidingen/vergunningen. Daar mag je als je eenmaal je vergunning hebt ook heel veel houden.


rupicola
Website Member
Posts :1712

Website Member
2013-06-19 - 16:08:16 send message to rupicola

Dit bericht is 2 keer gewijzigd

quote: Je moet echt een kenner zijn om het verschil te zien.

Precies, . . . de overheid haalt zich heel wat op de nek op deze manier, want het is nogal de vraag of men de bijbehorende kennis en kunde wel allemaal in huis heeft, want ze 'vertillen' zich nu immers al regelmatig aan allerlei determinatievraagstukken.

Dit brengt mij dus weer op het punt of een en ander ook vertaald gaat worden naar het personele aspect -specialistische werkgelegenheid dus- en dat zit waarschijnlijk net even niet bij de 'prijs' in!
Plaats een reactieEr zijn in totaal 67 bezoekers op de site, waarvan 0 leden.

Aantal mensen in chat: 1
attie11,
Copyright 1998-2022,
Laatste update: 31 oktober 2022
e-mail: info@vogelarena.com
kinderopvang in Enschede